Kääntyikö TPS:n kurssi tiistaina Hämeenlinnassa?

LIIGA / Ennakko
Ja jatkaako turkulaisjoukkue Jukka Koivun johdolla tammikuun tasauksessa toiseen peräkkäiseen voittoon? Vai sysääkö vahvaan tammivireeseen päässyt Ilves vieraansa tiukemmin liigan pohjaa kohti?

Kuntokäyrät

Kotijoukkue Ilves on jatkanut joulutauon jälkeen nousuaan kohti pudotuspelipaikkaa voiton seuratessa toistaan. Viimeksi tamperelaisten paremmuuden kävi kokemassa tiistain kierroksella Lukko, joka kaatui lukemin 4-2. Ilves pitää SM-liigan kuntopuntarin kärkipaikkaa pistekeskiarvolla 2.60, ainoan isomman ”tahran” sen menestyksen kilpeen on päässyt iskemään paikallisvastustaja Tappara, joka on voittanut Ilveksen joulun jälkeen peräti kahdesti.

Hallitsevan mestarin, TPS:n, kausi on ollut kovasti mollivoittoinen tappioiden seuratessa toinen toistaan. Vaikka joukkuetta ei ennen kauden alkua aivan liigan terävimpään kärkeen ennustettukaan, niin tuskin kukaan olisi uskonut turkulaisten olevan liigan häntäpään valvojana 44. pelatun kierroksen jälkeen. Eikä sitä, että valmennusjohtoa olisi vaihdettu kahdesti. Tammikuun aikana pelaamistaan ottelusta TPS on korjannut voitot 4.1. Kärpistä Raksilassa ja viime tiistaina Rinkelinmäellä HPK:sta. Muut kahdeksan ottelua ovat päättyneet turkulaisille tappiollisesti, mukana parin viikon takainen 2-4-kotitappio Ilvekselle.

Ratkaisun paikat


Ville Korhonen onnistui TPS:n kaadossa Turussa ja Lukkoa vastaan tiistaina.

Asenne ja tahto voittaa ovat jälleen kerran avainasemassa, kun joukkueet iskevät yhteen. TPS:n uusi käskyttäjä Jukka Koivu ei liene ehtinyt tuoda kovinkaan paljon uutta joukkueensa peliin. Sen sijaan asenne- ja tahtopuolelle valmentajanvaihto tuntuu aina tuovan uutta potkua, niin on varmasti nytkin.

Jääkiekossa on avausmaalin merkitys suuri, näin on ollut erityisesti TPS:n otteluissa tällä kaudella. Varsinkin vastustajajoukkueen oltua ensimmäisen maalin tekijä on voitto usein karannut. TPS:n kymmenessä viimeisessä tappio-ottelussa vastustaja on maalannut seitsemässä ensiksi. Ja vaikka turkulaiset olisivatkin tehneet ensimmäisen maalin, niin ote on jollain tapaa karannut avausmaalin jälkeen, ja vastustaja on päässyt hallitsemaan peliä. Tiistaina Hämeenlinnassa oli kellon ääni toisenlainen. TPS jaksoi painaa avauserän alkuun 10 minuutin tehojakson siirtyen Michal Birnerin, Tomas Plihalin ja Mario Valery-Trabuccon johdolla 0-3-johtoon, mikä riitti lopulta voittoon. Olisiko tässä ollut jo nähtävissä uuden valmentajan kädenjälki?

Ilves on onnistunut kauden aikana näyttämään, että Juha Pajuojan jokaiselle pelaajalle antama vastuu ja peliaika ovat tuottaneet tulosta. Ratkaisijoita löytyy jokaisesta kentällisestä niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Viimeksi Lukkoa vastaan Matias Myttysen johtama kakkosketju laidoillaan Toni Rajala ja Joonas Rask oli vauhdissa, mutta eipä siitä jäänyt ainakaan tehoissa jälkeen Pasi Määttäsen ympärille koottu kolmosketju. Hyvänä päivänä voi jokainen Ilves-pelaaja nousta ottelun ratkaisijaksi.

Torstai-illan joukkueista kumpainenkin luisteluttanee maalinsa suulle tiistaina voittaneen maalivahdin. Jos kotijoukkueen Miika Wiikman torjui lähes kaiken (39 torjuntaa), niin eipä jää huonommaksi millään muotoa TPS:n Atte Engren, jonka saldoksi Rinkelinmäellä tuli 40 torjuntaa sekä kauden kolmas nollapeli. Onko torstaina Hakametsässä maalivahtien välinen kamppailu, se jää nähtäväksi, ainakin yksi illan ratkaisutekijöistä maalivahtien onnistuminen on. Joukkueiden edellisen kohtaamisen sankari Tampereella oli juuri Engren, joka nollapelin ohella siivitti joukkueensa 0-7-voittoon.

Kokoonpanot

Kotijoukkue Ilveksen sairaslista sai jatkoa, kun joukkue ilmoitti Masi Marjamäen loukkaantumisesta. Listallahan olivat jo entuudestaan Antti Bruun, Marko Anttila sekä Jani Hurme.

TPS saapuu Tampereelle ilman Aki Bergiä, Miika Huczkowskia, Marko Kivenmäkeä ja Ville Vahalahtea. Puolustaja Steve McCarthyn osalta tilanne on epävarma. Jatkoajan Turun-toimituksen saamien tietojen mukaan McCarthyn olkapää on hiukan kipeä eikä hän todennäköisesti pysty torstaina pelaamaan. Hänen odotetaan kuitenkin olevan pelissä mukana lauantaina tai viimeistään ensi viikolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle