Uusi asetelma

LIIGA / Ennakko
Blues onnistui maanantaina siinä, mihin vain harvat jaksoivat uskoa lauantaisen tappion jälkeen. Espoolaiset päihittivät Kärpät Raksilassa, ja tiistain otteluun lähdetään aivan uudesta asetelmasta. Tappio olisi tiennyt toivottoman tuntuista 0-3-tappioasemaa Bluesille, mutta nyt peliin lähdetään vain yhden otteluvoiton erotuksella. Voitot ovat Kärpien hyväksi 2-1.
taustaa

Neljä asiaa Bluesista
[lue lisää]

Blues onnistui maalinteossa maanantain ottelussa Oulussa jäätyään vain yhteen tehtyyn maaliin molemmissa aikaisemmissa sarjan otteluissa. Maalintekovastuun kantoivat tutut miehet, kun Esa Pirnes, Arto Laatikainen ja Ladislav Kohn onnistuivat kukin kertaalleen. Kärpät puolestaan onnistui vain kahdesti ja silloinkin ylivoimalla. Jari Viuhkola oli mukana molemmissa joukkueensa osumissa.

Tiukka taisto

Ottelusarjan neljäs kohtaaminen lienee tasainen ja vauhdikas kamppailu, jossa maalit tehdään pitkälti erikoistilanteista. Ottelusarjassa on tähän mennessä tehty 13 maalia ja niistä 8 on syntynyt ylivoimalla. Ratkaisevassa asemassa ovat toistaiseksi kuitenkin olleet tasakentällisin tehdyt maalit. Se joukkue, joka on onnistunut tasakentällisin maalinteossa, on korjannut myös voiton kaikissa kolmessa ottelussa.

Blues on onnistunut roikkumaan mukana molemmat kamppailut Oulussa, vaikka Kärpät on hallinnut niitä selvästi. Ensimmäisessä ottelussa maalivahtien torjunnat olivat Kärppien ensin mainittuna 18-51 ja jälkimmäisessä 15-43. Toistaiseksi ainoassa Espoossa pelatussa ottelussa torjunnat olivat Kärpät ensin mainittuna 24-26. Ainakin tällä perusteella katsottuna tiistain ottelusta on odotettavissa tasapäisempää taistelua kuin Oulussa käydyistä koitoksista, vaikka Blues viimeksi siellä voittikin.

Tärkeimpiä kysymyksiä ovatkin Bluesin jaksaminen ja Kärppien maalivahtitilanne. Vauhdikkaassa pelissä Bluesin avainpelaajien voimat voivat ehtyä loppua kohden, eikä Mika Pietilä varmasti nauti samanlaista luottamusta Kärppien puolustuksen keskuudessa kun Niklas Bäckström.

Kuka pelaa maalilla?

Kaikkein kuumin kysymys tiistain otteluun liittyen on varmasti se, kuka pelaa Kärppien maalilla? Joukkueen valmentaja Kari Jalonen ei vielä 20 tuntia ennen ottelun alkua osannut sanoa kuka maalivahdeista lähtee Mika Pietilän lisäksi Espooseen.

- Meidän täytyy nyt miettiä seurajohdon kanssa tässä, että miten toimitaan. Ennen kuin kone nousee, täytyy päätös tehdä, pohdiskeli Kärppä-luotsi maalivahtitilannetta.

Vaikka Mika Pietilä torjui lauantaina Kärpät voittoon Espoossa, ja pelasi Jalosen mielestä hyvän pelin myös maanantaina Oulussa, toiveissa on varmasti joukkueen ehdottoman ykkösmaalivahdin Niklas Bäckströmin paluu maalinsuulle. Bäckström loukkaantui lauantain ottelun alkuminuuteilla, kun Bluesin Erkki Rajamäki taklasi kärppäkapteeni Lasse Kukkosen maalivahdin jalan päälle kiekontavoittelutilanteessa.

Riittääkö virtaa?

Blues pääsi puolivälieriin vasta pitkän kaavan kautta - voitettuaan säälipleijareissa JYPin voitoin 2-1. Blues on pelannut tämän lisäksi jatkuvaa ”pudotuspeliä” jo runkosarjan lopulta saakka, kun se taisteli viimeiseen asti suorasta puolivälieräpaikasta ja kotiedusta säälipleijareihin.

Ero Kärppiin on huima, sillä oululaiset varmistivat runkosarjan voiton jo kauan ennen runkosarjan päättymistä, ja ovat voineet siitä asti keskittyä ja säästää voimia tuleviin pudotuspeleihin. Lisäksi Blues kuormittaa avainpelaajiaan Kärppiä enemmän.

Bluesin puolustajista Arto Laatikainen on pelannut yli 25 minuuttia kaikissa joukkueiden kolmessa kohtaamisissa, ja Esa Pirneksen ja Joakim Erikssonin peliajat ovat ollet reilusti yli kahtakymmentä minuuttia. Vertailun vuoksi Kärppien puolustajista eniten jääaikaa on saanut Lasse Kukkonen, joka on pelannut keskimäärin hieman yli 20 minuuttia ottelussa. Jari Viuhkola puolestaan yltää lähes espoolaisten sentterikollegoidensa peliaikoihin.

Bluesin pelaajilla on lisäksi takanaan enemmän ja rasittavampia otteluita viimeisten viikkojen ajalta. Kysymykseksi jää, riittääkö virta levännyttä Kärppä-laumaa vastaan sarjan pitkittyessä? Bluesin valmentaja Kari Heikkilän näkemys jaksamisesta oli seuraava maanantain pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa:

- Joo, eihän me jakseta millään. Se on ihan selvä.

Heikkilän pokerinaama vaan ei oikein pitänyt vastauksen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle