Kärpät helppoon voittoon haluttomasta Bluesista

Oulun Kärpät otti toisen kiinnityksensä välieräpaikkaan voittamalla suvereenin suorituksen päätteeksi Espoon Bluesin lukemin 1-4. Mustan pilven oululaisten taivaalle sai tosin aikaan joukkueen ykköstorjujan Niklas Bäckströmin loukkaantuminen ottelun avauserässä.

Vierailija Kärpät lähti illan otteluun allaan helpottava jatkoaikavoitto toissapäiväisestä pelistä Oulussa. Joukkueen loukkaantumislista oli myös ottelun alla käytännössä tyhjää täynnä, joten oululaisryhmä pääsi iskemään parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan espoolaisten kimppuun.

kuvia

Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

Kuvasarja Rajamäen ja Bäckströmin törmäyksestä

Kotijoukkue Bluesilta puuttui riveistään pitkäaikaspotilaat ja samalla joukkueen kaksi kenties tärkeintä puolustajaa Kimmo Peltonen ja Jari Korhonen, sekä hyökkääjät Teemu Riihijärvi ja Semir Ben-Amor. Muutoin joukkueen tilanne oli loukkaantumisten ja poissaolojen osalta hyvä. Blues lähtikin kirkastamaan edellisen pelin katkeraa tappiota.

Kärpät aloittaa ryminällä, Bäckström loukkaantuu

Ottelua ehti kulua vain parisenkymmentä sekuntia, kun heti rytisi kylmää vettä sankoin joukoin ottelua seuraamaan tulleen espoolaisyleisön niskaan. Heti ensimmäisestä hyökkäyksestään Kärpät sai kiekon viivalle Blues-puolustajan heikon purkukiekon seurauksena, ja toimitti sen takaisin Blues-vahti Bernd Brücklerin vartioiman maalin taakse. Sieltä tsekkihyökkääjä Petr Tenkrat löysi syötöllään maalin eteen nousseen Mika Pyörälän, ja tämä iski Kärpät tarkasti 0-1-johtoon.

Ottelun kenties puhutuin tilanne nähtiin pian perään ajassa 6.10. Bluesin kolmosvitjassa viilettävä voimahyökkääjä Erkki Rajamäki pelasi niin sanotusti tilanteen loppuun, ja taklasi Kärppä-puolustaja Lasse Kukkosta sillä seurauksella, että tämä lensi oman maalivahtinsa Bäckströmin syliin. Melko harmittomalta näyttänyttä tilannetta seurasi pieni nujakka, ja jäähyt Kukkoselle väkivaltaisuudesta, sekä Rajamäelle 2+2 minuuttia.

Pian tilanteen toinen puoli selvisi, kun ajassa 9.45 Bäckström käveli ulos jäältä, ja hänen tilallensa vaihdettiin joukkueen kakkosvahti Mika Pietilä. Tiettävästi kärppävahti loukkasi tilanteessa polvensa.

- Se oli Rajamäeltä törkeä maalivahdin yli ajaminen. Tämä haiskahtaa vahvasti käskyttämiseltä, latasi Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen saavuttuaan myöhässä ottelun jälkeiseen lehdistötilaisuuteen.

- Rajamäki oli jo ennen tuota tilannetta käynyt Bäckströmiä tökkimässä. Se on vaan semmoinen asia, mitä mä en voi jääkiekossa hyväksyä. Mun mielestä kaikkialla pitäisi olla asia niin, että maalivahti on koskematon. Toi Rajamäen temppu oli niin törkeä, ettei tuollaisten pelaajien pitäisi pelata näissä peleissä lainkaan, Jalonen jatkoi tilitystään.

- Täytyy sanoa, ettei itse ole vielä noin alas tarvinnut vajota, että syyttäisin toista käskyttämisestä saatika sitten, että käskyttäisin omaa pelaajaani ajamaan maalivahdin yli. Tämän kyllä kärppäleirissäkin tietää jokainen, joka siellä on nää ajat ollut hommissa. Menee kyllä vähän överiksi tämä, vastasi Blues-valmentaja Kari Heikkilä syytöksiin.

Kärppäluotsi Jalonen ei kuitenkaan suostunut vahvistamaan maalivahtinsa tilannetta.

- Ei me sitä tulla julkisesti kommentoimaan. Jokainen näki kuitenkin tilanteen. Kiekko ei ollut lähimaillakaan, vetää Kukkosen yli ja painaa sinne vielä Bäckströmin perään. Tää on niin ennennäkemätön juttu, että tällainen pitää ilman muuta poistaa Suomi-kiekosta.

Kärpät kuittasi tilanteesta seuranneen ylivoimansa nopeasti. Puolustaja Jouni Loposen ampuman vedon kakkoskiekkoon pääsi läheltä maalia hyökkääjä Janne Pesonen, joka pääsi kahdesti kokeilemaan Brücklerin patjoja. Toisella kerralla mies sitten onnistui sivaltamaan kiekon Blues-maaliin ja viemään samalla Kärpät 0-2-johtoon.

Blues ei tästä lannistunut, vaan aloitti ryminällä hyökkäämisen kohti Mika Pietilän vartioimaa Kärppä-maalia. Kärppä-pakki Ari Vallinin otettua itselleen 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta Bluesin luottopakki Arto Laatikainen iski. Kiekko toimitettiin Laatikaiselle viivalle, ja tämä antoi tykkinsä puhua. Kiekko komeasti ylänurkkaan ohi Pietilän, ja Blues peliin mukaan.

Blues tuhlailee, Kärpät kiittää

Toinen erä mentiin lievästi Bluesin merkeissä. Joukkueella oli kaksi niin kutsuttua tuhannen taalan paikkaa tasoittaa peli, mutta jostain syystä ulkomaalaisavut Ladislav Kohn ja Steve Kariya eivät onnistuneet.

Kohn veivitti itsensä nokitusten maalivahti Pietilän kanssa, muttei lopulta onnistunut nostamaan kiekkoa rystyltä tyhjään maaliin yli maassa maanneen Pietilän, ja Kariyalla oli vähintään yhtä hyvä tilanne hetkeä myöhemmin, mutta piskuinen kanukki nosti puolestaan rystyltä metristä yli niin ikään tyhjän maalin päätyplekseihin.

Kun Bluesin pelaajille eivät avopaikat maistuneet, iski Kärpät lopulta lopullisen naulan kotijoukkueen arkkuun heti kolmannen erän alussa. Puolustaja Lasse Kukkonen ja kultakypärä Jari Viuhkola pääsivät Blues-viisikon hölmöilyjen seurauksena 2-1-hyökkäykseen. Kukkonen yritti syöttää maalin kulmalle rystyllä, mutta kiekko osuikin onnekkaasti Blues-puolustajan luistimeen, mistä se kimposi maalin yläkulmaan ohi voimattoman Bernd Brücklerin.

Seitsemisen minuuttia myöhemmin yksi illan hahmoista, Petr Tenkrat, sinetöi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi lukemat yhteen neljään saatuaan loistosyötön takatolpalle hyökkäyksessä mukana olleelta Viuhkolalta. Brücklerille ei tähänkään maaliin jätetty mitään saumoja. Tilannetta edelsi Blues-hyökkääjä Ladislav Kohnin paha kiekonmenetys Kärppien siniviivalla.

Ottelun loppu lähinnä pelailtiin, eikä kotijoukkue Bluesilla näyttänyt olevan edes todellista halua lähteä yrittämään urotekoja, vaan se tyytyi kohtaloonsa ja neppaili erän loppuun. Kärpät sai toisen perättäisen voittonsa puolivälieräsarjassa suhteellisen helpolla.

- Meillä oli hyvä lataus tähän peliin, vaikka se alkoikin huonoimmalla mahdollisella tavalla. 0-2-maalin jälkeen alettiin pelata kunnolla. Toisen erän loppuun asti pelattiin erittäin hyvin, mutta sen jälkeen tuli vähän semmonen tunne, että sulka taittui joukkueella. Ei ihan uskottu omiin kykyihimme viimeiseen erään lähdettäessä, ja kun siihenkin tuli se huono alku niin se jätti sitten koko ottelusta huonon maun suuhun. Kaksi ensimmäistä erään, varsinkin toisen erän, pelasimme silti varsin hyvin, kommentoi Blues-valmentaja Heikkilä ottelua.

- Me pystyttiin parantamaan omaa peliämme edellisestä pelistä. Vähän jäi semmonen tunne, että me tarvittiin toi yksi peli alle. Varsinkin nää meidän kokeneemmat pelaajat olivat ihan selvästi energisempiä ja liikkuvampia tuolla jäällä. Tää peli oli kyllä meiltä selvästi jämäkämpi ja parempi kuin edellinen kotipeli, ja se on hyvä asia tätä sarjaa ajatellen, sanoi puolestaan Kärppien valmentaja Kari Jalonen.

Puolivälieräsarja jatkuu maanantaina Oulun Raksilassa, jolloin kotijoukkue Kärpillä on mahdollisuus edetä jo ratkaisevan tuntuiseen 3-0 johtoon otteluvoitoissa, ja viedä ratkaisu neljänteen peliin Espooseen.

Bluesin on yksinkertaisesti pakko parantaa peliään ja varsinkin viimeistelyään rajusti, mikäli se meinaa sarjassa vielä hengissä pysyä. Ouluun joukkueen on saatava melkoinen kasvojenkohotus. Bluesin mahdollisuus piileekin nyt Kärppien mahdollisessa hyvänolontunteessa, sekä selvästi heikentyneessä maalivahtipelissä, mikäli Bäckströmin loukkaantuminen estää hänen torjumisensa jatkossa.