Blues taisteli itsensä mukaan

Kova taistelu nousee arvoon arvaamattomaan etenkin pudotuspeleissä. Tämän osoitti tällä kertaa Espoon Blues, joka maalivahtinsa Bernd Brücklerin johdolla kavensi pudotuspelisarjan Oulun Kärppiä vastaan tilanteeksi 2-1. Molemmat joukkueet ovat sortuneet kotiotteluissaan tekopaikkojen tuhlailuun. Sarjan kolmannessa ottelussa oli jälleen oululaisten vuoro.
lisää

Maalinedustat tarkkailussa
[lue lisää]

Ennen ottelua suurin mielenkiinto kohdistui siihen, kuka Kärppien maalilla pelaa. Lauantaina sarjan toisessa ottelussa loukkaantunut Niklas Bäckström ei ollut kokoonpanossa, vaan maalilla jatkoi Mika Pietilä. Maanantai-illan ottelu ei ratkennut kuitenkaan maalivahtiosastolla. Bluesin alivoimapelaaminen ja taistelu menivät tekopaikkojen tai muiden pelillisten asioiden edelle.

- Olimme numerollisesti huonompia, mutta pelillisesti jopa parempia. On monta tapaa tehdä näitä voittoja. Kaveri puolusti hyvin ja heillä on hyvä maalivahti. Blues ansaitsi voittonsa, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen tunnusti.

Pelillisesti Kärpät jyräsi varsinkin ensimmäisen ja kolmannen erän. Toiseen erään Blues sai parempaa ilmettä ja pystyi lähtemään kolmanteen erään johtoasemasta.

- Toisessa erässä peli alkoi taittumaan ja saimme johtoaseman ensimmäistä kertaa Oulussa kolmanteen erään. Pelasimme lopun kypsästi ja puolustimme hyvin, Bluesin Kari Heikkilä näki.

Hermostuneisuus kostautui

Kummankin joukkueen hermoilu kostautui ylivoimamaalien muodossa. Ensimmäisessä erässä kaikki rangaistukset tulivat hyökkäyspään hölmöilyistä. Ensin oli vuorossa Blues, joka sortui kolme kertaa peräkkäin turhiin jäähyihin.

Kärpät onnistui kolmannen ylivoimansa aikana, kun Petr Tenkrat laukoi näppärän kuvion päätteeksi kiekon Brücklerin haarojen välistä maaliin lukemiksi 1-0. Merkittävä syy maalin syntymiseen oli Esa Pirneksen hajonnut maila, jolloin Kärppien viivamiehenä ollut Mikko Lehtonen pääsi höpöttämään Pirneksen pihalle.

Bluesin vuoro tuli erän loppujaksolla, kun Kärppien hermokontrollissa oli puutteita. Vierailija onnistui kahden miehen ylivoimansa aikana, kun ratkaisijaksi nousi nyt odotetusti Pirnes. Keskushyökkääjä liikutteli kiekkoa b-pisteellä ja laukoi tarkasti ylänurkkaan. Maalista kunniaa saa ottaa myös hyvää maskia tehnyt Joakim Eriksson ja Kärppien puolustajan mailan pois pelannut Ladislav Kohn.

- Ensimmäisen erän sotkimme kahteen tyhmään jäähyyn. Se harmittaa, sillä pelasimme niin jämäkästi kuin olla ja voi, Jalonen sanoi.

Kokonaisuutena Blues oli erässä pahasti alakynnessä. Kärppien maalivahti Pietilälle kertyi vain kaksi torjuntaa. Espoolaisten avauspelaamisessa oli todella suuria puutteita, eikä kiekon kontrolloinnista ollut tietoakaan. Kärppien aggressiivinen karvauspelaaminen oli täydellistä myrkkyä Bluesin hyökkäyspelille. Valmentaja Heikkilä myönsikin, että joukkue oli ottelun alussa täysin jäässä.

- Huono ja tahmea lähtö peliin. Tilanne oli kuitenkin meillä hyvin kontrollissa. Toiseen erään pääsimme mukaan sitten paremmin, 1-1-tasoitusmaalin tehnyt Pirnes puolestaan kommentoi.

Laatikainen kovassa vireessä

Kärpillä oli toisessa erässä neljä ylivoimamahdollisuutta, mukaan lukien yksi kahden miehen ylivoima, mutta maalinteko ei maistunut. Kuten yleensä tällaisissa tilanteissa tapahtuu, niin pelin passiivisempi joukkue pääsee otteluun mukaan. Blues terävöitti selkeästi hyökkäyspelaamistaan ja pääsi murtautumaan Kärppien tiiviin keskialueen läpi.

Oululaisten puolustus aukesikin toisen erän puolivälissä, kun hurjat minuutit ahkeroinut Arto Laatikainen vispasi kiekon maaliin lukemiksi 1-2. Osumaan esityön antoi Pirnes, joka löysi vapaasti maalille nousseen Laatikaisen oivaltavalla syötöllään. Kovassa kevätvireessä oleva Laatikainen johtaa SM-liigan pudotuspelien pistepörssiä.

- Tyhmiä virheitä meiltä. Kaveri rokotti niistä, mutta meidänkin olisi pitänyt tehdä omista paikoistamme. Maalille pitäisi saada enemmän ruuhkaa, kun nyt maalivahti näki kiekot. Omaa tyhmyyttämme tämä oli. Tempo pelistä laski ja emme enää päässeet Bluesin muurista läpi, Viuhkola analysoi joukkueensa heikkoutta.

Kärpät loi kyllä paljon maskia Brücklerin maalille, mutta Bluesin alivoima esti kotijoukkueen parhaat tekopaikat. Varsinkin viivasta tulleet laukaukset jäivät monesti kärkimieheen. Jalosen mukaan Kärppien pelaaminen meni maalintekotilanteissa väkinäiseksi. Hän korostikin kärsivällisyyden merkitystä.

Huikeat loppuminuutit

Ottelun loppu oli valtavaa taistelua. Kotijoukkue sai takaa-ajovaihteensa käyntiin kolmannen erän puolivälin tienoilla ylivoimalla, kun puolustaja Jussi Halme joutui ottamaan rangaistuksen Kärppien kovan pyörityksen päätteeksi. Maalivahti Brückler teki tämän ylivoiman aikana muutaman voittotorjunnan, mutta Kärppien sihtaamisessakin oli huomattavasti parantamisen varaa.

Erän puolivälissä syntyi mielenkiintoinen episodi, kun Erkki Rajamäki retkahti jään pintaan, josta seurasi 10 minuutin käytösrangaistus ja Jouni Loposelle jäähy estämisestä.

- Mielestäni siinä ei ollut estämistä ja se oli turha vihellys. Minä en ikinä filmaa, eikä minulla ole tarvetta sellaiseen. Kompastuin tilanteessa omiin jalkoihini, Rajamäki näki.

Oli miten oli, niin Blues rokotti ylivoimansa aikana. Liukkaasti pelannut Kohn laukoi oman laukauksensa paluukiekon ohi Pietilän ja ilta näytti olevan paketissa.

Kärpät tuli kuitenkin peliin vielä mukaan Bluesin otettua rangaistuksia. Kahden miehen ylivoiman aikana Viuhkola pääsi laukomaan kiekon maaliin kaventaen pelin lukemiin 2-3. Tilanne syntyi jälleen nopealla lyhyellä syötöllä maalin edustalla, kuten oululaisten ensimmäisessäkin osumassa.

Edellisessä tilanteessa alivoimalla estämisjäähyn saanut Juha Gustafsson joutui toistamiseen vajaapelissä rangaistukselle, kun ottelua oli jäljellä enää vajaat kaksi minuuttia. Tasoitusmaalia annettiin kotijoukkueelle tarjottimella, mutta Bluesin urhoollinen alivoima kesti valtavan paineen. Tenkratin ylärimalaukausta lähemmäksi Kärpät ei enää päässyt.

- Saimme harjoitella kolmannessa erässä alivoimaa, jonka hoidimme hyvin. Tässä on arvuuteltu, että voidaanko me voittaa Kärppiä. Ei tämä kuitenkaan tärkein voitto ollut, sillä ilman JYP-voittoja emme edes olisi tässä, Heikkilä veisteli.

Voitto oli kuitenkin äärimmäisen tärkeä, sillä sarja oli jo kääntyä Kärpille puhtaasti 4-0. Nyt kenttä on kuitenkin jälleen täysin auki. Sarja jatkuu muiden otteluiden tapaan tiistaina. Kärppien johto siirtyi ovien taakse pohtimaan, kuka toinen maalivahti lähtee joukkueen mukaan Espooseen. Todennäköisesti se ei ole Petri Koivisto, sillä samaan aikaan Oulussa pelataan A-nuorten neljäs finaaliottelu. Kärpät matkasi charter-koneella jo samana iltana Espooseen.

- Meidän täytyy parantaa omaa peliämme ja keskittyä siihen. Se on se yksinkertainen lääke, Viuhkola tiivisti.

Tiistain ottelu onkin erittäin mielenkiintoinen, mutta varmasti samantyylinen kuin Raksilan kohtaamiset: vähämaalinen vääntö, jossa erikoistilanteet nousevat ratkaisevaan rooliin.