Kärpille niukka avausvoitto

LIIGA / Raportti
Kärpät otti puolivälieräsarjan ensimmäisen voiton jatkoajalla, kun oululaisten haalariosastoon kuuluva Juha-Pekka Haataja survoi maalin edessä pyörineen kiekon verkkoon. Varsinaisella peliajalla ottelun paras pelaaja oli Bluesin itävaltalaismaalivahti Bernd Brückler, joka torjui peräti 48 kertaa.
Oheismateriaalia

Ykkössentterit tarkkailussa
[lue lisää]



Viuhkola korostaa maalineduspelin tärkeyttä
[lue lisää]

Viikon tauolta kaukaloon palannut Kärpät oli liikkeellä hyvällä jalalla ja oululaisseura sai toistuvasti painettua pelin vieraiden päätyyn. Ottelu pysyi kuitenkin vähämaalisena, kun oululaiset pommittivat laukauksensa joko maalin ohi tai päin Blues-vahti Brückleriä.

Espoolaisten hyökkäyspeli oli varsin aneemista ja Kärppien maalivahti Niklas Bäckströmin rooliksi jäi lähinnä itsensä lämpimänä pitäminen. Vieraat hakivat usein pystyavauksia taitaville hyökkääjilleen, mutta lähes aina syötöt jäivät torsoiksi.

Varsat kevätlaitumella

Pitkään tosipelejä odottanut oululaisjoukkue lähti otteluun todella kovalla sykkeellä. Lähes kymmenen minuuttia kestäneen painostuksen aikana Blues oli vailla mahdollisuuksia, kun oululaiset pyörittelivät peliään komean näköisesti. Mutta aivan kuten koko ottelun ajan, Kärppien viimeistely oli heikkoa. Kahden miehen ylivoimakaan ei toiminut, sillä varsinkin Mikko Lehtosen laukaukset kilahtelivat koko ottelun ajan päätypleksiin. Myös Brückler masensi oululaisia toistuvasti.

Alkurynnistyksen jälkeen peli tasoittui hieman, mutta Kärpät oli hallitseva osapuoli myös erän loppupuolella. Vieraiden vastaiskutaktiikka oli kuitenkin tuottaa tulosta, kun Steve Kariya hankki joukkueelleen rangaistuslaukauksen. Kultakypärä asettui itse laukomaan, mutta tällä kertaa Niklas Bäckström veti pitemmän korren.

- Meiltä purkautui hieman ylimääräistä energiaa ensimmäisessä erässä, mutta sen jälkeen oli tasaisempaa, Kari Jalonen kertasi ottelun jälkeen.

Kärpät jatkoi hallintaansa toisessa erässä, mutta myös vierailija pääsi hieman paremmin pelin juoneen kiinni. Hieman ennen varsinaisen peliajan puoliväliä Kärpät onnistui tekemään ottelun avausmaalin. Maalin edessä pyörineeseen kiekkoon rynnisti lopulta hyvän ottelun pelannut Lasse Kukkonen, joka nosti mustan ohi Brücklerin.

Blues ei kuitenkaan suostunut antautumaan. Juha Gustafsson katkaisi Ari Vallinin purun ja pelasi kiekon maalin edessä väijyneelle Markku Hurmeelle. Blues-laiturilla oli lopulta helppo työ nostaa peliväline ohi jäässä makaavan Bäckströmin. Kärppien valmennusjohdolla ei ollut heti ottelun jälkeen tarkkaa kuvaa maalin synnystä.

- Maali mikä meille tehtiin oli vähän semmoinen ohhoh-maali, että en oikein tiedä mikä siinä tuli. Pitää katsoa videolta, Jalonen totesi.

Haataja rankaisee

Kolmannessa erässä molemmat pelasivat hieman varovaisempaa peliä kuin kahdessa aikaisemmassa. Kummallakin joukkueella oli omat mahdollisuutensa ratkaista peli myös ylivoimapelin myötä, mutta varsinaisella peliajalla ei nähty lisäosumia ja ottelun ratkaisu siirtyi jatkoajalle.

Aivan jatkoerän alussa Bluesilla oli kaksi hyvää maalipaikkaa, mutta lähes koko ottelun kylmillään seissyt Bäckström venyi pariin hienoon pelastukseen.

- Saimme jatkoajan alussa pari paikkaa, mutta tällä kertaa ei heilahtanut, vieraiden päävalmentaja Kari Heikkilä huokasi.

Tilanteiden jälkeen Bluesin Esa Pirnes otti huitomisjäähyn ja Kärpät pääsi ylivoimalle. Kotijoukkue käytti tilaisuuden hyväkseen, kun Juha-Pekka Haataja takoi Brücklerin pudottaman kiekon verkkoon. Joukkueen haalariosastoon kuuluva Haataja oli ottelun jälkeen tyytyväinen mies.

- Vastustajalla oli siinä pitkä vaihto alla, väsykin taisi hieman painaa. Pääsin sitten reboundiin. Paluukiekoista olen tehnyt suurimman osan maaleistani. Hyvä, että joskus osuu, ratkaisija itse kertasi.

- Neljällä kentällä pelaaminen auttaa siinä, että duunaritkin voivat nousta esiin.
Pari vuotta sitten IFK:ta vastaan taisin viimeksi tehdä yhtä tärkeän maalin, Haataja sanoi.

Kotijoukkue teki täten illan molemmat osumansa paluukiekoista ylivoimapelin turvin. Blues-vahti Brückler teki paljon hyviä torjuntoja, mutta varsin usein Kärppien laukaukset suuntautuivat maalin ohi tai suoraan päin maalivahtia. Oululaisten illan parhaita olivat juonikkaasti pelannut Jari Viuhkola sekä puolustusta johtanut kapteeni Kukkonen.

Espoolaisten hyökkäyspeli oli varsin aneemista. Joukkueen kultakypärä Steve Kariya kunnostautui lähinnä jäähyjen kerääjänä, kun mies komennettiin rangaistusaitioon peräti kolme kertaa. Pienikokoinen hyökkääjä hävisi myös useita kaksinkamppailuita, eivätkä miehen pystyhyökkäyksetkään purreet riittävän usein. Vieraiden käskijä Kari Heikkilä ei kuitenkaan halunnut syytellä tähtihyökkääjäänsä.

- Hyökkäyspelimme oli vähän vaisuhkoa, pystytään parempaan. Meillä oli ongelmia hyökkäysten käynnistämisessä ja siniviivan ylittämisessä. Puolustettiin hyvin, pystytään hyökkäämään paremmin.

- Kariya otti muutaman jäähyn, mutta ei sinänsä valittamista hänen pelistään, Heikkilä totesi.

Karit tyytyväisinä

Bluesin päävalmentaja Kari Heikkilä oli tappiosta huolimatta varsin leppoisalla tuulella.

- Hyvä vierasavaus. JYP-ottelut eivät paina enää mitään. Hyvä alku sarjalle. Tavoitteemme on edelleen yksi voitto – se mahdollistaa kauden jatkumisen pidemmälle ja pidemmälle, Heikkilä sanoi.

Espoolaisvalmentaja oli tyytyväinen maalivahti Brücklerin peliin, mutta muistutti koko puolustuspelin vaikutuksesta.

- Puolustimme hyvin, se tekee maalivahdinkin pelistä helpompaa.

- Kärpät on varsinkin hyökkäyspäässä erittäin vaarallinen joukkue. He vaihtavat paikkaa ja luovat tilanteita – se vaatii meiltä kärsivällistä puolustuspeliä, Blues-käskijä kertoi.

Heikkilä ei jaksanut pitkään murehtia jatkoaikatappiota.

- Taistelimme hyvin. Jatkoajan alku oli hyvä, haimme oikeasti maalia siinä. Sitten saimme rangaistuksen ja päätös oli tämmöinen tällä kertaa, Heikkilä analysoi.

Kärppien Kari Jalonen kertoi ottelun jälkeen, että pieni tauko runkosarjan ja pudotuspelien jälkeen mietitytti valmennusjohtoa.

- Päästiin hyvin sarjaan sisään. Se oli kuitenkin semmoinen pieni arvoitus: Blues oli hyvässä rytmissä ja heillä oli onnistumisia alla JYP-sarjasta. Tulimme kuitenkin itse hieman yli viikon tauolta. Se hieman mietitytti, että päästäänkö hyvin kiinni sarjaan, mutta hyvä lähtö. Voitto ruokkii sitä, että olemme sarjassa hyvin kiinni, Jalonen totesi.

Jatkoajalla Kärppien valmennusjohto muutti hieman kokoonpanoa ja yhdisti vanhan tutkaparin Jari Viuhkolan ja Petr Tenkratin. Ottelun jälkeen Jalonen kiitteli koko joukkueen viisikkopeliä.

- Meillä on hyökkäyskalustossa laaja materiaali ja välillä täytyy tehdä rohkeita valintoja. Tenkratilla oli nyt toinen ottelu loukkaantumisen jälkeen, ja ehkä siihen kaivattiin Viuhkolan syöttöjä.

- Peli oli hyvää ja vahvaa. Viisikkopelimme toimi molempiin suuntiin ja saimme pelattua laajalla rintamalla jatkoaikaa myöten, Jalonen suitsutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle