Jääkö solmu avaamatta?

MESTIS / Ennakko
Maanantain kierros tarjoaa toista kuukautta voitoitta kontanneelle Ahmoille viimeisen mahdollisuuden kurssin kääntämiseen ennen pudotuspelejä. Miikka Jäske yrittää rikkoa Tero Forsellin pistepörssiennätystä. Voitolla Ahmat varmistaisi KooKoon play offs-vastustajakseen, Sportille riittäisi piste Kuopion matkan sinetöimiseen.

Ahmojen lähtökohdat otteluun voi käytännössä lukea aiemmista ennakoista, sillä ainoa konkreettinen muutos on ollut tappioputken kasvaminen ottelu ottelulta. Vajaamiehityksestä kärsineen joukkueen peli on totaalisessa umpisolmussa. Tänään olisi viimeinen mahdollisuus solmun avaamiseen runkosarjan aikana, joten panosta ottelussa on yllin kyllin. Henkisen vireen merkitys on joukkueurheilussa suuri, joten ei ole yhdentekevää, onko pudotuspeleihin lähdettäessä alla uskoa antava voitto vai yhdeksän peräkkäistä voitotonta ottelua.

Iloisia uutisia saa ahmaleiristä näinä päivinä etsiä suurennuslasin kanssa, mutta yksi sellainen on Miikka Jäsken Jukurit-ottelun lopulla tekemä kavennusmaali. Osuma katkaisi yli 130 minuuttia kestäneen maalittoman jakson ja osoitti, että ahmalavastakin on yhä edelleen mahdollista saada kiekko maaliin. Kokonaisuutena Ahmojen maalinteko on kuitenkin ollut jo pitkään niin vaikeaa, että maalihanojen avaamiseksi joukkue saattaisi tarvita puolesta kentästä lauotun, virhepompusta ja vastustajan takapuolesta suuntaa muuttaneen, yläriman ja vastustajan maalivahdin selän kautta tolpan juuresta maaliin menevän laukauksen. Lyhyemmin ilmaistuna siis hieman onneakin.

Mikäli maalihanat sattuvat avautumaan, pääsee kotiyleisö jännittämään, onnistuuko Miikka Jäske tekemään Mestiksen uuden piste-ennätyksen. Tällä hetkellä 20-vuotiaalla laiturilla on koossa tasan 60 pistettä, ja Tero Forsellin hallussaan pitämät ennätyslukemat ovat 20+42=62. Jäske on tehnyt Forsellia enemmän maaleja, joten ennätys irtoaisi kahdella tehopisteellä.

Sarjasijoituksellisesti Ahmoilla on panosta sen verran, että voitolla hyvinkääläiset varmistaisivat play offs-vastustajakseen KooKoon. Tappion myötäkään vastus tuskin vaihtuisi, sillä se vaatisi Kokkolan Hermekseltä vierasvoittoa KooKoosta. Mikäli KooKoo häviää Hermekselle eikä Ahmat voita, kohtaa Ahmat Jukurit.

Yhdellä Westerbackilla

Vierailevalla Vaasan Sportilla on panosta suunnilleen saman verran kuin kotijoukoillakin, eli sijoitus on melko varma, mutta ei täysin. Sport on viidentenä kaksi pistettä edellä Kajaanin Hokkia. Yksikin piste varmistaisi viidennen sijan ja KalPan jatkovastustajaksi, mutta tappion tullen sijoitus saattaa vielä heikentyä pykälällä ja lauantain matkakohde vaihtua Kuopiosta Vantaalle. Hokin maaliero on seitsemän pykälää Sportia heikompi, mutta kainuulaiset kohtaavat kotonaan jo kesälomansa varmistaneen FPS:n, joten eivät Hokki-merkkiset maalitalkootkaan mikään ihme olisi.

Illan kamppailussa Sport on varsin selkeä suosikki. Vaasalaiset ovat piristyneet vaihdettuaan valmentaja Arto Sirviön Kenneth Westerbackiin. Mitään elämää suurempaa Sport ei ole vielä esittänyt, mutta suunta näyttäisi olevan jatkuvasti hiljalleen ylöspäin.

Sportin panosta arvioitaessa on paljon kiinni Patrik Westerbackin pelaamisesta. Westerback on parhaimmillaan luultavasti Mestiksen paras sentteri, ja kun Sportin keskushyökkääjistö ei muilta osin ole läheskään samaa tasoa, voi Westerbackia pitää koko sarjan tärkeimpänä kenttäpelaajana joukkueelleen. Puolet kaudesta polvivaivoihin menettänyttä tähtisentteriä on säästelty pudotuspeleihin, mutta sunnuntaina hän palasi pitkästä aikaa joukkueensa kokoonpanoon. Hyvinkään melko merkityksettömässä kamppailussa pelaaja-Westerback ei kuitenkaan ole mukana, vaan ykkösketjun keskellä on laitahyökkääjä Hermanni Vidman.

Westerbackin puuttuessa Ahmojen kannattaa olla kaikkein tarkimpana Markus Jämsän kanssa. Lukosta Vaasaan palannut sähäkkä laituri on ehtinyt viimeistellä 15 ottelussa jo 12 täysosumaa. Fyysisellä osastolla Ahmojen Miikka Jäsken haastaa Kalle Mattila, mutta kummallakaan tuskin lienee varaa hölmöilyihin kauden tärkeimpien otteluiden aattona.

» Lähetä palautetta toimitukselle