Pisteet kotiin liikoja rehkimättä

Yritteliäs KOO-VEE olisi saattanut paremmalla viimeistelyllä ja maalivahtipelillä yllättää surffailevan Ahmat, mutta materia voitti hengen. Hyvinkääläiset ottivat torstain kuolemanottelun miettimisen keskeltä sen verran osaa kenttätapahtumiin, että pisteet jäivät talteen maalein 6-3.

- Henkisesti kauhea peli meille. Kahteen päivään ei edes puhuttu torstain ottelusta, mutta tosi vaisusti lähti liikkeelle, ja aina välillä ajatukset karkailivat torstaille. Mentiin siitä, missä aita oli matalin. Mitään ylimääräistä ei tehty, Ahmojen valmentaja Kari Lehtinen totesi.

Siltä se näyttikin. Haluttomalta. Ottelussa oli jaksoja, jolloin punapaitaiset seisoivat kaukalossa lähes tumput suorina, ja KOO-VEE käveli hyökkäyksiin edestä, takaa, laidalta ja keskeltä. Jos tamperelaiset olisivat hyödyntäneet maalipaikkansa edes siedettävästi, olisi Ahmat saattanut joutua yllättävään pinteeseen.

Halloun herättää uinuvan pedon

Etenkin ottelun ensiminuuteilla eron motivaatiotasossa huomasi. KOO-VEE aloitti huomattavasti pirteämmin ja siirtyikin johtoon neljän minuutin pelin jälkeen. Juha-Pekka Palmroth laukoi terävästi, ahmavahti Kai Tillanen torjui eteensä, ja Kalle Kylkilahti sai iskeä irtokiekon sisään kenenkään estelemättä.

Jo hetkeä aiemmin tamperelaisista Rami Alakoski oli puskenut kiekon ruuhkasta ahmamaalin ylärimaan. Varsin kiinnostavaa olisi ollut nähdä, olisiko osumaa hyväksytty, mikäli kiekko olisi maaliin mennyt.

Kesken KOO-VEE:n hienoisen hallinnan Ahmojen Janne Lehtinen ja Marko Myllymäki järkkäsivät vuorotellen toisillensa paikat. Pienikokoinen maalivahti Henri Hänninen torjui tilanteet, mutta joutui yllätetyksi Ahmojen nelosketjun terävän hyökkäyksen päätteeksi.

Puolustaja Antti Uitto avasi ylös, ja Antti Chrons syötti poikittain, eikä Hänninen ehtinyt mukaan, kun tsekkilaituri Dusan Halloun otti syötön taitavasti jalallaan haltuun ja laukoi nopeasti. 1-1.

Maalin jälkeen Ahmat heräsi käytännössä ensimmäisen kerran otteluun mukaan. Kotijoukkue pyöritteli kuudessa minuutissa lähes kymmenkunta maalipaikkaa ja siirtyi ennen erätaukoa 2-1-johtoon. Raine Pulkkinen alusti tilanteen, Viljami Taimisto malttoi laidalla kiekon kanssa ja syötti näppärästi maalin eteen, josta Joni Heiskanen sai jatkaa kiekon puolityhjään tamperelaismaaliin.

- Saatiin hyvä jakso erän alkuun, mutta oltiin toisaalta lopussa niin huonoja, ettei olisi ansaittukaan erää voittaa, KOO-VEE:n valmentaja Kimmo Koivisto tunnusti.

Ratkaisu ryhdillä ja onnella

Keskimmäinen erä oli Ahmoilta ryhdikkäin. Heti alussa Andreis Kostjukovs pääsi yrittämään ylivoimahyökkäyksestä, ja vaikka latvialaissyntyinen keskushyökkääjä ei harhautuksissaan onnistunut, veivät hyvinkääläiset erän maalein 2-0.

3-1-maalissa oli mukana roppakaupalla onneakin, kun puolustaja Pasi Tammisen laukaus kimpoili KOO-VEE:n omasta pelaajasta ja yllätti täysin hölmistyneen maalivahti Hännisen.

4-1-osuma oli hienosti tehty. Antti Uitto vapautti pitkällä syötöllä läpiajoon Jukka Penttisen, joka harhautti maalivahdin ja nosti kiekon rystyltä maaliin.

Toiseen erään mahtui myös Ahmojen ottelun ainokainen ylivoima. Janne Lehtisen ketju pyöritti hyökkäyspäässä täydet kaksi minuuttia, mutta paria hyvää paikkaa valmiimpaa ei tullut.

Viideskään ahmamaali ei ollut kaukana, sillä Timo Korhonen ehti irtokiekon jo KOO-VEE-maaliin lyömään, mutta päätuomari Tom Laaksonen ei osumaa hyväksynyt, sillä ahmapelaaja oli maalivahdin alueella.

Korhonen sai uuden mahdollisuuden Ahmojen karattua kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen alivoimalla, mutta harhautus ei väsynein jaloin onnistunut.

Muutamia vaarallisia vastaiskuja tehneiden tamperelaisten paras tilanne syntyi ylivoimalla. Maalivahti Kai Tillanen oli jo pelattu ulos, mutta Tomi Pylvänäinen ohjasi kiekon maalivahdin alueen läpi ohi maalin.

Kiri ei osu tolppien väliin

- Toinen erä oli vähän ehjempää tekemistä, mutta sitten pojat ilmeisesti katsoivat, että 4-1-johto riittää, valmentaja Lehtinen mietti.

Kolmannen erän Ahmat velttoilikin tyystin.

KOO-VEE nousi kahden maalin päähän ylivoimalla heti erän alussa. Kiekko pelattiin Henri Virralle viivalle, miehet riensivät maskiin, ja Virta laukoi viivalta jo karsintasarjan kolmannen täysosumansa.

Hetken näytti, että KOO-VEE nousee tosissaan voittotaistoon mukaan, sillä erän edetessä tamperelaisille alkoi siunaantua maalipaikkoja vähän väliä. Kesken kaiken Ahmojen Janne Lehtinen kävi kuitenkin näyttämässä maalinteon mallia. Hyvinkääläisten tehohyökkääjä viritti lämärinsä hieman siniviivan jälkeen ja laukoi kiekon voimalla sisään. 5-2, ja ahmaleirissä kaikki hyvin.

- Saatiin hyvin peliä aikaiseksi, mutta viides maali kuvaa hyvin ottelua. Pelattiin kiekkoa eteenpäin, mutta vähän huolimattomasti, ja se kääntyi meitä vastaan, kun ammattimies pani paikasta sisään, KOO-VEE:n Kimmo Koivisto sanoi.

Takaiskun jälkeenkin KOO-VEE otti vielä kaiken irti päästessään Mestis-joukkuetta kiusaamaan. Paikkoja oli ahmamaalilla useita, mutta Tillasen hyvien torjuntojen ja onnettoman viimeistelyn takia maaleja ei syntynyt.

Parhaassa vaihdossa Juho Taipale pääsi läpiajoon, jatkotilanteessa Henri Virta laukomaan vapaasti, ja lopulta Heikki Silvennoisella oli jo tyhjä maali edessään, mutta laitahyökkääjä laukoi ohi – kiekosta.

Päätösminuuteilla juhlittiin kertaalleen molemmissa päissä. Ahmojen kuudennen ohjasi Kimmo Hokkanen maalin edestä, ja KOO-VEE:n kolmannen iski maalin edestä täysin vapaasti Juha-Pekka Palmroth, kun kaikki muut tuntuivat seisoskelevan paikallaan summerin sulosointuja odotellen.

Henri Virta loisti taas

Ahmavalmentaja Kari Lehtinen halusi heti lehdistötilaisuuden aluksi ottaa kantaa tuomarityöskentelyyn.

- Hyvä peli, kun oli kunnon tuomari, Lehtinen tuumasi.

Ottelu oli siisti, ja Tom Laaksonen antoi pelata. Toisaalta helpon ottelun selvin rike jäi näkemättä, kun Ahmojen suorana seisseeltä Janne Lehtiseltä iskettiin kypärä päästä korkealla mailalla. Tahattomasti toki.

KOO-VEE ansaitsee tunnustuksen loppuun asti jatkuneesta hyvästä yrityksestään, mutta pistetilin avaaminen karsintasarjassa vaikuttaa varsin hankalalta tehtävältä. Heikommalla asenteella varustettua ryhmää joukkue tuskin vastaansa saa.

Puolustuksen ykkönen oli Henri Virta (1+0), joka maalinsa lisäksi esitteli vaarallista laukaustaan pariin muuhunkin otteeseen ja selvisi ainoastaan yhdellä takaiskumaalilla. Antti Teisalan ja Joni Valtatien kohdalle niitä osui kolme.

Hyökkääjistä tehokkaimmat olivat Kalle Kylkilahti (1+1) ja Juha-Pekka Palmroth (1+1), mutta eniten maalipaikkoja loi Juha Helmisen ketju. Laitahyökkääjä Heikki Silvennoinen saa sovitella tuhlaajapojan viittaa harteilleen.

Maalivahti Henri Hänninen ei ollut huono, mutta voittava maalivahti olisi napsinut kiinni pari enemmän ja pannut pelin jännäksi.

Semi Pekki kuumeessa

Ahmojen osalta tärkeintä oli kahden pisteen lisääminen karsintasarjataulukkoon, ja hyvää oli lisäksi onnistuminen laajalla rintamalla. Tehopisteille pääsi 13 peluria. Heidän joukossaan ei ollut kokoonpanosta puuttunut Semi Pekki.

- Semi on ollut pienessä kuumeessa jo pidemmän aikaa, ja tänään se paheni sen verran, ettei Semi pelannut, valmentaja Kari Lehtinen kertoi.

Voimahyökkääjä Patrik Forsbackan ranne on sen verran heikossa kunnossa, että energisen hyökkääjän kausi on todennäköisesti ohi.

Pientä huolta aiheuttaa myös kuudennen puolustajan löytämisen vaikeus. Olli Tukosella on olkapäävamma, Teemu Jäsken jalka vaatinee leikkaushoitoa, Lauri Mattilan kerrottiin sairastuneen vatsatautiin, eikä KOO-VEE:ta vastaan uurastaneen Ilkka Koiviston liike riitä Mestis-tasolle.

Kaukaloon pystyneistä parhaimmistoa olivat vauhdikas ja hyvin peliä avannut puolustaja Antti Uitto, pelituntuman myötä jatkuvasti parantava Viljami Taimisto ja pari syöttöpistettä yritteliäisyydellään ansainnut nelosketjun sentteri Antti Chrons. Ykkösketjusta Jukka Penttinen ja Janne Lehtinen varmistivat voiton tärkeillä neljännellä ja viidennellä maalilla.

Karsintasarja jatkuu Ahmojen osalta torstaina Jokipoikien vieraana Joensuussa ottelulla, josta käytännössä vain voitto kelpaa, mikäli hyvinkääläiset mielivät Mestiksessä pelata myös ensi kaudella. KOO-VEE jatkaa avauspisteen metsästystä isännöimällä TuToa.