TuTolle kolmas perättäinen voitto

MESTIS / Raportti
TuTo otti erittäin tiukan voiton urheasti taistelevasta Ahma–laumasta lauantaina Kupitaalla ja on jo tiukasti kiinni sarjapaikassaan. Siitä huolimatta TuTon valmentaja Pekka Virralla ei ollut aihetta jakaa joukkueelleen kehuja.

- Me käytiin näitä asioita aamulla läpi ja keskusteltiin tuosta mahdollisesta hyvänolon tunteesta, mikä kenties tuon Joensuun matkan jälkeen oli hiipinyt. Tuon alun jälkeen tuntui, että siellä oli jännitystä ja pelkoa tai latausta ja väsymystä. Se on iso arvoitus. Mutta ihmisten kanssa tekee töitä, niin sellaista se on. Ihmiset eivät ole nappuloita. Miksi Lukko häviää neljä ottelua putkeen ja miksi IFK ei pärjää? Isoillakin pojilla on vaikeuksia määrätyssä tilanteessa, TuTon valmentaja Pekka Virta pohti.

Ensimmäinen erä oli erittäin sekavaa peliä. Molemmat joukkueet olivat tulleet otteluun vahvasti latautuneena ja se näkyi lukuisina kiekonmenetyksinä keskialueella.

Vieraiden Ville Liukon jäähyn aikana avausmaalin teki jälleen karsintasarjassa huikeassa vireessä oleva ykköskentän sentteri Mikko Peltonen. Peltonen iski Ahmojen maalia vartioineen Kai Tillasen suojista tippuneen kiekon ensimmäisen kerran hyvinkääläis-maaliin.

Ennen toista erää nähtiin outo episodi. Ahmoja ei kaukalossa näkynyt ja toisen linjatuomarin piti hakea joukkue pukukopista.

Tuomas Jalavan ja Santeri Kilkin otettua peräkkäiset jäähyt Ahmat pääsi pelaamaan 1.13 minuuttia kahden miehen ylivoimalla. Vaarallisin maalipaikka syntyi kuitenkin TuTolle kun Jouni Vennon syötön ansiosta jäähyaitiosta karkaava Jalava pääsi läpiajoon, mutta Tillanen Ahmojen maalilla kesti.

Ahmojen kuitti tuli niin ikään ylivoimalla TuTon otettua jäähyn väärästä vaihdosta. Jukka Penttinen antoi mahtavan syötön taakse viivalle ja Antti Uitto latasi tulisen lämärin yläriman kautta sisään.

Raumalaisen päätuomari Jussi Leppäsen linja oli erittäin tiukka. Niinpä Ahmojen Tony Strömsholmin ja Pasi Tammisen otettua peräkkäiset jäähyt TuTo pääsi pelaamaan puoli minuuttia kahden miehen ylivoimalla, mutta tulosta ei kerta kaikkiaan syntynyt Vennon ja Tähtisalon passaillessaan keskenään siniviivalla.

Ahmat siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoon, kun Raine Pulkkinen kiersi maalin ja syötti suoraan sektoriin Viljami Tammistolle, joka latasi suoraan syötöstä kiekon toistamiseen ohi Reunasen. Pakkipari, jota tilanteessa vietiin oli Kesseli-Koski.

- Tällainen muutos on mahdollista. Se muutoshan oli Joensuun jälkeen aivan huikea. Toivottavasti tämä peläytti meidät sen verran, että ollaan seuraavassa pelissä valmiimpia. Missään nimessä ylimielisenä ei lähdetty. Kaikki valmistelut tehtiin huolella. Oltiin syömässä yhdessä aamulla ja aamujäät, puheet ja palaverit pidettiin. Vaikeaksi tehtiin, mutta erittäin tärkeät pisteet tuli. Loppujen lopuksi kukaan ei juhannuksena muista miten ne voitot tulikaan, Pekka Virta totesi.

TuTon tasoitus tuli pari vaihtoa tästä. Tuukka Pulliainen syötti Topi Riutan puolittaiseen läpiajoon Ahmojen vaihdon ollessa pahasti kesken. Riutta malttoi odottaa, että Tillanen meni jäihin ja sijoitti kiekon pienestä kulmasta maaliin.

Ahmojen Kim Sjöblomin ja Kimmo Hokkasen otettua peräkkäiset jäähyt, TuTo pääsi taas pelaamaan minuutin kahden miehen ylivoimalla. Tällä kertaa kotijoukkue ei erehtynyt. TuTon Petri Tähtisalo tykitti pelivälineen ohi kovassa maskissa olevan Tillasen.

Ahmat otti aikalisän kun peliä oli viisi minuuttia jäljellä, mutta ei saanut luotua kovinkaan suurta prässiä TuTon maalille. Turkulaiset pelasivat erittäin viisaasti ja onnistuivat jäädyttämään pelin loppusummeriin saakka.

- Kovin taisteltiin. Ei tehty tätä juttua varmaan TuTolle helpoksi. Harmittaa, ettei saatu sitä yhtä pistettä. Kaikki on kuitenkin meidän omissa käsissä. Meidän ensimmäisessä pelissä Jokipoikia vastaan ja sen ensimmäisessä erässä oli liikaa painetta. Me ollaan neljä ja puoli kuukautta keskitytty näihin karsintoihin, niin se meni vähän överiksi. Mutta siitä me olemme lähteneet parantamaan ja Jokipoika-pelin loppupuolikas oli jo ihan hyvä suoritus. Tampereella ehjä ja hyvä suoritus sekä tänään kova taistelu kovaa TuToa vastaan. Jos me tästä pystytään vielä karvan verran parantamaan ensi viikolle niin kaikki on vielä omissa käsissä, arvioi Ahmojen valmentaja Kari Lehtinen syvästi huokaisten.

”Laitila ei mahdu kokoonpanoon”

TuTo oli ihmeen vaisu. Joukkueen pirteimpiä olivat voittomaalin laukonut Petri Tähtisalo, jonka peli on parantunut huomattavasti alkukaudesta. Tähtisalo on TuTon pelaavassa kokoonpanossa olevista puolustajista ehdottomasti paras laukoja. Topi Riutta näytti tasoitusmaalillaan esimerkkiä kylmäpäisestä ratkaisusta maalitilanteessa. Neloskentän keskellä pelannut Tapio Laakso on noussut joukkueen parhaimpien pelaajien joukkoon. Laakso on karvaajana varsin mainio ja omaa kylmäpäisyyttä sekä laukoo oivaltavasti.

- Tärkeät pisteet tietenkin, mutta järkyttävää jääkiekkoa. Me ei olla näin huonoa kiekkoa pelattu moneen kuukauteen. Vastustaja teki sen tietysti vaikeaksi omalla tyylillään. Kunnia heille siitä taistelusta. Ei minulle jäänyt tuosta pelistä muuta käteen kuin se nousu 1-2 tilanteesta ja se, että saatiin kerrankin tärkeä ylivoimamaali aikalisän päätteeksi. Kyllä se muuten oli jotain niin järkyttävää, että pala kurkussa sitä piti katsoa koko pelin, Virta manaili.

TuTossa oli monta alisuorittajaa. Puolustaja Miikka Koskella oli pahoja vaikeuksia sijoittumisessaan, ja ainoastaan muutama paitsiovihellys pelasti hänen teholukemansa takaiskuilta. Konkari Jouni Vennon ajoitus petti monta kertaa keskialueella ja hän pelasi itsensä tilanteesta ulos. Vennon jaloilla moisessa tilanteessa virheen paikkaaminen on mahdotonta. Laaksoa lukuun ottamatta TuTon nuoriso-osasto pelasi surkeasti. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin valittu Miikka Tuomainen puristi mailaa rystyset valkoisena, eikä saanut juuri mitään aikaiseksi niin kiekollisena kuin kiekottomanakaan. Samoin
Ville Aaltosella oli suuria vaikeuksia pelissä ja punaposkinen sentteri tuhlasi avoimen maalipaikan ja otti hölmön jäähyn. Myös maalitykki Tuomas Jalavan läsnäolo piti varmistaa ottelukokoonpanosta, sillä niin näkymätön hän oli. Neloskentän Jussi Sipponen penkitettiin kolmannessa erässä ja saman kohtalon koki myös vaisusti pelannut Tomi Laurila.

TuTon puolustajiensa peluuttamisessa oli tehty mielenkiintoisia ratkaisuja. Yksi koko Mestiksen parhaita puolustajia Janne Laitila ei mahdu kokoonpanoon. Ilkka Heikkisen loukkaannuttua hänen tilalleen nostettiin Mestiksen tehopörssin hännänhuippu Kai Syväsalmi.

- Laitila ei mahdu kokoonpanoon. Ei siinä sen suurempaa dramatiikkaa ole. Ei mahdu ainakaan minun TuTooni. Anatolille Laitila oli ykköspakki. Kenties pelaa seuraavassa pelissä. Tänään kuitenkin päätettiin kokeilla Syväsalmea. Syväsalmelle peli oli aika inhottava, kun nuori kaveri ei ole pariin viikkoon pelannut, Virta kertoi.

Laitilan ohella TuTon kokoonpanosta puuttui vikkelä laituri Juho Lehtisalo. Häntä vaivaa jalkavammat.

- En oikein tiedä mikä Lehtisalolla on. Nilkka ja polvi sekä polvi ja nilkka. Se toinen jalka on melkein kokonaan puujalka. Kyllä se sen kanssa könkkää ja menee tuolla jäällä, mutta meillä on 14 hyökkääjää. Tänään oli tarkoitus Sipposta peluuttaa, mutta se meni kuten meni. Lehtisalo pelaa luultavasti seuraavassa ottelussa.

Ahmat pelasi inhoittavaa vieraskiekkoa. Hyvinkääläisnippu roikkui ja raastoi ja tuo pelityyli melkein toi joukkueelle pisteet. Kiekkoteknisesti peli ei ollut nättiä, mutta toisaalta Ahmojen repivä pelityyli piti ottelun jännittävänä loppuun asti.

Ahmoista erottui positiivisesti tietenkin Janne Lehtinen sekä hänen rinnallaan Jukka Penttinen. Yllättäen Semi Pekki oli hyökkäyskolmikon heikoin lenkki. Silmiin pisti myös neloskenttään asti valahtanut tshekkilaituri Dusan Halloun. Hänen sähäkkä luistelunsa oli tyyliltään nopeine kiihdytyksineen erittäin energisen näköistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle