Tunteet kuumina Vaasassa

Sport ja Ahmat pelasivat kamppailun, jossa nähtiin maaleja, kuumia tunteita ja vauhtia.

Ahmat on tällä kaudella tuottanut ongelmia kenelle tahansa. Ongelmia joukkue toi myös Sportille, mutta tasakentällisin joukkue ei pystynyt maalintekoon. Ahmat esitti paikoitellen viihdyttävää ja vauhdikasta jääkiekkoa, paikoitellen joukkue kuitenkin joutui Sportin vietäväksi.

I Erä

Ottelun alku oli Sportin kannalta heikko. Ensimmäiset kaksi minuuttia kiekko ja peli pyörivät taukoamatta Marko Härkösen vartioiman maalin edessä. Ahmojen ykkös- ja kakkoskentät Loikaksen ja Lehtisen johdolla veivät pelin järjestelmällisesti päätyyn, mutta hyviin maalipaikkoihin joukkue ei kuitenkaan päässyt. Parin minuutin shokkihoidon jälkeen Sport kuitenkin palasi normaaliin päivärytmiin ja otti ottelun hienokseltaan haltuunsa.

Viiden minuutin kohdalla Sportin painostus tuottikin jo tulosta, kun Kristian Hjerpe pääsi puolittain läpiajoon. Machreich torjui Hjerpen aikeet, mutta toisesta aallosta tullut Joni Reinikka pääsi irtokiekkoon ja suti pelivälineen Machreichin alle. Kiekko näytti menevän maalin sisällä istuneen Ahmavahdin jalkojen välissä maaliviivan yli, mutta kukaan tuomareista ei tilannetta voinut todistaa. Oliko tilanne maali? Allekirjoittaneen paikalta olisi voinut maalin tuomita. Ehkä oli maali, ehkä ei. 0-0 kuitenkin pysyi taululla.

Seuraavassa vaihdossa oli ex-Ahma Pasi Pieninkeroinen lähellä maalintekoa. Tatu Backman laukoi ensin hieman yli, kiekko pelattiin Backmanin ja Hietaharjun kautta maalin edustalle Pieninkeroiselle, joka ampui kuitenkin läheltä päin Machreichia.

Aseeton ei ollut Ahmatkaan. Seitsemän minuutin kohdalla oli maali jo lähellä. Harmittoman näköisestä yksi kahta vastaan irtokiekosta syntyi maalipaikka, kun Ahmojen Jani Tuominen pisti kiekon blokkausta yrittäneen Sport-pakin alta ja tie maalille oli auki. Tilanne aukesi nopeasti ja Tuominen otti vain yhden potkun ja ampui napakan rannevedon takakulmaan. Kiekko kuitenkin osui maalivahdin parhaaseen kaveriin ja tästä takaisin kentän puolelle.

Sport sai yhdeksän minuutin kohdalla ylivoiman, kun laidalta läpiajoon pyrkinyt Antti Hilden kahvattiin nurin. Eipä aikaakaan, kun ylivoimalla ilmakiekkoa kädellä tavoitelleen Hildenin selkään ajettiin voimalla. Päätuomarin rangaistus oli tyly 2+10 ja Sportille puolitoista minuuttia viidellä kolmea vastaan ylivoimaa.

Kahden miehen ylivoimalla kiekko pyöri koko ajan passiivisesti pelanneen Ahmojen kolmikon ympärillä, vain vedot jäivät puuttumaan. Lopulta, kun kukaan ei laukonut, päätti nuori Niklas Fogström näyttää mallia ja lämäsi seisovin jaloin kohti maalia. Kiekko tolppaan. Maalin edestä irtokiekko pyöri parhaaseen maalisektoriin, jossa Miika Jämsä sai kiekon lapaansa. Suora veto maalille ja kiekko maskin takana olleen Machreichin selän taakse. Puolustaja Jämsälle kauden viides maali.

Ylivoima jatkui, mutta suurempaa vaaran paikkaa Sport ei saanut. Ylivoiman jälkeen Latvian kaksikko iski. Stals ja Sprukts tulivat pikkusyötöillä kulmasta ulos kiekon kanssa, ja maalin edestä Sprukts kurkotti pitkälle, käänsi kiekon tulosuuntaansa, ja kiekko livahti Machreichin jalan vierestä maaliin. Ahma-puolustus vietiin tilanteessa kahville oppikirjan mukaisesti.

Loikaksen istuessa automaattista kymppiään Ahmojen suurin iskukyky tuntui lepäävän kakkoskentän varassa, muuten Sport sai pelin haltuunsa. Edes ylivoimalla ei Ahmat päässyt pahemmin häiritsemään Härköstä.

Erän paras paikka tuli kuitenkin samaisella ylivoimalla Sportin avustuksella. Neljällä pelaajalla Sport sai pidettyä kiekkoa keskialueella. Harhasyöttö puolustukseen kuitenkin ajautui Ahmojen pelaajille, ja yv-kuvio saatiinkin vihdoin kuntoon. Viivalla odotellut puolustaja ampui roikkukiekon maalille, ja Jan Eriksson ohjasi vaarallisesti hieman takatolpalta ohi. Erä pelailtiin loppuun hienoisessa Sport painostuksessa ilman suurempaa vaaran paikkaa päähän tai toiseen.

II erä

Toiseen erään yleisö toivoi jo vihdoin näkevänsä sitä Sportia, jota kauden alla on moni muukin odottanut. Erää ei kuitenkaan ehditty paljoa pelaamaan, kun Sport joutui alivoimalle. Hieman helposta tilanteesta Joni Reinikka kakkoselle. Ahmojen ylivoima oli jälleen aika heikkoa ja päättyi minuutin jälkeen, kun puolustaja Juha Kaunismäki koukki itsensä kakkoselle.

Suurempaa kerrottavaa ei sitten ollutkaan, erää käytiin pitkälle Sportin kontrollissa, mutta Ahmat osoitti vaarallisuutensa iskemällä muutaman kerran vaarallisesti. Kuten 27. minuutin kohdalla ylivoimalla. Sport sai kakkosen väärästä vaihdosta. Ylivoimalla Ahmat sai pyöritystä aikaan, ja tilanne aukesi Jukka Penttiselle, joka kilautti jo toistamiseen Sportin tolppaa. Irtokiekko pyöri vielä Marko Fromille, mutta hänen laukauksensa lähti suoraan päin Härköstä. Sen lähemmäs maalia ei Ahmat päässytkään.

Sen sijaan minuutti edellisestä sai Miika Jämsä mailasta lujaa käsilleen ja Jani Bäf joutui istunnolle. Ylivoiman paras paikka tuli puolittaisesta läpiajosta. Kristian Hjerpe sai laidassa syötön, vauhdilla pakin ohi, ja kiekkoa Machreichin längistä, mutta ilman tulosta.

Sportin Antti Hildenin kakkosen aikana Ahmat pääsi iskemään ensi kerran. Yksi yhtä vastaan hyökännyt Jukka Penttinen ei päässyt Mikael Hallbäckin ohi vaan laukoi, tilanteeseen toisesta aallosta tullut Turo Virta pääsi ampumaan läheltä maalin, kun Hallbäck ajautui tilanteen ohi ja Jussi Heikkinen ei ehtinyt pelaamaan miestä eikä kiekkoa.

Pian maalin jälkeen Miika Jämsä koukki liian voimakkaasti keskialueella ja nosti mailaansa yli Ahma-pelaajan. Maila nousi kasvoihin ja hetken arpomisen jälkeen Jämsä komennettiin suihkuun. Jäähyn aikana Ahmat iski kahdesti. Ensin Jani Tuominen jätettiin yksin ja samoin tehtiin toisessa maalissa, kun pakin paikalta noussut Turo Virta teki maalin edestä toisen maalin.

Kun Ahmat siirtyi Jämsän vitosen aikana johtoon, kuului katsomosta jo tuskaisia kommentteja ja huokauksia. Ennen vitosen loppumista Ahmat antoi Sportille tilaisuuden hengähtää. Jani Tuominen sai kakkosen, ehkä jälleen hieman helposta tilanteesta. Tasavoimalla pelatessa kentällä oli tilaa, ja sen käytti Juris Stals hyväkseen. Yksin kahta pelaajaa vastaan keskialueelta, poikittain sinisen kohdalla ja toisesta laidasta maalille. Nopea rannelaukaus, ja kiekko maaliin Machreichin torjunnasta. Stalsilta hieno yksilösuoritus ja tasoitusmaali tärkeään paikkaan.

Toisen erän loppu oli tyypillistä peliä. Myös tunteet kuumenivat, osittain tarkan tuomarilinjan takia, osittain pienten rikkeiden ja jälkipelin takia. Kentällä pidettiin pieniä torikokouksia, mutta pikku nenänniistoa isompoaa ei nähty. Itse pelissä Sport sai peliä pyöritettyä paikoin mallikkaasti. Ahmat rikkoi peliä ja pyrki vastaiskuihin, mutta yritykset Sportin puolustus hoiti hyvin. Erän viimeisellä minuutilla Sport teki vielä yhden maalin, kun ex-Ahma Pasi Pieninkeroinen teki maalinedustalta irtokiekosta johtomaalin. Tauolle Sportin 4-3-johdossa.

III erä

Sport sai hyvän hengen päälle tapettuaan Jämsän vitosen. Heti jäähyn jälkeen Stals tasoitti, ja erän lopussa Pieninkeroinen vei Sportin uudelleen johtoon. Kolmatta erää käytiin vain 22 sekuntia, kun puolustuksesta Jarno Kosonen ajoi syvälle hyökkäyspäähän ja antoi maalin takaa syötön Antti Hildenille, joka ampui kiekon ohi Machreichin. Sport tuntui jo karkaavan.

Sport siirtyi hieman passiivisempaan peliin kahden maalin johtoasemassa, ja ottelun suunta muuttui keskialueen asemasodaksi. Molemmille joukkueille tuli keskialueella kiekonmenetyksiä, ja vain harvoin kumpikaan joukkue sai suuria maalipaikkoja.

44. minuutilla näytti siltä, että Ahmat tekee kavennuksen. Kiekko toimitettiin maalille, jossa kaksikin Ahma-pelaajaa suhi kiekkoa tolpalta tolpalle. Kiekko näytti lipuvan takatolpalta maalille, mutta Härkönen laittoi hanskan kiekon päälle. Ahmat tuuletti, mutta maalituomarin lamppu ei palanut. Katsomossa monet totesivat kiekon olleen juuri ja juuri viivan yli, ja allekirjoittanutkin on tätä mieltä, mutta tuomaristo päätti asian ja maalia ei koskaan tuomittu. Hylätyt maalit olivat nyt 1-1.

Erässä ei kumpikaan joukkue sen suurempia tekoja esittänyt. Molemmilla oli omat paikkansa. Ahmat iski heti kun paikka aukesi, Sport tyytyi rikkomaan peliä ja viemään kiekkoa pois omalta alueelta sen suuremmin maalia itse yrittämättä. Sport oli kuitenkin se joukkue, joka sai painetta päätyyn ja laukauksia aikaan, mutta useimmat vedot menivät ohi tai puolustus ja maalivahti Machreich torjuivat kiekot.

Sportin maalilla Härkösellä oli vähemmän töitä, mutta muutama laukaus oli aiheuttaa ongelmia. Kumpikaan puolustus ei pelannut unelmapeliä, Sport joutui pyörittämään viittä pakkia, ja Ahmojen puolustus oli jatkuvasti pienissä ongelmissa isojen ja nopeiden Sportin hyökkääjien kanssa.

Sport oli lähellä tehdä viimeisen niitin, kun erän loppupuolella Marko From otti itselleen kakkosen, mutta Ahmat pelasi vihdoin hyvää alivoimaa ja sai pidettyä Sportin hyökkääjät kurissa.

Ahmat otti aikalisän 57. minuutin kohdalla, ja samalla Machreich siirtyi penkille. Kuudella pelatessaan Ahmat saikin paineen Sportin päätyyn, ja pienen painostuksen jälkeen maalinedustalta Miikka Jäske teki kavennusmaalin. Machreich palasi maalille ja peli jatkui.

Ahmat piristyi selkeästi ja painoi päälle, mutta Sportin puolustus eliminoi hyvin kaikki tilanteet. Minuutti ennen loppua Machreich luisteli jälleen vaihtoon ja kuudes pelaaja otettiin jäälle. Sport kesti ja onnistui muutaman kerran purkamaan pelin pois alueeltaan. Viime hetkillä hyvän ottelun pelannut Jarno Kosonen vippasi korkean roikkukiekon keskialuelle, jossa Antti Hilden polki ohi puolustajan ja häirittynäkin sai pidettyä kiekon itsellään ja tehdä tyhjiin toisen maalinsa.

Lyhyesti

Sport oli tänään liikkuvampi kuin Ahmat. Myös pitkään vaivannut maalienteko tuntui sujuvan paremmin, ja joukkueen sisäinen tasapaino näyttää parantuneen entisestään. Syötöt alkavat löytää omille pelaajilleen ja viisikkopeli toimii paremmin.

Ottelussa Sportin erikoistilannepeli oli mallikasta. Vaikka Ahmat tekivätkin kolme maalia ylivoimalla, oli alivoima aktiivista ja tehokasta. Sportilla jokainen kenttä pystyi pelaamaan hyvin, ja varsinkin Backmanin kenttä, laidoilla Pieninkeroinen ja tulokas Anssi Hietaharju, pelasivat hyvän ottelun. Myös Latvian kaksikko paransi peliä, ja Stals toi maalillaan joukkueen mukaan peliin. Härkönen oli totuttuun tapaan hyvä, eikä häntä voi syyttää maaleista. Pakit pärjäsivät hyvin, varsinkin Jarno Kosonen oli molemmissa päissä kenttää hyvin mukana, ja omassa päässä Hallbäck oli totutun varma.

Ahmoista maalivahti Machreich pelasi kohtuullisen ottelun, mutta eilisen perusteella mies ei aivan Mestiksen kärkikastiin kuulu, vaikka esitti muutaman hienon torjunnan. Puolustus pelasi tasaisen hyvin. Useasti vaarallisimmat Ahmojen tilanteet syntyivät juuri puolustajien toimesta tai heidän tukiessaan hyvin hyökkäystä. Kaunismäki pelasi paljon ja hoiti tonttinsa hyvin.

Hyökkäyksessä olivat ykkös- ja kakkoskenttä hyvässä vauhdissa. Myös Markus Juvakoski painoi mallikkasti pitkin ottelua. Valitettavan usein hyökkäykset olivat yksilösuorituksia, eikä puolustusta saatu revittyä auki syötöillä. Tästä kertoo joukkueen maalisaldo tasakentällisin. Yksi, sekin neljällä neljää vastaan.

Tuomarina toiminut Tero Toivola piti tiukkaa linjaa, vaikkakin muutama selkeä jäähyn paikka jäikin viheltämättä. Muutaman virheen takia yleisö tuomitsi Toivolan vihellyksillä. Paras ilta kolmikolla ei ollut, linjamiehet antoivat useasti pelin jatkua selkeän pitkän kiekon jälkeen. Kuten Antti Hilden ottelun jälkeen totesi, oli hyvä, että linja oli tiukka. Muuten olisi voinut sattua pahasti. Varsinkin muutama Ahmojen pelaaja syyllistyi jatkuvaan pikkusikailuun. Pelistä jäi heidän takiaan hieman ikävä maku suuhun.