Ahmat hyvästeli Mestiksen

MESTIS / Raportti
Ahmat jätti lauantai-iltana kotihallissaan hyvästit maan toiseksi korkeimmalle kiekkotasolle kahdeksanvuotisen taipaleen jälkeen. Merkityksettömässä ottelussa hyvinkääläisryhmä haki voittomaalia jatkoajalla maalivahditta, ja TuTon Ville Luoma iski tyhjiin 2-3-loppulukemat.

Intensiteetiltään raskaan kauden päätteeksi pelattu täysin panokseton ottelu muistutti lähinnä alkusyksyn harjoitusotteluita. Pelattiin, kun sarjaohjelmassa niin seisoi.

- Tämä on näitä sarjasysteemin huonoja puolia. Ei ollut iloista kiekkoa, mutta hiki tuli, eikä kukaan loukannut itseään, TuTo-valmentaja Pekka Virta sanaili.

- Halvemmaksi olisi tullut, jos ottelua ei olisi pelattu ollenkaan, myönsi Ahmojen puheenjohtaja Markku Hietaniemi.

Katsomon lehtereille Ahmojen Mestis-hyvästejä oli kavunnut seuraamaan kaksi päivää suuren pettymyksen jälkeen 156 henkeä.

Korhosen uurastuksesta palkinto

Avauserässä Ahmat näytti hieman motivoituneemmalta joukkueelta, vaikka alun parhaat paikat TuTolla olivatkin. Lähellä maalia turkulaisvieraat olivat, kun Jussi Sipponen kolisutteli b-pisteeltä tolppaa.

Ahmojen terävyys palkittiin ottelun avausmaalilla. Kakkosketjun hyvän hyökkäyksen ja Marko Myllymäen yrityksen jälkeen energisesti esiintynyt Timo Korhonen iski irtokiekon läheltä sisään. Turkulaispakit Miikka Koski ja Janne Laitila olivat jossain muualla.

Valmentaja Virran epäsuosioon joutunut Laitila ei kirkastanut asemiaan takaiskumaalin jälkeenkään. Puolustaja otti turhan kakkosen huitomisesta, ja viltti kutsui.

Ahmojen Ville Liukon virheestä TuTon Jussi Sipponen karkasi läpi, mutta ei onnistunut vieläkään. Liukon oikea-aikainen koukku tiesi kaksiminuuttista, mutta pelasti kenties maalin, kun Sipponen ei päässyt viemään yritystään loppuun saakka.

Läpiajoon polki myös isäntien Joni Heiskanen. Kukaan ei häirinnyt, mutta Heiskanen laukoi ohi.

Aaltosen ketjulla riittää vielä menohaluja

Toisen erän alussa turkulaispyöritys tuotti tasoitusmaalin. Tomi Laurila toimitti kiekon maalille, Ville Aaltonen ohjasi, ja maalivahti Aki Kemppi imaisi. 1-1.

Helposti livahti, mutta takaiskun jälkeen Kemppi petrasi otteitaan. Ottelussa 37 kiekon eteen kerennyt pienikokoinen maalivahti otteli kokonaisuutena varsin kelvollisen iltapuhteen.

Ahmat istui erän aikana kaksi kakkosta, ja TuTo pyöritteli ajoittain varsin mukavasti, mutta leppoisaan pelailuun ei maalipaikoissa tsemppaaminen sopinut. Varsinkin Matti Aho ja puolustaja Matti Kesseli tuhlasivat oikein makoisat maalipaikat. Muutoin Aho oli varsin mainiolla pelipäällä oivaltavine syöttöineen.

Ottelun komeimman pyörityksen järjesteli turkulaisten nelosketju, joka oli muutenkin joukkueensa paras osa. Aiemmin vähän vastuuta saaneilla Sipposella, Ville Aaltosella ja Jere Kolarilla riitti pelihaluja. Laukaukset tosin pamahtelivat vähän mihin sattuu.

Uitto viimeisen ahmamaalin laukoja

Kolmannessa erässä kotiryhmän kapteeni Janne Lehtinen nousi esille. Ensin Lehtinen laukoi vaarallisesti puolustajan jaloista, kynäili sen jälkeen itsensä vapaaseen maalipaikkaan ylivoimalla, hankki Ahmoille toisen jäähyn ja antoi sen aikana hienon poikittaissyötön 2-1-johtomaaliin. Maalin tälläsi suoraan syötöstä puolustaja Antti Uitto.

TuTon Juho Lehtisalon kudin osoite oli taivaallisissa korkeuksissa, mutta kehuttu nelosketju nosti turkulaiset tasoihin. Jere Kolari laukoi lähes tyhjästä maalista huolimatta sivuverkkoihin, mutta kun Ville Aaltonen ja Jussi Sipponen petasivat uuden paikan, ei kesken kauden KalPasta siirtynyt laitahyökkääjä enää erehtynyt. Kiekko pomppi Kempin puolittaisen torjunnan kautta maaliin.

Jatkoajalla Ahmat ei enää turhia säästellyt. Kotijoukkue lähti hakemaan voittomaalia kolmella hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla, ja kun pelin painopiste jäi turkulaisten puolustusalueelle, lähti maalivahtikin.

TuTo onnistui kuitenkin tilanteen purkamaan, ja Ville Luoma karkasi sinetöimään voitto-osuman tyhjään ahmamaaliin.

Kohti uusia haasteita

Pitkä, kuuma kesä odotti joukkueita. Karsintasarjan voittanut TuTo palaa syksyllä Mestis-kaukaloihin, ja sarjakolmonen Ahmat tutustuu Suomi-sarjan ihmeellisyyksiin. Ahmaluotsi Kari Lehtinen ei silti jaksanut synkistellä.

- Haluan nähdä positiiviset puolet. Pudottiin Suomi-sarjaan, mutta siihen nähden, mitä tapahtumat talven aikana olivat, noustiin varmaan viisi pykälää. Oli lähellä, ettei seuran koko taru loppunut, ja nyt on sentään Suomi-sarja-paikka, joka ei mikään vähäpätöinen ole. Kiitos seurajohdolle, joka yötä myöten teki töitä ja pelasti seuran.

- Sanoin pelaajille kopissa ottelun jälkeen, että toivottavasti kukaan ei enää kohtaa yhtä raskasta kautta sen enempää siviilissä kuin jääkiekkoilijanakaan, Lehtinen kertoi.

- Tämä oli pelaajille tosi vaikea kausi, mutta joukkue taisteli loppuun saakka. Jos joku muuta väittää, ei tiedä mistä puhuu.

Kentälliset

Ahmat

24 Raine Pulkkinen – 25 Janne Lehtinen – 20 Jukka Penttinen

31 Timo Korhonen – 23 Andreis Kostjukovs – 27 Marko Myllymäki

16 Kimmo Hokkanen – 12 Viljami Taimisto – 17 Joni Heiskanen

13 Marko Mäkynen – 18 Antti Chrons – 30 Tony Strömsholm

9 Antti Uitto – 2 Pasi Tamminen

7 Kim Sjöblom – 6 Lauri Mattila

11 Ville Liukko – 5 Olli Tukonen

4 Ilkka Koivisto

Maalissa 33 Aki Kemppi (35 Kai Tillanen)

TuTo

25 Topi Riutta – 27 Mikko Peltonen – 30 Markus Leppänen

13 Matti Aho – 29 Markus Ojala – 28 Tuukka Pulliainen

9 Tomi Laurila – 18 Ville Luoma – 17 Tapio Laakso

10 Jussi Sipponen – 15 Ville Aaltonen – 21 Jere Kolari

8 Juho Lehtisalo

4 Santeri Kilkki – 44 Kai Syväsalmi

5 Matti Kesseli – 6 Miikka Koski

2 Kalevi Aitio – 3 Petri Tähtisalo

20 Janne Laitila

Maalissa 31 Ari Reunanen (1 Timo Kinnunen)

Jatkoajan yhden hengen Ahmat-toimitus kiittää kaikkia lukijoitaan menneistä kausista. Erityiskiitokset lisäksi seurajohdolle sekä valmentaja Kari Lehtiselle erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä.

Lämmintä ja iloista kesää kaikille!

» Lähetä palautetta toimitukselle