Suomi menetti johtonsa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsin Euro Hockey Tourin päiväottelussa nähtiin varsin kaksijakoinen ottelu. Suomi karkasi toisessa erässä jo neljän maalin johtoon, mutta Venäjä nousi päätöserässä tasoihin. Lopulta voittajaa haettiin rangaistuslaukauksien avulla, jossa Venäjä korjasi voiton maalein 5-4.

Globenissa Suomen ja Venäjän välinen koitos osoitti jälleen jääkiekon arvaamattomuuden. Leijonien toisen erän rynnistyksen jälkeen Venäjä näytti aseettomalta, mutta itänaapurin huikea nousu kolmannessa erässä palkittiin lopulta kahden pisteen arvoisesti. Rangaistuslaukauksissa suomalaiset eivät pystyneet ohittamaan Venäjän maalivahtia Aleksander Jeremenkoa, joten Aleksei Mihnovin onnistunut veto Teemu Lassilan kilpikäden puolelta toi värikkääseen otteluun ratkaisun.

Lopputuloksesta huolimatta Suomen ei tarvitse hävetä esitystään. Suvereenisti aloituksia voittaneet suomalaiset loivat ottelussa enemmän laatupaikkoja, mutta kolmannen erän puolen minuutin nukahdus koitui lopulta kalliiksi. Turnausvoitto on kuitenkin edelleen Suomen ulottuvilla, kun huomenna vastaan asettuu isäntäjoukkue Ruotsi.

Varovainen alku

Toisin kuin Tukholman Euro Hockey Tourin avauspeleissä, maalipaikkoja Suomen ja Venäjän välisen kamppailun avauserässä ei liiemmin nähty. Molemmat maalivahdit saivat alkuun helppoja koppeja, eikä kummankaan maalin edustalla ollut maskimiehiä torjuntoja häiritsemässä.

Avauserän alussa Venäjä hallitsi kiekollista peliä Suomen keskittyessä lähinnä vastaiskuihin. Parhaimmat mahdollisuudet avausmaalin tekoon tulivat Mikko Lehtoselle ja Teemu Laineelle, mutta Jeremenkon hyvä vastaantulo vesitti molempien yritykset.

Erän jälkipuolella myös Suomi sai paremmin pelivälineen kontrolliin, mutta maaleja ei nähty. Niko Kapaselle avautui hieman yllättäen erinomainen paikka, mutta Kazanin mies suti kiekon yli tyhjän maalin. Viimeisellä minuutilla avausmaali oli erittäin lähellä, mutta Aleksei Mihnovin laukaus pysähtyi tolppaan.

Suomi tarjosi tyrmäystippoja

Tsekkiä vastaan neljä kertaa ylivoimalla onnistunut Suomi iski heti ensimmäisestä ylivoimatilanteestaan. Jukka Hentunen siirsi kiekon siniviivalla Janne Niinimaalle, jonka laukaukseen Niko Kapanen sai mailansa väliin. Ohjauksen edessä Jeremenko oli täysin voimaton.

Reilu minuutti tästä ja lukemat olivat jo 2-0. Riku Hahl karvasi kiekon Venäjän pakeilta itselleen, tarjoili vetopaikan Leo Komaroville, jonka laukaus sujahti Venäjän maalin etuylänurkkaan. Komarovin uran ensimmäisen maajoukkuemaalin saa ottaa niskoilleen maalivahti Jeremenko, joka aavisteli tilanteessa selvästi syöttöä.

Pelikello ei ehtinyt taaskaan tikittää kuin minuutin verran, kun Suomi oli jälleen maalinteossa. Venäjän puolustajat hölmöilivät urakalla, Niko Kapanen riisti taidokkaasti kiekon itselleen ja päätti tilanteen parin luistelupotkun jälkeen tarkkaan vetoon.

Eikä kolmatta ilman neljättä. Erän puolivälissä Toni Koivisto spurttasi kiekon perään, heitti kiekon kulmasta maalia kohti, jossa venäläispuolustaja ohjasi epäonnekseen kiekon omaan maaliin. Vajaassa kahdeksassa minuutissa Suomi oli latonut tilanteeksi jo 4-0.

Jos Suomen neljännessä maalissa oli onnella osuutta asiaan, niin samaa voidaan sanoa Venäjän kavennuksesta. Kiekko pomppasi päätyplekseistä yllättäen Suomen maalille, jossa torstainakin maalinteossa onnistunut Maksim Rybin sai siirtää kiekon tyhjään rysään Lassilan odottaessa rännikiekkoa maalinsa takana.

Venäjä nousi kanveesista

Kolmannen erän alkuminuutit menivät Suomen suunnitelmien mukaan, kunnes Komarov otti ajassa 45.35 turhan jäähyn kampituksesta. Ylivoimalla Oleg Kvasha syötti maalin editse kiekon Ivan Neprjajeville, jonka rystynosto tuotti Venäjälle tärkeän kavennuksen.

Seuraavasta hyökkäyksestä Venäjä tuli jo maalin päähän. Varsin vaarattoman näköisestä tilanteesta kiekko ajautui Janne Niskalan huonon purkukiekon jälkeen Pjotr Stshastlivyille, joka lirutti kiekon puolen minuutin sisään jo toistamiseen ohi Lassilan. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen reagoi tilanteeseen välittömästi ottamalla aikalisän.

Aikalisän jälkeen Suomen peli näytti rauhoittuvan. Mikko Jokelan otettua pelin kolmannen jäähynsä Venäjä pyöritti vaarallisesti, mutta turnauksessa hyvin toiminut Suomen alivoima kesti.

Sen sijaan tasakentällisin Venäjä iski vielä kerran.

Muutoin hyviä otteita esittänyt Lassila ei voi olla täysin tyytyväinen Venäjän tasoitukseen. Dmitry Afanasenkov pääsi nousemaan kiekon kanssa maalin takaa, ja suhteellisen pienestä kulmasta lähtenyt veto yllätti Lassilan etunurkasta. Peliä oli tuolloin pelattu 58.54.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla ja jatkoajalla ei ratkaisevaa maalia nähty, joten ottelun ratkaisu siirtyi rangaistuslaukauksiin, jossa Mihnov oli ainoa onnistuja.