Mielipide

Mitä tapahtui Elias Petterssonille? Tähtihyökkääjä alisuorittaa rajusti Canucksin parhaassa mestaruusjahdissa vuosiin

NHL / Kolumni
Elias Pettersson on ollut pudotuspeleissä kuin varjo itsestään. Kentällä nähtyjen vaisujen otteiden lisäksi kehonkieli on vaikuttanut huolestuttavalta.

Elias Pettersson on osoittanut olevansa parhaimmillaan yksi NHL:n taidokkaimmista ja vaarallisimmista pelaajista. Tästä näyttönä ovat muun muassa viimeiseen kahteen runkosarjaan tehdyt 191 pistettä. 

Vancouver Canucks kiinnittikin tähtihyökkääjänsä kuluneen kauden loppupuolella seuran kaikkien aikojen suurimmalla sopimuksella: kahdeksan vuotta ja 92,8 miljoonaa.

Ruotsalaishyökkääjän tehokkuus laski jo runkosarjan loppupuolella hieman, mutta hänen odotettiin olevan yksi Canucksin kantavista voimista pudotuspeleissä. Pelaajalta, joka tienaa joukkueestaan tulevilla kausilla ylivoimaisesti eniten, on syytäkin odottaa paljon.

Odotukset ovat jääneet täyttymättä.

Canucks voitti ensimmäisellä kierroksella kuudessa ottelussa Nashville Predatorsin, mutta Pettersson katosi täysin kuvasta. Tehoja kertyi vain kolmen syöttöpisteen verran. Otteluissa nähtiin useita tilanteita, joissa Petterssonin huono pelaaminen johti suoraan vastustajan tekemään maaliin. 

Nyt käynnissä olevassa ottelusarjassa Edmonton Oilersia vastaan Pettersson on saanut tililleen viidessä ottelussa vain yhden ylivoimamaalin ja syöttöpisteen, eikä pelaaminen vieläkään vakuuta. Ruotsalaistähden pelistä puuttuu itseluottamus, rohkeus ja kamppailuhalukkuus. Kehonkieli vaikuttaa negatiiviselta ja pelaajan koko olemus poissaolevalta.

Vancouverilaisfanit ovat nopeita kääntymään omiaan vastaan. Aiemmin syntipukiksi heitettiin J.T. Miller, mutta hän on otteillaan kääntänyt itsensä sankariksi. Nyt kun Pettersson puolestaan on pelannut huonosti, on fanien viha kohdistunut häneen.

Nelospelin jälkeen Canucksin valmentaja Rick Tocchet sanoi lehdistötilaisuudessa, että Petterssonin on pystyttävä parempaan. Aiemmin hän ei ollut maininnut nimeltä ketään alisuorittavia pelaajia.

Yhtenä ongelmista Petterssonin heikkoon pelaamiseen on esitetty olevan ketjukaverit. On totta, että Ilja Mikhejev, Nils Höglander tai Sam Lafferty eivät ole sen luokan pelaajia, jotka pystyisivät suorilta käsin auttamaan varjojen mailla hiihtelevää Petterssonia.

Mutta kun hän on pelannut vaihtoja Millerin ja Brock Boeserin kentässä, kaksikon xG-arvot ovat huonontuneet merkittävästi siitä, kun tilalla olisi Pius Suter.

Suomen aikaa torstaiaamuna pidetty lehdistötilaisuus herätti lisää huolta Petterssonin tilanteesta. Hän oli silminnähden väsyneen ja huonovointisen oloinen. Vaikka kuinka pelaajan kehonkieli sitä huutaisi, ovat median spekulaatiot mahdollisista mielenterveysongelmista silti erittäin typeriä. Kenenkään henkilökohtaisten terveysasioiden ei kuuluisi olla median jatkuvan spekulaation alla.

Vaikka Canucksilla on paras mahdollisuus taistella mestaruudesta vuosiin, se tarvitsee ruotsalaistähtensä haastaakseen todellisella tarmolla vastustajansa.

Perjantain vastaisena aamuna joukkue nappasi 3–2-voiton Oilersista ja on nyt voiton päässä läntisen konferenssin finaaleista. Ottelu oli valonpilkahdus Petterssonille, joka oli mukana rakentamassa voittomaalia. Myös yleisö osoitti tukeaan hänelle.

Petterssonilla on kaikki kyvyt nostaa itsensä ylös kuopasta ja nousta vielä tärkeäksi pelaajaksi tänä keväänä.

Mutta mitä siihen vaaditaan? Tässä riittää niin pelaajalla itsellään kuin valmennuksella perattavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös