NHL: Buffalo ei suostu häviämään

NHL:ssä pelattiin perjantain vastaisena yönä yhdeksän kamppailun kierros. Boston Bruins oli aiheuttaa Buffalo Sabresille kauden ensimmäisen tappion varsinaisella peliajalla, mutta Sabres nousi kolmannessa erässä sillasta ja nappasi kaksi pistettä rangaistuslaukauskilpailun kautta. Minnesotassa taas nähtiin erikoinen rangaistuslaukausmaali, joka käänsi ottelun suunnan.

Buffalo Sabres on saanut vähintään yhden pisteen kaikista 11 ottelustaan tämän kauden runkosarjassa. Torstaina ensimmäinen nollan pisteen tappio oli lähellä, sillä Boston Bruins johti kotonaan vielä kymmenen minuuttia ennen loppua 4-1. Sabres kuitenkin osoitti suuruutensa ottelun lopussa. Maksim Afinogenov maalasi kahdesti, ja Ales Kotalik tasoitti ottelun puolitoista minuuttia ennen loppusummeria.

- Uskoin todella, että jos saisimme kolmannen erän alkuun maalin, voisimme nousta takaisin mukaan peliin, päävalmentaja Lindy Ruff kertoi.

- Kun saimme toisen maalimme, ote siirtyi meille. Kaksi maalia ei nykypäivänä ole ylitsepääsemätön takamatka.

Jatkoaika oli maaliton, joten ottelu eteni rangaistuslaukauskilpailuun. Siinä ratkaisijaksi nousi Kotalik, joka laukoi Buffalon viimeisenä laukojana kiekon kuudesta metristä ohi Tim Thomasin.

Boston hallitsi ottelun ensimmäistä erää. Se vei laukaukset peräti 16-5, muttei onnistunut ohittamaan Ryan Milleriä. Toisen erän alussa Boston siirtyi johtoon P.J. Axelssonin maalilla. Jason Pominville tasoitti ohjaamalla Brian Campbellin lyöntilaukauksen ohi Thomasin. Pominville on osunut nyt kuudessa perättäisessä ottelussa tolppien väliin, seuran ennätys on kahdeksan perättäistä maalipeliä.

- Emme olleet valmiita pelaamaan alussa, mutta Bostonille täytyy antaa paljon tunnustusta ensimmäisestä erästä, Ruff sanoi.

- He aloittivat kovaa, luistelivat ja tekivät töitä meitä enemmän. Ottelun viimeiset 40 minuuttia olivat minusta melko tasaista pelaamista.

Erän lopulla Marc Savard ja Glen Murray lisäsivät ylivoimamaaleillaan Bostonin johtoa, ja kolmannen erän alussa Marc Mowers vei massachusetteslaiset jo kolman maalin karkumatkalle. Tämä ei kuitenkaan riittänyt voittoon. Bruins-valmentaja Dave Lewis oli tappiosta huolimatta yllättävän tyytyväinen omiensa suorituksiin-

- Ei ole mitään tekosyytä johdon menettämiseen, mutta löydän pelistä paljon hyvääkin, Lewis totesi.

- Teimme paljon hyviä asioita jäällä tänään. Emme vain pelanneet ottelua loppuun asti.

Wild villinä päätöserässä

Minnesota Wild oli kotonaan myös oivassa kolmannen erän vireessä. Vancouver Canucks johti ottelua vielä toisen erän lopulla Ryan Keslerin ja Jan Bulisin maaleilla, mutta päätöserässä Wild maalasi kolmesti, ja säilytti näin luoteisdivisioonan piikkipaikkansa.

Ottelun erikoisin maali nähtiin toisessa erässä. Brian Rolston sai tilaisuuden yrittää tasoitusta rangaistuslaukauksella. Kaikkien yllätykseksi Rolston viritti lämärinsä heti siniviivan jälkeen ja pamautti tarkan laukauksen ohi Roberto Luongon.

Jälkikäteen Rolston kertoi päätöksensä taustoista. Päävalmentaja Jacques Lemaire herätti kaksi viikkoa sitten Rolstonin soittamalla tälle aamuyöllä.

- Hän kertoi, että haluaisi minun kokeilevan lämäriäni rangaistuslaukauksessa, koska hänen mielestään se on niin tarkka. Lupasin miettiä asiaa, Rolston kertoi.

Rolstonin maali muodostui ottelun käännekohdaksi. Kolmannessa erässä Nick Schultz, Pascal Dupuis ja Branko Radivojevic maalasivat kukin kertaalleen. Mikko Koivu merkkautti syöttöpisteet Radivojevicin maalin lisäksi myös Todd Whiten ylivoimamaaliin ensimmäisessä erässä.

Wildin maalilla Niklas Bäckström torjui uransa toisen NHL-voiton. Ykkösvahti Manny Fernandez aloitti pelin Wild-maalilla, mutta joutui luopumaan leikistä ensimmäisen erän jälkeen sairastuttuaan. Bäckström piti maalinsa puhtaana ja samalla hänestä tuli ensimmäinen NHL-vahti sitten vuoden 1943, joka on napannut kaksi merkintää voittosarakkeeseensa aloittamatta otteluakaan.

Kierroksen muita kohokohtia olivat Cristobal Huet'n nollapeli Carolinaa vastaan ja Floridan päävalmentajan Jacques Martinin uran 450:s runkosarjavoitto. Ed Belfour torjui entistä seuraansa vastaan 23 laukausta, kun Panthers voitti kotonaan Toronto Maple Leafsin maalein 4-2.