MM-päiväraportti: Ruotsi hoiti alkusarjan puhtaalla pelillä, Kanada ja Tšekki tarjosivat alkulohkon kruunuksi hienon kiekkonäytöksen

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Cam Talbot ei malttanut odottaa kellon kulumista loppuun ennen voitonpomppua.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Ruotsi voitti viimeisenkin alkusarjan ottelunsa varsinaisella peliajalla. Päätöskierroksen helmi oli Kanadan ja Tšekin huipputasokas kohtaaminen. Itävallan unelmat kaatuivat ratkaisevalla hetkellä sensaatiomaiseen tappioon Iso-Britannialle.

Itävallan unelmat murenivat šokkitappioon

Itävalta menetti uskomattoman mahdollisuutensa pudotuspelipaikkaan kärsimällä sensaatiomaisen tappion Iso-Britannialle.

Itävallan oli voitettava Iso-Britannia varsinaisella peliajalla voidakseen haaveilla jatkopaikasta (ja samalla saatava apuja Sveitsiltä). Avauserä oli maaliton ja tapahtumiltaan vaatimaton. Iso-Britannialta puuttui muun muassa keihäänkärki Liam Kirk, mikä vei mukanaan isoimman ilon hyökätä. Itävaltakin vaikutti poissaolevalta.

Toisessa pelin kuva muuttui tyystin. Clemens Unterwegerin ylivoimamaali vei Alppimaan askeleen lähemmäs pudotuspelipaikkaan, ja joukkueen peli vapautui huomattavasti. Vapautumisen siivellä kulki myös huolettomuus. Itävalta tarjosi briteille kahden miehen ylivoimamahdollisuuden, jonka nämä myös hyödynsivät. Ajassa 27.44 Ben O'Connor laukoi pelin tasoihin.

Iso-Britannian tasoitus säikäytti Itävaltaa, joka ei enää hyökännyt yhtä hanakasti kuin erän alkupuolella. Seuraavan osuman tekikin Iso-Britannia, kun kolmatta erää oli pelattu kaksi minuuttia. Brett Perlini sai Robert Dowdin reboundin haltuunsa tyhjän maalin eteen, ja maali oli varma. Evan Mosey viimeisteli 3–1:en erän puolivälissä, ja Itävallan puolivälieräunelma oli nyt kovin hauras. Lopullisen sinetin haaveiden arkkuun löi Dowd tyhjään verkkoon. Mario Huberin kavennus viimeisellä minuutilla oli enää kosmetiikkaa.

Iso-Britannia pelasi turnauksen parhaan ottelunsa Itävallan kannalta täysin väärällä hetkellä.

Saksan komealle alkusarjalle hieno päätös

Saksa hioi pelitapaansa Ranskaansa, ja osaset näyttävät olevan kunnossa. Tuloksena oli vakuuttava ja rutiininomainen 6–3-voitto vaatimattomasta Ranskasta.

Ranskan ja Saksan välisessä ottelussa panoksena oli ainoastaan Saksan kakkossija B-lohkossa. Saksa hallitsi kenttää koko ensimmäisen erän, ja Quentin Papillon sai jälleen venyä huippuiskuun pitääkseen Ranskan pelissä mukana.

Kun Ranska sai saksalaispyörityksen selvitettyä, se iski yllättävästi avausmaalin ajassa 16.49, tekijänä Valentin Claireaux. Saksa ei takaiskusta hätkähtänyt. Se pääsi heti perään ylivoimalle, ja sen jälkeisessä painostuksessa vartijatta jäänyt Marc Michaelis nosti pelin tasoihin minuuttia ennen taukoa.

Toisessa erässä peli vapautui puolin ja toisin, ja tapahtumia vyöryi molemmissa kenttäpäädyissä. Anthony Rech laukoi Ranskan johtoon hurjan pyörityksen jälkeen toisen erän alussa. Erikoisen tilanteesta teki se, että kiekko tömähti suoraan maalikameraan ja kimposi ulos niin vikkelästi, ettei yksikään tuomareista nähnyt maalin syntymistä. Vain videotarkistus todisti Ranskan menneen johtoon.

Saksan tasoitusmaalissa ei ollut mitään epäselvää: Nopea, kontrolloitu kolmea yhtä vastaan -hyökkäys, ja Lukas Kalble sai viimeistellyksi 2–2-maalin omasta reboundistaan. Mutta heti seuraavasta hyökkäyksestä Sacha Treille vei Ranskan jälleen johtoon. Reilussa kolmessa minuutissa oli tehty kolme maalia, ja paikkoja useampiin oli yllin kyllin.

Seuraavaksi onnistui Wojciech Stachowiak ajassa 31.01 ja vain 20 sekuntia myöhemmin Maximilian Kastner vei Saksan ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Päätöserän alussa Stachowiak ja Lukas Reichel veivät Saksan kolmen maalin karkuun, ja Papillon sai MM-peleistä kyllikseen. Julian Junca pelasi loput minuutit Ranskan maalilla.

Saksan erinomaisen pelin varjosi kolmannen erän lopussa Frederik Tiffelsin ulosajo Enzo Cantagalloon kohdistuneesta väkivaltaisesta laitataklauksesta.

Saksa jatkaa puolivälieriin paikallisvastustaja Sveitsiä vastaan. Ranskan saldoksi vuoden 2024 MM-taipaleesta jäi yksi voitto ja neljä sarjapinnaa.

Kanada venyi voittoon kisaisännistä loistavassa kiekkotrillerissä

Kanadan ja Tšekin kohtaamisesta ei puuttunut mitään: Vauhtia, kovuutta, näyttävyyttä, taistelua ja draamaa. Huippujoukkueiden kohtaaminen päättyi Kanadan voittoon värikkäiden vaiheiden jälkeen. Ottelu oli hienoa mainosta MM-jääkiekkoilulle.

Kanada ja Tšekki ratkaisivat A-lohkon voiton. Kanadalle siihen riitti yksikin piste. Kahden huippujoukkueen välinen mittelö oli tasonmukaisesti vauhdikas ja tasaväkinen. David Pastrňákilla ja Pavel Zachalla vahvistunut isäntäjoukkue sai pelinsä uudelle tasolle.

Peli aaltoili pitkin ottelua puolelta toiselle, ja maalivahdit Lukáš Dostál sekä Jordan Binnington verttyivät huippuotteisiin. Välillä pelastivat tolpat, välillä veskarien venytykset. Maalit pysyivät puhtaina kuin noiduttuina yli 40 minuutin ajan.

Kolmannen erän alussa meni kuparinen vihdoin rikki Kanadan pelatessa ylivoimaa. Kanadan tulikuumaan osastoon lukeutuva Dylan Cozens kiskaisi hurjalla rannelaukauksella vaahteranlehtipaidat 1–0-johtoon. Maalin seurauksena Kanada tiivisti rivejään ja pyrki sumputtamaan keskialueen. Suunnitelman riskialtius kostautui. Connor Bedard passitettiin kaksiminuuttiselle, ja sitä seuranneella ylivoimalla Dominik Kubalík tasoitti pelin taidokkaalla viimeistelyllä.

Jyvä näytti löytyvän. Reilu minuutti Tšekin tasoituksenjälkeen Dawson Mercer vei Kanadan jälleen piikkipaikalle, ja sitten duunariosaston Brandon Hagel vei joukkueensa kahden maalin karkumatkalle nelisen minuuttia ennen loppua.

Yksi turnauksen parhaista otteluista sai arvoisensa päätöksen. Tšekki pääsi pelaamaan kuudella neljää vastaan, ja heti erikoistilanteen alkusekunneilla Ondřej Palát ohjasi David Spacekin vedon verkon perukoille, ja hetkistä myöhemmin ihmisklassikko Roman Červenka löi pelin tasoihin.

Ottelu oli hieno, mutta loppuratkaisu hieman nolo. Kanada pääsi hyökkäämään alivoimalla kahdella kahta vastaan ja kiekko päätyi pienen kimpoilun jälkeen maalin eteen Cozensille, joka nosti rystyltä voittomaalin.

Kanada selvitti alkusarjan tappioitta ja lähtee puolivälieriin ottamaan mittaa Slovakiasta. Tšekki sijoittui A-lohkon kolmoseksi ja saa jatkopeleissä vastaansa Yhdysvallat.

Yhdysvalloille selkeä voitto Latviasta vaikeuksista huolimatta

Yhdysvaltain ja Latvian välinen ottelu oli jäähyjen ja negatiivisen pelin rikkoma kamppailu. Yhdysvallat hoitti pelin selkein lukemin, mutta väläytti samalla selkeitä heikkouksiaan.

Latvia oli kovan haasteen edessä: Sen oli voitettava Yhdysvallat varsinaisella peliajalla mieliäkseen jatkoon. Yhdysvallat pelasi ainoastaan sijaluvusta. Ottelusta kehkeytyi rujo-otteinen ja rikkonainen nahina. Maalipaikkoja nähtiin harvakseltaan, jäähyjä ja likaisia temppuja sitäkin enemmän.

Yhdysvallat pääsi etulyöntiasemaan jo puolentoista minuutin pelin jälkeen. Vahvaa turnausta pelannut Brady Tkachuk sai jälleen yhden sulan hattuunsa.
Baltialaisten omat hyökkäykset olivat vaisuja ja kilpistyivät kurinalaiseen amerikkalaispuolustukseen ja pikakomennuksella kisoihin kutsuttuun veräjänvartijaan Charlie Lindgreniin.

Amerikkalaisten rutiininomainen jauhaminen tuotti tulosta, ja ajassa 13.20 Zach Werenski nosti kiekon tyylikkäästi maalin kattoon. Ylivoimalla syntyi myös Yhdysvaltain kolmas maali toisen erän alussa. Yleensä syöttelyssä kunnostautunut Cole Caufield pääsi tällä kertaa viimeistelemään B-pisteen kaarelta. Minuuttia myöhemmin Renars Krastenbergs kavensi komealla lämärillä.

Matt Boldyn 4–1 näytti jo ratkaisuosumalta, mutta kuin taikaiskusta Latvia nousi peliin mukaan: Eduards Tramlaks ja Roberts Mamčics iskivät maalit 16 sekunnin välein. Latvialla oli hyvät tilaisuutensa jopa tasoitukseen, mutta sen vire hyytyi Caufieldin illan toiseen täysosumaan erän puolivälissä. 5–3-tilanteesta Latvia ei enää noussut peesiin, ja Joel Farabee löi Yhdysvaltain kuudennen maalin ja ottelulle pisteen 45 sekuntia ennen loppua.

Viime kevään sensaatiojoukkue Latvian turnaus päättyi tähän, ja Yhdysvallat lähtee puolivälieriin Tšekkiä vastaan kosolti pelillisiä kysymysmerkkejä yllään.

Vastustamaton Ruotsi

Ruotsi kaatoi tieltään myös viimeisen alkusarjan vastustajansa. Slovakia jäi sinikeltaisten jalkoihin tyylipuhtain 6–1-lukemin.

Ruotsi päätti alkusarjansa tyylikkäästi ja väkevästi. Lucas Raymond ohjasi kiekon maaliin jo kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Slovakia sai lisää jobinpostia erän puolivälissä, kun Martin Pospíšil menetti tasapainonsa, törmäsi laitaan ja jätti kentän. Muistettavat hetket jäivät tähän, ja ottelu eteni maalittomana pitkälle toista erää.

Ajassa 27.31 Erik Karlsson vei sinikeltaiset 2–0-johtoon, ja tarjosi syötön Ruotsin kolmanteen maaliin. André Burakovskyn viimeistely oli tarkka one-timer takakulmaan. Puoli minuuttia tästä, Isac Lundeström maalin edessä ja peli 4–0. Ottelu oli käytännössä ratkennut. Ruotsi kontrolloi kenttää, eikä flegmaattinen Slovakia jaksanut enää kunnolla hyökätä, jos kohta ei liiemmin puolustaakaan.

Ottelun loppupuoli eteni jäähyjen rikkomana. Joel Eriksson Ek teki vielä kaksi maalia Ruotsille ottelun kolmannessa erässä, ja Slovakia puolestaan pilasi Filip Gustavssonin nollapelin. Juraj Slafkovský jaTomáš Tatar järjestivät komealla kuvioinnilla kiekon tyhjään paikkaan Michal Ivanille, ja peli oli 5–1.

Ruotsi voitti alkusarjan kaikki ottelunsa maalierolla 35–9 ja kohtaa puolivälierässä Suomen. Slovakia puolestaan haastaa Kanadan.