Mielipide

U18: Hopp schwiiz! - Sveitsi ansaitsee pronssimitalit

MAAJOUKKUE / Kolumni
Sveitsi oli järjestää melkoisen yllätyksen, kun se nousi Suomea vastaan tasoihin viime hetkillä lauantaina pelatussa välierässä. Mutta toisaalta tämän hienon tarinan alku oli jo se ensimmäinen ottelu, minkä Sveitsi pelasi kotiturnauksessaan. Tämä tarina ansaitsee arvoisensa lopun.

Kääntäkäämme aikaa hiukan taaksepäin. Viime viikon perjantaina Sveitsi avasi kotiturnauksensa Suomea vastaan. Vahva esitys ei riittänyt, vaan Pikkuleijonat korjasi potin lukemin 3-1.

Seuraavana päivänä vastaan asettui Kanada. Kotiyleisö oli löytänyt hyvissä määrin paikalle, mutta edelleenkään voittoa ei irronnut. Sveitsiläiset poistuivat päät painuneina 4-1-tappion jälkeen, vaikka esitys oli jälleen hyvä.

Maalinteko-ongelmista koko alkusarjan kärsinyt Sveitsi väänsi kuitenkin tärkeän rutiinivoiton Latviasta jatkoajalla lukemin 3-2. Maalista jatkoajalla vastasi Denis Malgin, joka yhdessä Damien Riatin ja Auguste Imposen johtaa Sveitsin hyökkäystä.

Mutta Latvia-ottelu ei paljoa painanut, kun alkulohkon päätösottelussa Tšekki koulutti plussapaitoja lukemin 5-0. Nipin napin puolivälieräpaikan lunastanut Sveitsi oli tässä vaiheessa melko surkeassa asemassa.

"Se ryhtiliike, jonka Sveitsi alkulohkon jälkeen teki ja haastoi lauantai-iltana Suomen tosissaan, on äärimmäisen ihailtavaa"

Jäätyään lohkon neljänneksi, Sveitsi sai puolivälierässä vastaansa Venäjän, joka oli voittanut turnauksen A-lohkon puhtaalla pelillä. Moni varmasti oli sitä mieltä, että sveitsiläisillä ei ole mitään mahdollisuuksia.

Ei pitänyt ollakaan, mutta toisin kävi.

Jostain punapaidat olivat kaivaneet ratkaisun maalinteko-ongelmiin ja nostaneet joukkuehengen uskomattomalle tasolle.

Itänaapurimme kiekkojuniorit olivat vastaantulijoita, kun Sveitsi kylvetti Venäjää lukemin 5-0 puolivälierässä.

Samaan aikaan Suomi lunasti paikkansa välieriin Luzernissa 3-0-voitolla Slovakiasta. Näin ollen Pikkuleijonat kohtaisi välierässä Sveitsin.

Oliko Sveitsin voitto Venäjästä vain poikkeus tilastoon? Pääsisikö Pikkuleijonat ilmaiseksi finaaliin?

Ei.

Sveitsi osoitti huikeaa taisteluhenkeä reilun 7000 fanaattisen kiekkoihmisen edessä Pikkuleijonia vastaan. Ensin Jesse Puljujärvi vei Suomen johtoon jo minuutin pelin jälkeen.

Siitä Sveitsi nousi nopeasti jopa johtoon, mutta Patrik Laine väänsi vielä Suomen tasoihin ensimmäisen erän lopulla.

Päätöserään Pikkuleijonat tuli vahvasti ja nappasi kahden maalin johdon. Ja tämä johto piti aina päätöserän lopulle, kunnes tapahtui jotain, mihin vähitellen portteja kohti suunnannut sveitsiläisyleisökään ei uskonut.

Sveitsi nousi kahdessa minuutissa tasoihin. Zugin jäähalli oli räjähtää liitoksistaan, kun Riat sutaisi kiekon maaliin Veini Vehviläisen nenän edestä 40 sekuntia ennen ottelun loppua.

Tarina ei kuitenkaan kääntynyt niin huikeaksi, että MM-finaalipaikka olisi auennut, vaikka Sveitsi jatkoajalla painostikin. Suomen Aleksi Saarela teki tarinaan käänteen ja sysäsi kisaisännät pronssipeliin.

Mutta kaiken tämän jälkeen Sveitsi on mitalin ansainnut. Se ryhtiliike, jonka Sveitsi alkulohkon jälkeen teki ja haastoi siten lauantai-iltana Suomen tosissaan, on äärimmäisen ihailtava.

Joukkueen puolustajan Jonas Siegenthalerin Suomi-välieräottelun jälkeinen lause kertonee kaiken olennaisen siitä, missä Sveitsin tarinassa on lopulta kyse.

− Annoin tänään kaikkeni joukkueelle. Jokainen meistä pelasi hyvin ja olimme hyvä joukkue tänään. Joukkuepelillä voittaa pelejä. Sellainen oli myös Suomi ja he ansaitsivat voiton tänään.

Sveitsi on vahva joukkue. Joukkue, jolla on kotiyleisön tuki.

Sveitsiläisten henki ja tahto ovat paljon välieräottelun halutonta Kanadaa suurempia. Näiden tarinan vaiheiden jälkeen Sveitsi ja sveitsiläisyleisö ovat ansainneet juhlansa pronssipelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle