Mielipide

U18: Lähellä oli - ensi vuonna yksi maali enemmän

MAAJOUKKUE / Kolumni
Pikkuleijonista näkyivät alusta saakka mitaliainekset. Vaikka moni ei siihen uskonut, niin nyt uskovat. Tämä ikäryhmä oli timanttinen kokonaisuus.

Jos alle 18-vuotiaiden MM-kisojen Suomen joukkuetta pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, niin se olisi sisukas. Harvoin tämän ikäryhmän pelaajilta näkee niin kypsää kokonaisvaltaista kiekkoa kuin Pikkuleijonat Sveitsissä esitti.

Alkulohkossa Pikkuleijonat vielä hioi sitä, miltä se haluaa näyttää joukkueena. Lopulta tästä joukkueesta syntyi yksi pitkään aikaan sisukkaimpia ja taistelevimpia alle 18-vuotiaiden kokoonpanoja.

"Jos miettii ensi vuotta jo etukäteen, niin Suomella on tulossa vielä pykälän kovempi joukkue"

Kiekkotaidollisilta ominaisuuksiltaan hopeajoukkue oli kenties yksi Suomen parhaita koskaan. Finaalissa Yhdysvallat oli vielä parempi, mutta se on selvää, sillä yhdysvaltalaiset ovat pelanneet jo pitkään yhdessä ennen turnausta.

Tilastotieto siitä, että Yhdysvallat on ollut alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa finaalin ulkopuolella viimeksi vuonna 2008 kertoo kaiken olennaisen siitä, miten kova Yhdysvallat on.

Ja täysin ilman mitalia jenkit ovat jääneet viimeksi vuonna 2003.

Lähellä tämän vuoden Pikkuleijonat oli suoritusta, johon vain Kanada on pystynyt viimeisen seitsemän vuoden aikana. Vuonna 2013 Kanada päihitti Yhdysvallat finaalissa, joka tuohon mennessä oli voittanut maailmanmestaruuden neljästi peräjälkeen.

Suomelta löytyi jälleen kerran yksi riittävän tasokas maalivahti joukkueen tueksi. Tuo oli Veini Vehviläinen, joka venyi esimerkiksi finaalissa 60 kertaa kiekon tielle. Sellaista maalivahtia ei ollut kellään muulla koko turnauksessa.

Puolustuksessa kiekkohuolellisuudessa oli aluksi ongelmia, mutta kun joukkue pelasi riittävästi ja tottui kansainvälisten otteluiden tempoon, niin huolellisuusvirheet vähenivät. Lopulta olivat lähes kokonaan poissa.

Hyökkäyksessä homma toimi äärimmäisen hyvin koko turnauksen läpi. Ei ollut ensimmäistäkään peliä, mikä ei ollut Pikkuleijonien voitettavissa. Jokaisessa ottelussa Suomi loi riittävän määrän tekopaikkoja voittoon ja puolustus toimi etenkin pudotuspeleissä.

Se asia, mihin olisi kuitenkin vaadittu vielä tehokkuutta, oli tekopaikkojen hyödyntäminen. Patrik Laine onnistui pistämään kiekon riittävän usein verkkoon, mutta muiltakin olisi toivonut vielä parempaa viimeistelyä, sillä paikkoja oli. Tämä olisi ollut myös finaalissa avain voittoon.

Kokonaisuutena Pikkuleijonat kuitenkin kasvoi turnauksen aikana mitalijoukkueeksi. Vakuuttava suoritus koko Suomen pelaajistolta.

Jos miettii ensi vuotta jo etukäteen, niin Suomella on tulossa vielä pykälän kovempi joukkue. Useampikin avainpelaaja pääsee vielä ensi vuonna kisoihin mukaan, ja kasvaa ensi kaudella korkoa. Lisäksi profiilipelaajia, kuten Olli Juolevi, oli nyt pois. Juolevi mahtuu mukaan myös ensi vuonna mukaan.

On täysin mahdollista, että silloin löytyy vielä se riittävä tehokkuus, jolla pystyy voittamaan myös finaalin. Ensi vuonna on Pikkuleijonien aika tehdä se yksi maali enemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle