U18: Pikkuleijonien arvosanat vuoden 2015 MM-kisoissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Veini Vehviläinen oli kantava voima.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Pikkuleijonat meni turnauksessa lähes sinne päätyyn asti. Maailmanmestaruus oli ainoastaan maalin päässä, mutta Yhdysvallat kuittasi kultaa Suomen nenän edestä. Jatkoaika arvioi Pikkuleijonat pelaaja pelaajalta.

Maalivahdit

Veini Vehviläinen

Pelasi kokonaisuutena huikeat kisat. Osoitti olevansa kansainväliselläkin tasolla kova maalivahti, ja kasvua kuluneen kauden aikana on tapahtunut todella paljon. Kun Suomi kaipasi tärkeitä torjuntoja, niin Vehviläinen otti niitä.

Turnaus huipentui nuoren maalivahdin osalta siihen, että finaalissa veräjänvartija venyi kiekon tielle 60 kertaa. Se ei riittänyt maailmanmestaruuteen, sillä Yhdysvaltojen yksilötaito oli lopulta liikaa. Enempää ei maalivahdilta voi silti vaatia.

Vehviläinen valittiin myös turnauksen tähdistökentällisen maalivahdiksi.

Seitsemän ottelua, torjuntaprosentti 94,85%, yksi nollapeli

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: 60 torjunnan iltapuhde ilman sitä kirkkainta kruunua

Haastattelu: Vehviläisen taakse vain yksi maali - "Hyvin Malgin tempaisi kenkälaatikkoon"

Kolumni: Vehviläinen - tuleva NHL-elitisti

Christian Heljanko, ei pelannut

Nico Viksten, ei pelannut

Saarijärvi toi kaivattua tehokkuutta viivalle ylivoimalla.
Saarijärvi toi kaivattua tehokkuutta viivalle ylivoimalla.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Puolustajat

Otto Leskinen

Ei esittänyt mitään ihmeellisyyksiä hyökkäyksessä, jota kenties olisi voinut odottaa, mutta pelasi hyvin omaa aluetta Suomen puolustuksessa. Paineen alla saattoi tulla pieniä huolimattomuusvirheitä, mutta yleisesti suorittaminen hyvää.

Monipuolinen puolustaja, jolla on potentiaalia vielä kehittyä. Vaikka turnaus ei ollut kaikkein paras suoritus Leskiseltä, niin pystyy parempaankin kuin nähtiin.

Seitsemän ottelua, tehot 0+0, neljä jäähyminuuttia, tehotilasto +1

Vili Saarijärvi

Oli se kiekollinen puolustaja, joka pystyi ylivoimalla tuomaan paljon lisäarvoa. Pikkuleijonat pelasi ylivoimaa neljällä hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla, ja Saarijärvi kuului ykköspakettiin.

Teki turnauksen aikana hyviä oikea-aikaisia nousuja, joista onnistui viimeistelemään myös maaleja. Lisäksi syötöt löysivät hyvin omia pelaajia niin ylivoimalla kuin tasakentällisinkin. Tulevaisuudessa yksi hyvä kiekollinen puolustaja Leijoniin, mikäli kehitys jatkuu samana.

Saarijärvi valittiin turnauksen direktoraatin toimesta parhaaksi puolustajaksi. Lisäksi hänet valittiin turnauksen tähdistökentälliseen puolustajaksi.

Seitsemän ottelua, tehot 3+6=9, neljä jäähyminuuttia, tehotilasto +2

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Saarijärvi: "Sveitsi-pelistä ei tule helppo"

Haastattelu: Saarijärvi seurasi unelmaansa Pohjois-Amerikkaan saakka

Jesper Mattila

Yllättävänkin perusvarmaa puolustamista Ilves-puolustajalta. Puolustusalueen pelaaminen on kehittynyt paljon kuluneen kauden aikana, joka näkyi nyt kisoissa. Teki paljon hommia joukkueelleen, eikä pelännyt mennä kiekon eteen.

Hoiti roolinsa joukkueessa kunniakkaasti.

Kuusi ottelua, tehot 0+0, kuusi jäähyminuuttia, tehotilasto +3

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Näytönpaikka Alpeilla: Veljekset Mattila valmiina Sveitsiin

Jesper Mattila hoiti tonttinsa hyvin.
Jesper Mattila hoiti tonttinsa hyvin.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Markus Niemeläinen

Niemeläinen pelaa A-nuorten SM-sarjassa oikein hyvää kiekkoa, mutta kansainväliseen tempoon ei vielä potku aivan riittänyt. Niemeläisellä on aikaa kasvaa korkoa vielä vuosi ja näyttää ensi vuoden alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa uudelleen.

Kokonsa puolesta pystyy hyvään puolustuspeliin. Tämän ominaisuuden voisi kuitenkin käyttää vieläkin paremmin. Ensi vuonna näemme, miten kausi on kehittänyt 16-vuotiaista HPK-pelaajaa.

On kuitenkin mainittava, että jäähypenkkiä Niemeläinen ei kuluttanut kertaakaan. Se oli positiivinen asia ja lupaa hyvää tulevaisuuden kannalta.

Seitsemän ottelua, tehot 0+0, ei jäähyjä, tehotilasto -2

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Näytönpaikka Alpeilla: Niemeläinen mukaan viimeisteen ensi vuonna

Robin Salo

Tuli pikakomennuksella joukkueeseen kisojen alla. Salo pääsi loppukaudesta pelaamaan Liigaa Vaasan Sportin riveissä ja hoiti oman roolinsa puolustuksessa hyvin. Kisoissa suorittaminen oli myös hyvää, kun kentälle pääsi. Peliaika jäi kuitenkin melko marginaaliseksi.

Salo on myös ikäryhmää, jolla on aikaa kasvaa korkoa ensi vuoden kisoihin. Ensi vuoden MM-kisoissa yksi Suomen oman alueen avainpelaajista yhdessä Niemeläisen ja Juuso Välimäen kanssa.

Seitsemän ottelua, tehot 0+0, ei jäähyjä, tehotilasto 0

Veeti Vainio

Ei ollut yhtä tehokas hyökkäyksessä ja ylivoimalla kuin olisi voinut odottaa. Vainiolla on hyvät kiekkotaidolliset ominaisuudet, mutta syystä tai toisesta Blues-puolustaja ei onnistunut niitä täysin hyödyntämään kisojen aikana.

Välillä Vainiolla sattui myös omassa päässä radikaaleja virheitä. Potentiaalia olisi ollut parempaan suorittamiseen. Todennäköisesti pelaa enemmän pelejä miesten sarjoissa ensi kaudella, joka nostaa nuorukaisen profiilia ja osaamista.

Seitsemän ottelua, tehot 0+1=1, 10 jäähyminuuttia, tehotilasto -1

Juuso Välimäki

Oli puolustuksessa kenties paras oman puolustuspään herroista. Yhdessä Jesper Mattilan kanssa hoitivat puolustusparina vakuuttavaa ja uhrautuvaa oman alueen pelaamista.

Välimäki on hänkin osastoa, joka mahtuu mukaan vielä ensi vuoden alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin. Jos kehitys puolustuksessa jatkuu samanlaisena ja hyökkäystehokkuutta tulee lisää, niin Pikkuleijonilla on ensi vuonna käytössään varsin pätevä puolustaja.

Seitsemän ottelua, tehot 0+1=1, kuusi jäähyminuuttia, tehotilasto +5

Lisää Pelaajasta:

Haastattelu: Välimäki: "En edes tiennyt, että jäähy oli tulossa"

Juuso Välimäki puolusti mainiosti.
Juuso Välimäki puolusti mainiosti.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Hyökkääjät

Kasper Bjökqvist

Esimerkillistä periksiantamattomuutta. Tappoi alivoimaa sen minkä kerkesi, blokkasi vetoja ja esitti hyvää taisteluilmettä. Kapteenin roolissa perisiantamaton peli-ilme loi varmasti lisää uskoa myös ketjukavereille ja koko joukkueelle.

Seitsemän ottelua, tehot 0+0, ei jäähyminuutteja, tehotilasto -3

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Pikkuleijonien kapteeni: "Puolivälierien pitääkin sytyttää"

Haastattelu: Kapteenin puheenvuoro: "Olimme loistava joukkue"

Patrik Laine

Hyökkäystehoja peilatessa koko joukkueen ehdoton avainpelaaja. Ajoittain kuitenkin omassa päässä hiukan heikkoja esityksiä, mutta Laine kompensoi ne hyvillä hyökkäyssuorituksilla. Kokonaisuutena hyökkäyksen profiilipelaajalta ei kuitenkaan voi paljon enempää vaatia.

Oli Suomen ja koko turnauksen tehokkaimpia maalitykkejä. Laine paukutti keskimäärin yli maalin per ottelu. Hyvät esitykset poikivat paikan turnauksen tähdistökentällisestä hyökkääjän paikalla.

Seitsemän ottelua, tehot 8+3=11, ei jäähyminuutteja, +6

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Patrik Laine palasi kartalle

Julius Mattila

Tappoi hyvin alivoimia ja oli uhrautuva turnauksen aikana. Pelasi joukkueelleen, mutta olisi toivonut näkyvän enemmän myös hyökkäyksessä, sillä potentiaalia hyökkäystehokkuuteenkin oli.

Hyvä perussuoritus Ilves-pelaajalta.

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Näytönpaikka Alpeilla: Veljekset Mattila valmiina Sveitsiin

Suomen alivoimalla raatoivat Julius Mattila (vas.) ja Kasper Björkqvist.
Suomen alivoimalla raatoivat Julius Mattila (vas.) ja Kasper Björkqvist.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Joonas Niemelä

Vaikka viimeisteli Pikkuleijonille turnauksen avausosuman, niin sen jälkeen oli hiljaisempaan. Väläytteli ajoittain hyökkäyksessä, mutta enemmän olisi voitu silti odottaa.

Seitsemän ottelua, tehot 1+0=1, kuusi jäähyminuuttia, tehotilasto -2

Julius Nättinen

Esitti kypsää pelaamista turnauksen aikana ja hakeutui tekopaikoille. Oli tärkeä pala Suomen ykköskentällistä ja hoiti roolinsa hyvin. Puolustuspelaamiseen olisi toivonut vielä hiukan lisää terävyyttä, mutta kokonaiskuvassa hoiti myös puolustusvelvoitteen hyvin.

Seitsemän ottelua, tehot 2+2=4, kaksi jäähyminuuttia, tehotilasto -1

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Julius Nättinen oli pettynyt, mutta ylpeä

Haastattelu: Nättinen Latvia-ottelun jälkeen: "Tämä oli meille vaikea peli"

Petrus Palmu

Ei vastannut niitä odotuksia, joita Palmulle oli asetettu. Taitavasta mailaosaamisestaan tunnettu pienikokoinen Palmu kunnostautuu maalinteossa usein, mutta nyt maalisarake jäi laihaksi. Parhaimmillaan olisi voinut tuoda paljon lisää tehoa Pikkuleijonien hyökkäykseen.

Seitsemän ottelua, tehot 1+2=3, neljä jäähyminuuttia, tehotilasto -1

Julius Nättinen jakoi myös fyysisyyttä.
Julius Nättinen jakoi myös fyysisyyttä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Topi Piipponen

Piipponen pelasi perusturnauksen. Ei näkynyt pistetilastoissa, mutta eipä se ollut pääasiallinen tehtäväkään. Neloskentällisen mukana pelannut Piipponen toi omalla pelaamisellaan hyvää varmuutta kumpaankin suuntaan.

Seitsemän ottelua, tehot 0+0, ei jäähyminuutteja, tehotilasto +1

Jesse Puljujärvi

Piti olla turnauksen ehdoton tähti, mutta ei aivan sitä ollut. Pelasi kuitenkin hyvin hyökkäyksessä, mutta todella potentiaalinen nuorukainen olisi voinut olla vieläkin parempi turnauksen aikana. Odotettua dominointia ei nähty.

Puljujärveä ei voi kuitenkaan missään nimessä kritisoida, sillä hän hoiti tonttinsa, kuten pitikin. Ensi vuonna alle 18-vuotiaiden ikäryhmän hyökkäyksen ehdoton avainpelaaja yhdessä Patrik Laineen kanssa.

Seitsemän ottelua, tehot 2+5=7, neljä jäähyminuuttia, tehotilasto +5

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Puljujärvi avasi maalihanat Sveitsiä vastaan: "Olisi voinut kääntyä miten vain"

Arttu Ruotsalainen

Pelasi Suomen neloskentällisessä hyvää kiekkoa. Vaikka ajoittain Suomen nelonen oli purjeessa omalla alueella, niin turnauksen edetessä otteet paranivat. Siinä samalla myös Ruotsalaisen otteet olivat varmempia peli peliltä.

Oli isossa roolissa Slovakiaa vastaan pelatussa puolivälieräottelussa alustamalla kaksi Pikkuleijonien päätöserän osumaa. Hyökkäystehokkuutta olisi voinut odottaa vielä lisää.

Seitsemän ottelua, tehot 0+2=2, ei jäähyminuutteja, tehotilasto +2

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Näytönpaikka Alpeilla: Arttu Ruotsalainen hakee johtavaa roolia

Haastattelu: Arttu Ruotsalainen: "Mekin pystymme pelaamaan kovia pelejä"

Saarela, Laine ja Puljujärvi olivat Suomen tehokentällinen.
Saarela, Laine ja Puljujärvi olivat Suomen tehokentällinen.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Aleksi Saarela

Onnistui nousemaan ratkaisevaan rooliin, vaikka viime vuonna alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa peliaikakin ei loukkaantumisen vuoksi paljoa tullutkaan. Tuolloin Saarela pelasi vielä pykälää muita nuorempana kyseisessä turnauksessa.

Oli Suomen tehokentällisen, johon kuuluivat Puljujärvi, Laine ja Saarela, yksi tärkeä pelaaja. Teki myös tärkeän voitto-osuman, kun Suomi kaatoi Sveitsin vaikeiden vaiheiden jälkeen jatkoajalla lukemin 5-4.

Seitsemän ottelua, tehot 3+5=8, kuusi jäähyminuuttia, tehotilasto +6

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Saarela voitto-osumastaan: "Päätin, että nyt ratkaistaan tämä homma"

Haastattelu: Kanada-peli unholaan - Saarela ei lähde kumartelemaan puolivälieriin

Jonne Tammela

Sai loppukaudesta KalPan liigajoukkueessa peliaikaa, joka näkyi kypsinä otteina. Kehityskaari syksystä kevääseen oli vahvasti nousujohteinen ja hyvät MM-kisat päälle kuorrutti kakun.

Tammela nousi hiukan yllättäenkin joukkueen parhaaksi aloittajaksi, joka on positiivinen signaali tulevaisuuden kannalta. Pystyy vastaamaan kansainvälisten pelien tempoon ja tasoon.

Seitsemän ottelua, 1+4=5, neljä jäähyminuuttia, tehotilasto -1

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Näytönpaikka Alpeilla: Pikkuleijonien pikakiituri tähtää kärkikenttiin

Haastattelu: Tammela käänsi katsetta Kanada-peliin

Sami Tavernier

Ranskansuomalainen pelasi melko hyvän turnauksen roolissaan, mutta Tavernier olisi pystynyt myös parempaan hyökkäystehoon. Neloskentällisen hyökkääjältä kuitenkin nähtiin ajoittaisia hyviä väläytyksiä.

Seitsemän ottelua, tehot 2+1=3, neljä jäähyminuuttia, tehotilasto +1

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Tavernierin kaksi maalia taittoivat Slovakian selkärangan

Neloskentällinen hoiti homman kotiin Slovakia-ottelun päätöserässä.
Neloskentällinen hoiti homman kotiin Slovakia-ottelun päätöserässä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

 

Lisäksi mukana oli:

Sebastian Aho

Pelasi ainoastaan finaaliottelun ja keräsi siinä syöttöpisteen Suomen ainoaan osumaan. Yhden pelin perusteella ei voi paljoa päätellä, miten turnaus olisi muuten mennyt. Olisi alusta saakka mukana ollessaan kuitenkin tuonut vielä pykälän lisää hyökkäysvoimaa Pikkuleijonien joukkueeseen.

Lisää pelaajasta:

Haastattelu: Finaalista finaaliin - tunteesta toiseen

» Lähetä palautetta toimitukselle