Mielipide

Ilves romahti henkisesti Antti Pennasen mukana

LIIGA / Kolumni

Ilveksen piti olla henkisesti valmis.

Ennen puolivälierien alkua päävalmentaja Antti Pennanen puhui Ilveksen pitkän menestymättömyyden aiheuttamista paineista mutta painotti myös, kuinka joukkuetta on pyritty valmistamaan sietämään paineita ja keskittymään olennaiseen.

Viisi puolivälieräottelua myöhemmin on helppo todeta, että Ilves mureni nimenomaan henkisesti.

Kun parhaat pelaajat hyytyvät kauden tärkeimmissä peleissä, kyse ei ole lajitaitojen kadottamisesta

KalPa hyödynsi sarja-avauksessa tuoreemman pelituntumansa ja ensimmäisen pudotuspelikierroksen voiton aikaansaaman myönteisen vireen, mihin Ilves ei pystynyt reagoimaan riittävästi, vaan jäi toisessa ottelussa maaleitta ja päästi KalPan ottelusarjassa 2–0-johtoon.

Kun runkosarjan pistekärki, maalipörssin kakkonen ja puolustajien pistepörssin voittaja hyytyvät kauden tärkeimmissä peleissä, kyse ei ole lajitaitojen kadottamisesta – vaan kyvyttömyydestä saada potentiaali maksimaalisesti esiin.

Ottelusarjan kolmannen ottelun Ilves voitti jatkoerässä, minkä olisi olettanut palauttaneen ennakkosuosikin kuskin paikalle. Neljännen ottelun alkuminuuteilla ainakin Otto Latvalasta ja saamansa jäähyn protestoinnista näki, ettei keskittyminen joukkuetta auttaviin suorituksiin ollut edes samassa maakunnassa.

Ilves menetti tuolloin johtoasemansa kolmannen erän jälkimmäisellä puolikkaalla, kuten tapahtui myös ottelusarjan ensimmäisessä ottelussa. Henkisesti vahva ja valmis joukkue ei päästäisi johtoasemaa näpeistään.

Viimeisestä kympistä puheen ollen, voittamiseen keskittyvän joukkueen tähtipuolustajan ei koskaan missään tilanteessa pidä riskeerata takaa-ajoa sellaisella jäähyllä, jonka Ilveksen Adam Clendening otti, kun kautta oli pahimmassa tapauksessa jäljellä hieman yli seitsemän peliminuuttia.

Ilveksen henkisen sekasorron täydensi terapeuttipalveluita tarjoava Pennanen, joka ei ottelun päätyttyä ja sarjan ratkettua kätellyt KalPan pelaajia eikä valmentajia. Jopa nolompaa oli Pennasen nilkuttavat selitykset, kuinka kyseessä oli vahinko eikä hän muka tiennyt Liigan käytäntöjä – tai käyttäytynyt huonosti.

Ennakkosuosikin ruma romahtaminen ei toivottavasti ole kuolettava laukaus mukavasti jalansijaa saaneelle henkiselle valmennukselle. Nyt jos koskaan, ei pidä heittää lasta pesuveden mukana.

Se, mitä Ilveksessä tällä kaudella tehtiin, ei toiminut. Seuraavalla kerralla kenties jotain muuta ja ainakin lite bättre, kuten Ilveksessäkin valmentanut Curt Lindström ohjeisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös