Mielipide

Etelän ja pohjoisen välinen odotettu taisto on häpeäksi Liigalle − HIFK ja Kärpät alisuorittavat kauden tärkeimmällä hetkellä

LIIGA / Kolumni
Kahden suurseuran kohtaaminen Liigan puolivälierissä pitäisi olla kiekkokevään helmiä. Seurat on totuttu näkemään mitalipeleissä kevät toisensa jälkeen. Tänä vuonna on kuitenkin surullinen asia, että toinen näistä joukkueista jatkaa välieriin.

Kahden puolivälieräottelun jälkeen olemme kiekkoyleisönä saaneet nauttia suurista maalimääristä ja tasaisista otteluista. Ongelmana tässä kuitenkin on se, että on ollut kyse tasaisen huonoista joukkueista. Tai toinen joukkueista on huono ja toinen vain pelaa paikoitellen erittäin heikosti.

HIFK oli pelannut runkosarjassa paikoitellen erittäin vakuuttavasti. Materiaaliltaan joukkue on aivan Liigan terävintä kärkeä. Pelituntuman puute pudotuspeleihin lähdettäessä on näkynyt. Eikä ihme, sillä otteluja kertyi viimeiseen kuukauteen ennen pudotuspelejä vain kolme.

Oulun Kärppiä vaivaa selvästi johtajuuden puute ja heikko valmennus. Lisäksi heillä on useita jo uransa ehtoopuolella olevia hyökkääjiä, joiden käyttäminen tasakentällisin ei tuo juuri mitään lisäarvoa. Liiga on nuorentunut ja nopeus kasvanut, mutta Kärpät on pudonnut kehityksen kelkasta.

Erityisesti pitkän uran NHL:ssä tehnyt Jussi Jokinen ei pysy enää vauhdissa lainkaan mukana ja voisi pelata pelkästään ylivoimatilanteet maalin edustalla. Juhamatti Aaltosella ei ole juuri enempää annettavaa, mutta kuitenkin ihan kohtuullinen panos verrattuna Jokiseen.

Toiseksi suurin Kärppien ongelma pelaajistossa on ollut taisteluilmeen puute. Siinä missä IFK:n telaketju sytytti joukkueensa ensimmäisessä puolivälieräottelussa Micke-Max Åstenin johdolla, niin oululaisjoukkueelta taisteluilme näyttää puuttuvan lähes kokonaan. Missä on Jari Sailio ja Otto Karvinen, kun heitä kaivataan?

Kärppien valopilkkuja sarjassa ovat olleet tšekkipuolustaja Libor Šulák sekä nuorista hyökkääjistä Rädyn veljekset ja erityisesti Tuukka Tieksola. Kenties olisi syytä kokeilla kanadalaistähti Cody Kunykia Tieksolan aisaparina?

Myös Helsingin IFK:lla on näkynyt heikkoa pelaamista johtoasemassa, kuten näkyi Kärpilläkin pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa Vaasan Sportia vastaan. Oulun Kärpät pitäisi olla helsinkiläisjoukkueelle vain suupala kohti todellisia vastustajia, mutta sen sijaan toinen osaottelu eteni aina toiseen jatkoerään saakka.

Toisessa osaottelussa kahden erän jälkeen hampaaton oululaisryhmä oli kolmen maalin takaa-ajoasemassa ilman minkäänlaista kykyä edes pelinavaukseen omalta puolustusalueelta. HIFK:n pitäisi pystyä sinetöidä tällainen ottelu kolmannen erän alkuun, eikä lopettaa pelaamista.

Surullista tässä on myös se, että kummallakaan joukkueella ei todennäköisesti olisi mitään asiaa Liigan välieriin ketään muuta jäljellä olevaa vastustajaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös