Martikainen: "Savonlinnassa pitää puhaltaa yhteen hiileen"

MESTIS / Haastattelu
Saku Martikainen luotsasi savonlinnalaisittain jo päättyneellä kaudella SaPKoa. Ensi kaudeksi hän siirtyy Vaasaan.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
SaPKon päävalmentajana päättyneellä kaudella toiminut Saku Martikainen kehuu Mestiksen urheilullista puolta, mutta ihmettelee laskevia katsojamääriä ja kurinpidon linjattomuutta. Savonlinnalaisen jääkiekon tulevaisuuden suhteen Martikainen on suhteellisen luottavainen.

– Alkukausi oli meille, varsinkin pisteiden valossa, erittäin haasteellinen. Paljon tuli yhden maalin tappioita, eikä onnistuttu kääntämään liialti tiukkoja matseja eduksemme, SaPKon päävalmentajana savonlinnalaisten osalta jo päättyneellä kaudella toiminut Saku Martikainen pohtii.

Martikainen löytää useita syytä siihen, miksei SaPKo yltänyt tavoitteeseensa eli pudotuspeleihin. Esimerkiksi maalinteko tökki läpi kauden.

– Olimme aivan liian tehottomia. Meillä oli todella useassa pelissä enemmän maalitekopaikkoja kuin vastustajalla, mutta emme pystyneet niitä hyödyntämään. Esimerkiksi Peliitat, jota voi verrokkiseuraksi kutsua, onnistui maalinteossa todella hyvin ja ansaitsi pudotuspelipaikkansa.

Tehottomuus ei suinkaan ollut ainoa syy pudotuspelipaikan karkaamiseen.

– Toisekseen meillä ei ollut aivan sen tason voittavaa maalivahtia kauden alussa, jota olisimme tarvinneet. Anssi Pesonen oli hyvä, mutta ei kuitenkaan ollut sellainen veskari, joka olisi yksinään meille pelejä voittanut. Kolmas syy pudotuspeliviivan karkaamiseen löytyy johtajaosastolta. Meillä ei ollut sellaisia johtavia ja kokeneita pelaajia. Anssi Virkki täytti ruutunsa hienosti, mutta loukkaantumiset sotkivat hänen kauttaan. Iiro Vehmanen toi meille siirryttyään oman värikkään persoonansa koppiin, mutta silti olisimme 2-3 johtavaa pelaajaa ilman muuta tarvinneet.

Iiro Vehmanen toi kaivattua väriä SaPKon koppiin.
Iiro Vehmanen toi kaivattua väriä SaPKon koppiin.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen

Kokonaisuudessaan Martikainen oli tyytyväinen siihen, että joukkueen peli kehittyi läpi kauden ja otteet olivat nousujohteisia.

– Jos runkosarja olisi tuosta pari-kolme viikkoa jatkunut, niin uskon että olisimme olleet pudotuspeleissä. Mutta tämä on aivan turhaa jossittelua. Oikeat joukkueet menivät pudotuspeleihin, tulevaksi kaudeksi Sportin A-nuorten peräsimeen siirtyvä luotsi toteaa.

SaPKo ei suostu farmiseuraksi jatkossakaan

Valmennusurallaan ennen Savonlinnaa Espoon Bluesin organisaatiossa päävalmentajan töitä C- ja B-junioreiden kanssa tehnyt Martikainen näkee, että Savonlinnan kiekkoyhteisön tulee puhaltaa yhteen hiileen myös jatkossa, jotta paikkakunnalla pelataan Mestistä tulevaisuudessakin.

– Ei voi tuudittautua menneisyyteen tai jo olemassa olevaan kiekkokulttuuriin. Savonlinnalainen jääkiekko tarvitsee tuekseen niin fanit, kaupungin kuin yrityksetkin. Yhteen hiileen pitää pienellä paikkakunnalla puhaltaa.

KalPan farmiseuraksi SaPKo ei Martikaisen mukaan suostu missään tilanteessa.

– SaPKon on tehtävä hyvässä hengessä yhteistyötä liigaseurojen kanssa, mutta ei siellä KalPan tai minkään muunkaan liigaseuran talutusnuoraan suostuta ja hyvä niin. Tälläkin kaudella yhteistyö esimerkiksi kuopiolaisten kanssa toimi erittäin hyvin ilman minkäänlaista sanelupolitiikkaa.

Martikainen tunnustaa, että Savonlinnassakin edetään suu säkkiä myöten. Resurssit ovat rajalliset, mutta pieni ydinporukka toimii intohimolla.

– Sanotaan näin, että organisaatiossa ei ole mitään liian vähän, mutta ei liikaakaan. Kädestä suuhun siellä edetään.

Huoli siitä, että SaPKo jämähtäisi sarjan keskitason alapuolelle on kuitenkin aito.

– Tuntuu, että isot vain kasvavat ja pienet ottavat mitä jäljelle jää. Savonlinnassakin pitää miettiä yhteistyökuvioita ja taloudellista puolta enemmän, jotta ei pudota kelkasta.

"Tällä kaudella valmentajat ja pelaajat eivät tienneet, mitä kaukalossa sai tehdä ja mitä ei."

Tasainen sarja, linjaton kurinpito

Martikainen kertoo seuranneensa Mestistä aktiivisesti jo ennen SaPKo-pestiään, eikä suuria yllätyksiä pelin tason suhteen tullut. Urheilullisesti erittäin tasainen sarja oli kuitenkin yllätys.

– Sarjan tasaisuus yllätti varmasti kaikki. Joka joukkueen pitää Mestiksessä keskittyä täysillä joka otteluun. Vaikka pelaajat eivät ole monessakaan joukkueessa ammattilaisia, niin töitä tehdään niin ammattimaisesti kuin vain mahdollista on. Tämä on oikeasti todella hyvä tasoinen ja kova sarja, hän toteaa ja jatkaa, ettei Mestistä arvosteta tarpeeksi. 

Mestiksessä pelattava jääkiekko on Martikaisen mukaan viihdyttävää ja vauhdikasta. Laskevat yleisömäärät ihmetyttävät päävalmentajadebyyttinsä miesten tasolla tehnyttä kiekkomiestä.

– Mestiksessä ei ollut tälläkään kaudella yhtään joukkuetta, joka olisi lähtenyt vain kyttäämään vastustajan virhettä. Kaikki joukkueet pyrkivät pelaamaan hyökkäysvoittoista lätkää. Ihmettelenkin sitä, miksi yleisömäärät ovat laskeneet monessa paikassa. Onko lippujen hinnat sitten liian korkeita? En tiedä.

– Verrattuna SM-liigaan peli on huomattavasti avoimempaa ja pelaajilla on vapaammat kädet toteuttaa itseään. Liigassa se tuntuu välillä olevan sellaista keskialueella seisoskelua, Martikainen sivaltaa.

Martikainen yhtyy näkemyksiin, joiden mukaan kurinpidossa olisi parannettavaa. Martikainen ei niinkään kiinnitä huomiota itse rangaistuksiin vaan siihen, etteivät rangaistukset ja sanktiot ole tasapuolisia.

– Mitä olen muidenkin valmentajien kanssa jutellut, niin moni on ihmetellyt linjattomuutta. Tällä kaudella valmentajat ja pelaajat eivät tienneet, mitä kaukalossa sai tehdä ja mitä ei. Välillä vahinkotaklauksesta annetaan kolmen pelin kakkua ja välillä todellisesta lanaamisesta ei tule edes kakkosta.

Myös valmentajien saamat sakot ihmetyttävät Martikaista. Sakoilta itse säästynyt valmentaja peräänkuuluttaa selkeää linjaa myös sakotuskäytäntöön.

– Joku sattuu ohi mennen arvostelemaan tuomareita tai kurinpitoa, niin tulee tonnin sakko. Sitten joku toinen saa meuhkata pää punaisena koko viikon ilman sanktioita, hän pyörittelee.

Tulevan kauden suunnitelmat selvillä

Martikaisen tuleva työnantaja on siis Vaasan Sport. Aikoinaan seitsemän vuotta Vaasassa asunut imatralaislähtöinen kiekkovalmentaja halusi palata tuttuihin maisemiin sekä


Janne Sinkkonen paikkaa Martikaisen jättämää aukkoa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

laadukkaaseen ja eteenpäin pyrkivään organisaatioon. Janne Sinkkosella Martikaisen poislähdön paikannut SaPKo olisi halunnut jatkaa yhteistyötä imatralaislähtöisen valmentajan kanssa.

– Ei Savonlinnasta pois lähtemiseen liity mitään dramatiikkaa. Minulla oli sopimuksessa kahden vuoden optio, mutta päätin nyt jättää sen käyttämättä. Minun puoleltani ei ainakaan jäänyt mitään hampaan koloon SaPKon suhteen. On normaalia toimintaa, että valmentajat ja pelaajat vaihtavat maisemaa, hän linjaa.

Martikaisen siirtyminen vuoden Mestis-valmentajarupeaman jälkeen takaisin juniorikiekkoilun pariin saattaa ihmetyttää monia. Martikaisella on kuitenkin selvät ja realistiset suunnitelmat tulevasta.

– Haluan edetä rauhassa urallani ja nyt saan olla osa hienoa organisaatiota. Ei seuraavat kaudet ole valmentajaurani viimeisiä. Minulla ei ole kiire mihinkään. Pikku hiljaa askel kerrallaan edetään ja kehitytään. Olin siitä onnellisessa asemassa, että vaihtoehtoja oli useita, joista nyt päädyin sitten tähän ratkaisuun.

Vaikka uudet haasteet A-nuorten liigaa pelaavassa Sportissa ovatkin aluillaan, niin tällä hetkellä mies seuraa Mestiksen pudotuspelejä mielenkiinnolla. Kuka voittaa mestaruuden ja onko voittavalla joukkueella mahdollisuuksia liiganousuun?

– Kyllä minä uskon Jukureiden voittavan mestaruuden. Onko mahdollisuuksia Ilvestä vastaan? Sitä en lähde arvailemaan. Olen nyt tällä jännittäjäpuolella, Martikainen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle