TAP - LUK
TOR - WSH 2.30
MTL - ARI 2.30
COL - MIN 4.30
VGK - NSH 5.00
ANA - STL 5.00
VAN - CAR 5.30

SaPKon pelaaja-arvioinnit 2012-13: Liian myöhäinen herääminen

MESTIS / Artikkeli
SaPKon kausi päättyi kallella kypärin.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Menneeksi kaudeksi pakon sanelemana valmentajaa vaihtaneen SaPKon alkukausi oli pisteiden valossa hirveä. Lopulta kymmenenneksi sijoittunut pässilauma ja sen päävalmentaja Saku Martikainen saivat usein jopa tiukkojen tappioiden jälkeen kuraa niskaansa vähän joka suunnasta, mutta loppukauden hyvä vire oli vielä nostaa joukkueen pudotuspeleihin.

Nuori joukkue päästi alkukaudella omiin eniten maaleja koko sarjassa, eikä sen hyökkäystehokkuuskaan ollut toivotulla tasolla. Tämä johti siihen, että SaPKo kynti pitkään koko sarjan jumbona. Tämä aika oli nuorelle joukkueelle henkisesti todella raskasta, ja esimerkiksi tiettyjen nettikirjoitusten lukemista ja niiden vaikutusta puitiin joukkueen kesken.

Lopulta joukkueen itseluottamus alkoi kuitenkin taas nousta, eikä pienin syy tähän ollut parantunut maalivahtipeli. SaPKo olikin välillä yksi koko sarjan kuumimpia joukkueita, mutta pieni notkahdus vireessä ennen runkosarjan päättymistä vei jatkopaikan savonlinnalaisten ulottuvilta ja sarjapaikkakin varmistui vasta runkosarjan viimeisessä kamppailussa.

SaPKon kausi sujui joka tapauksessa alle odotusten ja ensi kaudeksi se lähtee kiillottamaan kuvaansa Janne Sinkkosen johdolla. Martikaisellekin tarjottiin jatkoa, mutta valmentaja tarttui Sportin A-juniorien syöttiin. Jatkoaika arvioi SaPKon kauden 2012-13 joukkueen pelaaja pelaajalta.

Maalivahdit

#32 Antti Leskinen

17/28, 938.58 min, 2.62, 91.67 %

Vasta monien sattumien kautta Mestis-debyyttinsä kuluvalla kaudella pelaamaan päässyt Leskinen ylitti kaikki odotukset, ja oli suurimpia yksittäisiä syitä siihen, ettei SaPKo joutunut karsimaan ja taisteli lopulta jopa pudotuspelipaikasta. Kaiken järjen mukaan ensi kaudella pitäisi olla luvassa vastuuta, mutta kokenut ja luotettava aisapari, jolta imeä oppia, ei olisi nuorelle veskarille ainakaan pahitteeksi.

#36 Juuso Oinonen

3/4, 178.22 min, 1.68, 93.90

Entuudestaan savonlinnalaisille tuttu maalivahti saapui aivan kauden lopussa kirittämään valtavaa taakkaa loppukaudesta kantanutta Leskistä ja pelasi kolmessa pelaamassaan ottelussa tutulla hyvällä tasollaan. Ansaitsee eritysmaininnan kauden viimeisestä runkosarjapelistä Vantaalla, jossa mies nollasi Kiekko-Vantaan ja SaPKo vältti karsinnat voiton myötä.

Puolustajat

#22 Santeri Lukka

42, 2+9=11, 40 min

Ässien A-nuorista menneeksi kaudeksi SaPKoon siirtynyt Lukka todisti kuuluvansa taitojen puolesta Mestikseen ja sai ainoana oikealta ampuvana puolustajana mukavasti vastuuta pässipaitojen alakerrassa. Pienikokoisen puolustajan otteista paistoi kuitenkin liian usein epävarmuus ja tämän takia jatkosopimus SaPKon kanssa saattaa olla kahden vaiheilla.

#23 Petri Anttonen

15, 0+1=1, 6 min

Neljännen kautensa SaPKossa pelanneen Anttosen kautta sävyttivät loukkaantumiset. Puolustaja puki pässipaidan päälleen vain 15:ssa kamppailussa, eikä erottunut sen paremmin hyvässä kuin pahassakaan.

#24 Teemu Suhonen

48, 5+10=15, 2 min

Merkkautti koko joukkueelta surkealla alkukaudella rumasti pakkasella olevan lukeman tehotilastoonsa. Vaihtoi puolustuksen loukkaantumisaallon vuoksi paikkaa hyökkääjästä puolustajaksi ja pelasi sillä paikalla mallikkaasti paikaten nopeudella ja hyvällä sijoittumisella puolustajaksi pientä kokoaan. Jos jatkaa puolustajana ja tottuu paikkaan kunnolla, voi jopa nousta yhdeksi sarjan parhaista hyökkäävistä puolustajista nopeuden ja hyvän laukauksen ansiosta.

#27 Kim Virtanen

4, 0+0=0, 2min

Tuli juuri ennen siirtorajan sulkeutumista paikkaamaan puolustajapulaa. Pelasi neljä peliä ja täytti paikkansa ilman ihmetekoja.

#38 Ville Hyvärinen

44, 3+7=10, 40min

Pelasi viime kaudella Jokipojissa ja tuli SaPKoon suoraan varakapteeniksi. Oli yksi johtavista pelaajista, pelasi joka ilta paljon ja oli jäällä jatkuvasti äänessä. Molempiin suuntiin hyvää työtä tehnyt Hyvärinen on varmasti yksi ensimmäisistä pelaajista, joiden nimi yritetään saada jatkopaperiin.

#56 Lasse Lappalainen

27, 5+10=15, 10 min

Joukkueen ykköspuolustaja ja Mestiksen parhaita ylivoimapakkeja, loppupäässä loukkaantumiset häiritsivät ja kausi loppui olkapäävammaan jo tammikuussa. Ottajia ja rahallisesti SaPKoa kilpailukykyisempiä tarjouksia on varmasti pöydällä, mutta päätös jäädä SaPKoon ei varmasti olisi myöskään huono ratkaisu.

Lasse Lappalainen oli joukkueensa tärkeimpiä pelaajia loukkaantumiseen saakka.
Lasse Lappalainen oli joukkueensa tärkeimpiä pelaajia loukkaantumiseen saakka.
Kuva © Timo Savela

#60 Iiro Vehmanen

23, 4+3=7, 8 min

Tuli marraskuun lopussa takaisin "kotiin" vastuun jäätyä vähiin TUTOssa. Toi niin kentälle kuin pukukoppiinkin sitä särmää ja energiaa mitä mieheltä odotettiin. Kiinnostusta jatkolle on varmasti molemmin puolin.

#77 Niklas Stenroos

41, 2+2=4, 10 min

Tuli toissa kauden lopussa SaPKoon Suomi-Sarjasta ja hyvien otteiden myötä sai uuden sopimuksen. Kausi ei kuitenkaan mennyt nappiin vaan otteista paistoi liikaa arkuus ja epävarmuus.

#89 Anssi Virkki

33, 0+8=8, 51 min

Paluun kasvattajaseuraansa tehnyt joukkueen kapteeni loukkaantui jo ennen kauden alkua harjoitusottelussa murrettuaan kovan taklauksen seurauksena kasvojensa luita. Pelaamissaan otteluissa puolustava puolustaja hoiti oman roolinsa pelaten paljon joka ilta kipparoiden samalla joukkuettaan. Jatkoa luultavasti luvassa.

Hyökkääjät

#7 Tuomas Muhonen

40, 7+15=22, 28 min

Kiertolainen pelasi mukiinmenevän kauden sen profiilin pelaajalle, mitä Muhonen on. Ei häikäissyt, mutta nakutti pisteitä tasaiseen tahtiin ja toi syvyyttä ja ratkaisuvoimaa SaPKon hyökkäykseen.

#9 Mikko Nuutinen

48, 14+19=33, 42 min

Todellinen roolipelaaja, joka nakutti myös paljon tehoja. Tökki, pelasi pikkusikaa, soitti suuta vastustajille ja saattoi vielä lopulta ratkaista itse koko pelin. Temperamenttinen hyökkääjä otti toki itsekin välillä tyhmiä jäähyjä, mutta toisaalta hankki itse niitä vastustajallekin.

#12 Joonas Toivanen

44, 9+17=26, 40 min

Tasapainoinen sentteri, joka ei loista erityisesti millään alueella, mutta on tasaisen hyvä lähes kaikessa. Löi itsensä viime kaudella läpi nakuttamalla mukavat 26 pistettä 44 pelissä. Vasta 21-vuotias, ja jos ottaa vielä samanlaisia harppauksia urallaan kuin toissa kaudesta menneeseen kauteen, tulee Toivasesta varmasti hyvä liigapelaaja. Jatko auki.

#14 Niklas Huovila

38, 1+3=4, 6 min

Pelasi jämäminuutteja nelosketjussa, eikä päässyt näyttämään läheskään koko potentiaaliaan. Jatkopahvin tekemiseen vaikuttaa varmasti luvattu peliaika.

#20 Santeri Halme

39, 3+8=11, 10min

Pelasi pääasiassa kolmosketjun keskellä ja teki välillä näyttäviä nousuja koko kentän läpi ja pelasi muutenkin pirteästi. Tehot olisivat voineet kuitenkin olla paremmat ja tehotilastokin jäi selvästi miinusmerkkiseksi. Jatko mahdollinen.

#25 Teemu Tallberg

48, 15+14=29, 10 min

SaPKon ainoa todellinen voimahyökkääjä, joka todellakin meni maalille ja taklasi aina kun oli paikka. Koko, nopeus, hyvä laukaus ja voima tekivät Tallbergista todella vaikean pideltävän mille tahansa joukkueelle. Jatkosopimus varmasti tarjolla, mutta saattaa myös jatkaa matkaansa suurempiin ympyröihin.

#31 Pekka Niemimaa

45, 4+6=10, 12 min

Alempien ketjujen soturi, jonka paikka vaihteli tarpeen mukaan keskeltä laitaan. Isokokoinen, mutta vajavainen liike selkeä puute. Antoi kaikkensa joukkueelle joka ilta. Tehnee jatkosopimuksen.

#44 Kristian Ruisma

44, 10+21=31, 43 min

Kärkisentteri, jolta odotettiin orkesterin johtamista edestä joka ilta. Vastasi hieman vaisumman alkukauden jälkeen odotuksiin hyvin ja pelasi toisen nappikauden peräkkäin. Ruisman jatkosopimus varmasti yksi SaPKon joukkueenrakennuksen pääprioriteetti.

#55 Mika Hyvärinen

27, 2+0, 10 min

KalPan A-junioreista SaPKoon tullut Hyvärinen jäi ensimmäisellä Mestis-kaudellaan melko pienelle vastuulle. Kohtuullisen nopea ja pelasi täysillä jokaisen vaihtonsa. Jatko auki.

#62 Niko Laakkonen

44, 11+24=35, 8 min

Varakapteeni ja joukkueen paras pistemies pelasi jälleen erinomaisen kauden. Käyttää nopeuttaan hyväkseen ja tekee paljon taistelumaaleja. Noussut kaikessa hiljaisuudessa Mestiksen hyökkääjien eliittiin ja savonlinnalaisittain toivottavasti haluaa jatkaa pässinutussa.

#71 Oskar Essén

40, 14+13=27, 32 min

Palasi ulkomaanreissuiltaan takaisin Savonlinnaan hieman uudessa tilanteessa, sillä joukkueen vanhimmalta pelaajalta odotettiin varmasti muunkinlaista johtajuutta kuin pistetehtailua. Joskus mielialapelaajanakin tunnettu Essén pelasi tasaisesti ja näytti kentällä hyvin esimerkkiä nuoremmilleen. Loistavien edellisten SaPKo-kausien jälkeen joku saattoi odottaa Esséniltä jopa vielä kovempaa pistetehtailua, muttei laituri todellakaan pettänyt odotuksia. Nimi jatkopahviin olisi tärkeä.

Oskar Essén teki paluun Savonlinnaan.
Oskar Essén teki paluun Savonlinnaan.
Kuva © Timo Savela

#75 Mika Mörsky

8, 0+3=3, 2 min

Siirtyi SaPKoon siirtorajan viime hetkillä vastuun Keravalla vähennyttyä yhtäkkiä. Ei ehtinyt kahdeksassa ottelussa ihmeitä esittämään.

#91 Niko Kallela

47, 10+11=21, 2 min

Erittäin onnistunut sisääntulo miesten sarjoihin toissa kauden Kalpan A-juniorien kapteenilta. Nakutti varsinkin alkukaudesta mukavalla tahdilla pisteitä. Muutama kilo punttisalilta, lisää kokemusta ja ensi kaudelle vielä isompi rooli, niin ottaa vielä monta isoa harppausta urallaan. Jatkoa luultavasti tulossa.

Kesken kauden pois siirtyneet

#33 (MV) Anssi Pesonen (HPK)

23/35 1306.06 min, 2.76, 90.00 %, 0+1

Pesonen kantoi alkukaudesta päävastuun SaPKo-maalilla, mutta HPK otti lopulta lainapelaajansa pois SaPKon käytöstä. Pesonen pelasi alkukaudella hyvin, muttei ollut voittava, isoja torjuntoja tekevä maalivahti.

#37 (MV) Niko Kaulio (KeuPa HT)

7/24, 351.56, 4.43, 82.78 %

Kaulion kausi meni kiltisti sanottuna aivan päin hanuria ja miehen sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Teki myöhemmin sopimuksen KeuPa HT:n kanssa.

Erinäisen määrän pelejä joukkueessa kauden aikana pelasivat myös: Simon Nielsen (Lukko), Roope Hämäläinen (SaiPa), Antti Tenkanen (sopimus purettiin), Henry Hietaharju (Jukurit), Toni Henttonen (A-juniori), Jasse Ikonen (KalPa), Juha Toivonen (KalPa), Joona Harjama (KalPa), Aku Pekkarinen (Jukurit), Lasse Tiilikainen (A-juniori), Roni Viirlas (Lukko), David Stach (Lukko), Petri Lammassaari (KalPa), Simo-Pekka Riikola (SaiPa) ja Otto Räty (Tappara).

» Lähetä palautetta toimitukselle