Mälkiä: ”Tämä oli helvetinmoinen joukkue!”

LIIGA / Haastattelu
SaiPa hävisi puolivälieräsarjan Helsingin IFK:lle katkerasti kuudennen ottelun jatkoajalla, ja vaikka Saimaan rannoilla näkyykin varmasti vielä vähän aikaa keskimääräistä happamampia ilmeitä, oli kausi Sputnikeille kokonaisuutena kuitenkin suurmenestys. Päävalmentaja Heikki Mälkiä muisteli mennyttä kautta viimeisen IFK-pelin jälkeen.

- Tämä oli helvetinmoinen joukkue kaiken kaikkiaan. Runkosarjassa seitsemäs sija oli loistava saavutus, kun ajatellaan lähtökohtia. Porukka kasvoi ja taisteli, ja lyötiin TPS tossa matkalla ja nyt oli kaikki mahdollisuudet lyödä IFK. Todella hienoa taistelua ja upea joukkue! Se täytyy muistaa, vaikka tässä onkin nyt vähän paskat fiilikset, Mälkiä aloitti.

Mälkiä myöntää, että joukkue oli täynnä onnistujia.

- Mie voisin luetella lähes koko joukkueen. Jos hyökkääjistä lähdetään, niin koko ykkösketjuhan oli loistava. Tokihan siellä esimerkiksi Viitaluoma vähän hiipui, mutta täytyy muistaa, että tämä oli hänelle varmastikin ensimmäinen kausi, kun pelasi koko kauden tuollaisella kuormalla. Kaikkihan nää oli loistavia – ei siellä paljon negatiivisia ollut.

- Pakkipuolelta näissä playoffseissa on ollut tosi myönteistä esimerkiksi Palomäki, Grönholm ja Tikkanen, jotka jäävät meille. Nämä ovat kaikki nousseet aivan uudelle tasolle. Malmihan (Malmivaara) on tehnyt huippunousun täällä parissa vuodessa.

SaiPan ilme oli tällä kaudella selvästi aiempaa fyysisempi. Joukkueessa panostettiin kuntoharjoitteluun toden teolla, ja moni pelaaja meni suurin harppauksin eteenpäin.

- Meidän omat miehet ovat menneet eteenpäin, ja nyt saatiin myös mukaan sellaisia miehiä, jotka haluavat mennä eteenpäin, Mälkiä kehaisi hankintoja.

- Meillähän oli koko ajan sellainen terve kilpailu joukkueessa. Jätkät olivat terveenä, ja meillä oli koko ajan muutama ylimääräinen pelaaja.

- Ollaan koko kausi tehty ihan hirveästi töitä oheisharjoitteluna. Vaikka pelataan kolmea peliä viikossa, niin joka päivä tehdään oheishommia helvetisti. Ja me tehdään näitä hommia nimenomaan ohjatusti eikä omatoimisesti, kun jääkiekkoilijat on tunnetusti niin hyviä siinä omatoimisuudessa. Hyvin huolellisesti tehdään nämä asiat, ja se on yksi syy, miksi meillä oli vammoja niin vähän tällä kaudella.

- Se (menestys) on kovan työn takana, ja jätkät ovat huomanneet sen ja ostaneet sen. Aika helposti ovat ulkolaisetkin lähteneet mukaan. Ne tietää, että jos ei kiinnosta, niin voi lähteä pois. Totta kai uusien pelaajien kanssa on aina sisäänajovaihe kuitenkin.

Puolustajien peluutuksesta vastaava Ari-Pekka Selin toteaa, että lähtökohdat pelaajien kehittymiselle ovat olleet hyvät.

- Lähtökohtaisestihan kaikkein tärkein tilanne on, että nämä puolustajat ovat motivoituneita kehittymään ja erinomaisia urheilijoita, ja sitten meillä on ollut mahdollisuus tehdä kaksi kertaa päivässä jäitä ja muita spesiaaliharjoitteita – mitä milloinkin kenellekin. Toinen tärkeä asia on koko joukkueessa, että roolituksessa ollaan onnistuttu hyvin, Selin analysoi.

- Yksi tärkeä asia on, että pelaajilla on ollut tilaa kehittyä, motivaatio todella korkealla ja hyvä fiilis. Totta kai on myös tärkeää saada voittoja heti alusta lähtien: jos tällainen nuori lastentarha ajautuu vaikeuksiin, eikä siellä ole päälliköitä sisällä, niin silloin on todella hankalaa. Ei me silloin oltaisi tässä, eikä ne pelaajat olisi kehittyneet, Heikki Mälkiä myöntää.

- Kyllähän se, että lumipallo lähtee pyörimään oikeaan suuntaan, vaikuttaa siihen, miten ne pelaajat ovat motivoituneita harjoittelemaan ja ilta toisensa jälkeen lyömään itsensä likoon. Meillä ei koko kauden aikana ollut mitään syviä tuskatiloja tai pitkiä tappioputkia.

Ensi kauden runko jo kasassa

Loistavan runkosarjan pelannut Rob Zepp torjui kaikki SaiPan pudotuspeliottelut. Moni olisi ollut valmis laittamaan Mikko Strömbergin maalille Zeppin haparoitua jonkin verran IFK-sarjan ensimmäisissä otteluissa, ja Mälkiä myöntää, että tilannetta punnittiin tarkkaan myös valmennusportaassa.

- Kyllä myö tuolla kopissa istutaan kaiket päivät ja mietitään. Löydettiin aina ihan oikeasti yhteinen ratkaisu, Mälkiä toteaa.

- Turha tuossa vaiheessa oli mielestäni lähteä vaihtamaan, kun Rob pelasi hyvin TPS-sarjan. Sitten tultiin tähän IFK-sarjaan, ja täytyy muistaa että tässä pelattiin kuitenkin joka toinen päivä, niin ei nähty syytä vaihtaa, maalivahtivalmentaja Jarmo Myllys puolustaa.

- Kyllähän näistä tietysti keskusteltiin. Ströbä (Strömberg) olisi ollut koko ajan valmiina hyvin treenanneena, ja hyvin olisi voinut hänetkin heittää kehiin. Rob pelasi kuitenkin erittäin hyvät playoffit, eikä hänkään ollut varmaan ikinä pelannut tätä pelimäärää, mitä hän pelasi tällä kaudella, Myllys muistuttaa.

Moni Mikko Strömbergin tasoinen maalivahti voisi tuskastua juututtuaan kakkosvahdin asemaan. Mälkiän mukaan mitään vaikeuksia ei ole kuitenkaan ilmennyt.

- Ei mitään ongelmia. Ne veljekset on kahdestaan paljon, ja siinä on terve kilpailutilanne. Ströbä on aivan loistava joukkuepelaaja, Mälkiä kuittaa.

Vaikka pudotuspelit SaiPan osalta päättyivätkin tappioon, Mälkiä uskoo, että moni nuori pelaaja sai tosipeleistä tulevaisuuden kannalta arvokasta kokemusta.

- Tää tuo varmaan mielettömästi sellaisia kokemuksia, mitä meillä ei ollut. Erittäin arvokas kokemus kovista peleistä ja kovista paineista jatkoa ajatellen.

Joukkueesta lähtee tämän kauden jälkeen useita avainpelaajia pois. Mälkiän mukaan lähtijöitä ovat ainakin Viitaluoma, Vihko, Vänttinen, Pihlström, Malmivaara, Kudroc ja Kokko. Lisäksi luultavasti molemmat ulkomaalaishyökkääjät (Morten Ask ja Peter Nylander) lähtevät.

- Kyllä siitä ykköspelaajia lähtee paljon pois, mutta meillä on kuitenkin jo kaksi hyvää maalivahtia ja ensi kauden runko kasassa, Mälkiä muistuttaa.

- Tässä on ajettu pelaajia sisään, ja on tarkoituskin ajaa: se on meidän tie. Nyt tästä lähtee aika paljon äijiä pois, jotka on noussut esiin. Meillä alkaa uudelleenrakennus – tai on alkanut jo aikoja sitten.

- Me tullaan julkaisemaan uusia pelaajasopimuksia lähiaikoina, ja aika näyttää, ollaanko onnistuttu yhtä hyvin kuin tänä vuonna. Meillä on ihan selkeästi tarkoitus hakea tällaisia nälkäisiä jätkiä, ja nää tänne tulleet herrat ovat olleet tosi halukkaita tulemaan, vaikka asutaankin täällä Suomen perskolossa, Mälkiä hymähtää.

SaiPan valmennuskolmikolla (Mälkiä/Myllys/Selin) on sopimuksistaan jäljellä vielä vuosi. Väistyvä toimitusjohtaja Matti Nenonen myöntää, että seura toivoo kolmikon jatkavan Etelä-Karjalassa myös sen jälkeen.

- Organisaationa ei olla tyytyväisiä, jos tällä porukalla on vain ensi vuosi jäljellä. Ilman muuta halutaan, että jatkavat pidemmällä tähtäimellä.

- Nyt vedetään parin päivän rännit ja katsotaan niitä asioita sitten, Mälkiä nauratti.

» Lähetä palautetta toimitukselle