Zürich Lions voitti Sveitsin mestaruuden – Juho Lammikko kotijoukkueen sankarina

Muut Sarjat / Uutinen
Juho Lammikko juhlii kultaa Zürichin riveissä.
Kuva © Jarno Hietanen
NL:n mestaruus ratkesi seitsemännessä ottelussa, kun Zürich Lions kukisti HC Lausannen kotiyleisön edessä lukemin 2–0. Juho Lammikko syötti joukkueensa avausmaalin ja teki päätöserässä ottelun viimeiseksi jääneen osuman hienon hyökkäyksen päätteeksi.

Zürich Lions voitti Sveitsin mestaruuden ratkaisevan seitsemännen ottelun päätteeksi. HC Lausannen kaatui siis finaalisarjassa lukemin 4–3, ja ratkaisupelissä tulos oli 2–0. Mestaruus on joukkueelle historian kymmenes ja edellisistä juhlista oli vierähtänyt kuusi vuotta (2018).

Molemmat finaalijoukkueet pelasivat vahvan kauden. Zürich voitti runkosarjan ja Lausanne sijoittui kolmanneksi heti Fribourg-Gottéronin jälkeen.

Pudotuspeleissä Zürich kaatoi ensin puolivälierissä EHC Biel-Biennen ja välierissä EV Zugin, molemmat puhtaasti otteluvoitoin 4–0. Lausanne onnistui päihittämään avauskierroksella Davosin niukasti seitsemännessä pelissä voitoin 4–3. Sen jälkeen se jyräsi itsensä jatkoon välieristä kaatamalla Fribourgin 4–1.

Zürichin kliinisestä suorittamisesta kertoo jotakin se, ettei se hävinnyt koko pudotuspelien aikana kertaakaan kotiyleisönsä edessä. Maaliero oli vakuuttava 45–27.

Ratkaisevassa finaaliottelussa zürichiläiset hallitsivat kenttätapahtumia melko suvereenisti Lausannen muutamia aktiivisia jaksoja lukuun ottamatta.

Ensimmäiseen erään kotijoukkue tuli ryminällä ja onnistui luomaan muutamia erittäin hyviä maalipaikkoja, mutta Lausannen maalilla Connor Hughes piti joukkuettaan urhoollisesti pystyssä.

Toisessa erässä kotijoukkueen ykköshyökkääjä Dennis Malgin loukkaantui ja poistui kaukalosta pukusuojan puolelle, mutta tämä ei voimasuhteita juurikaan muuttanut. Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan kertaalleen ylivoimaa, mutta punalamppu ei muutamista hyvistä paikoista huolimatta syttynyt.

Avausmaalia saatiin odottaa aivan erän loppupuoliskolle saakka, kun Juho Lammikko löysi hienolla syötöllä Jesper Frödenin aivan maalin edestä ja ruotsalainen ohjasi kotijoukkueen 1–0-johtoon. Hetkeä myöhemmin Fröden oli jälleen pahanteossa ja tuuletti jo toista maaliaan, mutta tilannetta edelsi maalivahdin häirintä. Lausanne onnistui haastossaan ja viimeiseen erään lähdettiin kotijoukkueen yhden maalin johdossa.

Viimeisessä erässä Lausanne ei yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan kiekollista peliään kuntoon. Zürich pelasi aktiivisesti ja tylysti puolustaen. Lammikko lisäsi kotijoukkueen johdon 2–0:aan erän puolivälissä komean ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

Loppuhetkillä Lausanne yritti vielä murtaa kuparista ottamalla maalivahdin pois, mutta tuloksetta.

Suomalaispelaajista kultamitalin sai Lammikon lisäksi kaulaansa puolustaja Mikko Lehtonen. Lausannen riveissä hopeaan joutuivat tyytymään Antti Suomela, Miikka Salomäki ja Henrik Haapala.