Lipiäinen käänsi kurssin

MESTIS / Haastattelu
Tammikuussa Reijo Ruotsalaisen Jukureiden päävalmentajana korvannut Pekka Lipiäinen odottaa rauhallisena keskiviikkona alkavia pudotuspelejä. Lipiäinen on saanut joukkueen kurssin kääntymään ja runkosarjan viimeisissä peleissä nähtiinkin kurinalaisesti puolustava Jukurit.
analyysi

Viime kevään toisinto
[lue lisää]

Pekka Lipiäinen on vaikuttanut pitkään Mikkelin kiekkoelämässä, sillä pelaajana mies edusti Jukureita 80-90-luvulla ja edusti myös neljä kautta Heinolan Peliittoja. Jääkiekkoilun lisäksi mies on toiminut pelaaja-valmentajana kaukalopallossa. Risto Dufvan kakkosvalmentajana mies toimi vuodet 1998-2006, mutta jäi sivuun viime keväänä. Lipiäisen oli tarkoitus viettää taukoa valmennustouhuista, mutta mies löysi itsensä penkin takaa jo lokakussa, kun Jukureiden A-juniorit jäivät ilman valmentajaa Jussi Hyvärisen luopuessa paikasta.

- Hyvässä oppikoulussa on oltu kahdeksan vuotta kiekkoilun suhteen, mies kiittelee.

Jukureiden hyvin alkanut kausi kääntyi laskuun loppuvuodesta ja Reijo Ruotsalainen sai väistyä tammikuun lopussa. Tilalle kutsuttiin Lipiäinen, joka päätti tarttua haasteeseen.

- Montaa tuntia ei ollut aikaa miettiä päätöstä. Joukkueeseen oli helppo tulla, sillä tunsin yli puolet pelaajista ja varmaan se oli yksi syy miksi minua hommaan kysyttiin, mies arvioi.

- Paineet ovat kovat, mutta ne pitää kestää. Jos menestystä ei tule, niin varmasti tulee lokaa niskaan koko organisaatiolle. Ei kukaan toivonut,että näin kävisi ja varmasti tämä oli yllätys monille, valmentaja tunnustaa.

Dufvan rooli Jukureissa on myös herättänyt ihmetystä. Lipiäinen ihmettelee asiasta noussutta kohua.

- Tietenkin kysyn mieheltä neuvoja ja kommentteja. Se on ihan luonnollista, sillä olen Riston kanssa toiminut kahdeksan vuotta, lisäksi mies tuntee joukkueen ja organisaation, mies kuittaa kohun.

- Puhuttiin joukkueen kanssa ulkoisesta häirinnästä ja paineesta, mutta se ei saa vaikuttaa, sillä jokainen pyrkii saamaan meitä sekaisin, mies jatkaa.

Jukureiden pelityyliä on kritisoitu robottimaiseksi ja puolustusvoittoiseksi kaudesta toiseen. Lipäistä kritiikki huvittaa.

- Ensimmäiset kolme vuotta pelityyli oli liikkuvaa ja upeaa, mutta sitten siitä tulikin robottikiekkoa, vaikka pelasimme ihan samalla tavalla, valmentaja naurahtaa.

- Suomessa kun voittaa tarpeeksi niin se kääntyy itseään vastaan. Jukurit on kuitenkin voittanut paljon 2000-luvulla ja se on ehkä kääntynyt meitä vastaan, Lipiäinen arvioi.

Puolustuspelaaminen kuntoon

Jukurit sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja lähtee haastajana pudotuspeleihin. Jukurit on yrittänyt saada erityisesti puolustuspään pelaamista kuntoon kevättä kohden.

- Puolustuspelaaminen alkaa jo hyökkäyspäästä ja alkaa kiekon menetyksestä. Jokaisen pitää sitoutua ja ymmärtää, että peli jatkuu sen jälkeen ja huolehtia omasta roolista ja miehestä, valmentaja tiivistää.

- Hyökkäyspäässä on taitavia ja hyviä pelaajia, joten siellä on vapauksia, mutta kun rooli vaihtuu on oltava valmiina, Lipiäinen jatkaa.

Pudotuspelien avauskierroksella tulee vastaan Jokipojat. Joukkueet kohtasivat myös viime kaudella pudotuspelien avauskierroksella ja Jukurit meni jatkoon voitoin 3-1. Jukureiden maalivahti Ari Reunanen pelasi silloin vastustajan paidassa ja kakkosvalmentaja Pasi Parviainen oli Jokipoikien vastuuvalmentajana. Lipiäisellä ei ole tarkkaa tietoa vastustajasta.

- En ole tainnut nähdä yhtään Jokipoikien peliä tällä kaudella, joten Pasilla on varmasti tarkempaa tietoa. Valmentaja on tuttu ja useasti ollaan Jami Kaupin kanssa kohdattu, Lipiäinen tarinoi

- Hyvä joukkue siellä on, mutta kaikki pitää voittaa jos meinaa pärjätä, valmentaja jatkaa.

Jukureilla on kokenut joukkue ja pelaajat ovat tottuneet pelaamaan kovan paineen alla. Antti Laakso, Petri Lehtonen ja Tuomo Jormakka ovat olleet voittamassa neljää Mestismestaruutta, lisäksi Laakso, Lasse Kanerva ja Esa Hämäläinen olivat nostamassa Jukureita Mestikseen.

- Pleijareissa kokemus tietysti korostuu. Meillä lähes kaikki pelaajat ovat pelanneet jonkinlaisia pudotuspelejä ja tietävät mitä menestyminen vaatii, Lipiäinen arvioi.

Jukureiden vahvuutena on myös laaja pelaajamateriaali, sillä joukkueella on neljä tasaista ketjua ja kaksi hyvää maalivahtia.

- Laajan materiaalin pitäsi olla vahvuus ja jos tulee loukkaantumisia niin miehiä on myös varalla, Lipiäinen kiittelee.

- Jokaisen pitää pystyä nostamaan omaa profiiliaan pleijareihin, sillä jokaisella on siihen resursseja. Lisäksi pitää pystyä pelaamaan joukkueena ja auttamaan kaveria. Joukkueessa on hyvä henki ja kaikki ovat halukkaita tekemään töitä, Lipiäinen arvioi.

- Maalivahdit ovat pelanneet hyvin ja molempiin luotetaan. Kavereilla on nyt tilaisuus ottaa iso rooli ja sen ansiosta joku voi tulla sopimusta tarjoamaan, valmentaja jatkaa.

Haastajana kohti kevättä

Jukurit on ollut hallinnut Mestistä viime kausina ja vain kerran Mestiksen historian aikana joukkue on jäänyt finaalin ulkopuolelle.

- Se ero on muihin kausiin, että ensimmäisen kierroksen jälkeen lähdetään haastajana mukaan, kun aikaisemmin on oltu suuria suosikkeja, Lipiäinen sysää paineita muille.

- Avuaus on aina tärkeä, mutta ei sitä pidä liikaa korostaa, sillä se on yksi peli sarjassa. Jokaiseen peliin pitää olla valmis pelaamaan täysillä ja se tuottaa tuloksen mikä siitä tulee, Lipiäinen jatkaa.

Jukurit haki sunnuntaina yhteishenkeä Mikkelin työväentalolta. Ohjelmassa oli saunomista ja palaveria, mutta ajankohdasta ja paikasta huolimatta taistelulaulut ei kuitenkaan soineet.

- Joukkue teki ryhmätyöpalaveria ja käytiin asioita läpi. Kokeneet pelaajat antoivat nuoremmille neuvoja kuinka pelejä pelataan, valmentaja kertoo.

- Pelaajat tekivät pieniä näytelmiä ja pääsivät toteuttamaan itseään. Tämmöinen tapahtuma on hyvä keino nostattaa yhteishenkeä, kokenut kiekkomies kiitteli.

Pudotuspelien pelitahti on kiivas, joten pelaajat keskittyvät vain pelaamiseen. Runkosarjan peleillä ei ole enää mitään merkitystä. Playout-ottelusarja on herättänyt paljon keskustelua, sillä pahimmassa tapauksessa esimerkiksi runkosarjan voittaja Sport saattaa pudota Suomi-sarjaan. Lipiäinen tyrmää monien muiden tapaan systeemin.

- Harjoittelut on nyt harjoiteltu, mutta jos saadaan sarja poikki ajoissa ja jää vapaata niin katsotaan tilannetta uudestaan, Lipiäinen kertoo.

- Jokaiseen peliin pitää pystyä latautumaan ja uskoa omaan tekemiseen. Runkosarjan peleillä ei ole enää mitään merkitystä, joten ne pitää pystyä unohtamaan, Lipiäinen jatkaa.

- Onhan se systeemi aivan älytön, valmentaja toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle