Kärppäorganisaatio uuteen aikaan

LIIGA / Haastattelu
Juha Junno astuu jälleen estradille.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Neljän vaisun vuoden jälkeen Kärpät päätti uudistaa urheilujohtamisen. Ratkaisu on kuitenkin uusvanha, sillä jälleen kerran kaikki langat on tukevasti Juha Junnon näpeissä.

Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno on Kärpille elintärkeä mies. Aina 90-luvun lopulta asti Junno vastasi sekä urheiu- että talouspuolesta vuoteen 2008 saakka, jolloin seuraan perustettiin urheilutoimenjohtajan toimi.

– Hieman kärjistetysti voi sanoa, että jos Juha ei pelipäivänä olisi tullut töihin, ei ottelutapahtumaa olisi voitu järjestää, Kärppien hallituksen puheenjohtaja Tommi Virkkunen totesi keskiviikkona järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Mediatilaisuuden päätarkoitus oli kertoa uudesta valmennusjohdosta, mutta se on ollut kaikkien tiedossa jo melkein puoli vuotta. Suurin mielenkiinto kohdistuikin surkeasti päättyneen kauden jälkipyykkiin, sillä organisaatiota ravisteltiin heikon tuloksen jälkeen.

Työtaakka ei Junnoa huimaa

Vuonna 2008 Kärppien hallitus ja ennen kaikkea sen silloinen puheenjohtaja Seppo Arponen näkivät Junnon roolin liian suurena. Riski seuralle oli liian suuri. Toimitusjohtaja itse oli tuolloin samaa mieltä.

– Organisaatiomme oli aivan liian kapea. Käytännössä vain minä ja toimiston tytöt, Junno toteaa.

– Työmäärät olivat tuolloin huikeat, eikä vapaa-aikaa ollut ollenkaan. Jälkeenpäin olen miettinyt, että miten sitä oikein jaksoi kaikki ne vuodet, Junno totesi noin vuosi sitten Jatkoajan haastattelussa.

Nyt edessä on paluu osittain vanhaan, sillä Junno ottaa harteilleen jälleen talouden lisäksi myös vastuun Kärppien urheilupuolesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ylin päätösvalta pelaajahankinnoissa siirtyy urheilutoimenjohtaja Harri Aholta takaisin Junnolle.

– Tulen käyttämään urheilupuoleen niin paljon aikaa kuin tarvitaan. Vastuu tulee olemaan minulla. Hoidan myös talouspuolen jatkossa, vaikka markkinointiin onkin tarkoitus palkata apua, Junno linjaa.

Jos kuorma tuntui vuonna 2008 liian raskaalta, eikö huolestuta että sama toistuu nyt?

– Ei. Aikoinaan tein sitä aivan yksin. Nyt haetaan markkinointiin apua ja meillä jatkaa edelleen urheilutoimenjohtajana Aho, minkä lisäksi tulevat vielä nämä pelaajatarkkailijat, Junno huomauttaa.

Kärpät aikoo palkata useita pelaajatarkkailijoita, jotka tulevat kärppäperheen ulkopuolelta. Kokeneista kiekkomiehistä koottavan joukon kasaaminen on jo aloitettu.

– Yksikään meille tuleva pelaaja ei kulje enää pelkästään yksien silmien alta. Pelaajia tarkkailee ja haastattelee jatkossa aina useampi henkilö. Tavoitteena on tehdä aivan oma standardi pelaajahankintaan ja saada ulkopuolista näkemystä ammattilaisilta, Junno linjaa.

Tulevat pelaajatarkkailijat eivät ole kuitenkaan päätoimisesti Kärppien palkkalistoilla, eikä heidän nimiään välttämättä edes kerrota julkisuuteen.

Aho: "Kun tulosta ei tule, hyvätkin asiat hautautuvat"

Kärppien urheilullinen tulos ei ole ollut vuosikausiin tasolla, jolla sen pitäisi olla. Urheilutoimenjohtaja on vastannut tähän saakka yksin pelaajahankinnoista ja näin ollen vastuu viime vuosien urheilullisesta menestyksestä lepää pitkälti Ahon harteilla.

– Kiitokset seuralle, hallitukselle sekä toimitusjohtajalle luottamuksesta ja siitä että jatkan tehtävässäni, Aho aloittaa oman osuutensa.

Ratkaisu ei ollut kuitenkaan itsestäänselvyys. Uuden organisaation rakennusvaiheessa pöydällä oli jossain vaiheessa myös mahdollisuus hankkia urheilutoimenjohtaja kärppäperheen ulkopuolelta.

– Kyllä sitäkin vaihtoehtoa tietysti käytiin läpi. Pitää kuitenkin muistaa, että Harri on tehnyt myös paljon hyvää työtä, vaikka tavoitteista on jääty ja on todettu että korjattavaa on, Junno toteaa.

Toivottua heikommat tulokset ja oman työnkuvan kaventuminen eivät kuitenkaan vetäneet urheilutoimenjohtajan mieltä täysin mustaksi.

– Tottakai kausi oli valtava pettymys. Sitten kun ratkaisu konkretisoitui vielä tuolla tavalla (Toni Kähkösen tolppalaukaus), niin laittoihan se miettimään, Aho juttelee.

– Henkilökohtaisesti koen tämän niin, että seura on minulle ehdottomasti se tärkein asia. Minulle on aivan sama, vaikka meidän kokki kirjoittaa ne sopimukset, kunhan se on se oikea sopimus.

Yhteistyö pelaajahankinnoissa Junnon kanssa ei ole Aholle vierasta viime ajoiltakaan.

– Ei tänne yksikään pelaaja ole tullut niin, ettei Juhalla olisi ollut siitä tietoa, Aho kertoo.

Kun tulokset jäävät kehnoiksi, sataa paskaa päättäjien niskaan armotta. Kärpissä suurin kritiikki on entisen päävalmentaja Hannu Aravirran ohella kohdistunut juuri urheilutoimenjohtaja Ahoon.

Menneellä kaudella Aho sai kritiikkiä erityisesti tsekkisentteri Tomas Plihalin hankkimisesta oletusarvoisesti ykkössentterin rooliin. Plihal osoittautui nopeasti yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista flopeista.

– Siitä tuli sellainen suurempi ryöppy niskaan henkilökohtaisella tasollakin. Toki myönnän, että sen hankinnan takana olin ja se ei mennyt hyvin, Aho toteaa rehellisesti.

Vaikka Plihal olikin floppi, osui Aho Kähkösen kohdalla, jos ei aivan napakymppiin, niin ainakin yhdeksikköön. Samoin Kärppien kaikki NHL-avut olivat hyviä hakuja urheilutoimenjohtajalta.

– Kun tulosta ei tule, hyvätkin asiat hautautuvat. Se on tämän alan karuus, ei sille voi mitään, Aho huokaa.

Ensi kaudella edessä on uudet kuviot ja hieman kevyempi työtaakka vastuun jakautuessa useammille hartioille. Ahon työnkuva ei juurikaan muutu, mutta apua hänellä on käytössään entistä enemmän.

– Ei tähän seuraan edelleenkään tule yhtään pelaajaa ilman minun hyväksyntää, Aho muistuttaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle