Kapteenien ajatusnurkkaus: Atte Ohtamaa myöntää Jukureiden pelityylin olevan Kärpille vaikea pala purtavaksi

LIIGA / Haastattelu
Ohtamaan kipparoima oululaisnippu nappasi ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan keskiviikkona Raksilassa.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Kaiken nähnyt ja kokenut Atte Ohtamaa oli tyytyväinen joukkueensa avausvoittoon Jukurit-sarjassa, mutta kapteeni tietää, että tiukimmat otatukset ovat vasta edessä päin. Jukureissa viilettää eräs hyökkääjä, jonka kanssa pitää Ohtamaan mukaan olla erityisen tarkkana.

Kapteenien ajatusnurkkaus on juttusarja, jossa Liigan pudotuspelijoukkueiden kapteenit pohtivat omien joukkueidensa pudotuspelisarjoja ja oman sekä vastustajajoukkueensa heikkouksia ja vahvuuksia.

Kevään pelejä jo useampana vuosikymmenenä tahkonnut Kärpät sai puolivälierävastukseen Jukurit. Joukkueen, joka ei kertaakaan sen Liiga-historiassa ole edennyt välierävaiheeseen. Mikkeliläisryhmä on valmis kirjoittamaan historiaa, mutta kuin sika juoksuaan omaa peliään jatkuvasti parantaneet oululaiset ovat toista mieltä.

Kärpät vei ensimmäisen kamppailun nimiinsä maalein 4–1, mutta yhdellä voitolla ei vielä jatkopaikkaa saavuteta. Kärpät-kapteeni Atte Ohtamaa muistuttaa, että sarja on pitkä, ja voittajana jatkoon selviytyy se joukkue, joka pystyy parhaiten suhteuttamaan pelaamistaan vastustajaan sekä parantamaan otteitaan sarjan edetessä.

– Ensimmäisestä pelistä jäi hyvä fiilis, sillä tässä vaiheessa kautta pelaamme vain voitoista ja saimme avausvoiton napattua heti kotona, joten siitä on hyvä jatkaa eteenpäin. Koko ajan pitää kuitenkin pystyä kehittämään itseään, se on tärkeää tässä sarjassa, Ohtamaa kuvaili torstaina.

Vaikka loppunumerot olivat selvät, edettiin ottelussa kuitenkin tasaisissa merkeissä aina kolmanteen erään saakka. Runkosarjan maalikuninkuuden voittanut Teemu Turunen iski ottelun avausmaalin jo ajassa 5.50, mutta seuraava osuma näki päivänvalonsa vasta, kun pelikello näytti lukemaa 45.57.

– Peli oli sellainen kuin odotimmekin. Vääntö oli tasaista, eikä kumpikaan saanut mitään ilmaiseksi. Runkosarjaottelumme olivat myös tasaisia, joten jatkoimme samalla linjalla.

Jukurit pääsi mukaan otteluun, kun 1–1-osuma merkittiin kokeneelle Jarkko Immoselle. Kiekko eksyi suoraan aloituksesta Tomi Karhusen selän taakse. Vaikka Kärpät kuitenkin ratkaisi ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana, kehui Ohtamaa kuitenkin Jukureiden pelityyliä, joka on ainutlaatuinen Liigassa.

Jukureiden pelityyli on iso haaste meille.

– Jukurit on pelannut hyvää suunnanmuutospeliä koko kauden sekä oikeastaan jo useamman vuoden ajan. Huomaa, että valmennus osaa hommansa, peli tulee selkärangasta ja he vain antavat mennä.

– Jukureiden pelityyli on iso haaste meille. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen joka ilta. Lisäksi Jukurit on todella nopea ja taitava joukkue, joten mikään ei tule ilmaiseksi.

Useissa kevään tiukoissa ottelusarjoissa marinoitunut puolustaja kuitenkin näkee, että Kärpillä on selvät sävelet voiton suhteen.

– Olemme pystyneet parantamaan peliämme kauden aikana ja olemme ennen kaikkea kasvaneet joukkueena. Hyvät tulokset ovat tuoneet itseluottamusta, joten pystyimme lähtemään luottavaisin fiiliksin pudotuspeleihin.

– Omaa peliä jatkamalla ja uusia tasoja itsestämme kaivamalla olemme vahvoilla.

Keväisin työnteko konkretisoituu

Kärpät sijoittui runkosarjassa neljänneksi, kun se voitti Jukurit päätöskierroksella kotonaan. Ottelusarjaan napattu kotietu sekä pieni tauko ennen pudotuspeliä antoivat joukkueelle lisää energiaa.

– Kaikki tekeminen jo pidemmältä ajalta on tähdännyt vain tähän hetkeen. Enää ei ole aikaa harjoitella, joten työ on siltä osin nyt tehty. Näen, että olemme joukkueena oikein hyvällä tiellä.

Vaikka Ohtamaalla on jo takataskussaan useampi mitali niin arvokilpailuista kuin sarjatasoltakin, ei kokenut konkari voi peitellä onnellisuuttaan kevään kynnyksellä. Koko kauden ajan joukkueena tehty työ kulminoituu tosipeleihin, joista kuuluu kapteenin mukaan nauttia täysin rinnoin.

– Kevät on parasta aikaa. Pelit sytyttävät ja jääkiekko on mukavaa, kun panokset kovenevat. Keväällä saa kokea tunnehuippuja molemmista päistä, kun välillä koetaan karvaita pettymyksiä ja sitten seuraavassa hetkessä voikin ilo olla ylimmillään. Pudotuspeleissä nämä tietenkin korostuvat.

– Näistä peleistä kannattaa nauttia. Itsekin huomaa, että nämä ovat niitä kamppailuja, joissa haluaa olla mukana, kun pääsee taas joukkueen kanssa tavoittelemaan sitä kaikkien yhteistä unelmaa. Pudotuspeleissä pääsee konkreettisesti myös näkemään sen, kuinka pitkälle paukut riittävät, Ohtamaa tunnelmoi.

Pudotuspelien alla keskustelua on herättänyt se, onko Kärpissä tarpeeksi ratkaisijoita ykkösketjun ulkopuolella. Turunen voitti maalipörssin ja ensimmäisen osaottelun neljästä maalista ykkösnyrkki värkkäsi kolme. Kapteeni tiedostaa, että asiasta on puhuttu, mutta syytä huoleen ei kiekkonikkarin mielestä ole.

– Kärki on tehnyt todella hyvää tulosta, aivan kuten kuuluukin. Jokaisessa joukkueessa on niitä tehomiehiä, ja onneksi meillä on myös terävä ykkösnyrkki. Koen kuitenkin, että syvyyttäkin on tarpeeksi.

Ei voi kuin ihailla sitä, minkälaisen uran hän on pelannut.

Ohtamaa näkee, että pelaajistossa on vielä pinnan alla kytevää potentiaalia.

– Jokainen pystyy omilla vahvuuksillaan antamaan myös kärjelle hengähdystauon ja tilaa. Paljon on myös sellaisia pelaajia, joilla on vielä potentiaalia tehdä tärkeitä osumia.

Omasta joukkueesta ykköskenttä keräsi kehut, mutta kehuja riitti vielä vastustajallekin. 41-vuotias Immonen pelaa Jukureissa edelleen hyvällä tasolla ja häntä kehuvat niin omat pelaajat kuin vastustajatkin.

Sentteriä viisi vuotta nuorempi Ohtamaa arvostaa Immosen kokemusta ja peliälyä sekä pitkää uraa, joka on Liiga-tasolla alkanut jo kaudella 2001–02.

– Immonen on pelannut aivan upean uran ja hän on edelleen loistava pelimies. Hän on aina juuri siellä missä pitääkin. Hänen kanssaan saa olla tarkkana koko ajan. 

– Immonen on joukkueelleen äärimmäisen tärkeä pelaaja ja yksilönä hän on sellainen, jota kannattaa ihan kaikkien seurata. Ei voi kuin ihailla sitä, minkälaisen uran hän on pelannut, Ohtamaa päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle