Morley valmiina yllättämään epäilijänsä – “En pelaa kuin moni kokoiseni”

LIIGA / Haastattelu
Tyler Morley on Antti Tuomenoksan uusin saalis.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
AHL:stä Kroatian kautta SaiPaan rantautunut Tyler Morley on suomalaiselle kiekkoyleisölle varsin tuntematon nimi. Tehokkaan EBEL-liigassa vietetyn kauden perusteella 26-vuotias Morley näyttäisi kuitenkin sopeutuneen eurooppalaiseen jääkiekkoon nopeasti ja onkin esiintynyt keltanutussa mallikkaasti harjoituskauden aikana. Jatkoaika jututti hyökkääjää runkosarjan lähestyessä.

Menneellä kaudella SaiPa oli ajoittain vaikeuksissa ohuen sentterikalustonsa kanssa. Anssi Löfmanin sitkeistä loukkaantumisista viisastuneena keskikaistaan on nyt todella panostettu, mistä myös Tyler Morley itse on mielissään. Vaikkei mies viime kaudella ollutkaan kokemassa SaiPan kokoonpano-ongelmia, ei senttereitä voi hänen mukaansa koskaan olla liikaa. Varsinkin kun penkin takana seisoo Tero Lehterän kaltainen visionääri.

– Keskushyökkääjät voivat aina pelata myös laidassa, joten sen suhteen meillä on tällä hetkellä paljon vaihtoehtoja. Pelisysteemimme kuitenkin vaatii, että kaikki hyökkääjämme pystyvät pelaamaan millä paikalla tahansa.

"En kuitenkaan pelaa samoin kuin moni kokoiseni. Se on monelle yllätys."

Pelityyliltään Morley näkee itsensä pelinrakentajana, vaikka miehen maalimäärät menneiltä kausilta saattaisivat muuta väittääkin. 18 maalia viimeisellä NCAA-kaudella ja 25 osumaa EBEL-liigan Medvescak Zagrebissa kertovat miehen hallitsevan hyökkäysalueella rystylättyjen lisäksi muitakin aseita. Varreltaan pienikokoinen Morley (173 cm) ei olekaan antanut pituutensa haitata tuloksentekoa.

– On vain oltava askeleen edellä peliä. Vielä 6-7 vuotta sitten kokoni aiheutti joskus ongelmia, mutta kahvaamisen vähennyttyä viime vuosina pelaaminen on helpottunut paljon. En kuitenkaan pelaa samoin kuin moni kokoiseni. Se on monelle yllätys.

Vuosina 2012-2014 Morley pelasi Alaska-Fairbanksin yliopistossa yhdessä jo viime kaudella SaiPaa edustaneen Cody Kunykin kanssa. Kaksikko oli joukkueensa kantavia voimia ja pääsikin nauttimaan runsaasta jääajasta hyvien esitystensä siivittämänä. Vaikka Kunyk oli luonnollisesti helpottava tekijä SaiPa-sopimusta tehdessä, ei hän kuitenkaan tehnyt aloitetta ystävänsä siirrosta. Taustalla oli tuttu ihmeiden tekijä SaiPan toimistolta.

"Toistaiseksi kaikki täällä on ollut täydellistä."

– Alunperin Codyllä ei ollut mitään tekemistä siirtoni kanssa. Antti (Tuomenoksa) löysi minut ja tuli katsomaan otteluani viime kaudella. Kuitenkin kun Cody päätti tehdä jatkosopimuksen, hänen kanssaan puhuminen auttoi omankin päätökseni syntymisessä. Mietimme, mikä on urani kannalta paras vaihtoehto ja toistaiseksi kaikki täällä on ollut täydellistä.

Huippukauden 2013-14 pelannut Kunyk pääsi kokeilemaan myös NHL-vauhtia yhden ottelun verran heti yliopistokautensa päätyttyä. Kaksikon kanssa NCAA-kaukaloita kolunnut Colton Parayko on sittemmin tehnyt myös NHL-debyyttinsä ja noussut räjähdymäisesti liigan pelätyimpien puolustajien joukkoon. Morley ei kaikesta huolimatta pidä Alaska-Fairbanksin yliopistoa parhaana näyteikkunana nuorille pelaajille.

– Etäisyyden vuoksi monet NHL-kykyjenetsijät eivät vaivaudu lähtemään Alaskaan asti. Voittamalla otteluita kiinnostus kuitenkin kasvaa ja joukkueemme menestyikin todella hyvin. Yliopistoon saapuessani ajoitus oli loistava, oli hauskaa olla mukana kääntämässä joukkueen kurssia penkin alle menneen kauden jälkeen.

"Uskoisin, että neljän vuoden värjöttelyn jälkeen ansaitsin hieman auringonpaistettakin."

NCAA:n jälkeinen kausi AHL:ssä oli Morleylle vaikea. Vaikka mies joutuikin lähtemään Eurooppaan metsästämään kadonnutta itseluottamustaan jo varhaisessa vaiheessa uraansa, kertoo hän silti yhä haaveilevansa NHL-sopimuksesta. Kun vaihtoehdot pohjois-Amerikassa kävivät vähiin, oli aika hakea uutta nousua Kroatiasta. Siirtyminen Alaskan kylmyydestä ensin San Diegon aurinkoon ja myöhemmin Zagrebin lomamaisemiin sai miehen naurahtamaan.

– Jokaisella on oma urapolkunsa. Uskoisin, että neljän vuoden värjöttelyn jälkeen ansaitsin hieman auringonpaistettakin. San Diego oli upeimpia kaupunkeja, joita olen koskaan kokenut. Jokainen päivä oli toistaan kauniimpi. Vaikka aamun harjoitukset olisivat sattuneet menemään huonosti, loppupäivä rannalla tai uima-altaalla teki ihmeitä pääkopalle. Joskus valmentajamme jopa lopettivat treenit etuajassa ihan vain upean sään vuoksi.

"On meidän pelaajiemme työtä keskittyä olennaiseen."

Auringon noustessa idästä piakkoin myös Liigan merkeissä on Morleyn katse tiukasti Sputnik-ryhmän avausottelussa KooKoota vastaan. Seuran 70-vuotisjuhlakausi ei hyökkääjän mukaan näy pelaajien päivittäisessä tekemisessä ylimääräisenä häiriötekijänä. Vaikka kauden varrelle onkin suunniteltu jos jonkinmoista aktiviteettia, on pelaajien tehtävä Morleyn mukaan kuitenkin ensisijaisesti jään puolella.

– Jos pelaamme ja harjoittelemme kuten Tero (Lehterä) haluaa, SaiPan pitäisi olla kilpailukykyinen joukkue. On meidän pelaajiemme työtä keskittyä olennaiseen. Amerikassa juhlaottelut ovat luonnollisesti iso asia ja niitä onkin osunut kohdalle sekä Alaskassa että San Diegossa. Juhlallisuudet eivät kuitenkaan muuta mitään, kun kiekko putoaa jäähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle