TPS ja Tappara aloittavat finaalisarjan

LIIGA / Artikkeli
Sunnuntaina alkavasta finaalisarjasta on odotettavissa erittäin mielenkiintoinen. Finaalien vanha tuttu TPS saa vastaansa kymmenisen vuotta rämpineen Tapparan.

TPS:n valtit taito, kokemus ja joukkuepuolustus
TPS:n vahvuudet ovat tunnettuja. Kovalla liikkeellä turvataan varma puolustuspelaaminen ja vältetään rikkeitä. Samalla liikkuvat ja taitavat pelaajat tuovat uhkaa hyökkäyspäähän. Ehkä suurin TPS:n vahvuus on kuitenkin kokemus. Joukkueen rutiini on rautainen ja usko omiin kykyihin vie turkulaiset toistuvasti finaalipeleihin.

Maalivahtipeli

Maalivahtipeliä on useina vuosina pidetty TPS:n suurimpana heikkoutena. Tällä kaudella ei sillä osa-alueella ole ollut ongelmaa. Niittymäen loistavan edelliskauden jälkeen, on hän hieman taantunut varusmiespalveluksen rasittamana. Fredrik Norrena on paikannut Niittymäen loistavasti. Norrena on noussut jopa yli Niittymäen viime kauden tason - takaisin huipulle. Norrena torjuu varmasti, ei anna paljoa irtokiekkoja, sekä lukee ja osallistuu peliin loistavasti.

Puolustus

Palloseuran puolustuksen suurin vahvuus lienee tasaisuus. Puolustuksen kärkinimenä häärää Jouni Loponen. Loponen oli SM-liigan runkosarjan +/- tilastokuningas. Pisteitäkin kertyi puolustajalle kiitettävät 28. Pudotuspeleissä tahti on ollut vielä kovampi, 7 pistettä kuudessa ottelussa.

Kiekollista peliä ja hyvää luistelua tuo TPS-puolustukseen Martti Järventie. Oman pään tehtävät onnistuu loistavasti Henrik Tallinderilta, Tommi Rajamäeltä sekä Kimmo Eroselta. Mika Lehtisen puuttuessa vastuuta kertyy myös Ilkka Mikkolalle.

Hyökkäys

TPS:n hyökkäyskalusto on erittäin monipuolista. Taitoa tuovat Rintasen johdolla, myös Sahlstedt ja Kapanen. Tony Virta on esittänyt koko runkosarjan ajan loistavia esityksiä ja vääntää kiekot maaliin väkisin. Unohtaa ei myöskään sovi Sahlstedtin kerjun kolmatta lenkkiä Ville Vahalahtea.

Joni Lius on joukkueen monipuolisimpia pelaajia. Loistavasti puolustava Lius on osoittanut kykenevänsä ratkaisuihin myös hyökkäyspäässä. Marco Tuokko ja Mikael Holmqvist vastaavat turkulaisten rymistelyosastosta. Jani Kiviharju ja Mikko Rautee tekevät arvokasta likaista työtä, ja ärsyttävätkin vastustajia pelaamisellaan varsin usein.

Kaiken kaikkiaan on TPS:n hyökkäyskalusto erittäin tasapainoinen ja monipuolinen. Ratkaisijoita löytyy useasta ketjusta.

Valmennus

Hannu Jortikan ansioita on turha kiistää. Ristiriitaisen persoonan puolesta puhuvat tulokset. Taustajoukotkin ovat loistavat. Kokenut puolustaja Hannu Virta tuo oman näkemyksen ja Kari Jalosen työ viimeksi nuorten kiekkoleijonien kanssa täydentävät Jortikan valmennuksen.

Joukkue pelaa valmentajien ohjeen mukaan. Puolustus on kurinalaista ja tiukoissa paikoissa valmennusjohto pystyy ratkaisuihin.

Tappara lähtee haastajana

Tapparan rooli puodotuspelisarjassa on selvä. Tamperelaisjoukkue on ensi kertaa tänä vuonna pudotuspeleissä haastajan asemassa. Neljä tappiota TPS:lle runkosarjassa on karua kertomaa. Ne pelit on kuitenkin jo unohdettu. Haastajan roolista lienee Tapparalle hyötyä - kokematon ryhmä puristaa ilman suosikin paineitakin mailaa aivan riittämiin.

Maalivahtipeli

Jussi Markkanen torjui itselleen runkosarjassa uuden nollapeliennätyksen. Markkasen torjunnat pelastivat Tapparalle useasti pisteet. Markkanen haparoi hieman pudotuspelien alussa, mutta nousi nopeasti tasolleen.

Markkasen parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluu nopeus ja pelinlukutaito. Markkanen osallistuukin peliin ihailtavan usein. Suurin heikkous Jussilla on hermokontrolli. Tulistuminen kesken ottelu vie Markkasen torjunnoista usein parhaimman terän. Kakkosmaalivahtina Timo Järvinen ei ole vakuuttanut.

Puolustus

Tapparan puolustuksen heikkoutena on pidetty hitautta. Suurin ongelma ei ole kuitenkaan hitaus, vaan kiekollisen taidon puuttuminen. Loistavia avauksia ja varmaa viivapelaamista on saanut hakemalla hakea Tapparan riveistä. Alain Coten paluu tuo helpotusta tähän osastoon.

Tapparan puolustuksen selkäranka on puolustajakolmikko Grönvall, Luoma ja Mäntylä. Suurimpia ongelmia on odotettavissa tulokaskauttaan pelaavalle Pekka Saravolle. Miska Kangasniemi on osoittanut, että hänen ollessa kentällä on TPS-pelurien syytä pitää päät ylhäällä.

Hyökkäys

Tapparan hyökkäys kuuluu ehdottomasti liigan parhaimpiin. Isokokoinen hyökkäyskalusto perustaa pelinsä kovaan karvaukseen ja kaksinkamppailujen voittoon. Jussi Tarvainen on hurjassa maalivireessä ja kovat keskushyökkääjät Barkov ja Ojanen rakentelevat paikkoja. Myös Tero Lehterä on päässyt oivaan pudotuspelivireeseen.

Kolmannen ketjun suurimmat ratkaisuodotukset kohdistuvat Jaakko Uhlbäckiin. Neljäs kenttä on Tapparalla parantanut otteita vastuun kasvaessa. Kova karvaus- ja taklauspeli rasittaa vastustajan puolustusta.

Valmennus

Jukka Rautakorpea ei olla arvostettu suuremmin valmentajana pudotuspeleissä. Tosiasia on kuitenkin, että huono valmentaja ei vie joukkuetta finaaliin. Rautakorpi on saanut varmasti itseluottamusta Lukon ja Ilveksen kukistamisesta suoraan kolmessa ottelussa. Rautakorpi osasi myös viimeisessä ottelussa Ilvestä vastaan, kaventaa ratkaisevassa vaiheessa pelaavaa ryhmää.

Rautakorven aisaparina toimii paremmin pelaajana tunnettu Kari Makkonen. Makkonen on tehnyt hyvää työtä Rautakorven kanssa ja ollut mukana kehittämässä kokemattomista pelaajista voittajia.

Seuraa heitä

Fredrik Norrena, TPS
Varmaa maalivahtipeliä koko kauden läpi. Hoitaa loistavasti oman tonttinsa, ja joutunut kauden aikana yllättävänkin usein torjuntatöihin.
Jouni Loponen, TPS
TPS-puolustuksen selkäranka. +/- tilaston voittaja runkosarjassa ja kovat tehot myös hyökkäyspäässä. SM-liigan parhaan puolustajan titteli ei ole kaukana.
Kimmo Rintanen, TPS
Tämän miehen peliä ei voi olla ihailematta. Rintanen esittää jäällä ilmiömäistä taituruutta. Saattaa olla ottelussa pisempiäkin aikoja näkymätön, mutta nousee siitä huolimatta ratkaisijaksi.
Joni Lius, TPS
Varmaa puolustuspelaamista ja tehoja myös hyökkäyspäässä. Liuksen haluaisi varmasti moni valmentaja joukkueeseensa.
Ville Vahalahti, TPS
Vähemmän huomiota saava pelaaja TPS-joukkueessa on monesti oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vaarallinen maalinsylkijä
Jussi Markkanen, Tappara
Tapparan viimeinen lukko. Parhaimmillaan ilmiömäinen, mutta joskus sattuu pieniä haparointeja. Tällä kaudella otteet muuttuneet taisaisimmiksi.
Tuukka Mäntylä, Tappara
Sisukas puolustaja häärää kaukalon molemmissa päissä. Ei anna vastustajalle hetkenkään rauhaa ja kykenee myös ratkaisuihin hyökkäyspäässä.
Jussi Tarvainen, Tappara
Seitsemän maalia kuuden pudostuspeliottelussa kertovat Tarvaisen vaarallisuudesta. Hyvä laukaus, iso koko ja taitava kiekonkäsittely ovat Jussin suurimmat vahvuudet.
Tero Lehterä, Tappara
Loistavia otteita pudotuspeleissä. Pelaa kolmosketjun keskellä, mutta saa aikaa myös ylivoimissa. Tämän kevään pudotuspelien viisi syöttöä kaipaavat vielä seuraa maaleista.

» Lähetä palautetta toimitukselle