Tšekki: Musta hevonen hyytyy reilusti ennen maaliviivaa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Roman Cervenka on ollut Tšekin luottomiehiä arvokisoissa.
Kuva © Getty Images
Tšekin olympiamiehistössä on kokeneita arvokisakonkareita. Myös NHL-kokemusta ja tuoreita KHL-tehoja on mukana. Kokonaisuus jää kuitenkin liian kapeaksi ja tasapaksuksi. Pääsy mitalipeleihin vaatisi huippusuorituksia joka osa-alueella.

Tšekin yleisin kohtalo 2000-luvun olympialaisissa on ollut pudota puolivälierissä. Torinossa 2006 saavutus oli kuitenkin pronssia. NHL-pelaajien puuttuessa Tšekille ei kannata ennustaa puolivälieriä parempaa sijoitusta, vaikka kokeneessa joukkueessa onkin potentiaalia yllättäjäksi.

Alkulohkon Kanada-kamppailu on Tšekin jatkoon pääsyn kannalta se kriittisin kohta. Josef Jandacin johtamalla valmennusryhmällä on käytössään kilpailukykyinen pelaajamateriaali, jonka pitäisi pystyä Juhani Tammisen oppeja noudattaen voittamaan oikeat pelit.

Seuratasolla Tšekki-pelaajat ovat kokeneita ja menestyneitä, mutta aikuisten arvokisoista mitaleita on vain kahdella puolustajalla − Jakub Nakladalilla ja Ondrej Nemecillä − sekä neljällä hyökkääjällä − Roman Cervenkalla, Martin Eratilla, Petr Koukalilla ja Michal Vondrkalla.

Maalivahdit ovat heikoin lenkki

Ykkösmaalivahdin paikasta taistelevat KHL-veskarit Pavel Francouz ja Dominik Furch, jotka ovat pelanneet myös kaksissa viime MM-kisoissa. Francouz kantoi torjuntavastuun viime keväänä ja on KHL:ssä pelannut Furchia paremmin.

Tosin Furchin pelimäärät ovat isommat, ja myös Euro Hockey Tourilla Avangard Omskin ykköstorjuja on ollut etevämpi. Tšekin kolmas maalivahti on 24-vuotias Patrik Bartosak, jolle olympialaiset ovat ensimmäiset aikuisten arvokisat.

Alkulohkon päävastustajat Kanada ja Sveitsi ovat maalivahtipelissä Tšekkiä edellä, sillä molemmilla on heittää maalinsuulle torjuja, jolla on NHL-kokemusta. Tšekin on joko puolustettava viisikkona tiiviisti tai ykkösmaalivahdin on venyttävä sekä henkisesti että fyysisesti sankarillisiin mittoihin.

Arvokisa- ja NHL-kokemusta riittää

Tšekin puolustus on koottu Nemeciä lukuun ottamatta KHL-pelaajista, kuudet MM-kisat pelannut Nemeckin tosin puolusti vielä toissa kaudella KHL:ssä. Myös Nakladalilla, Tomas Kundratekilla, Michal Jordanilla ja Jan Kolarilla on takana useammat arvokisat.

Ensikertalaisista mielenkiintoisin on AHL:stä täksi kaudeksi KHL:n Vitjaziin siirtynyt Vojtech Mozik, joka mahtuu KHL:n puolustajien pistepörssin kärkikymmenikköön. Myös Nakladal, joka niin ikään palasi täksi kaudeksi Pohjois-Amerikasta Eurooppaan, on pelannut KHL:ssä tehokkaasti.

Terävimmän kärjen jälkeen Tšekki-puolustuksen taso kuitenkin laskee reippaasti. Vaikka arvokisakokemusta osalta puuttuukin, on kaikilla kuitenkin takana kovia pelejä joko KHL:ssä tai Pohjois-Amerikassa − osalla jopa molemmissa.

Pelicansissa huippukautta pelaava Libor Sulak olisi ollut tervetullut vahvistus Tšekin olympiajoukkueeseen, mutta 23-vuotias puolustaja pelaa Liigassa lainasopimuksella eikä voi NHL-sopimuksensa vuoksi osallistua olympialaisiin.

Nakladalin vääntövoima tulee Tšekille tarpeeseen.
Kuva © Getty Images

Hyökkäyksessä suurimmat odotukset kohdistuvat Eratin ja Cervenkan kaltaisiin arvokisakonkareihin. Lähes 900 NHL-ottelua pelannut Erat lähtee jo neljänsiin olympialaisiinsa. Sveitsin liigassa tehoileva Cervenkakin pelaa jo kolmannet olympialaisensa.

Mielenkiintoinen kaksikko on Tšekin Extraliigaa dominoiva HC Plzenin tutkapari Milan Gulas-Tomas Mertl, jotka molemmat pelaavat ensimmäiset aikuisten arvokisansa. Gulasilla on takana tehokkaita kausia Extraliigan lisäksi myös SHL:ssä, mutta Mertlin tämän kauden pistetahti on merkittävästi kovempi kuin pitkällä uralla aiemmin.

Hyökkäyskalusto on vielä puolustusta kokeneempi. Vastapainoksi kuitenkin joukkueen nuorin pelaaja on 22-vuotias laitahyökkääjä Dominik Kubalik, joka on tällä kaudella pelannut yli piste per peli -tahdilla sekä NLA:ssa että Extraliigassa.

KHL-hyökkääjiä on mukana viisi, näistä tehokkain on vielä toissa kaudella 39 NHL-ottelua pelannut Jiri Sekac. Tšekille ominaisten taitopelaajien lisäksi joukkueessa on myös kokeneita ja monipuolisia hyökkääjiä, kuten Michal Birner ja etunimikaima Vondrka, jotka molemmat ovat myös Liigasta tuttuja.

Arvio:

Lähtökohtaisesti Tšekki on haastaja ja altavastaaja, mutta yksittäisissä peleissä arvokisarutiini ja laadukas suoritustaso saattaa riittää yllätyksiinkin. Puolivälieräpaikka pitäisi Tšekin materiaalilla ja kokemuksella olla itsestäänselvyys, mutta huippumaita vastaan tasapaksu miehistö ei välttämättä riitä voittoon.

Erityisesti maalivahtipeli on osa-alue, jolla Tšekki antaa liikaa tasoitusta. Hyökkäyksen johtotähdet alkavat olla uransa ehtoopuolella, ja puolustuskin turhan kapea ja tasapaksu. Aliarviointi ja takki auki pelaaminen voivat kuitenkin helposti kostautua.

Tšekin kokoonpano olympialaisiin

Maalivahdit

Patrik Bartošak, HC Vitkovice (Tšekin Extraliiga)
Pavel Francouz, Traktor Tšeljabinsk (KHL)
Dominik Furch, Avangard Omsk (KHL)

Puolustajat

Michal Jordan, Amur Habarovsk (KHL)
Jan Kolar, Amur Habarovsk (KHL)
Tomaš Kundratek, Torpedo Nižni Novgorod (KHL)
Vojtech Mozik, Vitjaz Podolsk (KHL)
Jakub Nakladal, Lokomotiv Jaroslavl (KHL)
Ondrej Nemec, HC Kometa Brno (Tšekin Extraliiga)
Adam Polašek, HK Sotši (KHL)
Ondrej Vitasek, Jugra Hanti-Mansijsk (KHL)

Hyökkääjät

Michal Birner, HC Fribourg-Gottéron (NLA)
Roman Cervenka, HC Fribourg-Gottéron (NLA)
Martin Erat, HC Kometa Brno (Tšekin Extraliiga)
Milan Gulaš, HC Plzen (Tšekin Extraliiga)
Roman Horak, Vitjaz Podolsk (KHL)
Petr Koukal, HK Hradec Kralove (Tšekin Extraliiga)
Jan Kovar, Metallurg Magnitogorsk (KHL)
Dominik Kubalik, HC Ambri-Piotta (NLA)
Tomas Mertl, HC Plzen (Tšekin Extraliiga)
Lukas Radil, Spartak Moskova (KHL)
Michal Repik, HC Sparta Praha (Tšekin Extraliiga)
Jiri Sekac, Ak Bars Kazan (KHL)
Michal Vondrka, Pirati Homutov (Tšekin Extraliiga)
Tomas Zohorna, Amur Habarovsk (KHL)

» Lähetä palautetta toimitukselle