Sopimus tuli: Granlund ja Wild hyötyvät molemmat lyhyestä sopimuksesta

NHL / Artikkeli
Granlund oli päättyneellä kaudella Wildin paras pistemies.
Kuva © Getty Images

Viime NHL-kauden tehokkain suomalaispelaaja Mikael Granlund teki Minnesota Wildin kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen, jonka keskimääräinen vuosiansio on 5,75 miljoonaa dollaria. NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolien kannalta.

Millainen historia Granlundilla on Wildissa ja NHL:ssä?

Wild varasi Granlundin varaustilaisuuden yhdeksäntenä pelaajana vuonna 2010. Nuori hyökkääjä pelasi vielä kaksi tehokasta liigakautta ennen siirtymistään Pohjois-Amerikkaan. NHL-ura kuitenkin käynnistyi yskähdellen, neljältä ensimmäiseltä kaudelta paras tehosaldo oli 44 pistettä 2015-16.

Granlund kärsi myös loukkaantumisista ja pystyi vasta kaudella 2015-16 pelaamaan täyden runkosarjan. Viime kaudella Granlund siirtyi laitahyökkääjäksi, ja jälki oli heti tuhoisaa. Taitava suomalainen tuplasi maaliennätyksensä ja paransi piste-ennätystään yli 20 pykälällä.

Kaksi edellistä kautta Granlund pelasi kolmen miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla. Uuden sopimuksen keskipalkka on lähes tuplasti enemmän, ja viimeisellä sopimuskaudella palkka nousee jo 6,5 miljoonaan dollariin.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Wildilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Granlund on uuden sopimuksensa myötä Wildin kolmanneksi parhaiten palkattu hyökkääjä Zach Parisen ja Mikko Koivun jälkeen. Myös puolustajat Ryan Suter ja Jared Spurgeon tienaavat Granlundia enemmän, vaikka jälkimmäisen keskimääräinen vuosiansio onkin hieman Granlundin vastaavaa pienempi.

WILD-GM CHUCK FLETCHERIN KANNATTAA RAIVATA PALKKAKATTOON TILAA SUOMALAISTÄHTENSÄ SEURAAVAA JATKOSOPIMUSTA VARTEN.

Palkkakatossa Wildilla on tilaa vain reilut kolme miljoonaa dollaria, eikä seura ole toistaiseksi päässyt sopimukseen kesällä hankitun Marcus Folignon kanssa. Vuoden kuluttua päättyvät kapteeni Koivun, hyökkääjä Jason Zuckerin ja puolustaja Matt Dumban sopimukset.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähimmät vertailukohteet ovat Montreal Canadiensin Alex Galchenyuk ja Detroit Red Wingsin Tomas Tatar. Granlund on kolmikosta tehokkain, Galchenyukilla on tosin yksi 30 maalin kausi takana.

Wild-hyökkääjällä on myös Tatariin ja Galchenyukiin verrattuna parempi palkka, Tatarin kokonaisansio on kuitenkin vuoden pidemmän sopimuksen myötä noin neljä miljoonaa dollaria enemmän.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Kolmivuotinen jatkosopimus on erinomaisen toimiva ratkaisu sekä Granlundin että seuran kannalta. Maailmanmestaruuden ja suomenmestaruuden voittanut hyökkääjä on pelannut vasta yhden huippukauden, joten maltillisen mittainen sopimus on Wildille turvallinen ratkaisu.

Granlund sai nyt jo tuntuvan palkankorotuksen, mutta nykyisen sopimuksen päättyessä suomalaishyökkääjä on vasta 28-vuotias ja voi hyvillä näytöillä neuvotella itselleen pitkän ja todella rahakkaan sopimuksen.

Samaan aikaan Granlundin kanssa päättyy Spurgeonin sopimus, ja Eric Staalin sekä Tyler Ennisin pestit vuotta aiemmin. Granlund kuuluu ilman muuta Wildin tulevaisuudensuunnitelmiin, ja Wild-GM Chuck Fletcherin kannattaa raivata palkkakattoon tilaa suomalaistähtensä seuraavaa jatkosopimusta varten.

» Lähetä palautetta toimitukselle