Sopimus tuli: Nino Niederreiterin jatkosopimus kesän trendin mukainen

NHL / Artikkeli
Nino Niederreiter jatkaa Wildin paidassa seuraavat viisi kautta.
Kuva © Getty Images
Minnesota Wild sai sidottua sveitsiläishyökkääjä Nino Niederreiterin viisivuotiseen sopimukseen ennen torstaiksi suunniteltua välimieskäsittelyä. Sopimus kuormittaa Wildin palkkakattoa keskimäärin 5,25 miljoonaa dollaria kaudessa.

Viisi vuotta ja 26,25 miljoonaa dollaria, näillä ehdoilla Minnesota Wild ja voimakas laitahyökkääjä Nino Niederreiter pääsivät sopuun, vaikka välimieskäsittelylle oli jo ehditty sopia päivä. Niederreiterista tuli Wildin neljänneksi kovapalkkaisin pelaaja.

Millainen historia Niederreiterilla on Wildissa ja NHL:ssä?

New York Islanders varasi Nino Niederreiterin koko varaustilaisuuden viidentenä pelaajana vuoden 2010 varaustilaisuudessa, mutta alku Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa oli tahmea. Kun tehoja ei Islandersin puolella tullut, tie vei ensimmäisen NHL-kauden jälkeen takaisin AHL:ään.

Seuraavana kesänä lahjakas sveitsiläinen kaupattiin Minnesota Wildiin vaihdossa Cal Clutterbuckiin ja kolmoskierroksen varausvuoroon, jolla Islanders lopulta nappasi maalivahti Eamon McAdamin.

Jälkikäteen ajateltuna kauppa oli Niederreiterille onnenpotku. Wildissa syntyi jo heti avauskaudella 2013−14 lupaavat 36 tehopistettä, minkä jälkeen sveitsiläinen on parantanut pottiaan kausi kaudelta. Lopullinen läpimurto tuli päättyneellä kaudella, kun Niederreiter iski tehot 25+32=57.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Wildilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Wildista ovat kesän aikana siirtyneet itse tai kaupattu muualle seuran palkkakattoa rasittamasta Marco Scandella, Jason Pominville ja Martin Hanzal, eikä sisään tulleista yli kolmen miljoonan palkkakatto-osumaa aiheuta kuin Tyler Ennis, joten tilanne on siinä mielessä joukkueen osalta parantunut.

Mikael Granlund sai oman jatkosopimuksensa, joka kuormittaa palkkakattoa 5,75 miljoonaa dollaria kautta kohti. Enää Marcus Foligno on rajoitettuna vapaana pelaajana joukkueen listoilla ilman jatkosopimusta. Niederreiterin ja Granlundin palkankorotusten myötä Wild painautui jälleen palkkakaton lähituntumaan.

Ensi vuonna sopimukset loppuvat muun muassa Mikko Koivulta, Matt Dumbalta ja Jason Zuckerilta. Dumba ja Zucker saanevat molemmat tuntuvan palkankorotuksen, mutta muuten avainpelaajien sopimusasiat ovat hyvällä tolalla etenkin nyt Niederreiterin paperin jälkeen.

Wildin palkkakattotilanne näyttää paremmalta kuin ennen kesää, mutta pieniä paineita palkkamenojen leikkauksille on ennen ensi kesää. Suurimmat huolenaiheet palkkojen suhteen ovat Ryan Suterin ja etenkin Zach Parisen pitkät ja kalliit sopimukset, vaikka etenkin Parisen suoritustaso notkahti viime kaudella pahasti.

Niederreiteria enemmän tienaavat Wildissa tällä hetkellä vain Parise, Suter, Koivu ja nyt Granlund.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Niederreiterin sopimus on melko identtinen monen muun tänä kesänä solmitun paperin kanssa. Ondrej Palat ja Mika Zibanejad saivat käytännössä identtiset sopimukset Niederreiterin kanssa, Jonathan Drouin suunnilleen samalla keskipalkalla vuoden pidemmän kontrahdin.

Niederreiter oli koko nelikosta tehokkain viime kaudella, ja esimerkiksi Palatiin verrattuna Wild-hyökkääjä on viime kausien aikana osoittanut suurempaa kehittymispotentiaalia. Sopimus siis oli täysin linjassa kesän aikana muiden nuorten hyökkääjien kanssa tehtyjen sopimusten kanssa.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Niederreiter väläytteli viime kaudella hurjaa potentiaaliaan. Jos kookas sveitsiläislaituri vielä löytää astetta enemmän tasaisuutta otteisiinsa, ei 30 maalin ja 65 pisteen ylitys pitäisi tehdä tiukkaa.

Päävalmentaja Bruce Boudreau käytti laituria suhteellisen säästeliäästi, sillä Niederreiter ei pelannut viime kaudella kuin keskimäärin reilu 15 minuuttia ottelua kohden. Maalilla vahvan Niederreiterin on mahdollisuus nostaa tehojaan edelleen jo pelkästään sillä, että saa enemmän peliaikaa, etenkin ylivoimilla.

Yhden kauden suonenvedosta Niederreiterin kohdalla tuskin puhutaan, sillä kehittyminen on jatkunut tasaisena jo useamman kauden ajan.

Jos Niederreiter pystyy yhä kehittymään, kuten uskon hänen pystyvän, sopimus voi osoittautua tulevina vuosina Wildin kannalta jopa edulliseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle