SaiPan työtapaturma ei toistu

CHL / Artikkeli
SaiPalle riittää vielä juhlan aihetta.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
CHL on edennyt neljänteen pelikierrokseen. Osa suomalaisjoukkueista on näyttänyt olevansa valmiita nappaamaan Euroopan herruuden, mutta toisilla on vaikeampaa.

SaiPa jyrää myös Euroopassa, mutta ainoa tappio on tullut juuri Ingolstadtia vastaan. Ei kai nyt uudestaan?

Vilja Päätalo: Ei uudestaan. Ingolstadt saattaa olla Saksan mestari hurmoksellisen viime kevään ansiosta, mutta se ei ole välttämättä edes oman sarjansa paras joukkue. Kotiyleisön tukikin puuttuu nyt.

SaiPa luistelee vierailtaan jalat alta ja iskee voiton viimeistään ylivoimalla, kun torstaina Vitkovicea vastaan onnistunut uudistunut ykkösketju, jossa pelaavat Matti Järvinen, David McIntyre ja Dave Spina, jatkaa tehoiluaan.

Jere Korkalainen: Saksalaisten voitto edellisessä kohtaamisessa kulminoitui vahvan ottelun pelanneeseen Timo Pielmeieriin. Pielmeierin otteet ovat läpi uran olleet valtavan ailahtelevia, eikä sulaminen Kisapuiston hornankattilassa olisi yllätys.

Ottelu tulee kulminoitumaan SaiPan aktiivisen karvauspelaamisen onnistumiseen. Perjantaina SaiPan karvaus onnistui hyvin kankeajalkaisia tšekkejä vastaan, mutta sen onnistuminen pienikokoisempaa ja liikkuvampaa puolustuskuusikkoa vastaan on kysymysmerkki. Jos lappeenrantalaiset tällä täsmäaseellaan onnistuvat turmelemaan Ingolstadtin pelin, SaiPa vie ottelun nimiinsä. 

Kalle Mantere: En usko. Ingolstadt yllätti SaiPan edellisessä ottelussa housut kintuissa fyysisyydellään ja pienellä kotikaukalollaan. Torstainen kotiottelu Vitkovicea vastaan antoi jo viitteitä joukkueen otteiden parantumisesta jokaisella osa-alueella ja uskonkin, että ne vain parantuvat, kun joukkue pääsee toista kertaa kotiyleisönsä eteen.

Konttaavat suuruudet. Bern on sekaisin kuin seinäkello ja Tapparalla oli vaikeaa Norjassa. Mitä ihmettä?

Päätalo: Huolestuttavia merkkejä Jussi Tapolan joukkueelta on valitettavasti nähtävissä, sillä Tappara ei ole vieläkään saanut alleen yhtään tasapainoista ottelua CHL:ssä. Se olisi menestyjäsuosikille elintärkeää: saada edes yksi ehjä peli alle ennen Liigan alkua.

Toki tästäkin ottelusta kaivataan voittoa, jos halutaan jatkoon. Bern on samassa tilanteessa. Siellä touhua ovat sekoittaneet avainpelaajien loukkaantumiset. Chuck Kobasewin ja Simon Moserin poissaolot tuntuvat, ja kovaa.

Korkalainen: Yllättävät lopputulokset ovat tuoneet mukavasti väriä kauden alkuun. Kenenkään peli ei tässä kohtaa ole vielä loksahtanut täysin kohdilleen, joten yllätyksiäkin väistämättä nähdään. Asiantuntijat ovat kyllästymiseen asti puhuneet siitä, että tekemisen taso on varsin korkea myös pienemmissä. Jo pelatut CHL-ottelut ovat näyttäneet, ettei kukaan voi lähteä yhteenkään otteluun vain pelailemaan.

Bernin runko rakentuu Sveitsin maajoukkueesta tutuista nimistä. Kun Sveitsille tyypillinen puolustukseen nojaava peli on ontunut, ovat tulokset nähdyn mukaisia. Tappara puolestaan ei niinkään ole kontannut, vaan peli on ollut liian ailahtelevaa. Ajoittain otteet ovat olleet murhaavia, mutta toisinaan tamperelaisia on viety kuin pässiä narussa.

Mantere: Tämä vain osoittaa, että ensimmäisten kierrosten murskajaiset olivat vain heikompien joukkueiden osalta totuttelua isompiin, vahvempiin ja parempiin vastustajiin. Bern puolestaan on osoittautunut yllättävänkin heikoksi ryhmäksi. Bern kaipaisi nyt lisää itseluottamusta pelaamiseensa, sillä taitoa ja potentiaalia joukkueessa on vaikka jakaa puolelle Euroopalle.

Kärpät on kulkenut jo alkukaudesta voitosta voittoon. Onko tämä kausi täysin yhden joukkueen show CHL:ssä?

Päätalo: Eväät siihen ovat olemassa. Piti siitä tai ei, pakko se on myöntää: Kärpät on todella kovassa kunnossa jo nyt. Sama valmennus ja sama runko kuin viime kaudella takaavat sen, että peli on ajankohtaan nähden hyvin uomissaan. Ei kannata tuijottaa liikaa tiukkaan Köln-matsiin, sillä ajatukset taisivat harhailla jo liikaa Liigan alkuun. Se toimii todennäköisesti myös hyvänä herätyksenä: katsokaapa vaan, Kärpät pelaa Kölnissä huippumatsin sunnuntaina!

Toki kun CHL:n voitosta puhutaan, niin etenkin Ruotsista tulee todella kovia haastajia. Näihin aiheisiin palaillaan sitten talvella.

Korkalainen: Ei kannata nuolaista ennenkuin tipahtaa, sillä Kärppien alkulohkon taso ei päätä huimaa. Muut A-lohkon joukkueet koostuvat muutamasta vahvasta yksilöstä, jotka ovat väistämättä jo uransa ehtoopuolella. Kärppien johtavat yksilöt ovat vähintään samalla tasolla muiden vastaavien kanssa, mutta oululaisten riveistä löytyy huomattavasti enemmän leveyttä. Erityisesti Kärppien pelinopeus laajalla rintamalla on ollut selvästi muita edellä.

Kärpät etenee alkulohkosta jatkoon helpohkosti. Vasta jatkopelit näyttävät oululaisten tason suhteessa muihin Euroopan kärkijoukkueisiin. Kärpillä on eväät aina voittoon asti, mutta yhden joukkueen show'ta ei CHL:stä saa.

Mantere: Kärpät oli suurissa vaikeuksissa Kölner Haien kanssa, ja onnistui nappaamaan voiton vasta voittolaukauskilpailun jälkeen. Joukkueella oli maalintekopaikkoja todella rumiin lukemiin, mutta kun maalien tekeminen ei maistu, niin ei voi odottaa voittavansa suurin lukemin.

Kärpät on hyvissä astelmissa ajatellen lohkovoittoa ja kaikki on edelleen omissa käsissä, mutta edelleen vaaditaan parannusta, jos Kärpät aikoo tehdä CHL:stä oman shownsa.

KalPa oli yllättää CHL-avauksessa Tšekin legendaarisen Spartan. Onko kuopiolaisilla toivoakaan panna paremmaksi Prahan myöhäisillan huumassa? 

Päätalo: Aina on toivoa, mutta vähissä se on tällä kertaa. KalPa nappasi kotiavauksessaan pisteen vain siksi, että Sparta Praha oli alkuun täysin unessa. Nyt hyökkäys on Lukas Pechin johdolla saanut pelirytmiä kohdalleen ja kotiyleisön taakseen.

KalPa tarvitsee paljon muutakin kuin hyvää liikettä. Kannattaa seurata Eero Kilpeläistä, sillä tämä ottelu on mainio testi sille, riittääkö savolaisten maalivahtipeli Liigassa.

Korkalainen: KalPa oli huomattavasti isompi kanto Spartan kaskessa, kuin tšekkiläiset luulivat. Tšekkiläiset uskoivat, että voivat tulla Kuopioon vain pelailemaan, mutta tulos näkyi taululla välittömästi. Kun prahalaiset laittoivat seuraavan vaihteen silmään, oli tasoero vierailijoiden eduksi varsin selvä.

KalPalla on kuitenkin omat paikkansa yllättää. Maalinsuulla seisoo jopa yllättävän vakuuttavasti esiintynyt Kilpeläinen, joka on viimeiseen kahteen otteluun torjunut lähes 70 kertaa. Lisäksi KalPa voi jopa liiallisuuksiin viedyllä kiekottelullaan tylsyttää Spartan terävimmän kärjen. Maltti ei koskaan ole ollut tšekkiläisten valttia, minkä seurauksena KalPa tulee varmasti saamaan omat paikkansa iskeä.

Mantere: Pekka Virran pelitapa on toiminut paremmin ja paremmin mitä pidemmälle CHL:ssä on menty. Adler Mannheim oli vain yksinkertaisesti niin paljon parempi Kuopiossa pelatussa ottelussa, että pelitavalla ei sitä eroa kurottu. Tasainen kamppailu Kuopiossa Spartaa vastaan antaa KalPalle hyvät lähtökohdat illan kamppailuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle