Puolen Suomen pienpeto haastaa naapurin kolme kovaa

CHL / Artikkeli
Kärpät yksin edustaa CHL:ssä suomalaisvärejä.
Kuva © (c) Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net
CHL:n rasitukset ja tavoiteltu glooria ovat ohi lähes kaikkien Liiga-joukkueiden osalta, sillä vain Kärpät taistelee enää voitosta. Jatkoajan CHL-katsaus selvittää, minkälaiset mahdollisudet oululaisilla on Ruotsin kovia vastaan.

Välierissä on kolme joukkuetta SHL:stä ja yksi Liigasta. Ei taida jäädä epäselväksi, kumpi sarja on kovempi?

Vilja Päätalo: Ei. Kokonaisuutena ruotsalaisseurat ovat olleet yllättävänkin paljon edellä. Kruununa olivat CHL:n puolivälierät, joissa HIFK oli pahemman kerran vietävänä ja oppipojan roolissa Göteborgissa. Lukolla ei sujunut yhtään paremmin Luulajan kanssa. Ja HIFK ja Lukko ovat sentään Liigan kärkijoukkueita!

Kärpät voi pelastaa vielä paljon Liigan maineesta, jos se kykenisi kampeamaan itsensä finaaleihin.

Cia Meskus: Välierissä ovat sekä Suomen, että Ruotsin hallitsevat mestarit Kärpät ja Skellefteå, jotka johtavat liigojensa runkosarjaa tälläkin hetkellä. Skellefteån lisäksi Ruotsista on mukana SHL:ssä viidettä sijaa hallussaan pitävä Frölunda ja kahdeksannella sijalla oleva Luulaja.

Ruotsin liigan kovuudesta kertoo etenkin se, ettei yksikään suomalaisjoukkue ole voittanut ruotsalaisjoukkuetta CHL:n neljännesvälierissä tai siitä eteenpäin, eivät edes Liigan kuuden parhaan joukossa olevat Lukko ja HIFK. Mielestäni ei siis ole epäselvää, kumpi sarja on kovempi.

Valtteri Tahkola: Ei lisättävää ylle. Kyllä nämä välierät kertovat karun totuuden Suomen ja Ruotsin sarjojen välisestä tasoerosta. Suomessa on Kärpät mukaanlukien vain muutama seura, jotka pystyisivät lähtokohtaisesti haastamaan Ruotsin seurat täysipainoisesti.

Frölunda söi kotonaan HIFK:n edellisessä vaiheessa elävältä vauhdikkaalla kiekollisella pelillään. Selviytyykö Kärpät paremmin Göteborgissa?

Päätalo: Selviytyy. HIFK:n peli alkaa olla uomissaan, mutta Kärpät on pykälän tai parikin edellä. Oululaisten viisikkopuolustaminen on suorastaan mainiolla tolalla. Uskoisin, että Kärpät pystyy vastaamaan Frölundan vauhtiin eikä omassa päässä nähdä junnumaista paniikkia, joka koitui HIFK:n kohtaloksi.

Kärpät voi pelastaa vielä paljon Liigan maineesta

Meskus: Frölunda tosiaan hallitsi peliä kotonaan, vaikka ottelu päättyikin vain kahden maalin erolla. Uskon kuitenkin, että Kärppien tiivis viisikkopelaaminen antaa kovan vastuksen Frölundan vauhdikkaalle kiekolliselle pelille.

HIFK iski muutaman maaleistaan Frölundan hyökkäyspään siniviivan kiekonmenetyksistä, ja Kärpistä löytyy useita juuri sen tyyppisiä pelaajia, jotka läpiajoon päästessään iskevät maaleja kovalla prosentilla.

Tahkola: Kyllä. Tällä hetkellä Lauri Marjamäen suojatit ovat varteenotettava uhkaaja kaikille kolmelle Ruotsin joukkueelle. Oululaiset ovat päästäneen edelliseen kymmeneen otteluun vain yksitoista maalia tasakentällisin omaan verkkoon.

Kärppien viisikkopelaaminen sekä tulikuuma Tomi Karhunen luovat jo semmoisen pohjan, että Frölunda tulee olemaan tiukilla. 

Lehkonen ja muu joukkue juhlivat syksyllä Tapparaa vastaan.
Lehkonen ja muu joukkue juhlivat syksyllä Tapparaa vastaan.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Kärpät pelasi päättyvällä viikolla neljä peliä ja päälle vielä reissu Göteborgiin. Frölunda ei pelannut viikonloppuna ollenkaan. Jaksavatko oululaiset?

Päätalo: Jaksavat. Pieni vaikutus otteluohjelmalla ja matkustamisella voi olla, mutta se on sittenkin hyvin rajallinen. Kärpillä on leveä materiaali - ilman kotiin jäänyttä Juha-Pekka Haatajaakin - ja rasitusta jaettiin viime viikolla varsin tasaisesti. Göteborgissa nähdään erittäin laadukas ja hyvätasoinen − ja tasainen − peli.

Frölundan lataus onkin sitten täysi arvoitus, mutta tuskin pojat ihan viihteellekään ovat lähteneet, vaikkei CHL olekaan Ruotsissa saavuttanut kansansuosiota. Ja kyllä ainakin Artturi Lehkosta varmasti kiinnostaisi napata jälleen yhden suomalaisryhmän päänahka!

Meskus: Kärppien peli oli lauantaina ajoittain hyvinkin väsyneen näköistä. Pelaajat ja valmennus ovat kuitenkin alkukaudesta asti vakuutelleet, että kesä on treenattu kovaa eikä tiiviskään pelitahti väsytä pelaajia liiaksi.

Sen lisäksi Kärppien pelaajarosteri on niin laaja, että joukkue sai kierrätettyä neljän pelin viikolla kokoonpanossa levänneitä pelaajia. Osa pelaajista jopa kieltäytyi heille tarjotusta huilivuorosta, eli kenenkään ei pitäisi olla liian väsynyt.

Frölunda toki saa etua siitä, että heidän edellinen pelinsä oli torstaina, kun taas Kärpät on sen jälkeen pelannut kaksi liigapeliä ja matkustanut Oulusta Göteborgiin.

Tahkola: Näkisin Kärpillä olevan jopa pienoinen etu ainakin ottelun avauspuoliskolla. Oululaisilla on hyvä pelituntuma päällä, ja laaja materiaali kyllä takaa riittävästi tuoreita jalkoja myös Ruotsin maalle.

Varsinkin nuorilla kavereilla kuten Jesse Puljujärvellä tai Suomen Sebastian Aholla on varmasti intoa vaikka muille jakaa, jos Marjamäki päättää laittaa pojat laatikkoon. 

Luulaja haastaa mestarisuosikkeihin kuuluvan Skellefteån ruotsalaisten keskinäisessä. Kumpi vie ja keitä kannattaa seurata?

Päätalo: Ei Skellefteåta taida pysäyttää kukaan tällä hetkellä. Luulaja on päässyt näissä kinkereissä jopa yllättävän pitkälle, kun kyseessä on kuitenkin SHL:n alemman keskikastin joukkue, olkoonkin että otteet ovat parantuneet viime aikoina.

Hauskoja seurattavia Luulajasta voisivat olla joukkueessa vuodesta 2009 asti pelanneet kaksoset Cam ja Chris Abbott, jotka johtavat joukkueen sisäistä pistepörssiä SHL:ssä. Lisäksi se ruotsalainen Sebastian Aho pelaa joukkueessa.

Meskus: Luulaja ja Skellefteå ovat kohdaneet SHL:ssä tällä kaudella neljästi, ja Skellefteå on voittanut kolme näistä otteluista. Viimeisimmän kerran joukkueet kohtasivat edellisviikon torstaina, jolloin Skellefteå nappasi kotivoiton 4-2-lukemin.

Skellefteå johtaa tällä hetkellä Ruotsin liigaa ja uskon, että kovassa kunnossa oleva joukkue kaataa Luulajan tiistai-illan CHL-kamppailussa.

Suomalaisittain mielenkiintoisia nimiä löytyy etenkin Luulajan joukkueesta, kun joukkuetta edustaa jopa viisi suomalaista, joista tunnetuimpina Kristian Näkyvä ja Lennart Petrell. Näkyvä on ollut puolustajan pelipaikastaan huolimatta yksi joukkueensa tehokkaimmista pelaajista SHL-peleissä, eivätkä tehot ole jääneet uupumaan myöskään CHL:n puolella.

Myös Skellefeån joukkueessa on suomalaista väriä, mutta vasta vuodenvaihteessa joukkueeseen liittynyt Janne Pesonen ei ole edustuskelpoinen CHL-otteluissa.

Tuon tasoisen pelimiehen puute on aina pieni lovi.

Tahkola: Kyllä Luulaja lähtee otteluun selkeänä altavastaajana, mutta varsinkin huomisessa yksittäisessä ottelussa heillä on sauma yllättää Skellefteå. Mestarisuosikilla on ollut viime aikoina vaihtuvuutta kokoonpanossaan, kun Mikko Lehtonen vaihtoi maisemaa Örebrohon, ja tilalle tuli toinen suomalainen Janne Pesonen.

Kuten edellä mainittiin, Pesonen ei ole edustuskelpoinen vielä näissä otteluissa. Tuon tasoisen pelimiehen puute on aina pieni lovi. Tosin Skellefteån materiaali on niin laaja, että en usko tämän vaikuttavan ratkaisevasti tähän ottelupariin. Skellefteå jatkoon niin että heilahtaa. 

Yksi mielenkiintoisista seurattavista asioista on se, tekeekö Lennart Petrell saman tempun kuin Francesco Totti jalkapallon puolella Roman ja Lazion välisessä derbyssä. Petrell uhosi Instagramin puolella tekevänsä samanlaisen selfietuuletuksen maalin merkiksi, kuin Totti sunnuntaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle