Suomi vastaan Ruotsi – CHL:ssä kohtalon hetkiä

CHL / Artikkeli
Tätä TPS kaipaa. Hunajata myös muilta kuin Smolenakilta ja Laschiltä.
Kuva © Timo Savela
Panokset kasvavat. Alkulohkopelejä on jäljellä kaksi, joten pudotuspeleihin pääsijöitä ratkotaan tässä ja nyt. Mikä parasta, Liiga- ja SHL-seurat pääsevät keskinäisissä otteluissa tiputtelemaan jatkosta toisiaan.

CHL:n kiinnostavuutta mitataan toden teolla nyt, kun otteluita pelataan täyteen vauhtiin päässeiden kansallisten sarjojen puristuksessa. Tarjolla on kuitenkin melkoisia herkkupaloja. Nyt ratkaistaan, ketkä pääsevät tavoittelemaan kansainvälisen turnauksen mestaruutta – kolmella paikkakunnalla vieläpä maaotteluhengessä.

CHL:n pudotuspeleihin etenevät lohkovoittajat sekä viisi parasta lohkokakkosta. Keskiviikkona pelaavista suomalaisista Kärpät johtaa lohkoaan, HIFK, TPS sekä KalPa ovat omissaan toisina.

Turussa on taas vaikeaa, mutta Euroopan valloitus on omissa käsissä. Millä eväin TPS nujertaa SHL:n keskikastilaisen?

Teemu Eirtovaara: Sillä, että muutkin kuin Teemu Lassila, Ryan Lasch ja Radek Smolenak nousevat esiin. Vihdoin!

Uskoni TPS-valmentaja Kai Suikkaseen ei lopu, mutta horjuu. Joo, turkulaisten pakkikalusto on ottanut osumaa kuin nyrkkeilysäkki, tiedetään. Mutta suurin ongelma on, että toista kautta putkeen hyökkäystehoista vastaavat pelkät kärkipelaajat. Suikkasen pitäisi saada koko porukka tasolleen.

Linköping on laadukas joukkue, jossa on myös syvyyttä. Kyllä Lasch ja Smolenak taas maalin tai kaksi TPS:lle taikovat, mutta sillä ei vielä voiteta. Ratkaisupelaajia ovat kaikki muut. Kuka nousee taustalta ratkaisemaan? Joko uppoaa, Matias Sointu? Kumeliauskas? Pikkarainen?

Vilja Päätalo: Linköping teki ainoana F-lohkossa sen, mitä odotettiin: voitti heittopussiksi povatun HC Bolzanon kahdesti. TPS tarvitsee siis vielä kipeästi lisäpisteitä, joten Kai Suikkasen on jo löydettävä kunnolliset ketjukoostumukset muutaman sankarin sooloiluiden sijaan.

Niin ja missä on ruotsalaisten heikko kohta? Linköpingin maaliero SHL:ssä on yksi kehnoimmista, ja David Rautio on joutunut torjumaan hurjan määrän laukauksia. Top Scorer -paidasta kamppailevat Lasch ja Smolenak, joilla molemmilla on nyt viisi pistettä CHL:ssä kasassa, ovat valmiita hyödyntämään pienetkin puolustuksen epävarmuudet. Onko TPS:llä edes muita ratkaisijoita?

Henri Havusela: TPS on pakkovoiton edessä, mikäli se haluaa ottaa varmaan jatkopaikkaan vaadittavan lohkovoiton. Ottelun alku on varmasti tärkeä maalinteko-ongelmista kärsineelle kotijoukkueelle, sillä Linköping on joutunut matkustamaan, joten vauhtiin pääseminen Turussa voi viedä hetken.

TPS:n nimimiehiltä odotetaan toki paljon, mutta alempien kentällisten on tuettava kärkimiehiä. Liigassa ykkösmiehet ovat saaneet toistaiseksi liian vähän apuja muilta.

Oulussa ei nähdä ruotsalaisia, vaan Slovakian mestari. Kosice tuskin syventää Kärppien kriisiä?

Eirtovaara: Tuskin.

Ei Kosice heittopussi ole. Siellä on muun muassa Slovakian maajoukkueikoni Martin Strbak, ja se on pelannut pelkästään tiukkoja vääntöjä CHL:ssä.

Mutta Kärpät tietää, että tämä peli on tärkeämpi kuin yksittäinen Liigan runkosarjan matsi. Jos oululaiset halajavat pidemmälle turnauksessa, Kosice pitää voittaa. Ja ammattimaisella valmistautumisella ja normaalisuorituksella Kärpät myös voittaa, sen verran on tasoeroa.

Kiinnostavinta antia olisi, jos Liigassa vähällä peliajalla olleet nuoret starat Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho päästettäisiin tässä irti.

Niin, ja mikä kriisi? Ei mestarisuosikin pelin tarvitse parhaimmillaan vielä syyskuussa ollakaan, sen tietää myös Lauri Marjamäen johtama valmennustiimi.

Päätalo: Totta se on: mestarisuosikki Kärpissä oli jopa pieni kriisi käynnissä heikon Hämeen kiertueen jälkeen. Marjamäen ryhmä on tuskin koskaan pelannut yhtä kurittomasti kuin viime peleissä, eikä Kosicekaan ole vastustajana sieltä sytyttävimmästä päästä. Kärppien onni, että peli on kuitenkin Oulussa. Kaikki hyödyt tarvitaan, sillä A-lohko ei ehkä ole tasoltaan kaikkein kovin, mutta tasainen se on.

Slaavivoimainen Kosice ei ole paperilla tietenkään uhka CHL:n kovimmalle joukkueelle, mutta Kärppien syysmasennus ja siitä seurannut turhautuminen tarkoittavat, että Kärpät voi ihan täysin oma-aloitteisesti tupeksia lohkovoittonsa.

Havusela: Ei syvennä. Enkä muutenkaan puhuisi Kärppien kohdalla kriisistä. Alkukankeutta ehkä, mutta kyllä oululaisten pelaamisessa on ollut hyviäkin asioita.

Lohkon heittopussina tähän asti toiminut Kosice tuskin yllättää Kärppiä Oulussa. Tässä ottelussa Käppien pelaajilla on hyvä mahdollisuus availla lukkoja ja nostaa itseluottamusta. Mielenkiintoista nähdä, kumpi maalivahti nähdään Kärppien maalilla. Tomi Karhunen ei ole vakuuttanut vielä, ja Iiro Tarkilla on hyvä mahdollisuus napata itselleen ykköstorjujan paikka.

Se kuuluisa oma koira. KalPa on alkukauden yllättäjiä, mutta torppaako Tuomas Kiiskinen kuopiolaisten jatkopaikan?

Eirtovaara: Kuonokopalle olisi käyttöä.

JYP saattoi voittaa edellisen euroturnauksen, mutta jos katsotaan kokonaisuutta, SHL on CHL-maiden kovin liiga. Jatkoaika puolestaan ennakoi nimekkään Växjö Lakersin ruotsalaisliigan mestarisuosikiksi. Alkukausi ei ole antanut aihettaa muuttaa näkemystä. Växjön Tuomas Kiiskinenkin on latonut viiteen matsiin viisi tehopistettä.

KalPaa odottaa siis Ruotsissa äärimmäisen kova haaste. Savolaiset osoittivat sitkeytensä hakemalla yllätysvoiton Sparta Prahasta, mutta Växjössä pisteet ovat vielä tiukemmassa. Tasapainoinen, kärsivällinen esitys, Eero Kilpeläisen onnistunut maalivahtipeli ja vähämaalinen matsi antavat mahdollisuuden.

Maali-iloittelun Kiiskinen ja kumppanit vievät mennen tullen.

Päätalo: Kuopiolaiset ovat pelanneet odotuksiin nähden ihan kivasti, mutta tässä on nyt vastassa SHL:n mestarisuosikki. Joukkueessa pelaa Kiiskisen lisäksi neljä muuta suomalaista, jotka näpäyttäisivät mielellään kotimaansa joukkuetta. Jani Lajunen painotti Jatkoajan haastattelussa elokuussa, että Växjö panostaa kovasti myös CHL:ään. Lohkon kolmospaikka ennen KalPa-pelejä on kova pettymys.

Mainittu Tuomas Kiiskinen iski muuten Växjön edellisessä pelissä tehot 1+1. Kova jätkä on myös Robert Rosen, joka johtaa koko SHL:n pistepörssiä. Ja torjuntatilaston kärjessä on joukkueen Stefan Steen, joka tosin on pelannut vasta kaksi peliä. Ei mikään helppo vastus. Onnea KalPa.

Havusela: Växjöllä on nimivahva joukkue, joka antaa KalPalle kovan vastuksen. KalPan on onnistuttava pitämään ruotsalaisten tehokas ykkösnyrkki pimennossa, mikä tarkoittaa myös sitä, ettei turhiin jäähyihin ole varaa.

Ruotsalaiset ovat lohkossa pisteen päässä KalPasta, joten kuopiolaiset eivät voi lähteä Ruotsiin vain peruuttelemaan. Ennakkoluuloton peli on ollut Liigassa KalPan ase, ja sitä asetta sen on käytettävä tänäänkin.

Kovaa peliä Skellefteåssa – kumpi on kuumin, SHL-kakkonen vai Liiga-ykkönen?

Eirtovaara: SHL on pykälää parempi sarja. Vierasvoitto Skellefteåsta olisi ryöstö.

HIFK:lla on ehdottomasti kuitenkin saumansa, niin hyvältä Antti Törmäsen joukkojen peli-ilme näyttää tällä hetkellä. Pakisto huutaa Toni Söderholmia takaisin, mutta kurinalaisuus ja puolustuspelaamisen nöyryys pelastaa paljon. Ja siinä on myös IFK:n suuri mahdollisuus.

Skellefteå on aloittanut Ruotsin liigan erinomaisesti, mutta se menetti silti valtavasti tulivoimaa kesällä. Mikko Lehtonen on ollut loukkaantuneena polvitaklauksen uhrina. HIFK:lla on kaikki mahdollisuudet pitää Skellefteån hyökkäys kurissa.

Jos se onnistuu, hyökkäyksen neljä kuumaa ketjua tekevät kyllä tarvittavat. Kun Tomas Zaborskyn ja Juuso Puustisen kaltaiset tähdet ovat onnistuneet ihan kelvollisesti, ja sisäisen pistepörssin kärjessä ovat silti nelosketjun Jasse Ikonen ja Thomas Nykopp, asetelma on HIFK:n kannalta suorastaan kutkuttava. On taitoa, on leveyttä. On kuumuutta!

Päätalo: Skellefteån ja IFK:n lohkossa muut joukkueet ovat jääneet jyrän alle, ja ehkä tässä kohtaa voisi puhua niiden tosipelien alkamisesta CHL:ssä - SönderjyskEä tai Krefeldiä yhtään haukkumatta.

Vaikkei CHL:stä syttyisikään, niin tämä ottelu kannattaa laatukiekon ystävien katsoa. Voittajaa ei kristallipalloni kerro, mutta toivon kovaa ja reilua peliä ja erityisesti sitä, että ruotsalaiset saapuisivat huippuotteluun sopivan runsaissa määrin hallille. Nämä ovat hienoja kiekkopelejä.

Havusela: Skellefteå ei ole pelkästään kuuma joukkue, vaan Ruotsin kestomenestyjä. Illan ottelu saattaa hyvinkin olla yksi HIFK:n kauden kovimmista mittareista.

Skellefteå pelaa kotonaan varmaa peliä, joten stadilaisten on onnistuttava karvauspelaamisessa ja pelin kääntämisessä samalla tavalla kuin tähänkin asti Liigassa.

Tämä ottelu on varmasti CHL-kierroksen mielenkiintoisin, varsinkin kun ottelussa taistellaan niinikään lohkovoitosta. HIFK:lla on tulossa kova iltapuhde, mutta sillä on kaikki mahdollisuudet poistua kaukalosta voittajana, mikäli se noudattaa Antti Törmäsen aktiivista pelitapaa. Ville Husson on myös oltava oma itsensä, sillä vastassa on erittäin tehokas hyökkäys.

» Lähetä palautetta toimitukselle