Suomalaisbensa lopussa kesken CHL-tien?

CHL / Artikkeli
Jatkuuko CHL Stadissa?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
CHL-tunnelma tiivistyy kierros kierrokselta. Jääkö suomalaisedustus kuitenkin seuraavassa vaiheessa yllättävän pieneksi? Jatkoajan CHL-katsaus selvitti, missä mennään.

Tasapelin vieraissa pelannut IFK hoitelee Fribourg-Gotteronin kotonaan ja jatkaa CHL-mestaruusjahtiaan, eikö?

Vilja Päätalo: HIFK oli jonkin verran parempi joukkue jo Sveitsissä vieraissa, ja sairaslistakin hiljalleen tyhjenee. Hyökkäysvoimansa ansiosta IFK on iso suosikki.

Fribourgin maalivahti Benjamin Conz onnistui mainiosti viikko takaperin, mutta joukkueen puolustuspeli on kovin heikkoa. HIFK kaatuisi vain ja ainoastaan siihen, että ilman edustuskelvotonta lainamies Hannu Pikkaraista pelaava pakisto mokailisi ja Fribourgin maajoukkuemiehet Julien Sprungerin johdolla kurittaisivat kovalla prosentilla.

Jarno Sillanpää: Yksittäisessä ottelussa on aina yllätyksen mahdollisuus, mutta vahva uskomus on sen puolesta, että HIFK hoitaa homman kotonaan tiistai-iltana ja marssii otteluparista seuraavalle kierrokselle. HIFK ei ehkä ole alkukauden tasoisessa lennossa, mutta mistään katastrofaalisesta tasonlaskustakaan ei voida puhua.

Sveitsin sarjassa toiseksi viimeiseksi valahtanut Fribourg-Gotteron on pelannut kansallisessa sarjassa yksitoista vierasottelua ja napannut niistä ainoastaan yhden voiton. Lisäksi sveitsiläisjoukkueen vierasotteluiden maalisaldo NLA:ssa on 27-50. Painetta vastustajan puolustukselle ja ripaus lisää terävyyttä viimeistelyyn, niin kotijoukkue etenee puolivälieriin.

Miro Perhe: Kinkkinen kysymys. HIFK:lla on edelleen ongelmia puolustajaosaston loukkaantumisten suhteen, kun taas Fribourg-Gotteronin kausi ei ole ainakaan tilastojen valossa aiheuttanut riemunkiljahduksia. Sveitsiläisvieraat ovat kotimaan liigassaan toiseksi viimeisenä.

Ongelmat ovat isoja, mutta vierailla ne ovat isompia. HIFK voittaa niukasti, mutta varmasti. Mestaruudesta on kuitenkin turha Nordenskiöldinkadun lieppeillä puhua.

Auttaako valmentajavaihdos TPS:ää CHL:ään ajatellen?

Päätalo: Ei. Se on ihan sama vaikka penkin takana seisoisivat kaikki 30 NHL-joukkueiden päävalmentajaa, sillä Lukkoa ei voiteta vieraissa neljällä maalilla. Peliesitys saattaa kuitenkin olla vapautuneempi kuin viime tiistaina, sillä pelaajat haluavat varmasti näyttää osaamistaan uudelle valmennusjohdolle.

Tai sitten koko homma menee täydeksi pelailuksi. On sääli, että kahden suomalaisjoukkueen sarja päättyi käytännössä jo ensimmäisessä osassa, sillä tästä olisi voinut tulla jotain hienoa.

Sillanpää: En usko, että tämä valmentajavaihdos kääntää TPS:n kurssia parempaan suuntaan Liigassa ja vielä vähemmän CHL:ssä. En voi välttyä ajatukselta, että valmentaja vaihdettiin vaihtamisen vuoksi eikä siksi, että saatiin takuuvarmasti Kai Suikkasta kovempi tekijä penkin taakse.

CHL:ssä TPS:n pitäisi voittaa Lukko vieraissa neljällä maalilla päästäkseen edes jatkoajalle. Risto Dufvan miehistö ei ole koko kaudella hävinnyt yhtään ottelua neljällä maalilla. CHL:ssä Lukko on voittanut kaikki kotiottelunsa ja Liigassakin raumalaisjoukkue on ottanut jokaisesta kotiottelustaan vähintään pisteen.

Kuinka moni oikeasti, edes turkulaisista itse, uskoo TPS:n voittavan liigakärjen neljällä maalilla?

Perhe: Yksiselitteisesti: ei. Vierassaldo on viime vuosilta surkuhupaisa. Sen lisäksi Lukko lähtee toiseen osaotteluun voitettuaan ensimmäisen osan 5-1. Kuinka moni oikeasti, edes turkulaisista itse, uskoo TPS:n voittavan liigakärjen neljällä maalilla? Ja tämäkin skenaario pelastaisi mustavalkoiset vain jatkoajalle.

Elomon valinta on tyyppiesimerkki tepsiläisyyden näkymisestä väärällä tavalla. Hyppy on iso, kun pukukopissa onkin iso kasa raavaita miehiä, eikä junioreita, joiden osallistuminen Movemberiin näkyy hyvänä tahtona, eikä niinkään karvojen kasvattamisena kuontaloon.

Tappara oli vaisu.
Tappara oli vaisu.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Kuinka moni suomalainen pääsee jatkoon?

Päätalo: Ainakin yksi, Lukko. Lisäksi pelit jatkunevat Helsingissä ja Oulussa. TPS:n lisäksi Tappara on jo melko lailla ulkona, eikä JYPilläkään riitä mitenkään. SaiPa ratkaisee sen, jääkö suomalaisten panos positiiviseksi eli meneekö yli puolet joukkueista jatkoon.

Sillanpää: Neljän maalin takamatka on liian kova urakka myös Tapparalle, joten kirvesrintojen taival CHL:ssä katkeaa Frölundan vieraana. Kärpillä on parin maalin etumatka Vienna Capitalsiin nähden, ja uskon sen riittävän rutinoituneelle oululaisjoukkueelle. Lukko jatkaa puolivälieriin, kuten yllä jo käsiteltiinkin. Lisäksi HIFK voittaa heikon vierasjoukkue, Fribourg-Gotteronin.

JYP voitti kotonaan yhden maalin erolla Ruotsin sarjan piikkipaikkaa pitävän Skellefteån ja SaiPa hävisi vieraissa kahdella maalilla Geneve-Servetelle, joten molemmilla suomalaisjoukkueilla on edelleen täydet mahdollisuudet edetä kahdeksan parhaan joukkoon. Veikkaisin, että puolivälieriin tiensä raivanneista joka toinen joukkue tulee Suomesta.

Perhe: Kolme. Lukko, HIFK ja Kärpät jatkavat, muiden jäädessä rannalle.

Mikä oli avauskierroksen suurin yllätys?

Päätalo: Yllätyin siitä, että SaiPa hyytyi noinkin pahasti. Kahden maalin takaa-ajoasemastakin lappeenrantalaiset lähtevät toiseen otteluun suosikkeina, mutta helpoksi he eivät tilannettaan tehneet. JYP yllätti positiivisesti ottamalla kotivoiton Skellefteåsta, mutta vierasottelussa mahdollisuudet ovat aika olemattomat.

Niin ja oikeasti suurin yllätys oli Niko Hovisen johtama Salzburg, joka voitti vieraissa Luleån.

Sillanpää: Suurimpana yllätyksenä näen Frölundan Tampereella pitämät murskajaiset. Göteborgilaisjoukkue latoi kolme maalia alle neljässätoista minuutissa, eivätkä kirvesrinnat kyenneet oikeastaan missää vaiheessa haastamaan vierasjoukkuetta.

Tampereella viikko sitten pelatun ottelun laukaustilastokin on aika puhutteleva, sillä ruotsalaisjoukkue vei laukaukset nimiinsä suhteessa 2:1. Ja tuokin huolimatta siitä, että Frölundalle tuomittiin enemmän jäähyjä kuin tamperelaisjoukkueelle.

Perhe: Tapparan esitys Frölundaa vastaan oli heikko ja se yllätti täysin. Erikoismaininnan ansaitsee myös JYPin ja Skellefteån ottelu, joka näytti jo hallitsevan Ruotsin mestarin osalta siltä, että toista osaottelua ei olisi tarvinnut pelata ollenkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle