Kärpillä paljon pelissä - pelastuuko Liigan maine?

CHL / Artikkeli
Ajetaanko Kärpät lopullisesti kumoon?
Kuva © Andreas Robanser
CHL-finalisit selviävät! Kärpät lähtee kotiotteluun kahden maalin takamatkalta, kun taas ruotsalaisten keskinäinen on tasatilanteessa täysin auki. Jatkoajan CHL-katsaus paneutuu tuttuun tapaan taistelupareihin.

Iso haaste Kärpillä! Peli kulkee, mutta paikka CHL-finaalissa vaatii mahtisuoritusta. Onko oululaisista siihen?

Vilja Päätalo: Ensimmäinen ottelu oli vähän epätyypillinen Kärpiltä, kun joukkue pelasi vähän puolihuolimatonta kiekkoa ja päästi helppoja maaleja. Huonoa tuuriakin oli matkassa.

Fröunda taas on pelannut aika vahvan viikon Kärpät-matsin jälkeen. Ja mikä huomioitavaa, Artturi Lehkonen ei ollut kokoonpanossa viiimeisimmässä SHL-matsissa. Mahdollisesta loukkaantumisesta ei ole tietoja näkynyt, mutta syynä poissaoloon saattaa olla vilttikomennus. Lehkonen ei ole tehoillut erityisen paljoa viime otteluissa.

Ruotsalaisjoukkueen heikko kohta on ehkä kuitenkin maalivahtipeli, mutta toisaalta Kärppien pitäisi onnistua luultavasti pitämään Frölunda enintään yhdessä maalissa. Kun heillä on tasaisen vaaralliset hyökkäysketjut, joissa Lehkosenkaan paikka ei ole itsestäänselvyys, ja hyvä ylivoima, niin vaikeaksi menee jos Kärpät joutuu loppua kohden hyökkäämään riskillä. Voitto vaatisi vahvan alun.

Ja vastaus itse kysymykseen: voi olla, mutta tuskin. Niin hyvin kuin Kärpät on pelannut, niin mikään älyttömän tehokas hyökkäyssuuntaan se ei ole ollut ja on vaikea lähteä ottamaan useamman maalin voittoa noin kovasta jengistä.

Cia Meskus: Frölunda voitti Kärpät kotonaan 4-2-lukemin hyvin erikoisen pelin jälkeen. Kärpät oli hyvin pelissä mukana ennen melkein puolentoista tunnin mittaiseksi venynyttä jäänhuoltotaukoa. Tauon jälkeen vierasjoukkue ei päässyt peliin mukaan ja Frölunda iski paikoistaan maalit.

Kahden maalin takaa-ajoasema ei ole liian suuri otettavaksi kiinni, mutta vaatii ehdottomasti onnistumista koko joukkueelta Frölundan tasoista vastustajaa vastaan. Jos Kärpät pelaa tiistaina Raksilassa yhtä hyvin kuin pelasi Göteborgissa ensimmäiset puolitoista erää, voitto on täysin otettavissa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkkä voitto ei riitä, vaan maaleja pitää tehdä vähintään kolme enemmän kuin vastustaja. Haastetta ottelussa siis on! Etenkin, kun maalinteko ja ylivoima ovat Kärppien tämän hetken selkeät kehityskohteet.

Ennen edellistä kohtaamista Frölundalla oli takanaan neljä kokonaista lepo- ja harjoittelupäivää ja Kärpillä käytännössä vain yksi, koska toinen kului matkustamiseen. Nyt Frölunda on pelannut SHL:ssä perjantaina ja lauantaina vieraspelit, kun Kärpät pelasi Liigaa torstaina vieraissa ja lauantaina kotonaan. Frölundan täytyy lisäksi matkustaa Ouluun.

Vaikka ruotsalaisjoukkue lentääkin pelipäivänä tilauslennolla suoraan Göteborgista Ouluun, on heidän taakkansa vuorostaan nyt Kärppiä painavampi. Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoi tiistain ottelun olevan kauden tähän mennessä tärkein.

- Huomenna on iso peli. Kauden tärkein peli tähän mennessä. Lähtökohta on kohtuullinen, mutta samalla haastava. Meillä on kaikki mahdollisuudet mennä jatkoon.

Valtteri Tahkola: On toki. Edellisessä kohtaamisessa nähtiin, että Frölunda ei todellakaan ole pelillisesti kaukana oululaisjoukkueesta, vaan Lauri Marjamäen suojatit pystyivät ennen jääshow'n alkamista paikoittain jopa dominoimaan ruotsalaisia tasakentällisin. Ruotsalaisjoukkue oli välillä todella purjeessa.

Frölunda oli tehokas omista paikoistaan ja tuli terävämmin peliin jäänhuoltotauon jälkeen, mutta ottelun loppua kohti ote kääntyi jälleen hitusen Kärpille. Ja niinkuin Cia edellä sanoikin, nyt Kärpillä on puolellaan kotikaukalo ja lepotauko.

Ei kahden maalin takaa kiriminen toki helppoa ole tuon tasoista joukkuetta vastaan, mutta en näe sitä todellakaan mahdottomaksi. 

Voittajasuosikiksi määrittelemämme Skellefteå jumahti tasapeliin kotonaan. Viekö Luulaja homman kotiin?

Päätalo: Tasainen pari on täyttä kolikonheittoa. Luulajalla on kotietu, Skellefteå taas on yhdestä heikommasta pelistä huolimatta se lähtökohtaisesti kovempi joukkue. Luulajalla on vieläpä ollut pari kärkihyökkääjää, Chris Abbott ja Per Ledin, pois.

Vedonlyöjille suosittelen ehkä Skellefteån voittoa. Tai en tiedä. En uskalla sanoa tähän mitään!

Meskus: Skellefteå-Luulaja-pari on tavallaan lähtöpisteessä ennen toista ja ratkaisevaa ottelua, kun edellinen peli päättyi tasatilanteeseen. Jatkoon voi siis käytännössä päästä kumpi tahansa joukkue riippuen ihan joukkueiden tiistai-illan kunnosta.

Vaikka Skellefteå johtaa SHL:n runkosarjaa ylivoimaisesti ja Luulaja on vasta kahdeksantena, uskon, että Luulajalla on pieni etu heidän kotikaukalossaan pelattavassa ottelussa. Luulaja sai pelattua tasapelin Skellefteåta vastaan heidän kotihallissaan ja pääsee ratkaisevaan otteluun täysin paineettomassa tilassa. Skellefteå sen sijaan taatusti haluaa kammeta selvän voiton ennakkoon heikommasta vastustajastaan.

Tahkola: Luulaja oli yllättävänkin hyvä taistellessaan Skellefteån kotikaukalosta tasapelin. Ennakkoasetelmia katsoessa Skellefteå oli selkeä ennakkosuosikki, ja on sitä edelleen. Lennart Petrell ja kumppanit saavat venyä melkoiseen huippusuoritukseen, mikäli itsensä tästä jatkoon kairaavat.

Vähän epäilen, että toisessa osaottelussa Skellefteå näyttää Luulajalle pelkkiä perävaloja. 

Luulaja tähyää jatkoon.
Luulaja tähyää jatkoon.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Tuore CHL-konsepti joutuu kamppailemaan huomiosta kotimaisten sarjojenkin kanssa, kun tiistaina pelataan myös kuuden ottelun Liiga-kierros. Miten CHL kamppailee parhaiten katsojien huomiosta?

Päätalo: Pelillistä tasoaan CHL:n ei mielestäni tarvitse hävetä ainakaan näin pudotuspelivaiheessa. Sarja on ihan aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta euroopanlaajuisen ja pysyvän fanipohjan luominen CHL:ään nyt vaan vie aikansa. Frölundan pelataan kakkoshallissa ja korjaillaan jäätä pari tuntia -episodi ei toki ollut aivan sitä parasta mainosta. 

Saa nähdä, kuinka paljon loppuottelu kiinnostaa Suomessa, jos Kärpät ei siinä pelaa. Finaalipäivänä ei onneksi pelata kuin yksi Liiga-peli ja SHL on tauolla. Hyvä näin. 

Meskus: CHL-pelit eivät ole keränneet toivottuja katsojamääriä ainakaan Pohjoismaissa. Pelaajat tuntuvat syttyvän, kun pääsevät pelaamaan ulkomaalaisia joukkueita vastaan, mutta katsojia eivät näytä kansainväliset vastustajat kiinnostavan.

CHL:ää on mainostettu melko hyvin, mutta siihen pitäisi panostaa vielä entistä enemmän. Lisäksi pelit keräisivät enemmän katsojia, jos kotimaisia liigoja ei pelattaisi CHL-pelipäivinä. CHL-otteluissa pitäisi ehkä näin konseptin alkuaskeleilla olla myös joku katsojia houkutteleva oheistapahtuma tai etu, jollaista ei Liiga-otteluissa ole. Tälläisia on toki nähty jo ainakin Oulussa, mutta siltikin katsojamäärät ovat jääneet Liigan katsojamääriä alhaisemmiksi.

Tahkola: Kuten Vilja jo edellä mainitsikin, pelilliseltä tasoltaan CHL on valovuoden edellä härkäviikkojen liigaläpsyttelyjä. Esimerkiksi Kärppien ja Frölundan ensimmäinen kohtaaminen oli valitettavaa jääsekoilua lukuunottamatta huikeaa kiekkoa.

Yleisö ei vain ole missään maassa löytänyt tietään kunnolla hallille. Päällekkäiset pelipäivät ovat toki iso tekijä.  Tähän on tultava ensi kaudelle muutos.

Ihmettelen, jos kansainvälisen tason huippukiekko ei lähivuosien aikana rupea kiinnostamaan suurta yleisöä. Mielestäni se on erinomainen piristysruiske kotimaisten sarjojen rinnalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle