Ruotsalainen voittaa aina?

CHL / Artikkeli
Jatkuuko ruotsalaisten voittokulku?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Let's get ready to rumble! Nyt ne alkavat! Nimittäin CHL:n pudotuspelit. Suomalaisilla on vahva edustus CHL:n jatkopeleissä, kun kuudessa otteluparissa kahdeksasta on suomalaisjoukkue. Miten käy Suomi-Ruotsi-väännöissä? Juhlitaanko Turussa vai Raumalla? Nyt potkaistaan alkutahdit tiistaina alkaville pudotuspeleille.

Suomi vastaan Ruotsi. Pystyykö JYP yllättämään hallitsevan Ruotsin mestarin? Kaataako Artturi Lehkosen hurjassa vireessä oleva Frölunda Tapparan?

Jere Korkalainen: JYPin jatkopaikka vaatisi pienimuotoista ihmettä, sillä Skellefteå kuuluu vielä astetta korkeammalle Euroopan ehdottomassa eliitissä. JYPin organisaatio Marko Virtasen johdolla on kuin yhdestä suusta nimittänyt ruotsalaisjoukkueen kohtaamista upeaksi urheilulliseksi haasteeksi, ja sitä se todellakin on.

JYPin voiton nappaamiseen käytetäänkin samoja aseita, joilla ruotsalaisjoukkueet ovat kaatuneet viime aikoina. JYP on onnistunut kääntämään ottelut muun muassa HV71:tä vastaan tiiviillä puolustuspelillä ja iskemällä omista paikoista tappavalla teholla. Siinä piilevät myös tällä kertaa JYPin aseet. 

Myös Skellefteåsta löytyy uskomaton määrä kiekollista taitoa, joka pitää huolen siitä, että hurrikaaninutuilla piisaa kiirettä. Ruotsalaisten taitotaso on kuitenkin JYPille liian korkea, joten Skellefteå etenee kahdeksan parhaan joukkoon.

Frölundan hyökkäysvoima on uskomaton. CHL:n pistepörssin kärkikaksikon muodostaa ruotsalaisten tutkapari Mathias Olimb - Andreas Johansson, jotka ovat takoneet keskimäärin kolme pistettä ottelua kohden. Tällainen keihäänkärki on liian suuri kanto Tapparan kaskessa. Juha Metsolan harteet eivät riitä ruotsalaisten kaatoon.

Kalle Mantere: JYP ei ole kauden aikana osoittanut mitään sellaista, jolla se voisi Skellefteån yllättää. Toki toinen osaottelu viikon päästä voi olla sellainen, jossa JYP voisi onnistua ruotsalaiset kaatamaan, mutta vieraskentällä en usko sen olevan mahdollista. Jyväskyläläiset ovat jokaisella osa-alueella pohjoisruotsalaisia perässä, ja kun muistetaan JYPin tilastot vieraspelaamisesta voi aika varmuudella sanoa, että nallekarkit eivät mene tasan.

Tappara on tällä hetkellä Liigan kuumin joukkue. Sen puolustus ei ole kuitenkaan joutunut todelliseen testiin viimeaikoina. Frölundan hyökkäyksen taso on sen verran laaja ja nopea, että Tapparalla tulee olemaan kiire puolustussuuntaan. Ainoa asia, josta tamperelaisten ei tarvitse murehtia on maalivahtipeli. Metsola vie taiston Linus Fernströmiä vastaan.

Valtteri TahkolaVaikealta näyttää jyväskyläläisten kannalta, täytyy myöntää. JYP on kuitenkin osoittanut, että hyvänä päivänä joukkue kaataa kotoisesta liigastamme minkä joukkueen tahansa. En näe tätä mahdottomaksi myöskään Skellefteån kohdalla. Tuomas Tarkki on mielestäni yksi Liigan aliarvostetuimpia maalivahteja. Tarkki antaa jokaisena iltana joukkueelleen ylimääräisen mahdollisuuden voittaa.

Kun JYP pääsee tiettyyn hurmostilaansa, on joukkue todella vaikea vastustaja. Tilanvoittamispelissä joukkue on Suomen paras, enkä näe syytä miksi näin ei olisi myös ruotsalaisia vastaan. Aggressiivinen karvaus yhdistettynä alkukaudesta tuttuun kliinisyyteen maalipaikoissa, sekä Tarkin superilta.

Näillä aseilla myös Skellefteå on kaadettavissa. Realistisesti ajatellen, jos täytyisi tästä parista lyödä vetoa, en miettisi kahta kertaa kummalle roponi laittaisin. Vaikea nähdä, että JYP pystyisi kahdessa ottelussa putkeen yllättämään ruotsalaisia. 

Tapparan ja Frölundan kohtaamisen näen lähtökohtaisesti erittäin tasaisena. Kuten Kalle yllä toteaakin, on Tappara tällä hetkellä kotoisen liigamme kuumin joukkue. Joukkue ei ole päästänyt viimeiseen kymmeneen otteluunsa ainuttakaan kertaa yli kahta maalia omiin. Lisäksi joukkueen ykköspyssyistä Jan-Mikael Järvinen sekä Kristian Kuusela ovat osoittaneet heräämisen merkkejä.

Frölunda törmää Tapparan tiiviiseen viisikkopuolustamiseen ja tulikuumaan Metsolaan. Hyökkäyskalusto Järvisen johdolla väkertää tarvittavan määrän maaleja, ja Tappara jatkaa matkaansa CHL:n pudotuspeleissä. 

Kärpät tarvitsee Juha-Pekka Haatajan heräämistä.
Kuva © (c) Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

Keski-Euroopan taikaa. Onko Vienna Capitals Kärpille vain suupala? Entä miten näet HIFKn ja SaiPan mahdollisuudet Sveitsin maalla?

Korkalainen: Sekä Kärpät että SaiPa saavat vastaansa joukkueen, jonka puolustus pursuaa järkälemäisiä puolustajia. Tämä sopii suomalaisjoukkueille erittäin hyvin, sillä Kärppien vikkelät hyökkääjät ja SaiPan kova paine ovat myrkkyä kankeille puolustajille. Molemmat suomalaisjoukkueet etenevät ottelupareistaan jatkoon.

Suurimman haasteen näistä joukkueista saakin HIFK. Gottéron iski aimo annoksen maaleja alkulohkossaan, jossa ei nähty todellista heittopussia. Tästä otteluparista voidaankin odottaa todellista maali-iloittelua.

Molempien joukkueiden ykkösmaalivahdit ovat vielä nuoria, eikä varsinkaan sveitsiläisten ykkösmaalivahti Benjamin Conz ole vielä riemunkiljahduksia aiheuttanut. HIFK tulee kruunaamaan suomalaisjoukkueiden menestyksen keskieurooppalaisia joukkueita vastaan.

Mantere: Jos Kärpät luulee ottavansa voiton Vienna Capitalsista vain ilmestymällä paikalle, voi joukkue pakata samantien tavaransa ja palata Suomeen. Vienna Capitals ei todellakaan ole suupala Kärpille, etenkin kun ottaa huomioon oululaisten omat otteet kotimaisessa liigassa.

Vaikka Vienna Capitals onkin sekoitus nuoruuden intoa ja vanhuuden seesteisyyttä, uskon, että itävaltalaiset eivät ainakaan ole jääneet jyrän alle, kun ottelun loppusummeri pärähtää.

HIFK:n puolustajatilanne on se mikä askarruttaa eniten. Joukkueen puolustus on nimittäin karmaisevassa loukkaantumiskierteessä. Toni Söderholm, Otto Honkaheimo ja Julius Nyqvist ovat kaikki sivussa. Toki paikkaajiksi on tullut joukkueen nuorempaa kalustoa ja Hannu Pikkarainen, joka paikkailee kuun loppuun asti.

HIFK:n onneksi vastaan asettuva Fribourg-Gottéron ei ole vastustajana sieltä vaikeimmasta päästä. Täysin tuuliajolla oleva sveitsiläisryhmä on ollut kauden alun luokattoman huono Sveitsin NLA:ssa. Tosin joukkue on kärsinyt samoista, ellei jopa pahemmista loukkaantumisongelmista, kuin HIFK:kin.

Kummankin joukkueen ollessa enemmän tai vähemmän rikki, tulee pudotuspelisarjasta mielenkiintoinen. Fribourg olisi kuitenkin voinut pidentää mielestäni tuuraajana seurassa käyneen Petteri Wirtasen sopimusta muutamalla viikolla, jotta mies olisi päässyt pelaamaan entistä seuraansa vastaan.

SaiPa lähtee Genèveen todella vaikeasta asetelmasta. Mahtavan alkukauden jälkeen väsy on iskenyt puseroon väkisinkin, kun hurjassa ottelutahdissa on pelattu kolmannes kaudesta ja vielä CHL:n alkusarja päälle. SaiPalla on hyvät mahdollisuudet Genève-Servetteä vastaan, mutta se vaatii edelleen sitoutumista koko joukkueelta ja pahimpien murhenkryynien, harhasyöttöjen ja kiekonmenetysten, jättämistä kotimaahan.

Hyökkäyspäässäkin joukkue kaipaa onnistumisia. Jos alkukaudesta SaiPa sai aikaan maaleja kuin liukuhihnalta ovat nyt tuon hihnan laakerit kuluneet jo loppuun ja tuntuu, että lähin öljypullo, jolla hihna saataisiin edes liikahtamaan, on jossain Arabian niemimaalla sheikki Al-Ahmadin omistuksessa.

Tahkola: Kärpät marssii parista rallatellen jatkoon. Joukkue on osoittanut viime aikoina heräämisen merkkejä ja on tällä hetkellä viiden ottelun voittoputkessa. Oululaisilla on ollut runkosarjan alussa pahoja käynnistymisvaikeuksia, mutta otteet ovat olleet aivan toista luokkaa aikaisemmissa CHL-otteluissa.

Joukkueen konkariosasto on syttynyt peleihin täysin eri tavalla kuin kotoisessa liigassamme, suurin syy varmasti otteluiden isot panokset. Viime kaudelta tuttu kurinalaisuus on alkanut vähitellen löytää tiensä takaisin oululaisten otteisiin.

"Tällä kertaa edes "Edari-Hänk" ei pelasta HIFK:ta"

Lappeenrantalaisten väännöstä Genève-Servetteä vastaan uumoilen tasaista. Pitäisin sveitsiläisiä jopa hienoisena ennakkosuosikkina. SaiPa tarvitsee jatkoon mennäkseen kaksi todella ehjää ottelua.  Genève-Serveten joukkue on melko nimekäs, esimerkiksi takalinjojen johtaja Paul Ranger on jääkiekon ystäville varsin tuttu nimi.

Hyökkäyspäässäkin on muutama NHL:n ystävälle melko tuttu kaveri. Jos SaiPa pystyy yllättämään sveitsiläiset vieraalla maalla, jatkopaikka on lähellä. Lappeenrantaan ei nimittäin niin helposti ryöstöretkeä tehdäkään.

Kuten edellä onkin jo mainittu, HIFKn repaleinen puolustus on vaikeuksissa alkulohkossa paljon maaleja tehtailleen sveitsiläisjoukkueen kanssa. Helsinkiläisten onneksi myös sveitsiläisillä on loukkaantumishuolia.

Tällä kertaa edes "Edari-Hänk" [Pikkarainen] ei pelasta HIFK:ta, vaan Fribourg marssii otteluparista jatkoon.

TPS:n juhlat ovat ohi.
Kuva © Timo Savela

"Lähtölaskenta pärähtää käyntiin täydellä teholla"

Hunajata hunajata, vai ihan jotain muuta? Jyrääkö Lukko vastaavasti kuin Liigassa, vai onko CHL ihan eri juttu? 

Tahkola: Ihmeitä saa tapahtua, mikäli turkulaiset kampeavat Risto Dufvan junan kahdesti raiteiltaan. Raumalaisille on varmasti jäänyt tavaraa hampaankoloon viime viikkoisesta kylvetyksestä Turussa. Lukko ei anna Kai Suikkasen suojateille yhtään siimaa, vaan kävelee tylysti jatkopeleihin.

Korkalainen: Tässä otteluparissa ei Erkki Liikanen laula, vaan lähtölaskenta pärähtää käyntiin täydellä teholla. Vaikka TPS onkin aiheuttanut Liigassa Lukolle tukun harmaita hiuksia, Lukko marssii tästä otteluparista lohkoon. Turussa raumalaiset saattavat olla tiukoilla, mutta viimeistään kotiottelussaan Lukko räjäyttää pankin. 

Mantere: Liikanen ei lurauta, vaan lihava rouva laulaa, nopeammin kuin turkulaiset pystyvät edes kuvittelemaan. Turussa TPS saattaa taistella voitosta kynsin ja hampain, mutta Lukon jatkoon menoa se ei pysty estämään.


Ulkomaalaisten väännöt. Takooko Näkyvän ja Petrellin Luleå energiajuomajätin jäänrakoon? Miten käy Sparta Prahan ja Linköpingin kohtaamisessa? 

Tahkola: Red Bull Salzburg osoitti jo alkulohkossa olevansa yksi näiden karkeloiden voittajakandidaateista. Joukkue kiskoi tuolloin muun muassa HV71:sta kahdesti käkättimeen. Parista ei ole tulossa ruotsalaisille todellakaan mikään läpihuutojuttu, se on varmaa.

Sparta Praha lähtee Linköpingiä vastaan selkeänä altavastaajana. Tšekkiläisiä ei voi kuitenkaan pitää minkäänlaisena heittopussina. Joukkueen maalin suulla on Slovakian maajoukkueesta tuttu Rastislav Stana, ja myös puolustuksessa ja hyökkäyksessä on tuttuja Tšekin maajoukkueen vakiokasvoja. Alkulohkossa kotoisesta liigastamme KalPa sai huomata Sparta Prahan vaarallisuuden. 

Korkalainen: Myös näissä ottelupareissa ruotsalaiset lähtevät otteluihin selvinä ennakkosuosikkeina. Red Bull Salzburg tarjoaa Luleålle suuremman haasteen kuin Sparta Praha Linköpingille. Salzburg on CHL:n suurin voittajasuosikki, jos suomalaiset ja ruotsalaiset jätetään pois laskuista.

Mutta etenkin Salzburgin otteista on voinut havaita turhautumista, mikäli onnistumiset eivät tule nyt ja heti. Ilmainen vinkki siis muun muassa Per Savilahti-Naganderille: anna maalinedustalla pari ylimääräistä iskua erityisesti lyhyellä sytytyslangalla varustetulle John Hughesille, ja Luleå on jo teoreettisesti jatkossa.

Mantere: Lähtökohtaisesti Luleå on ottelusarjan ennakkosuosikki, mutta en usko Salzburgin olevan mikään statisti. Jos ajatellaan asioita pelkästään CHL:n lohkovaiheen otteluiden kannalta, niin Luleå selvisi jatkoon huomattavasti helpommasta lohkosta kuin Salzburg. Tämähän ei kuitenkaan kerro mitään kun pudotuspelit alkavat.

Sparta Praha on aloittanut kautensa Tšekin liigassa maniosti ja selvisi CHL:n alkulohkostakin jatkoon, tosin vaivoin. Sillä on erinomainen mahdollisuus yllättää Linköping,  vaikka ruotsalaiset ovat tämänkin ottelusarjan ennakkosuosikkeja.

Illan kamppailu on monellakin tapaa mielenkiintoinen, mutta ennenkaikkea sen takia, että Jatkoajan Espoon-toimituksen Petteri Töyrylälle illan kamppailu on ensimmäinen selostajana. Nyt nähdään, miten vaihto näppäimistön äärestä mikrofonin ääreen onnistuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle