Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 9: Runkosarjan onnistujat framilla

MESTIS / Artikkeli
Oula Palve on ollut kauden kirkkain tähti.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen runkosarjan viimeinen viikko käynnistyy maanantaina, joten Piippuhyllyllä käännetään katseet menneeseen kiekkotalven. Tämän viikon aiheena ovat runkosarjan onnistujat pelipaikka pelipaikalta käsiteltynä.

Piippuhyllylle omat ajatuksensa runkosarjan onnistujista saapuu jakamaan SaPKo-toimituksen Markus Suhonen. Vakiokasvot Lassi Seppä ja Jesse Eskelinen säestävät näkemyksillään.

1. erä: Mestiksen pistepörssi on ollut tällä kaudella hieman yksipuolista tarkasteltavaa, kun Jukurien pelaajat ovat miehittäneet kärkisijat lähes täysin. Keitä kauden onnistujia tahtoisit nostaa esiin hyökkääjistä?

Lassi Seppä: Nostan Oula Palven nimen jo tässä vaiheessa esiin, jotta ehdin puhua muistakin pelaajista. Palve on ollut tämän kauden Mestiksen herra ja hidalgo. 

Muita nimiä, joita haluaisin nostaa esiin ovat ainakin TUTOn Jasper Lindsten ja Hokin Niklas Näppi. Lindsten on turkulaisten kaksijakoisen kauden ehdottomia valopilkkuja ja hän on pystynyt pelaamaan tasaisesti läpi kauden. Lindsten on lisäksi onnistunut peräti kolmesti alivoimamaalin teossa. Näppi puolestaan kuuluu kahdenkymmenen maalin kerhoon. Tuollainen maalimäärä kertoo jo todellisesta lahjakkuudesta. Näppi on kaiken lisäksi pelannut noin viisi ottelua vähemmän kuin useat muut maalinsylkijät.

Myös KeuPan Eetu Koivistoinen ansaitsee maininnan. Tulokaspörssin ylivoimainen kärkinimi tehoin 16+17 on ollut joukkueensa tulivoimaisimpia pelaajia.

Näppi on pelannut vähän, mutta tehoillut paljon.
Kuva © Antti Varonen

Jesse Eskelinen: Mestiksen kiistaton kuningas on ollut tällä kaudella Jukurien Palve. Mestiksen yhden kauden piste-ennätykseen on matkaa enää muutama pinna, minkä lisäksi Palve on ollut myös valtavan kokonaisvaltainen pelaaja. Hän tekee paljon töitä molempiin suuntiin, ja on osoittanut kuuluvansa ensi kaudeksi kirkkaampiin valoihin. Itse pääsin viimeksi lauantaina ihastelemaan hyökkääjän pelaamista. Pariin otteeseen Palve luisteli todella vaivattoman näköisesti koko kentän läpi, ja lähes poikkeuksetta nousut johtivat hyvään maalipaikkaan, vaikka Palve tällä kertaa pisteittä jäikin.

Suurin merkitys omalle joukkueelleen on ollut todennäköisesti Jokipoikien kultakypärällä ja kapteenilla Samu Pitkäsellä. Aikaisemmin Mestiksessä pienemmällä vastuulla kiekkoillut Pitkänen on jatkanut siitä, mihin viime kaudella Suomi-sarjassa jäi. Joensuulaisten kultakypärä rakentelee ketjukavereilleen laadukkaita maalipaikkoja liukuhihnalta ja häärii joukkueen hyökkäyspelin kapellimestarina. Kolmantena nimenä esiin voisi nostaa TUTOn suhteellisen synkän kauden valopilkun, 22 maalia iskeneen Topi Taavitsaisen. Viimeisin näyte Taavitsaisen taidoista saatiin lauantaina, kun mies taiteili sangen komean voittomaalikilpailuosuman JYP-Akatemian verkkoon.

Markus Suhonen: Keskikastin joukkueista Hermeksen Jesse Juntheikki on pelannut ylivoimaisesti uransa parhaimman kauden. Keskushyökkääjä viihtyvä Juntheikki on väläytellyt pelikäsitystään peräti 32 syöttöpisteellä. Jokipoikien Janne Väyrynen ansaitsee myös maininnan, ei ilmaveivinsä ansiosta, vaan täysin puskista tulleella tykkikaudellaan. 40 pistettä jo ylittänyt Väyrynen on isolla koollaan jättänyt vahvimmatkin puolustajat avuttomaksi.

2. erä: Myös puolustajien riveissä onnistujia on riittänyt. Osa on noussut esiin tehopisteitä takomalla, toiset taas kunnostautuneet luotettavina oman pään luutina. Ketkä ovat runkosarjan kovimmat puolustajat?

LS: SaPKon tulokaspuolustaja Sameli Ventelä on tehnyt hyvää työtä koko kauden. Hän on erittäin taitava pelaaja ja muistan hänen viimeistelleen yhden hienoimmista Lempäälän jäähallissa tällä kaudella tehdyistä osumista, kun hän LeKiä vastaan pelatun ottelun jatkoajalla peippaili vastustajat nippuun ja varmisti joukkueelleen kaksi pistettä. Lisäksi Ventelä on pärjännyt hyvin tulokkaiden pistepörssissä.

Toisena pelaajana puolustajapuolelta nostan esiin Samuli Piipposen Jukureista. Mies ei ole pisteillä mässällyt, mutta +/- -tilasto on koko sarjan toiseksi paras. Lukema +29 on komeaa katsottavaa ja kertoo kaiken olennaisen Piipposen arvosta joukkueelleen.

JE: Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen Hokin Mikael Seppälän kokonaisvaltainen pelaaminen. Vasta 21-vuotias puolustaja on hoitanut kapteenin velvoitteet hienosti oman pelaamisensa lisäksi. Seppälä vääntää joka pelissä viimeiseen asti omissa, pelaa alivoiman lisäksi ylivoiman maskimiehenä ja on yllättänyt ainakin allekirjoittaneen komeilla 8+12-tehoillaan. Tehotilastokin on plussan puolella peräti 21 pykälän verran.

Toisena nimenä esiin voi nostaa Jukurien kokeneen Marko Kauppisen. Mestis-tasolle ylivertaiset meriitit hankkinut Kauppinen on osoittanut, ettei tullut Mestikseen vain pelailemaan, ja on paukuttanut puolustajalle komeat 38 tehopistettä. Mies lienee on myös tärkeä palanen Jukurien ensi kauden Liiga-miehistöä.

Kokenut Kauppinen on Mestikseen kova luu.
Kuva © M.Oksanen

MS: Teemu Suhonen on hyökkäyssuuntaan koko sarjan monipuolisin ja tehokkain puolustaja. Pienemmän huomion saaneista alakerran luutijoista täytyy nostaa esiin Ossi Ikonen, joka on panoksellaan ollut vahvasti Hermeksen menestyksen mukana. Pienikokoinen puolustaja on aiemminkin osoittanut tasonsa, nyt vastuun kasvettua Ikonen on äitynyt entistä kovempaan lentoon.

3. erä: Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, puidaan onnistuneita maalivahteja. Hyvät maalivahdit ovat torjuneet lähes yksin isoja pisteitä joukkueilleen. Ketkä veskarit ovat olleet joukkueelleen kaikkein suurin tuki ja turva?

LS: Denis Godla lienee Mestiksen mediaseksikkäin maalivahtinimi. Nuori slovakki on myös torjunut sen veroisesti, että hänestä sietää puhua. Hermeksen hyvä sijoittuminen runkosarjassa on hyvin pitkälle loistavan maalivahtipelin ansioita. 

Toisena nostan tapetille Peliittojen Emil Larmin. Niin ikään nuori maalivahti on torjunut tasaisesti läpi kauden ja vaikka tällä hetkellä heinolalaisjoukkue onkin jäämässä kevään kliimaksin ulkopuolelle, ei Larmin tarvitse hävetä omia peliesityksiään tällä kaudella. Hyvät otteet palkittiin myös alle 20-vuotiaiden MM-kisapaikalla, kun Larmi toimi maailmanmestarijoukkueen kolmosmaalivahtina.

JE: Ilahduttavan moni nuori maalivahti on ottanut tällä kaudella vastuuta ja kasvanut joukkueelleen tärkeäksi kivijalaksi. Tähän kysymykseen löytyisi monta hyvää vastausta, mutta nostan esiin Hermeksen Godlan. Godla pelaa illasta toiseen vakuuttavalla tasolla ja on joutunut toisinaan aivan käsittämättömään kiekkosateeseen, selviten kuitenkin urakastaan kunnialla. Nuorten MM-kilpailuista kansainväliseen tietoisuuteen noussut vahti on tuonut ison piristysruiskeen paitsi kokkolalaisseuraan, myös koko Mestikseen. 

#Godlamode.
Kuva © Timo Savela

MS: Godla mainittiinkin jo, joten nostan esiin Jokipoikien Samuel Jukurin ja KeuPan Antti Karjalaisen. Vasta 19-vuotias Jukuri on jakanut ärjypaitojen maalilla vastuun puoliksi Mikael Edelmannin kanssa, ja syrjäyttänyt kaksikosta vanhemman ykkösmaalivahdin paikalta. Jukurin loppukauden poissaolo kolahtanee Jokipojissa vielä kovaa.

Keuruulaisten tolppien välissä Karjalainen on torjunut erittäin ehjän kauden, vaikka välissä Lukon Rasmus Rinne on välillä käynyt sekoittamassa pakkaa. Pitkälti Karjalaisen suoritusvarmuuden ansiosta KeuPa majailee jo viidennellä sijalla.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Viikon toppipalkinto menee tällä viikolla Lempäälään ja LeKille. Saukkopaidat onnistuivat ottamaan kaksi giganttisen tärkeää voittoa kotiotteluistaan JYP-Akatemiaa ja Hermestä vastaan. Pisteet tulivat erityisesti tarpeeseen taistelussa putoamiskarsintojen mörköä vastaan ja taistelu jatkuu viimeiselle kierrokselle asti. 

Viikon floppi on RoKi. Joukkue oli vielä viikon alkaessa täysin realistisesti mukana pudotusviivakamppailussa. Hävittyään viikon ottelunsa RoKi valahti jumbosijalle ja JYP-Akatemia ja LeKi saivat rovaniemeläisiin ehkä jo tarvittavan etumatkan.

JE: Viikon topiksi nostan komeat onnistumiset voittomaalikilpailussa lauantain kierroksella. Turussa Topi Taavitsainen veivasi tyylipuhtaan "Forsberg"-harhautuksen, ja myös Kajaanissa puolustaja Risto Mattila ratkaisi ottelun äärimmäisen upealla veivailullaan. Tällaiset suoritukset tuovat mukavaa pöhinää Mestiksen arkeen. Ehdoton katselusuositus kyseisten otteluiden koosteille!

Flopiksi tuomitsen viime viikon tapaan K-Vantaan. Lohipaidat taipuivat tappioon viikon molemmissa otteluissaan. Viimeisestä yhdeksästä ottelustaan vantaalaiset ovat napanneet vain yhden voiton, eikä kevätvire lupaa hyvää pudotuspelejä ajatellen, sikäli mikäli K-Vantaa ei onnistu vielä romahtamaan kokonaan ratkaisupelien ulkopuolelle.

Lohipaidat uivat kuluneella viikolla syvissä vesissä.
Kuva © Antti Varonen

MS: Viikon kohokohdaksi täytyy nostaa Peliittojen viime hetken voittomaali KeuPaa vastaan ilman maalivahtia. Valmennusjohto Lauri Merikiven johdolla teki kovan päätöksen, mutta Aatu Viljasen maali osoittautui teoreettisten pudotuspelihaaveiden kannalta kullanarvoiseksi. 

Viikon flopiksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin K-Vantaa. Joukkue hävisi viikon molemmat ottelunsa ja kasvatti käytännössä itse Peliittojen teoreettisia pudotuspelimahdollisuuksia. Edessä on vielä ottelu juuri Peliittoja vastaan, ja heinolalaiset haistavat veren.

» Lähetä palautetta toimitukselle