Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 50: Nuoria sankareita, Tovereita ja saukkoja

MESTIS / Artikkeli
Larmin ja muiden alle 20-vuotiaiden Mestis-komeettojen otteet hämmästyttävät.
Kuva © Antti Varonen
Piippuhyllyn aiheina tällä viikolla ovat muun muassa nuorten Mestis-pelaajien pääsy Nuorten Leijonien MM-leirille sekä TUTOn vahvistuminen ja sen vaikutukset.

Mestiksen Piippuhyllylle saapuvat vakiokasvojen Lassi Sepän ja Jesse Eskelisen seuraksi Savonlinnan toimittaja Markus Suhonen. Toisessa erässä mukaan hyppää toimituspäällikkö Milla Sundell TUTO-näkökulmaa antamaan. 

1. erä: Lukuisia Mestiksessä tällä kaudella esiintyneitä pelaajia nimettiin Nuorten Leijonien ensimmäiseen MM-leiriryhmään tällä viikolla. Millaisena näet sarjan vaikuttaneen ja tukeneen näitä pelaajia matkallaan kohti kotikisoja?

Seppä: LeKissä pelaava Manu Honkanen ei ihan päässyt kisaryhmään mukaan, mutta silti hän on mielestäni hyvä osoitus siitä, miten Mestis-näytöillä voidaan päästä korkealle. Honkanen on taidoillaan toisinaan jopa dominoinut LeKin hyökkäyspelissä. 

Lisäksi nostaisin esiin Miska Siikosen, joka oli ketjuineen iso palanen Peliittojen alkukauden valtavaa virettä. Sittemmin ketju on siirtynyt käytännössä kokonaisuudessaan Pelicansiin, joten Heinolassa ei voida enää nauttia heidän palveluksistaan.

Tällaisten tarinoiden merkitys Mestikselle on toki valtava, sillä ne osoittavat sarjan olevan loistava alusta juuri nuorten pelaajien kehitykselle, sillä tilaa ja aikaa taidolle on hieman Liiga-jäitä enemmän.

Siikonen kuuluu Suomen alle 20-vuotiaiden leiriryhmään.

Eskelinen: Erinomaisena esimerkkinä toimii Peliittojen maalivahti Emil Larmi, joka ei ollut ennen tätä kautta pelannut vielä yhtään maaottelua. Mestiksessä Larmi kuitenkin nousi sensaatiomaisesti suuren yleisön tietoisuuteen, ja nyt nuorukaisella näyttäisi olevan kaikki mahdollisuudet napata torjuntavastuuta kauan odotetuissa kotikisoissa.

Suurin osa joukkueeseen valituista nuorista on kiekkoillut Mestiksessä vain satunnaisesti, mutta sarjalla on ollut tärkeä asema pelaajien kehityksen kannalta. Se on tarjonnut heille mahdollisuuden pelata kovatasoisia miesten pelejä, ja myös paljon peliaikaa, kun tiet Liiga-joukkueiden kokoonpanoon ovat olleet paikoin tukossa.

Suhonen: Mestis palvelee nimenomaan nuorten kehitystä paremmin kuin A-nuorten SM-liiga, se on selvää. Erinomaisina esimerkkeinä on juuri Larmi ja Jukureiden Miro Mäkinen, joka on veljensä ohella lunastanut paikkansa kovatasoisessa mikkeliläisjoukkueessa.

Asiasta vielä puhuttaessa, kirkkaimpana tähtenä erottuu tietysti Veini Vehviläinen, joka lopullisesti näytti tasonsa Mestis-tasolla ja jakaa nyt konkarivahti Tuomas Tarkin kanssa vastuuta Liigassa. Myös Pelicansin Siikonen ja Sebastian Repo sekä TPS:n Patrik Virta ovat kaikki pelanneet jo montakymmentä ottelua Liigassa esiinnyttyään ensin Mestiksessä edukseen. Etenkin 19-vuotias Siikonen on osoittanut pelin tärkeimmällä osa-alueella, keskikaistalla, omaa kypsyttään.

Isot areenat odottavat Vehviläistä tulevaisuudessa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

MM-leiriryhmässä Miro Keskitalo, Sami Niku ja Robin Salo ovat kaikki lähtökohtaisesti samalla lähtöviivalla paikasta kisajoukkueessa. Nähty esiinmarssi on todellakin positiivinen säväys.

2. erä: TUTO on vahvistanut rivejään maalivahti Kristian Järvisellä ja kokeneella hyökkääjällä Miikka Tuomaisella. Lisäksi Tuukka Pulliainen palasi vihdoin sairastuvalta kokoonpanoon. Kääntävätkö nämä nimet turkulaisten pelin vihdoinkin oikeille raiteille?

Seppä: TUTO tarvitsee todella Tuukka Pulliaisen kaltaista johtavaa pelaajaa takaisin kokoonpanoonsa. Myös kokenut Miikka Tuomainen sopii mielestäni Ismo Lehkosen lätkäfilosofiaan kuin nenä päähän.

Kristian Järvisen taso alkukaudella HPK:ssa oli jotain aivan kamalaa. En oikein tiedä, miten tämä mielenkiintoisella hiusvärkillä varustettu veskari selviytyy TUTOn hankalassa maalivahtitilanteessa. Toivon hänelle kaikkea hyvää alkavaan haasteeseen.

Turkulaiset tarvitsevat kurssin kääntämiseen muitakin palasia kuin näitä kolmea pelaajaa, mutta nämäkin ovat isoja osasia matkalla mahdolliseen menestykseen.

Sundell: Jos tämä sekavan syksyn pelannut joukkue jotain kaipasi, niin Pulliaisen paluuta. Uskon, että kokeneilla pelaajilla on suuri vaikutus joukkueen yleiseen henkeen ja asenteeseen, vaikka he eivät tilastoihin kummoisia merkintöjä saisikaan. Pulliainen on kuitenkin kuulunut jo pitkään TUTOn ehdottomiin luottopelaajiin ja arvostus häntä kohtaa on suurta.

Valitettavasti herran tulevaisuus pelaajana tuntuu edelleen olevan auki: perjantain pelissä RoKia vastaan liike oli vähän hidasta ja pelituntuma hakusessa, mikä toki on täysin ymmärrettävää pitkän tauon jälkeen, mutta se, että Pulliainen oli sivussa jo heti lauantain pelistä, ei kuulosta kovin hyvältä. Uskon kuitenkin vakaasti siihen, että kevättä kohti mentäessä Pulliainen palaa takaisin omalle tasolleen.

Maalivahtiosasto on ollut turkulaisten suurin murheenkryyni koko syksyn, joten toki Kristian Järvinen oli mieluinen vahvistus. Pääsääntöisesti Järvinen on pelannut hyvin ja näin varmasti tuonut oman panoksensa joukkueen itsetuntoon. Valitettava fakta alkaa kuitenkin olla se, että TUTO tarvitsee vahvistuksia vähän joka osa-alueelle, joten pelkästään uudella maalivahdilla ei peli-ilme vielä massiivisesti muutu.

Miikka Tuomaisen mukaantulo tosin oli positiivinen yllätys, sillä jo heti ensimmäisessä pelissään mies otti vastuuta turkulaishyökkäyksessä. Lauantain pelissä KeuPaa vastaan hyökkääjä luistelikin jo ykkösvitjassa ja oli kiekon kimpussa hyvinkin aktiivisesti. Vaikka tilastoihin ei yhtä syöttöpistettä kummempaa ole vielä kirjattukaan, uskon, että Tuomaisesta on vielä paljon iloa TUTOlle.

Nimi mieleen, jos aikoo TUTOlta hakea pisteitä.
Kuva © Timo Savela

Eskelinen: Turkulaisten hankkimat vahvistukset ovat kieltämättä kovia, ja ennen kaikkea hyvin tunnettuja nimiä Mestis-tasolle. TUTOn maalivahtipeli ei ole toiminut syyskaudella kuin ajoittain, mutta Järvinen on tullut joukkueeseen sisään erinomaisesti, ja tämä osa-alue näyttäisikin olevan sitä myöten kuosissa. 

Hyökkäyksessä Pulliainen on taattu tekijä Mestis-tasolle, vaikka miehen suoritusvahvuus ainakin aluksi on pitkän tauon jälkeen ymmärrettävästi kysymysmerkki. Pidemmällä tähtäimellä sentteri on varmasti kuitenkin jälleen se Mestis-kansalle tuttu Pulliainen, ja on eritoten kevään peleissä TUTOlle tärkeä lenkki. Tuomainen on vahva jässikkä, joka edustaa ennen kaikkea kokemusta. Turkulaisilla onkin kasassa kenties koko Mestiksen kokenein pelaajanippu.

Tällaisten nimien mukaantulo ei voi olla vaikuttamatta TUTOn peliin, ja sarjan tasaisessa keskikastissa jo muutamakin voitto nostaa turkulaiset mukaan taisteluun paikasta neljän parhaan joukkoon, johon joukkuetta ennen kautta povattiinkin.

3. erä: LeKi on kärsinyt pitkin kautta tiukkojen tappioiden kirouksesta, vaikka peliesitykset ovat olleet varsin hyviä. Nyt LeKi kiitää kolmen ottelun voittoputkessa, ja voitoista kaksi on tullut melkoisin murskalukemin. Jyrän alle ovat jääneet Hokki, JYP-Akatemia ja RoKi. Millaisena sinä näet LeKin mahdollisuudet loppukauden osalta?

Seppä: Nyt LeKi on ensimmäistä kertaa tällä kaudella oikein isolla liekillä. Joukkue on pitkään pelannut ihan hyvin, mutta tulos on kiertänyt Lempäälän kaukaa. Lisäksi Liiga-lainojen kanssa puljaaminen on vaikuttanut joukkueen keskittymiseen. Nyt sekin puoli on rauhoittunut hieman, ja joukkue on saanut ketjukoostumukset kuntoon ja pelillinen anti on uomissaan.

Vaikka ykköshyökkääjä Henri Tuominen lähti Ilvekseen, ei LeKissä olla jääty tuleen makaamaan. Päävalmentaja Juha Juujärvi on onnistunut koulimaan nuorista jätkistä uusia vastuunkantajia. Esimerkiksi Juuso Rämö on noussut kärkirooliin ja kantaa ruutunsa miehekkäästi. Lisäksi yksi tämän kauden mielenkiintoisimmista hankinnoista, Daniel Mitterdorfer, tuo aimo annoksen ammattilaisuutta LeKin takalinjoille.

Uskon vakaasti, että tällä pelillisellä ilmeellä ja ilman avainpelaajien pitkäaikaisia loukkaantumisia tai menetyksiä LeKillä on mahdollisuudet nousta taistelemaan hyvistä asemista ajatellen puolivälieriä. 

Mitterdorfer luutii LeKin menestyksen puolesta.
Kuva © Timo Savela

Eskelinen: LeKi on aina vahvasti Tampereen Liiga-seurojen mukaan elävä kysymysmerkki. Rosterista saattaa löytyä ajoittain hyvinkin vankkaa Liiga-kokemusta, kun taas seuraavassa pelissä joukkue voi joutua operoimaan junioripitoisella miehityksellä. 

Joukkue on viime aikoina suoriutunut hienosti, ja alkanut kääntää tappiot voitoiksi. En kuitenkaan usko, että nimimiehet, kuten Miikka Männikkö ja Pasi Puistola jatkavat Lempäälässä kovinkaan pitkään. Joukkue tulee jatkossakin keikkumaan pudotuspeliviivan molemmin puolin, mutta tällaisten avainpelaajien lähtö tulee väistämättä näkymään joukkueen pelissä. En siten ennusta Lempäälään kovinkaan pitkää ja valoisaa kevättä.

Suhonen: Lempääläisten tähtäimenä lienee suora paikka kevään pudotuspeleihin ja mieluiten jonkinlaisen marginaalin turvin. Joukkueessa on tosin vain muutama kivijalka, jonka ympärille rakentaa pidemmällä jänteellä: Jimi Santala ja Henri Tuominen. Esimerkiksi Miikka Männikkö, Pasi Puistola ja muut Tappara- ja Ilves-lainat ovat lähinnä liikkuvia palasia, jotka pelaavat joko itselleen tai emäjoukkueensa etua palvellen.

Loppukauden näkymien osalta juurikin näiden muuttujien takia on hankala sanoa juuta tai jaata. Yhtä hyvin LeKi voidaan nähdä puolivälierissä tai sijalla 11.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi

Seppä: Topiksi nostan ehdottomasti LeKin. Joukkue on vihdoin onnistunut realisoimaan pitkäjänteisen hyvän työn isoina voittoina ja sarjapisteinä. Joukkue voitti viikon kaikki ottelunsa ja porskuttaa niiden turvin kolmen voiton putkessa.

Jumboksi naulaan RoKin, vaikka joukkue lauantaina pelasi miehekkäästi LeKin vieraana. RoKi on hävinnyt ties kuinka monta ottelua putkeen ja jumbopaikka alkaa näyttää selvältä. Joukkueen ratkaisijamateriaali on niin ohut, että esimerkiksi Henri Fominin poissaoloja rovaniemeläisnippu ei kestä.

Sundell: Viikon onnistujaksi haluan nimetä sarjajumbo RoKin. Kyllä, kymmenen ottelun tappioputkesta huolimatta. Perjantaina TUTOa vastaan rovaniemeläispoppoo piti pintansa äärettömän hyvin ja tekikin täysin ansaitusti ottelun avausmaalin. Tähän lisäksi vielä upea viimeisten minuuttien tasoitus niin täydellinen rovaniemeläinen kiekkounelma oli valmis. RoKin tappio oli jopa hieman tunnelmaa latistava, sillä perjantain kaltaisen taistelun perusteella olisin suonut heille voiton ilomielin.

Viikon flopiksi nimeän puolestaan KeuPan. Lauantain pelissä keuruulaiset johtivat ensimmäisen erän jälkeen 4-1, mutta ottelu päättyi vastustajalle 5-6. Ehdotan sinne Keuruun suuntaan, että seuraavassa pelissä pitäkää ne hermot kurissa. Älkää hermostuko, vaikka vastustaja tulisikin maalin päähän. Tuo pikkuseikka kuntoon ja johan alkaa sarjasijoitus nousta!

Eskelinen: Tämän viikon toppi-status menee Hokille. Joukkue osoitti hienosti toipuneensa neljän ottelun tappioputkestaan, ja otti täydet pisteet sarjan kärkipään SaPKolta ja Jokipojilta. Suuri tekijä voittojen takana oli Kärpistä palannut maalivahti Antti Lehtonen, joka oli molemmissa otteluissa ilmiömäinen. Erityismaininnan ansaitsee myös Jukurit, joka venytti voittoputkeaan entisestään. Viikon kolmen ottelun maaliero oli mikkeliläisille vakuuttava 16-6.

Viikon flopiksi joudun nimeämään JYP-Akatemian, joka pelasi Jukureiden tapaan tällä viikolla kolme ottelua, mutta hävisi ne kaikki. Joukkue jäi viikonlopun kahdessa ottelussa nollille, ja onnistui LeKiäkin vastaan vain kertaalleen. Omiin nuori jyväskyläläisjoukkue päästi jokaisessa kolmessa ottelussa neljä kiekkoa.

Koppi on tarttunut Lehtoselle Kärppä-komennuksen jälkeenkin.
Kuva © Timo Savela

Suhonen: Viikon ehdottomaksi onnistujaksi täytyy nostaa Jukureiden kakkosketjun tutkapari Teemu Henritius-Roope Ranta. Kolmessa ottelussa Henritius takoi tehopisteet 2+4 ja Ranta 4+2. Kaksikko on ollut mikkeliläisjoukkuessa näkyvästi esillä ja näyttänyt panoksellaan, millä tasolla materiaaliltaan sarjan parhaan joukkueen ykköstykkien täytyy suorittaa.

Floppina löytyy niin ikään kaksikko, KeuPa-vahdit Antti Karjalainen ja Rasmus Rinne. KeuPa hävisi viikon kaksi otteluaan ja molemmat kassarit päästivät päätöserän kriittisillä hetkillä takaiskuja, jotka koituivat lopulta keuruulaisten kohtaloksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle