Lokomotiv Jaroslavl - uusi alku

KHL / Artikkeli
Curtis Sanford on Lokomotivin ykkösvahti.
Kuva © Lokomotiv Jaroslavl - http://hclokomotiv.ru
Lokomotivin KHL-historiasta puhuttaessa täytyy nostaa esiin toissa kauden traaginen tapahtuma. Joukkue, joka Jaroslavlissa oli jalkeilla, oli seuran ehdottomasti paras KHL-historian aikana. Koskaan ei kuitenkaan saatu nähdä, mitä paperilla kivikova joukkue olisi saanut aikaan. Seura on nähty finaaleissa ensimmäisellä neljästä KHL-kaudestaan. Suomalaisvalmentajille tietä KHL:ään raivannut Kari Heikkilä oli tuolloin joukkueen luotsina. Viime kausi oli varsin tunteikas monellakin saralla, mutta on aika jatkaa matkaa.
  
Lokomotiv Jaroslavl
Sijoitukset:
2012-2013 4. (länsi)
2011-2012 -
2010-2011 1. (länsi)
2009-2010 5. (länsi)
2008-2009 Finalisti

Jaroslavl lähtee tulevaan kauteen viime kauden päävalmentajansa Tom Rowen komennossa. Rowe toi joukkueeseen fyysisyyttä pohjoisamerikkalaiseen tapaan. Seuran viime kautta ei voida kuitenkaan pitää onnistuneena, koska Lokomotiv kompuroi heti playoffien avauskierroksella. Runkosarja sujui kuitenkin lähtökohtiin nähden vähintäänkin hyvin, vaikka playoffeissa altavastaaja Severstal löi Lokomotivin. Joukkue on muuttunut kesän aikana jonkin verran, mutta mitään täydellistä tuuletusta ei seurassa ole ollut kuten joissakin KHL-seuroissa.

Maalivahdit

Curtis Sanford (CAN)
Vitali Kolesnik (KAZ)

Maalivahteina jatkaa viime kaudelta tuttu kaksikko. Muutoksia ei siis ole tapahtunut maalivahtirintamalla. Molemmat kärkiveskarit ovat 33-vuotiaita, joten kokemusta riittää. Lokomotivilla on varsin pätevä duo.

Ykkösvahtina jatkaa tulevalla kaudella vain 24 peliä viime kauden alussa tulleen loukkaantumisen takia pelannut kanadalaismaalivahti Curtis Sanford. Kanadalainen otti kuitenkin ykkösvahdin paikan haltuunsa toivuttuaan. Sanford pelasi Columbuksen riveissä vielä toissa kaudella 36 ottelua, mutta kanadalainen ei NHL:ssä noussut koskaan ykkösveskariksi. Viime kaudella vakuuttavasti torjunut kanadalainen on laatuvahti, joskaan ei aivan sarjan terävintä kärkeä.

Kazakstanin maajoukkueen ykkösveskarina kaksissa viime MM-kisoissa toiminut Vitali Kolesnik jatkaa seuran kakkosvahtina. Virhealtis maalivahti päästää aivan liikaa helppoja maaleja, ja tämä oli nähtävissä Kolesnikin tuuratessa Sanfordia.

Puolustajat

Staffan Kronwall (SWE)-Ilja Gorohov
Jonas Holųs (NOR)-Mihail Pašnin
Jegor Jakovlev-Vitali Višnevski
Zahar Arzamastsev-Sergei Peretjagin

Noin puolet seuran puolustajista vaihtui kesän aikana. Poissa ovat mm. Aleksandr Guskov ja Mark Flood. Uusien hankintojen ansiosta Lokomotivissa on tulevallakin kaudella laadukas puolustus.

Puolustuksen betonisen pohjakerroksen muodostavat kaksikko Staffan Kronwall ja Ilja Gorohov. Se heikompi Kronwall (Detroit-puolustaja Nicklaksen veli) pelasi vakuuttavan viime kauden seurassa tehden pisteet 10+12=22, jonka lisäksi tehotilastokin jäi reilusti plussalle. Kronwallin suurimmat vahvuudet ovat puolustuspelissä, vaikka hänellä on hyvät kiekolliset taidot ja vahva laukaus. Ruotsalainen on todella vahva, fyysinen ja iso. Kokenut puolustaja on todellinen johtaja Lokomotiville, josta kertoo myös se, että hän oli kevään MM-kisoissa Ruotsin maajoukkueen kapteeni.

Ilja Gorohov ei kalpene edes Kronwallin rinnalla, sillä kyseessä on kaksinkertaisen KHL-mestari Dinamo Moskovan viime kauden ykköspuolustaja. Monipuolisen puolustajan vahvuuksiin voidaan laskea hyvä liike, laukaus, pelikäsitys, kiekollinen osaaminen ja tasainen suorittaminen illasta toiseen. Gorohov teki viime kaudella 43 peliin tehot 7+16=23.

Seuran yksi värikkäimmistä hankinnoista oli varmasti 25-vuotias norjalaispuolustaja Jonas Holös. Elitserienin Växjön riveistä hankittu yleispuolustaja on Norjan maajoukkueen johtavia puolustajia yhdessä Ole-Kristian Tollefsenin kanssa. Holös on tulivoimainen ja fyysinen pelaaja, jonka taso pitäisi kyllä riittää KHL:ssä nousemaan laatupakiksi.

Kovan kolmikon lisäksi puolustuksesta löytyy mm. Mihail Pašnin, Jegor Jakovlev, Zahar Arzamastsev, Vitali Višnevski ja Sergei Peretjagin. Pašnin on erittäin pelirohkea ja fyysiseen peliin kykenevä puolustaja. Nuori Jakovlev nähtiin kauden alla Prahassa pelatussa EHT-turnauksessa. Arzamastsev on hyvä luistelija, jonka vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Hän on vielä hiomaton timantti, josta tulee tulevaisuudessa hyvin todennäköisesti ainakin KHL:n tasolle huippupuolustaja. 552 ottelua NHL:ssä pelannut konkaripuolustaja Višnevski on fyysinen puolustuspelin osaaja, joskin nykyään jo hitauden vaivaama.

Lokomotivin puolustus on kovaa luokkaa. Joukkueella on kolme erinomaista puolustajaa, joiden takana on nousevia lahjakkuuksia, sekä kokenut Višnevski. Puolustuksesta löytyy tulivoimaa ja erinomaista kiekollista osaamista.

Hyökkääjät

Anton But-David Ullström (SWE)-Mikelis Redlihs (LAT)
Sergei Plotnikov-Stephen Dixon (CAN)-Aleksandr Tšernikov
Sergei Konkov-Juri Petrov-Emil Galimov
Jegor Averin-Daniil Apalkov-Aleksandr Avtsin

Hyökkäys on kokenut muutoksia lähinnä kärkinimien kohdalla, mutta runko on pysynyt melko hyvin kasassa. Nuorehkot pelaajat ovat taas vuoden kokeneempia ja Lokomotivin kannalta toivottavasti myös kehittyneempiä.

Jaroslavlin tulevan kauden kärkisentterit ovat Ässistä kesken viime kauden seuraan siirtynyt Stephen Dixon ja New York Islandersista hankittu 24-vuotias isokokoinen ruotsalaissentteri David Ullström. Dixonilla on alla kaksi erinomaista kautta Ässissä, joskin hän siirtyi aivan viime kauden lopulla Lokomotiviin. 2010-11 kaudella Dixon pelasi KHL:ää Amurissa, mutta ei tuolloin saanut vielä ihmeitä aikaan. Kanadalaissentteri on loistava pelintekijä, joka luo paikkoja tyhjästä ja pelaa hyvin kumpaankin suuntaan.

Ullström on kahden viimeisen kauden aikana pelannut yhteensä 49 peliä NHL:ssä. Kyseessä on juuri Lokomotivin näköinen pelaaja, sillä on erittäin nopea luistelija kokoisekseen ja hänellä on hyvä laukaus. Vaikka hän ei ole NHL:ssä lyönyt vielä itseään läpi, niin taitavalla pelaajalla on kaikki eväät nousta tähtikategorian pelaajaksi KHL:ssä heti ensimmäisellä kaudellaan. Viime kaudella seuralla oli sentteriosastolla ongelmia, joten nyt tilanne näyttää valoisammalta.

Muita kärkinimiä ovat Mikelis Redlihs, Anton But, Aleksandr Tšernikov ja Sergei Plotnikov. Redlihsillä on alla vaatimaton kausi seurassa. Latvialainen teki viime kaudella 35 peliin ainoastaan seitsemän pistettä, joka oli varmasti kaukana siitä mitä seurassa odotettiin. Hyökkääjä oli kuitenkin toissa kaudella Riiassa pelatessaan KHL:n pistepörssin 11. paras.

Hyvänä maalintekijänä tunnettu But pelasi viime kaudella keskikastin Jugrassa, jossa peli kulki erinomaisesti. Nopea hyökkääjä teki 39 peliin tehot 13+18=31. But on syntynyt Ukrainassa, mutta edustanut maajoukkuetasolla Venäjää.

Seurassa jo viime kaudella esiintynyt Tšernikov ei ole mikään takuuvarma pistenikkari, mutta on parhaimmillaan hyvä maalintekijä. Amurista toissa kesänä hankitulla Plotnikovilla on alla erinomainen kausi. 23-vuotias laitahyökkääjä teki tehot 14+16=30. Nopealla luistelijalla on pelipaidan toinen kulma aina housuissa "tenkratmaisesti". Vastustajia rohkeasti haastava pörriäinen on menossa vahvasti ylöspäin urallaan.

Lokomotiv hankki hallitsevasta mestarijoukkueesta osaamista hyökkäykseensä, kun 31-vuotias Sergei Konkov liittyi joukkueeseen. Hyvällä luistelijalla on terävä laukaus. Hän oli pari kautta takaperin vielä 40 pisteen mies Neftehimikissä, joten odotuksia voidaan laittaa hänen suuntaan.

Seuralla on Plotnikovin lisäksi useita lahjakkaita alle 24-vuotiaita pelaajia, joista Emil Galimov, Jegor Averin, Aleksandr Avtsin, Daniil Apalkov, Maksim Trunev ja Dmitri Maltsev ovat kaikki pelaajia, jotka taistelevat peliajasta. 21-vuotiaan Galimovin viime kauden tehot kertovatkin jotain miehen tasosta, sillä hän teki 33 peliin 20 pistettä. Averin on taistelija, joka ei koskaan anna periksi ja tekee siinä sivussa myös hyvin pisteitä. Kolme viimeistä kautta AHL:ssä viettänyt isokokoinen Avtsin on venäläiseen tapaan taitava pelaaja. Miten sujuu peli isossa kaukalossa kolmen AHL:ssä vietetyn kauden jälkeen? Sentteriosastolle on tarjolla myös kokenut Juri Petrov.

Lokomotivin sentteritilanne pitäisi olla nyt paremmalla mallilla, kun epäonnistuneet kärkisentterit ovat vaihtuneet. Dixon ja Ullström ovat todennäköisesti ainakin hyvän tason KHL-senttereitä. Laitahyökkääjien tulivoimaan, tai oikeastaan sen mahdolliseen puuttumiseen, voidaan laittaa joitain kysymysmerkkejä. Lokomotivilla on yksi liigan parhaista juniorituotannoista, joten joku varmasti lyö itsensä tulevalla kaudella läpi. Hyökkäyksessä on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Hyökkäysarsenaali ei ole aivan liigan huipputasoa, mutta laadukas joka tapauksessa.

Yhteenveto

Joukkueen vahvuudet ovat maalivahti- ja puolustuspelissä. Sanford on KHL:n tasolla laatuveskari ja edessä on hyvän tason puolustus. Päävalmentaja Tom Rowe toi jo viime kaudella joukkueeseen lisää fyysisyyttä ja suoraviivaisuutta. Suurimmat kysymysmerkit ovat hyökkäyspäässä. Ovatko kärkisentterit riittävän laadukkaat? Laituriosaston kärki ei ole ihan terävin mahdollinen. Lokomotiv tulee kuitenkin olemaan erinomaisesti taisteleva ja fyysinen joukkue.

Arvio: Jaroslavlissa on vahva joukkue kasassa, joka taistelee kotiedusta playoffeihin. Sijoille 3-5.

» Lähetä palautetta toimitukselle