Kahden veljen kuningaskunta

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tämän asetelma oli Henrik ja Daniel Sedinin ansiota.
Kuva © Getty Images
Ruotsin paidoista voisi poistaa sen alimman kruunun.

Tre Kronor voitti maailmanmestaruuden, koska Vancouver Canucks putosi NHL-pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Mitä Ruotsilla oli ennen Henrik ja Daniel Sedinin saapumista? Surkea ylivoima, tehoton hyökkäys ja pettynyt yleisö.

Alkuperäisen MM-joukkueen tähdet olivat Loui Eriksson ja Gabriel Landeskog. Dallas-tykin oli tarkoitus tehdä maaleja, mutta sai odottaa ensimmäistäänkin neljänteen otteluun asti. Starsin toiseksi tehokkain pelaaja teki MM-turnauksen kuudessa ensimmäisessä ottelussa vain neljä pistettä, joista kolme syöttöjä.

Sen jälkeen San Jose vei läntisen konferenssin puolivälieräsarjan nimiinsä puhtaasti. Viimeisen kisaviikon maanantaina Sedinit laskeutuivat Arlandalle ja järjestivät iltapäivällä omat jääharjoituksensa päävalmentaja Pär Mårtsin, kolmosvahti Johan Gustafssonin, samalla koneella tulleen NHL-pakki Alexander Edlerin ja loukkaantuneen Jimmie Ericssonin kanssa.

- Pidimme palaverin Sedinien tullessa. Keskustelimme siitä, miten tilanne on me vastaan maailma ja mediakin on meitä vastaan. Joskus yleisökin, Landeskog paljasti myöhemmin.

Sedinit saivat aiemmin mieltään osoittaneet kannattajat kääntymään taas täysin rinnoin Tre Kronorin taakse.

Ruotsi rikkoi kotikisakirouksen.
Ruotsi rikkoi kotikisakirouksen.
Kuva © Getty Images

Ruotsalaisyleisön aiemmat vihellyskonsertit olivat varsin perusteltuja.

Joukkue hyökkäsi mielikuvituksettomasti, eikä maalintekovoima riittänyt alkuunkaan. Sveitsi yllätti heti avausiltana ja myöhemmin piinasivat esimerkiksi Valko-Venäjä ja Slovenia. Kanada sinetöi oman voittonsa helatorstaina jo puolen tunnin kohdalla.

Muutama päivä myöhemmin kaikki oli toisin. Sedinit debytoivat tiistaina Tanska-ottelussa ja saivat Ruotsin ylivoiman ylipäätään näyttämään erikoistilannepelaamiselta. Ensimmäisen tilaisuuden tullen kaksikko petasi puoleentoista minuuttiin seitsemän vetopaikkaa ilman, että tanskalaiset kenttäpelaajat pääsivät edes koskemaan kiekkoon.

Tilastollisesti turnauksen kolmen huonoimman joukkoon pitkään kuulunut ylivoimaprosentti parantui Sedinien neljässä ottelussa kymmenellä prosenttiyksiköllä. Kyseisissä peleissä Ruotsi pääsi pelaaman ylivoimaa 13 kertaa tehden viisi maalia.

- Joukkue oli jo valmiiksi ahkera ja työteliäs. Mukana olivat pelaajat, jotka tarvittiin voittamiseen. Sitten me tulimme mukaan ja toimme vähän omia juttujamme. Yhdistettynä ne toivat onnellisen lopun, Henrik vähätteli loppuottelun jälkeen.

Vancouver-kapteenin sanoissa on silti ainakin jotain perää. Ruotsi tosiaan oli työteliäs joukkue ennen tähtikaksosten tuloa. Hyökkäyspelaamisesta sen sijaan puuttui mielikuvitus, luovuus ja kliinisyys. Ne paikat, jotka Tre Kronor onnistui luomaan, jäivät pääsääntöisesti käyttämättä.

Sitten saapui ratsuväki.

- He ovat kiistatta kaksi maailman parasta pelaajaa, tuumasi 19-vuotias Calle Järnkrok ennen parivaljakon ensimmäistä ottelua.

Kaksi miestä sytytti kolmannenkin liekkeihin.
Kaksi miestä sytytti kolmannenkin liekkeihin.
Kuva © Getty Images

Sedinit eivät ole kyenneet johdattamaan Canucksia ensimmäiseen Stanley Cupiinsa, vaikka joukkueen ylivoimapeli on ollut vuodesta toiseen NHL:n kärkipäätä ja runkosarjamenestys vähintään kohtalaista. MM-kisoissa he kuitenkin vastasivat kaikkiin odotuksiin ja täyttivät koko maan heille valmistamat saappaat.

- Meillä on siitä 12 vuoden kokemus. Sen kanssa oppii elämään. Suoritamme paineen alla paremmin, Henrik vastasi median udellessa reaktiota valtaviin menestyspaineisin.

- Katselemme huomenna vähän videoita. Pari pätkää ylivoimasta ja vähän 5-5-peliä, sentteri lupasi.

Seuraavana päivänä Daniel teki 1-1- ja Henrik 2-2-maalin Tanskan verkkoon. Veljekset myös syöttivät toistensa osumat. Ketjun kolmas palanen, Eriksson, sai kaksi syöttöpistettä ja lähes tuplasi siihen mennessä keräämänsä pistesaldon. Ruotsi voitti 4-2 ja käynnisti voittoputken, jolle ei missään vaiheessa tullut päätöstä.

Eriksson teki Tanska-, Kanada-, Suomi- ja Sveitsi-voitoissa yhteensä neljä maalia ja kolme syöttöä. Kymmenen pisteen tilillä hän nousi turnauksen pistepörssin kymmenen kärkeen, tasapisteisiin Aleksandr Radulovin kanssa.

Näennäisesti Tre Kronorin sankariksi noussut mies ei mahtunut lehdistön tähdistöjoukkueen hyökkäykseen - siellä Ruotsia edusti Henrik Sedin, joka pelasi vain neljä ottelua ollen silti kisojen yhdeksänneksi tehokkain.

- Ehkä tähdet ovat juuri se, mitä nyt tarvitsemme, hyökkääjä Andreas Jämtin sanoi ennen Sedinien debyyttiä ja osui ytimeen.

- Niillä oli se yksi hyvä ketju, mikä periaatteessa sai touhuta vähän omiaan. Tänään ratkaisi se, että Ruotsilla oli ne tietyt pelaajat, jotka pystyivät ratkaisemaan. Muutenhan se porukka on aika tasaisen paksu - yksi ketju värkkäsi maalit, Leijonien Tuukka Mäntylä arveli Suomen hävittyä välierän.

Henrik Sedin teki neljässä ottelussa neljä maalia ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Daniel Sedin osui kerran ja syötti viisi osumaa. Ruotsin joukkueen sisäisessä pistepörssissä he olivat sijoilla 2 ja 4. Kärkipaikkaa piti Loui Eriksson, joka saa kiittää kaulaan ripustetusta mitalista ketjukavereitaan ja San Jose Sharksia.

Sedinit voittivat maailmanmestaruuden Ruotsille.

» Lähetä palautetta toimitukselle