Ilves haastajana Jokerien kimppuun

LIIGA / Artikkeli
Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Rauman Lukon kesälomille passittanut Tampereen Ilves lähtee selkeähkönä altavastaajana runkosarjan kakkosen, Jokerien kimppuun.

Jokerit ja Ilves kohtasivat runkosarjassa neljästi. Ensimmäisellä kierroksella molemmat hakivat vierasvoiton toisistaan ja toisella runkosarjan puoliskolla molemmat voittivat kotonaan. Pisteet runkosarjassa siis 6-6.

- Hyvillä mielin Jokereita vastaan lähdetään pelaamaan. Jokereita vastaan pelattiin ihan hyvin runkosarjassa, paremmin kuin Kärppiä vastaan. Mieluummin Jokerit kuin Kärpät, niin ei tarvitse tässä vaiheessa lähteä Ouluun reissaamaan, Ilveksen Toni Koivisto analysoi tulevaa.

Yksi ottelusarjan ratkaisevista tekijöistä on varmasti se, että jatkaja ratkeaa paras seitsemästä –järjestelmällä. Jokerien selkeästi laajempi materiaali kääntää asetelmia entistäkin selkeämmin narripaitojen eduksi mitä pidemmälle sarja etenee. Etenkin kun Ilves pelasi Lukkoa vastaan pääsääntöisesti kolmella ketjulla.

Rask ennakolta Ilveksen ykkösase

Maalivahtipeliä vertaillessa asetelmat ovat joukkueilla erilaiset. Ilveksen Tuukka Rask on joukkueensa tärkein pelaaja ja kantaa vastuunsa mallikkaasti. Lukkoa vastaan pelatuissa kolmessa ottelussa Raskin torjuntaprosentti oli huikea 94,59. Jos Ilves joutuu jostain syystä heittämään maalille Pasi Häkkisen, niin tilanne heikkenee huomattavasti. Häkkisen pelikunto on täysi arvoitus pitkän pelaamattomuuden jäljiltä.

Jokereilla on puolestaan kaksi tasaisen hyvää maalivahtia Juuso Riksman ja Ari Ahonen. Kilpailuasetelma heidän välillään on kääntymässä menneellä kaudella Ässät finaaleihin torjuneen Riksmanin eduksi. Ykkösvahtien kohdalla Riksman ei pysty raskmaisiin urotöihin, mutta varmat perustorjunnat ja toimiva yhteispeli puolustuksen kanssa pelastavat jo paljon. Ahonen on puolestaan huomattavasti Ilveksen Häkkistä parempi kakkosvahtien taistelussa.

- En usko että mitään mustasukkaisuutta tulee veskojen kesken. Tämä on hyvä tilanne joukkueelle. Loukkaantumisten sattuessa on myös varaveska joka pystyy kantamaan joukkuetta, Jokerien Jani Rita analysoi maalivahtien kilpailutilanteen terveyttä.

Arvio: Etu Ilveksellä

Jokereilla tasokkaampi puolustusmateriaali

Jokereiden puolustus on liikkuvampi, kiekollisena taitavampi ja tasoltaan laajempi kuin Ilveksen vastaava. Puolustuksessa on kolme tasapainoista paria eli Schnabel-Lepistö, Tuulola-Kuparinen ja Järventie-Kankaanperä. Nelospari Kalteva-Latvala pelaa vain hajaminuutteja, jos ei loukkaantumisia tule. Marko Tuulola ja Martti Järventie kantavat päävastuun kiekollisesta pelistä Kuparisen,Schnabelin ja Kankaanperän tuodessa fyysisyyttä takalinjoille. Sami Lepistöltä odotetaan vielä tason nostoa.

Ilveksellä puolestaan parit Lumme-Jääskeläinen ja Kuukka-Kudroc pelaavat suurimmat minuutit. Kolmospari Slovak-Petriläinen on ollut pudotuspeleissä pahoissa vaikeuksissa eikä seiskapakki Toni Niemikään ole vakuuttanut. Kärkinelikko hoitaa oman ruutunsa hyvin varsinkin puolustuspäässä, mutta hyökkäyksien jatkuvaan tukemiseen ei meinaa riittää voimia.

Runkosarjan tilastoista keskinäisissä otteluissa nousee esiin kaksi kummallisuutta. Jokerien yleensä luotettava Markus Kankaanperä jäi Ilvestä vastaan tehosaldossa neljä maalia pakkasen puolelle, kun taas Ilveksen Kristian Kudroc laukoi kolmessa pelaamassaan Jokeri-ottelussa kolme maalia.

Arvio: Etu Jokereilla

Lindgrenin ketjun huippuvire kaventaa hyökkäysten tasoeroa

Ilveksen nimellinen kolmosvitja Koivisto-Lindgren-Pesonen palasi Lukko-sarjassa odotettua vaisumman runkosarjan jäljiltä viime keväiselle tasolleen. Tulikuuma Toni Koivisto pystyy haastamaan Jokerien Jani Ridan kamppailuun ottelusarjan ykköstykin tittelistä.

Konkaripainotteiset Mikko Peltolan ja Raimo Helmisen johtamat ketjut eivät juurikaan päässeet tehoille ottelusarjassa Lukkoa vastaan, mutta osaamista näistä löytyy kahteen suuntaan. Vesa Viitakoski, Radek Duda ja Pasi Määttänen muodostavat laiturien ydinjoukon kakkos- ja kolmosketjuihin. Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä on vihjaillut Ilveksen pelaavan Jokereita vastaan enemmän neljällä ketjulla, joten ketjukoostumukset Lindgrenin kentän takana ovat vielä auki.

- Nelosketju otetaan nyt käyttöön. Meidän on pakko pelata neljällä ketjulla ja nelosen pojat ovat saaneet vastuuta A-nuorissa ja pelanneet siellä.

Jokereilla on kasassa kolme potentiaalisesti vahvaa ketjua. Ykkösvitja Rita-Hirschovich-Varis oli lähes läpi runkosarjan hyvä. Kakkonen Virta-Wilm-Stapleton oli kevätkaudella jopa sitä parempi ja kolmonen Valtonen-Pakaslahti-Louhi tekee vahvaa perustyötä kahteen suuntaan. Nelosketjun Jalkanen-Kuki-Koivisto rooli jäänee pieneksi.

Yksi ratkaiseva osa-alue hyökkäyspelissä, jossa Jokerit on selvästi edellä on aloitukset. Ilveksellä ei ole yhtään aloittajaa, joka pystyy säännöllisesti vastaamaan Petri Pakaslahden aloitustaitoihin. Myös Kim Hirschovich ja Clarke Wilm aloittivat runkosarjassa selvästi Ilveksen senttereitä tehokkaammin. Varsinkin Perttu Lindgren (aloitusteho pudotuspeleissä 34,92%) on ollut läpi kauden suunnattomissa ongelmissa aloituksien kanssa.

Arvio: Etu Jokereilla

Jokerit jatkaa välieriin

Ilveksen mahdollisuudet ottelusarjassa lepäävät ottelusarjan alussa. Ilveksen on voitettava avausottelu ja saatava paineet nousemaan jokerileirissä. Seuraavissa otteluissa tehtävä vaikeutuu huomattavasti Jokerien saadessa kiinni pelituntumasta ottelutauon jäljiltä. Mitä pidemmäksi sarja venyy, sitä enemmän Jokerien materiaalietu kääntää vaakakuppeja narripaitojen eduksi.

Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä uskoo Ilveksen voittoon.

- Me ei lähdetä vain katsomaan mihin hyvä suoritus riittää, vaan lähdetään taistelemaan voitosta.

Arvio: Jokerit jatkaa välieriin voitoin 4-1

» Lähetä palautetta toimitukselle