Dialogi: Pelicansin tähtihyökkääjät ja KooKoon laaja rintama tahkoavat tasaisen minisarjan

LIIGA / Artikkeli
Lahdessa ja Kouvolassa on luvassa yleisöönmenevää kiekkoa.
KooKoo ja Pelicans kohtasivat runkosarjassa kuusi kertaa, joista voitot menivät 4–2 kouvolalaisille. Kouvolan iso kaukalo oli Pelicansille hankala: lahtelaiset eivät voittaneet kertaakaan vieraissa Olli Salon suojatteja.

Runkosarjan kahdeksas KooKoo ja yhdeksäs Pelicans kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kahtena perättäisenä päivänä. Jatkoajan toimittajat Arto Määttä ja Veeti Kantoluoto arvioivat joukkueita.

Miksi KooKoo etenee sarjasta eteenpäin?

Arto Määttä: KooKoo aloitti kauden vahvasti. Kun sarjaa oli pelattu noin kolmannes, kouvolalaiset keikkuivat peräti sarjan kärkisijoituksilla, jopa kärjessä asti. Joulukuussa alkoi olla ilmassa olla hieman henkistä väsymystä, mistä alkoi joukkueen alamäki. Joulukuussa joukkue pystyi voittamaan ainoastaan kolme ottelua kymmenestä.

KooKoon pudotuspelipaikan metsästyksestä ei lopulta tullut helppoa. Viimeisillä kierroksilla se koki yllätystappioita toisensa perään, mutta toisaalta tiukoissa paikoissa kouvolalaiset kuitenkin onnistuivat kääntämään ottelut voitoiksi. Joukkue onnistui raapimaan isot voitot HPK:ta ja pudotuspelivastustaja Pelicansia vastaan.

Kouvolalaiset yrittävät pitää pelivälinettä vastustajaa enemmän hallussa. Välillä kuitenkin joukkue tuskailee laadukkaiden maalipaikkojen puutteella pelinhallinnasta huolimatta. Parhaimmillaan KooKoon pelaaminen näyttää erittäin hyvältä, mutta joukkueen esitykset kaipaavat ehdottomasti pientä tasaisuutta.

Lisäksi erikoistilannepelaamisessa on riittänyt haasteita Kouvolassa. Alivoimalla Sumulaakson joukkue on ollut heikoin koko sarjassa. Ainoa onni KooKoon kannalta on se, ettei Pelicansin ylivoima ole vakuuttanut koko kauden aikana. Kouvolalaiset ovat siinä olleet niukasti vastustajaansa tehokkaampi, mutta myös heillä on ollut toivomisen varaa sen suhteen.

KooKoo otti tärkeän niskalenkin lahtelaisista kotonaan vain muutamia päiviä ennen pudotuspelien alkua. Kouvolasta Pelicans ei ole poistunut vielä kertaakaan voittajana tällä kaudella. Jos KooKoon erikoistilanteet kestävät vertailun ja joukkue saa otettua kiekonhallinnan itselleen, jatkohaaveet ovat vahvassa kantimissa.

Miksi Pelicans etenee sarjasta eteenpäin?

Veeti Kantoluoto: Vaiheikkaan runkosarjan pelannut Pelicans kykeni kääntämään runkosarjan loppua kohti kurssin parempaan suuntaan. Viimeisestä 11 ottelustaan lahtelaiset onnistuivat voittamaan seitsemän. Runkosarjan viimeinen ottelu päättyi voitokkaasti viimeisen minuutin maaleilla, jotka varmasti nostivat joukkueen itseluottamusta.

Ailahtelevaisuus on ollut läpi kauden joukkueen isoin ongelma, joten Tommi Niemelän valmentaman ryhmän täytyy löytää viimeistään nyt pudotuspelien vaatimaa tasaisuutta otteisiinsa. Tässä asiassa Hannes Björninen toimii esimerkkinä niin pukukopissa kuin kaukalon puolella. Björnisen mukaan liittymisen myötä Pelicansilla on paperilla kaksi selvää tuloksentekoketjua, kiekollisen pelin vaatimuksiin pystyvä puolustajaosasto sekä erinomaisesti maalilla esiintynyt paluumuuttaja Patrik Bartošák.

Paperilla Pelicansin materiaali riittää voittamaan tämän sarjan. Kyse on lähinnä siitä, kykeneekö Pelicans nostamaan viisikkotason huolellisuutta tilanteiden tunnistamisen osalta kiekottomana ja kiekollisena asteen verran varmemmalle tasolle sekä parantamaan sanalla sanoen heikosti viime aikoina toiminutta ylivoimapelaamista. Pelicansin pakkopeli ei ota tuulta alleen, sillä kiekkoa hierotaan liikaa, eikä kukaan tunnu haluavan ottaa ratkaisijan viittaa harteilleen.

Jos Pelicans onnistuu edellä mainituissa asioissa, on lahtelaisilla kaikki edellytykset voittaa KooKoo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja edetä puolivälieriin.

Sarjan avainpelaajat

Arto Määttä: KooKoo on pystynyt luottamaan maalivahteihinsa tällä kaudella. Varsinkin nuori Nick Malík on ollut erinomainen kouvolalaisten maalilla. Eikä siihen osa-alueeseen joukkue ole kaatumassa. 

Joukkueesta ei varsinaisesti erotu hyökkäyksestä yhtä henkilöä, joka olisi selkeästi ottanut joukkuetta reppuselkään. Ville Meskanen lähtee pudotuspeleihin mukavassa maalitahdissa, kun maaliskuussa verkko heilui viidesti. Heikki Liedes tykitti 20 maalin rajan rikki, ja Joose Antonen tehtaili runkosarjassa komean oman ennätyksensä, 41 tehopistettä. Puolustajista Petteri Nikkilä on tehopisteiden valossa pelannut vahvaa kevättä, kun kiekolliselle puolustajalle irtosi yhdeksän tehopistettä maaliskuun otteluissa.

Veeti Kantoluoto: Huolimatta siitä, että pistepörssin kolmonen Lukáš Jašek ja maalipörssin kolmonen Jiří Smejkal eivät aina ole puolustuspeliä ajatellen valmentajan unelmapelaajia, on tšekkikaksikko pystynyt omalla erikoisosaamisellaan voittamaan Pelicansille lukuisia otteluita kuluneella kaudella.

Heidän takanaan onkin sitten ollut hiljaisempaa. Etenkin Antti Tyrväisen, Hannes Björnisen ja Iikka Kangasniemen muodostaman ketjun täytyy yksinkertaisesti pystyä tekemään tulosta tasaisemmin, mikäli Pelicans haluaa pelata pudotuspelien ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä pudotuspelejä. Tällä hetkellä ketju pelaa ihan hyvää jääkiekkoa, mutta hyökkäysalueella se ei tuota riittävän tasaisesti maalipaikkoja, puhumattakaan maaleista.

Jatkoajan arvio sarjan lopputuloksesta

Runkosarjassa varsin tasainen parivaljakko kohtaa pudotuspeleistä. Pientä paikallisottelun tunnelmaa on myös aistittavissa. Molemmat pystyvät tukeutumaan hyvään maalivahtipeliin, joten odotettavissa on hyvin vähämaalinen sarja.

Kyseisessä sarjassa pienillä virheillä voi olla todella suuret seuraukset, sillä molemmat joukkueet ovat ailahdelleet kauden mittaan, mikä lisää riskiä huonoon kierteeseen joutumisesta.

Yksi mielenkiintoinen vivahde näiden joukkueiden välillä on myös se, että kaukalot Lahdessa ja Kouvolassa ovat hyvin erilaiset. Pelicansin kaukalo on yksi pienimmistä sarjassa, kun taas KooKoon kotihallin kaukalo kuuluu isompiin. Pelicansin on ehdottomasti voitettava kotiottelunsa, jos se mielii jatkoon tästä. Kouvolassa nimittäin ei ole ollut lahtelaisittain helppoa.

Veikkauksemme on, että tämä pari menee aina jatko-otteluun asti. Pelicansilla on materiaalin kärjessä juuri se riittävä ero, jolla lahtelaiset kääntävät tämän parin niukasti itselleen, ja Pelicans etenee sen turvin puolivälieriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle