Louhivaaran nautintoaika

LIIGA / Haastattelu
JYPin laitahyökkääjä Ossi Louhivaara on kiekkourallaan tahkonnut kaikkiaan 415 SM-liigan runkosarjapeliä sekä 55 playoff-ottelua – jokaisen niistä jyväskyläläisseuran väreissä. Urheilullinen JYP-konkari on valmennuksen luottomies kaikkiin tilanteisiin. Hän on niitä pelaajia, joiden tuloskunnolla on tapana nousta panosten kasvaessa.

Viikon tauko kovista peleistä tekee hyvää kropalle ja mielelle tässä vaiheessa. Mustelmilla maustettu puolivälieräsarja Ässiä vastaan oli kuluttava ja raskas.

– On hyvin saanut huilia ja puhaltaa ulos, kun oli pari vapaapäivää. On myös ollut mukava seurata muiden playoff-joukkueiden pelejä, Ossi Louhivaara kertoo.

Mies ei kuitenkaan halunnut maanantaisen haastattelutuokion arvioissaan nostaa yhtäkään pudotuspelisarjojen joukkuetta ylitse muiden. JYPin välierävastustaja ei tuohon aikaan vielä ollut selvillä.

– Liiga on ollut tänä vuonna niin tasainen, että kaikki vielä mukana olevat joukkueet ovat kovia. Jokaiselta löytyy omat puolensa, eikä sieltä erotu mikään porukka muita vahvempana. Liigan tasaisuus on ollut tällä kaudella hieno asia, ja se on jatkunut myös pudotuspeleissä.

Mitä vahvuuksia hyökkääjä näkee sitten jyväskyläläisryhmässä? JYP-leirissä vallitsee Louhivaaran mukaan tasavertainen ilmapiiri.

– Hyvä yhteishenki ja leveä materiaali. Kaikki painavat joukkueena saman päämäärän eteen kovasti hommia. Ryhmässämme on periksiantamaton asenne. Kaikki taistelevat tasavertaisesti samalla viivalla, eikä joukkueestamme löydy ylisuuria tähtiegoja.

– Meillä on mielestäni ratkaisuvoimaa jokaisessa kentällisessä, vaikka se ei runkosarjan lopussa näkynytkään. Kaikki kentällisemme pystyvät luomaan painetta vastustajan päätyyn, emmekä jää yhden kentän varaan pelejä ratkottaessa.


Louhivaara on elementissään kevään ratkaisumittelöissä.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Vuosi sitten JYPin tie nousi välieräsarjavaiheessa pystyyn. Mitä viime kausi kevään pudotuspeleineen opetti?

– Olemme taas vuoden kokeneempi ryhmä. Peli kerrallaan pitää mennä, eikä ajatella asioita sen suuremmin.

Hurrikaanilaituri korostaa, että JYPin ryhmästä löytyy runsaasti kokemusta ja rutiinia tärkeistä peleistä. Hän uskoo, että pelikavereiden yhteisistä kokemuksista pudotuspeleistä on nyt hyötyä.

– Keskittymisen pitää pysyä vain seuraavassa ottelussa ja siinä hetkessä mikä on meneillään, eikä miettiä sarjatilannetta missään vaiheessa ottelusarjaa. Se on ehkä suurin oppi, minkä pudotuspelisarjoista voi ottaa. Meillä on niin kokenut porukka, että uskon kaikkien tuon asian sisäistävän.

Demokraattisempi JYP

JYPin meno liigassa on ollut kamalan kauteen lähdön jälkeen nousujohteisesta. Katastrofin ainekset olivat ilmassa, kun jyväskyläläisjoukkueen päävalmentaja vaihtui vain kahden (tappio-)ottelun jälkeen runkosarjan alussa. Mitä eroja Risto Dufvan aikaisessa JYPissä, ja nyt Jyrki Ahon luotsaamassa hurrikaanijoukkueessa on nähtävissä?

Louhivaaran näkemys perustuu pitkään yhteiseen historiaan molempien kanssa. Hän ei katso "RD:n" ja Ahon aikakausien JYPin välillä olleen pelillisesti mainittavia eroavaisuuksia, mutta valmentajien johtamistavoista niitä on helpompi osoittaa.

– "Jykä" [Aho] kyselee pelaajilta enemmän, ja ottaa huomioon myös heidän näkemyksiään asioista. Risto [Dufva] ei kuuntele mielipiteitä samalla tavalla. "Jykä" arvostaa pelaajiensa keräämää infoa otteluista. Pelaajien näkemyksiä ja tuntemuksia kannattaakin kuunnella, koska mehän tuolla kentällä olemme ja aistimme tapahtumia. Meillä on joukkueessa niin paljon kokeneita jätkiä, että heitä on hyvä kuunnella silloin, kun heillä on sanottavaa.

Isojen pelien pelaaja

Louhivaaralle pudotuspelimaailma sopii mainiosti – mitä tiukempi paikka, sitä kovempi tulos. Vaikka 28-vuotias jyväskyläläinen onkin parhaimmillaan laukauksia blokkaavana, mustelmia kaihtamattomana alivoimaspesialistina, hänen panoksensa myös hyökkäyspäässä nostaa arvoaan juuri kovissa pudotuspeleissä.

''

Ovathan nämä pelit kuitenkin ihan toista kuin jokin joulukuun alun tiistainen vieraspelireissu pimeässä.

Nojataan tilastoihin. Runkosarjamaaleja oikealta laukova JYP-laituri on tehnyt liigaurallaan 83 kappaletta, eli vastustajan reppu on heilahtanut keskimäärin joka viidennessä pelissä.

Pudotuspeleissä nopeakinttuinen hyökkääjä on osunut 15 kertaa, siis keskiarvoisesti joka neljännessä ottelussa. Myös ratkaisevia voittomaaleja Louhivaara on viimeistellyt playoff-sarjoissa tehokkaammin kuin runkosarjoissa. JYP-hyökkääjä itse ei oikein löydä sattumaa kummempaa selitystä pudotuspeleissä kasvaneeseen maalitehokkuuteensa.

– Tällaisiin peleihin jotenkin syttyy, mutta kaikkihan näihin syttyy, en tiedä.

Kokeneesta JYP-ryhmästä löytyykin tehopistetilastoja näin tutkimalla muitakin selkeitä kevään kiekkoilijoita. Historian tilastoilla ei kuitenkaan tee mitään nyt. Kun kumilätkä tippuu keskiviikkona jäähän välieräsarjan alkumerkiksi, vain sillä hetkellä on merkitystä kevään pelaajalle. Jokaisella on mahdollisuutensa nousta isojen pelien ratkaisijaksi.

– Nautin tilanteista, joissa on kunnon panos ja kovaa työtä riittää. Ovathan nämä pelit kuitenkin ihan toista kuin jokin joulukuun alun tiistainen vieraspelireissu pimeässä. Kaikissa otteluissa pudotuspelisarjassa on paljon panosta, siitä täytyy nauttia. Mutta en osaa kertoa kummempaa selitystä tilastoille, minulla on sattunut vain menemään sisään silloin, Louhivaara päättää vaatimattomaan tyyliinsä.

Hurrikaanihyökkääjä on onnistunut peräti kolmena edellisenä vuonna runnomaan maalin pudotuspelisarjoissa alivoimalla. Kiihkeässä JYP–Ässät-sarjassa playoff-taistelijan tehotilastot karttuivat yhdellä ylivoimaosumalla sekä syöttöpisteellä. Tämän kevään Louhivaaran tilastollinen alivoimamaali odottaa vielä syntyään.

» Lähetä palautetta toimitukselle