Blues avaa kautensa Hippoksella

LIIGA / Ennakko
JYP saa vieraakseen nuorentuneen Bluesin Espoosta, kun kausi pääsee vauhtiin myös Jyväskylässä. Aivan outoja nuoria kasvoja Blues ei jäälle luisteluta, sillä A-junioreita seuranneet muistavat varmasti vaikkapa Janne Jalasvaaran ja Tommi Pelkosen hienot otteet edelliseltä kaudelta. Ovatko he ottelun yllätyskortteja vai näyttävätkö kenties JYP:n uudet kanadalaiset kotiyleisölle sen, mitä se haluaa? Maaleja…

Myös JYP on uudistunut edelliseen kauteen verrattuna, todelliset pahat menetykset jäivät kahteen mieheen eli Eric Perriniin ja Tuomas Pihlmaniin, jotka molemmat suunnistivat upean kauden jälkeen Ison veden taakse. Tomas Chlubnan lähtöön seura oli jo valmistautunut, eivätkä Jihlavan Jyrän kevään otteet ajoittaisia väläytyksiä lukuunottamatta enää häikäisseet. Hurrikaanit saivat hankittua lähteneiden avainpelaajien tilalle kanadanranskalaiset P.C. Drouinin ja Alexandre Tremblayn sekä Tapparasta Jaakko Uhlbäckin.

Blues kävi läpi uudistuksia aina päävalmentajaa myöten. Hannu Kapanen sai väistyä kokeneen Ted Satorin tieltä. Kakkosvalmentajaksi espoolaiset pestasivat myöskin lähes kaikki polut kolunneen Hannu Virran. Kokemusta varmasti tarvitaankin nuoren joukkueen jalostamisessa kohti huippua, sillä vain kärkisijoitukset voivat olla tavoitteena.

Eri medioiden kaudenalusennakoita lukiessa on voinut panna merkille, ettei jyväskyläläisiä ole enää sijoitettukaan automaattisesti jumbosijalle, kuten viime vuosina on tapana ollut. Niin, mitä nyt eräs tunnettu YLE:n lätkäselostaja teki poikkeuksen. JYP on saanut siis vakuutettua kiekkoa seuraavat piirit siitä, että Jyväskylässä hommia tehdään tosissaan, eikä kaikki ole aina pelkästä rahasta kiinni. Suurenkin osan kotijoukkueen nousseesta kurssista saa ottaa harteilleen seuran scouttaajana toimiva Jukka Holtari, joka kerta toisensa jälkeen on haalinut kaupunkiin hyvät korvaajat pois lähteneiden tilalle. Yleensä vieläpä pelaajat, joista kukaan keskivertofani ei ole aiemmin kuullutkaan tai sitten hurrikaanipaidassa luistelevat muualla flopanneet antisankarit, jotka nousevat Hippoksella nopeasti sankareiksi. Hyvänä esimerkkinä nyt loukkaantuneena oleva Jani-Matti Loikala.

JYP lähtee pelaamaan varmasti ennakkoluulotonta peliä. Kiekkoa pyritään kontrolloimaan rohkeasti, eikä nelosketjultakaan kielletä hyödyntämästä maalintekopaikkoja. Erityisesti kiekolliseen pelaamiseen on kiinnitetty huikeasti huomiota Alatalon aikakaudella. Perjantaina Lappeenrannassa oli todellinen avoimien ovien päivä, kun JYP:n oma verkko heilui peräti seitsemän kertaa. Moisia lukemia ei saa tulla yhtäkään joukkuetta vastaan! Puolustuspelaamista on siis pyrittävä tiivistämään, muuten Blues rankaisee varmasti Calounin ja kumppaneiden toimesta.

Bluesissa mielenkiinto kohdistuu ensinnäkin maalivahtipelaamiseen. Myllyksen saappaat ovat isot täytettäviksi. Sitä yrittävät nuoret maalivahdit Sami Heinonen ja Jere Myllyniemi. Ykköstorjujaksi kaavailtu Mika Oksa toipuu vielä vakavasta sairaudestaan. Bluesin varsinaiseksi ongelmakohdaksi on arvioitu puolustusta. Erityisesti Jiri Vykoukalin lähtö muihin maisemiin kirpaisee espoolaisleirissä. Pisteitä puolustukselta ei kannattane mahdottomia odottaa. Niinpä olisikin pääasia, että oma pää pysyisi mahdollisimman puhtaana.

Joukkueiden puolustuspään tilanteet huomioiden edessä saattaa olla hyvinkin maalirikas ilta. Hyökkäysvoimaa molemmilla kyllä riittää. Kotijoukkuekin sen on pystynyt harjoitusotteluissa todistamaan. Toivoa sopii joka tapauksessa, että nuoret lahjakkuudet saisivat sekä JYP:ssä että Bluesissa todellisia näytönpaikkoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle