Bluesille tärkeä voitto JYPistä

Espoossa oli tänään pitkästä aikaa aihetta tyytyväisyyteen SM-liigan jääkiekko-ottelun jälkeen. Blues katkaisi pitkän voitottomien otteluiden putkensa kaatamalla Jyväskylästä saapuneen vierailijan maalein 3-1.

Blues hallitsi erän ensimmäistä puolikasta suhteellisen selvästi. Kotijoukkue painoi hyökkäyksiä hyvällä tempolla vastustajan päätyyn, eikä JYPin hyökkäyksistä monikaan päättynyt edes laukaukseen maalia kohti.

Erän puolivälin tienoilla vierasjoukkue sai siihen asti parhaan paikkansa Janne Hauhtosen kynäillessä parikin espoolaispelaajaa solmuun siniviivan tuntumassa. Viimeinen silaus sinänsä hienosta kikkailusta jäi puuttumaan laukauksen mennessä ohi maalin. Heti tilanteen jälkeen Blues sai myös parhaan paikkansa Rami Alangon laukoessa suoraan syötöstä päin jyväskyläläisten maalilla torjunutta Tero Leinosta.

Etenkin myöhemmin peliä leimannut päästä päähän porhaltaminen jatkui suht samanlaisena koko loppuerän.

- Blues on joukkue, joka puolustaa hyvin. Me tiedettiin se ja meillä oli vaikeuksia päästä maalipaikkoihin, kertoi vierasjoukkueen valmentaja Matti Alatalo ottelun jälkeen.

Töykkälälle uran avausmaali

Jos on Bluesin kannattajia koeteltu tällä kaudella, on heille myös tarjottu jotain hyvääkin, jotain mitä Espoossa ei ole muutaamaa poikkeusta lukuunottamatta vuosiin nähty – omia edustukseen nostettuja junioreita pelaamassa loistavaa, ennakkoluulotonta kiekkoa.

Täksi kaudeksi miesten joukkueeseen nostetuista hyökkääjistä kaksi muuta, Antti Pihlström ja Lauri Tukonen, olivat maalitilinsä jo aiemmissa otteluissa avanneet. Sentterinäkin pelannut Joni Töykkälä sai tänään myös maalitilinsä auki, tehtyään voittomaalin toisessa erässä.

JYP tuli toiseen erään selkeästi ensimmäistä erää paremmalla sykkeellä ja pääsi alueelle sisään aivan toisella tavalla kuin aiemmin. Muun muassa Jaakko Uhlbäckillä ja Tuomo Jääskeläisellä oli muutama todella hyvä paikka tehdä ottelun avausmaali. Espoon maalilla pelannut Sami Heinonen torjui kuitenkin onnella sekä taidolla. Toisen erän alku olikin ehkä tasaisinta kiekkoa mitä koko pelin aikana nähtiin.

Ottelun avausmaali nähtiin vierasjoukkueen hyvästä sykkeestä huolimatta JYPin päädyssä. Ajassa 33.12 Teemu Elomo vei Bluesin 1-0-johtoon Jan Calounin ja Markku Hurmeen syötöstä. Caloun passasi kiekon Elomolle maalin takaa ja espoolaistunut turkulainen pisti kiekon etukulmasta ohi Leinosen.

Maalista ehti kulua vain hiukan yli minuutti, kun Joni Töykkälä heitti lätyn maaliin. Hyvän pelin pelannut Tero Määttä nousi kiekon kanssa maalin taakse, ja syötti b-pisteiden välissä vapaana olleelle Töykkälälle. Tämä laukoi ja Leinonen oli voimaton.

- Ensimmäisessä erässäkin oli jo paikkoja, mutta hyvä että meni nyt sisään. Ei siitä sen kummempia paineita ollu ehtinyt ottaa, Töykkälä kertasi maaliaan.

Maalin jälkeen näytti hetken siltä, että peli olisi Bluesin heiniä. Vierasjoukkue ei kuitenkaan luovuttanut, vaan taisteli kavennuksen alle minuutissa espoolaisten maalista. JYP sai kiekon Bluesin alueelle ja toisin kuin kotijoukkueen kulmapelissä, kiekko myös toimitettiin maalin eteen, jossa Tuomo Jääskeläinen sai sen lapaansa. Pieni kierähdys kiekon ympäri, nätti laukaus ylänurkkaan ja peli lukemiin 2-1. Sami Heinonen ei maalille juuri mitään voinut, siksi kova oli maalivahdin näkökentän lähes kokonaan peittänyt maski.

JYP sai vielä oivan tilaisuuden tasoittaa peli aivan erän lopussa Antti Pihlströmin otettua kahden minuutin rangaistus kiinnipitämisestä. Kun maalia ei nähty, mentiin viimeiselle erätauolle kotijoukkueen johdossa.

Liigan parasta ylivoimaa?

Kolmas erä oli koko ottelun viihdyttävin ja ajoittain jopa muisti istuvansa jääkiekko-ottelussa. Kotijoukkueelta erä oli vahvaa puolustustaistelua ja vaikka JYPillä erässä enemmän laukauksia olikin, menivät paremmat maalipaikat ehdottomasti kotijoukkueen nimiin.

Yksi näistä siunaantui Bruce Gardinerille, joka veti tolppaan erän puolivälin jälkeen. Hienon pelin pelannut Töykkälä kaivoi kiekon JYPin puolustajilta ja syötti maalin takaa täysin vapaana olevalle kanadalaiselle, joka tyypilliseen pohjois-amerikkalaiseen tyyliin tykitti kunnon lämärin vastapalloon.

Pelin ratkaisuksi muodostui vähemmän yllättäen erikoistilanne. Yllättävää kuitenkin oli se, että tuota ratkaisua ei tehnyt ylivoimalla pelannut joukkue. Ajassa 56.12 pelaavaan kokoonpanoon tänään nostettu, ja sangen mainion pelin pelannut, Tommi Pelkonen sai kahden minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta. Vaikka tilanne oli täysi vahinko, oli tämä ehkäpä ottelun ainoa selkeästi oikein tuomittu jäähy.

JYPin ylivoima ei juuri ehtinyt kuvioitaan toteuttaa, kun Kari Kalto vapautti niinikään erinomaisesti pelanneen Miika Elomon läpiajoon. Kokoisekseen yllättävänkin nopea Elomo senior harhautti kylmänrauhallisesti Leinosen ja tälläsi alivoimalla jyväskyläläisten selkärangan lopullisesti katkaisseen maalin.

Tästä JYP ei enää ehtinyt toipua ja loppu olikin näennäistä pelailua JYPin viime hetken ylivoimasta ja maalivahdin pois ottamisesta huolimatta. Näin pisteet siis jäivät Espooseen, jossa ne todella tulevat tarpeeseen.

- Me pelattiin hyvin riskiä vika erä, mikä sitten kostautui alivoimamaalina. Mutta tossa vaiheessa pitääkin uskaltaa ottaa riskejä, kun on häviöllä, Alatalo selitti pelin jälkeen.

Bluesin valmentaja Hannu Virta oli tyytyväinen voittoon.

- Hyvällä jalalla oltiin liikkeellä ja kovalla taistelulla voitettiin. Tyytyväisiä ollaan, kertoi Virta.

Kummankin joukkueen pelissä oli hämmästyttävintä todella tehoton ylivoima. Kentällä nähtiin joukkueet, joiden ylivoimat ovat tilastojen valossa liigan huippua. Tänään ei kuitenkaan yhtään ylivoimapyöritystä, ylivoimamaalista puhumattakaan, nähty. Peliä tuomaroinut Juha Pajunen kyllä tuntui kovasti välillä auttavan kumpaakin joukkuetta avaamaan maalihanat passittamalla miehiä yllättävän heppoisista tilanteista jäähylle. Pajusen linja kuitenkin piti koko ottelun, joten sikäli kumpikaan joukkue ei siitä joutunut kärsimään.

- Oli yllättävän löysä linja, paljon enemmän ois pitänyt pistää miehiä jäähylle. Ei se missään tapauksessa kuitenkaan ratkaissut peliä, ei siinä mitään, näki vierasjoukkueen valmentaja asian.

JYP oli ottelussa suhteellisen harvamiehisellä joukolla liikkeellä, 4-5 vakiopelaajan puuttuessa kokoonpanosta. Jyväskyläläisten parhaista tilanteista vastasikin ketju Uhlbäck-Immonen-Virtanen muiden lähinnä keskittyessä pelaamaan nolla-nollaa. Tänään nähdyllä esityksellä ja yrityksellä joukkueella ei kuitenkaan ole hävettävää, pelaajien tervehtyessä JYP on taatusti vaarallinen vastus joukkueelle kuin joukkueelle.

- Meillä ei vaan tänään yksinkertaisesti löytynyt kapasiteettia voittoon. Mä katoin meiän pelaajia, että paneeks ne kaikkensa peliin... Ei niitä ainakaan voi siitä syyttää, kyllä kaikki yritti kaikkensa, mut ei kerta kaikkiaan vaan oo akuissa virtaa tällä hetkellä, Alatalo kertoi.

Miten sitten poissaolijoiden listan suuruus vaikutti joukkueen peliin?

- Kyllä meidän pitää pystyä tälläkin joukkueella pärjäämään. Me ei olla onnistuttu auttaa pelaajia tarpeeks, että sieltä alkais ukkoja nostaa päätään ja ottaa isompaa vastuuta.

- Kyllä meiltä puuttu aika isoja pelimiehiä... Kaikki erittäin kantavia pelaajia. Mutta sehän on valmentajan tehtävä nostaa muita pelaajia sieltä, mutta nyt ei oo vielä onnistuttu siinä, Alatalo pui pelaajakatoa.

Blues jatkaa pelejään jo huomenna Helsingissä Jokereita vastaan. JYP kohtaa lauantaina kotonaan Ässät.