Liigan syyskauden flop 5 -ilmiöt: Juhlapuheita ja lakanaepisodeja

LIIGA / Artikkeli
Tomas Zaborsky on pelannut alle odotusten. Hän oli myös ottavana osapuolena Ville Korhosen päähän kohdistuneessa taklauksessa.
Kuva © Jarno Hietanen

Liigan runkosarja on saavuttanut puolivälinsä. Joulutauolla on aika ottaa katsaus syyskauden ilmiöihin. Liiga-toimituksen päälliköt Sami Iilomo ja Vinski Virtanen listaavat syksyn viisi pettymystä.

1. Päähän kohdistuneet taklaukset

Virtanen: Sama laulu joka vuosi, mutta ei voi mitään. Etenkin ensimmäisillä kierroksilla päähän kolisi useamman kerran. Kurinpitodelegaatio kertoi juhlapuheissaan ankaroittavansa pääosumien sanktioita, mutta vaikka välillä on tullut tarpeeksi mittavia tuomioita, niin linjattomuutta päätöksissä on edelleen.

Jääkiekko on laji, jossa aivotärähdyksiä vain tulee joskus. Kaikkia ei saada kitkettyä, vaikka halua olisi. Silti määrää saisi pienemmäksi. Kaikkia päähän kohdistuneita taklauksia on turha alkaa luetella, mutta toisen pelaajan kunnioittamattomuutta ja terveydestä piittaamattomuutta on ollut liikaa. Se ei ole kurinpidon vika, vaikka se asiaan vaikuttaa voisikin yhä isommilla rangaistuksilla.

2. HPK

Iilomo: Viime kaudella lähes sensaatiomainen nousu suoraan pudotuspelipaikkaan. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta HPK esiintyi ennakkoluulottomasti, oli kiekonhallintatilastoissa kärjessä ja maailma oli mallillaan.

Sitten koitti syksy 2017. Se pelitapa, jolla HPK yllätti viime kaudella kaikki, oli noussut trendiksi. Hämeenlinnalaisia ei riisuttu aseista, vaan heidän kimppuunsa hyökättiin näiden omilla aseilla. Silti HPK:n kausi on ollut myös oman suorittamisen osalta pettymys. Niko Kapasen ja Sakari Mannisen menetys ei riitä selitykseksi. Koko Kerhon miehistössä ei ole ylisuorittajia, se kertoo suuremmista ongelmista.

3. Tomas Zaborsky

Virtanen: Nimesimme Zaborskyn Liigan parhaiden laitahyökkääjien joukkoon, kun laitoimme pelaajia paremmuusjärjestykseen kauden alla. Nyt slovakkihyökkääjä on pelannut 32 peliä tehoin 5+5. Vastuuta Zaborsky on kyllä saanut tarpeeksi, sillä hän on saanut pelata kakkosketjussa Kristian Kuuselan kanssa ja ylivoima-aikaakin on tullut.

Työnteosta Zaborskyn peli ei kuitenkaan jää kiinni. Tilannetta voisi verrata Charles Bertrandin viime kauteen Ässissä: Bertrand paiski hartiavoimin töitä, mutta onnistumisia ei vain tullut. Nyt Bertrand johtaa Liigan maalipörssiä. Zaborsky puolestaan on jättänyt pari viimeistä peliä väliin perheenlisäyksen takia. Ehkä vastasyntynyt lapsi tuo Zaborskyn kevätkauteen uutta puhtia.

4. Lukon tehottomuus

Iilomo: Lukko aloitti kauden vahvasti, mutta viimeistely oli ailahtelevaa jo tuolloin. Ilman loistavaa puolustuspeliä Lukko olisi yksi kauden suurimmista flopeista. Hyökkäyspelin tehokkuuden osalta se on sitä jo nyt. Raumalaiset ovat iskeneet neljänneksi vähiten maaleja.

Hyökkäyksessä on nimimiehiä paperilla vaikka muille jakaa. Mutta vain paperilla. Esimerkiksi Ville Vahalahdella on ollut heikompi pistekeskiarvo Liigassa yli kymmenen vuotta sitten. Janne Keränen oli viime kaudella nousemassa ehdottomaan eliittiin, mutta tällä kaudella mies on ottanut takapakkia. Eivätkä esimerkit rajoitu vain kahteen pelaajaan.

Edes Teemu Ramstedt ei ole saanut hyökkäyspeliin ryhtiä. Onko aika ajanut paperilla nimekkäästä ryhmästä ohi? Onko Lukon pelaajiston runko niitä maalinestopelin aikakauden tähtiä, jotka eivät pysty aktiivisemmassa pelissä loistamaan? En usko tätäkään, ennen kuin näen raumalaisten kevätkauden.

5. Sport

Virtanen: Sportin syyskausi on ollut murheellinen. Peli on ollut kaukalossa sekaisin, ja kun se ei riittänyt, seuran johtoporras lähti sekoilemaan kannattajapäädyn "Tomek ulos" -lakanan kanssa. Viime peleissä vaasalaiset ovat löytäneet taas voittojen tielle, mutta syyskausi on joka tapauksessa ollut pettymys.

Asiaa ei auta se, että Sportin kotihallikaan ei pysy kasassa. Raskasta joulua -konsertin onnettomuus voi olla yksi enne Sportin raskaasta keväästä. Pudotuspeleihin ei ole mitään asiaa, mutta 13:een jäljellä olevaan runkosarjan kotipeliin olisi hyvä keksiä jostain uusi jäähalli.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Kyllähän tuo varsinkin kauden alussa nähty päänmetsästys oli huolestuttava ilmiö. Useampaan otteeseen sai ihmetellä, missä on toisen ihmisen terveyden arvostus. Onneksi räikeimmät tapaukset vähenivät alkukauden jälkeen. 

Jättimäisiltä flopeilta tällä kaudella on kuitenkin vältytty. Siitä kertoo esimerkiksi fakta, ettei yksikään valmentaja ole saanut vielä tässä vaiheessa kautta lähtöpasseja. 

Virtanen: On ikävää, että listalle täytyi nimetä myös sellaisia asioita, jotka eivät suoranaisesti peliin kuulu. Jos Liigan syyskauden isoin ongelma olisi jonkin joukkueen pelitavassa, asiat olisivat todella mallillaan. Taklaukset ja lakanaepisodit antavat ikävän sävyn muutoin hienolle Liigan kiekkosyksylle. Ei tässä silti murehtimaan kannata ryhtyä. Parhaat pelit ovat vielä tulossa!

» Lähetä palautetta toimitukselle