HPK - JUK
KAL - TAP
KOO - ILV
KÄR - TPS
SPO - IFK
ÄSS - JYP
FLA - BUF 2.00
NJD - PIT 2.00
PHI - TBL 2.00
CAR - NYR 2.00
MTL - CBJ 2.30
STL - TOR 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - NSH 3.30
EDM - ARI 4.00

Liigan syyskauden top 5 -laitahyökkääjät: Kapteenien kuohukermaa ja ripaus taikuruutta

LIIGA / Artikkeli
Sekä Iikka Kangasniemi että Tomi Kallio lukeutuvat Liigan parhaisiin laitahyökkääjiin, mutta vain toinen ylsi listalle.
Kuva © Timo Savela

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Sami Iilomo ja Vinski Virtanen nimesivät ennen kauden alkua sarjan parhaat laitahyökkääjät. Joulutauon koittaessa vanha lista päivitetään uuteen.

Edellisistä valinnoista kaksi pelaajaa pysyvät viiden kärjessä. Suluissa on aiempi sijoitus.

1. Tomi Kallio, TPS (3.)

Virtanen: TPS-kapteeni on naurettavan hyvä nelikymppiseksi. Pistepörssin kakkossija on siihen nähden melkoinen suoritus, että Kallio puntaroi kesällä pitkään, jatkaako hän edes uraansa. TPS:n leirissä on syytä iloita, että Kallio päätti jatkaa.

Kallion kokemus ja johtajuus nostavat hänet ylitse muiden laitahyökkääjien paremmuutta vertailtaessa. Muut ovat erinomaisia, mutta Kallio on poikkeuksellinen. Kapteenin arvoa ei mitata tehopisteissä, vaikka pistepörssin voitto on ihan mahdollinen.

2. Julius Junttila, Kärpät (-)

Iilomo: Tuskin tarvitsee liiemmin perusteluita, miksi mies on listalla. Pistepörssin kärki, ja Liigan vaarallisimman ketjun tärkeä palanen. Vaikka on myös Liigan ylivoimapistepörssin kärki, ei ole vain yksipuolinen hyökkäyspään pelaaja. Saa vastuuta jokaisella pelin osa-alueella. Esimerkiksi alivoimalla vain Nicklas Lasu sekä Mikael Ruohomaa ovat saaneet tililleen Junttilaa enemmän alivoimaminuutteja.

Hieman tehokkaammalla viimeistelyllä vauhtikone olisi napannut kiistattomasti paikan listan kärjestä. Vaikka pisteitä on kertynyt yli yksi ottelua kohden, maalisarakkeessa on vain seitsemän merkintää. Toki tämä tarkoittaa vain sitä, että Junttila voi olla vielä nähtyäkin tehokkaampi.

3. Jukka Peltola, Tappara (5.)

Virtanen: Tapparan kapteeni on ollut aiemmilla kaudella loistelias, mutta nyt Peltola pelaa elämänsä kiekkoa. Tapparaa koko liigauransa edustanut 30-vuotias hyökkääjä on todella älykäs kiekkoilija. Lisäksi Peltola nousee ratkaisuhetkillä esiin: Tapparan sielu on iskenyt neljä voittomaalia.

Peltola pelaa jokaisen vaihdon kuin se olisi hänen viimeisensä. Alivoimalla hän uhrautuu joukkueensa puolesta. Peltola on juuri nyt Tapparan tärkein ja paras pelaaja.

4. Michael Keränen, KooKoo (-)

Iilomo: Viime kaudella Liigaan ja Ilvekseen palannut Keränen ei saanut paluulleen lennokasta lähtöä. Vaikeuksien jälkeen uusi osoite löytyi Kouvolasta, jossa mies on löytänyt tutussa valmennuksessa loistovireen. Keränen on 23 pisteellään KooKoon sisäisen pistepörssin toisena, vaikka on joutunut jättämään kahdeksan peliä väliin.

Varsinkin viimeisimmissä otteluissa Keräsen poissaolo on näkynyt. Kahdessa viimeisimmässä ottelussa joukkue ei ole iskenyt maaliakaan. Duunaripainotteisessa porukassa Keräsen taitoarsenaali pääsee täyteen mittaansa, kun ketjukavereiksi löytyy pelaajia, jotka pystyvät raivaamaan taiturille lisää tilaa sekä aikaa.

5. Charles Bertrand, Kärpät (-)

Virtanen: Liigan parhaan ketjun lenkin ja maalipörssin ykkösen on mahduttava listalle. Viime kausi Ässissä oli vaikea, mutta työteliäs ranskalainen sai juonesta kiinni Kärpissä. Johtaa maalipörssin lisäksi myös tehotilastoa, sillä lukema on 17 pykälää plussalla. Lähes piste per peli -tahdilla komeita osumia takova Bertrand on runsaan 30 maalin vauhdissa.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Alkuun on pakko sanoa, että tällä kertaa rannalle jäi todella monta pelaajaa, joiden voisi sanoa ansainneen paikkansa listalla. Esimerkiksi uuteen kukoistukseen Jyväskylässä noussut Juuso Puustinen, Pelicansin kiekollista peliä johtava Iikka Kangasniemi tai Ilveksessä kovia tehoja takova Ville Meskanen olisivat olleet hyviä valintoja, mutta silti mielestäni lista kertoo nykytilan loistavasti.

Virtanen: Kärppien laitahyökkääjien nousu parrasvaloihin yllätti. Junttilalta ja Bertrandilta sopi kyllä odottaa hyviä kausia, sillä he ovat lyöneet aiempina vuosina näyttöjä pöytään, mutta syyskaudella nähty ilotulitus hätkähdyttää.

Liigassa on hienoja kapteeneja, mutta Kallio ja Peltola ovat Muumipappaa lainatakseni kyseisen kategorian kuohukermaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle