DET - CHI 2.30
COL - WPG 3.30
CGY - NYI 4.30
VGK - BOS 5.00

Liigan syyskauden top 5 -keskushyökkääjät: "Ivailijat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen"

LIIGA / Artikkeli
Mikael Ruohomaa sentteröi Liigan vaarallisinta ketjua.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Sami Iilomo ja Vinski Virtanen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Runkosarjan puolessavälissä on taas aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen.

Joulutauolla keskushyökkääjien lista ei ole muuttunut ratkaisevasti. Sijoituksissa on pieniä muutoksia, mutta valinnoista vain yksi nimi on vaihtunut toiseen. Suluissa on pelaajan sijoitus aiemmassa listauksessa.

1. Ilari Filppula, TPS (2.)

Iilomo: Turkuun palannut keskushyökkääjä oli jo ennen kauden alkua ennakoitu kärkiviisikkoon, mutta silti otteet ovat yllättäneet positiivisesti. Pistekeskiarvolla mitattuna Filppula on koko Liigan tehokkain pelaaja.

Filppulan kohdalla voi puhua vanhan liiton sentteristä hyvillä mielin. Hakee mieluummin hienoa syöttöä kuin räkämaalia, tekee ketjukavereistaan parempia, mutta hoitaa myös puolustusvelvoitteensa. TPS on jo vuosia löytänyt konkareita, jotka haluavat edelleen pelata parhaalla tasollaan, eivätkä ole tulleet kotimaahan vetelemään viimeisiä luistimenpiirtojaan. Filppula on yksi sulka lisää turkulaisten hattuun.

2. Mikael Ruohomaa, Kärpät (4.)

Virtanen: Filppula lienee oikea valinta ykköseksi, mutta yhtä hyvin kärjessä voisi olla Ruohomaa. Kärppien keskushyökkääjä sentteröi Liigan parasta ketjua, ja syyskauden otteet poikivat ansaitusti myös kutsun EHT:lle. Kyllä Julius Junttilan ja Charles Bertrandin kelpaa, kun välissä on Ruohomaan kaltainen, illasta toiseen dominoiva keskushyökkääjä.

Ruohomaan valinta listamme neloseksi ennen kauden alkua aiheutti valtavan palauteryöpyn. Ruohomaa lytättiin täysin. Olemme olleet monesti väärässä, mutta nyt ivailijat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Ruohomaan KalPa-aikoina nähdyt taidot eivät sen sijaan olleet kadonneet mihinkään. Ei sellaisia kykyjä yhdessä kaudessa noin vain menetetä.

3. Juhani Tyrväinen, HIFK (5.)

Iilomo: Ennen kauden alkua myös Tyrväisen listaus aiheutti lähinnä naurunpyrskähdyksiä. Kausi alkoi ailahdellen laitahyökkääjänä, mutta siirto keskushyökkääjäksi auttoi miehen takaisin pelin sisään. Pelille heittäytyvä ja kroppaansa likoon laittava sentteri on noussut jopa HIFK:n tärkeimmäksi hyökkääjäksi.

Pitkään HIFK:n kultaista kypärääkin kantanut Tyrväinen otti paikkansa tulosketjussa, eikä tutun tutkaparin, Vili Sopasen, tulokaan tehnyt pahaa. Tyrväinen ei ole taistelemassa pistepörssin voitosta, mutta monipuolisuutensa ansiosta hän on noussut HIFK:n tärkeimpien pelaajien joukkoon. On ensimmäisten joukossa kentällä, haluaa HIFK ottelun loppuhetkillä sitten turvata johtoaan tai hakea tasoitusmaalia.

4. Antti Suomela, JYP (-)

Virtanen: Keskushyökkääjien pistepörssin ykkönen ansaitsee ilman muuta tulla valituksi. Suomela oli ennen kauden alkua se sentteri, joka jäi viimeisenä listaltamme ulos. Suomela on osoittanut olevansa Liigan keskushyökkääjien eliittiä. Siirto Jyväskylään kannatti, sillä puoleentoista runkosarjaan on syntynyt peräti 75 tehopistettä.

5. Jarkko Immonen, JYP (1.)

Iilomo: Kokenut sentteri on pelannut kauden alun rutiinilla − hyvässä ja pahassa. Perussuorittamisen taso on riittävän korkea, jotta hän pystyy rytmittämään peliä, jakelemaan loistavia syöttöjä ja tarvittaessa itse viimeistelemään. Siitä on osoituksena paikka pistepörssin kymmenen parhaan joukossa ja tehotilastossa hyvät lukemat.

Hyvistä otteista huolimatta takaraivossa on ajatus, että kyvyt riittäisivät parempaankin. Mielenkiinnolla odotan kevään lähestymistä ja Rantasalmen sulttaanin edesotteita pudotuspelien koittaessa.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Virtanen: Muilla pelipaikoilla tuli syyskauden aikana useita yllätyksiä, mutta sentteriosastolla kapellimestarin sauvaa heiluttivat odotetut nimet. Kärkiviisikko oli helppo valita, enkä koe kaipaavani valittujen ulkopuolelta yhtään nimeä, sillä mainitut viisi ovat kiistatta parhaat.

Kevätkaudella huomio kiinnittyy Lukon vastikään hankkimaan Teemu Ramstedtiin. Siinä on sentteri, jonka täytyy olla mukana näissä keskusteluissa kauden päätteeksi, jos ja kun Lukko mielii mitaleille.

Iilomo: Keskushyökkääjistössä oli jopa yllättävän vähän muutoksia. Nuorten haastajien joukko on leveä, mutta vielä kaukana kärkiviisikon tasosta. Lähimmät haastajat ovatkin konkariosastoa, osa vanhempia, osa nuorempia.

Enemmän ihmettelenkin läpimurron partaalla olleiden tai jo tasoaan näyttäneiden pelaajien hiipumista. Jarno Kärki hiipui Tapparassa totaalisesti, samaa voi sanoa Matti Järvisestä. Kaksikon kohdalla odotukset olivat korkealla, mutta kauden alku oli molemmille erityisen vaikea.

» Lähetä palautetta toimitukselle