Liigan syyskauden top 5 -läpimurrot: "Heiskanen on päivänselvä ykkösvalinta"

LIIGA / Artikkeli
Miro Heiskanen on Liigan läpimurtopelaajien itseoikeutettu ykkönen.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Sami Iilomo ja Vinski Virtanen listasivat ennen kauden alkua sarjan todennäköisimpiä läpimurtopelaajia. Puolessavälissä kautta on aika katsoa, miten hyvin valinnat onnistuivat.

Miro Heiskasen paluusta Helsinkiin ei vielä aiemman listauksen aikaan ollut tietoa, mutta muut nyt nimetyt olivat vapaasti poimittavissa listalle. Suluissa on pelaajan aiempi sijoitus.

1. Miro Heiskanen, HIFK (-)

Virtanen: Vasta 18-vuotias puolustaja päälliköi Liigaa ihan miten tahtoo. Dallas Starsin ykköskierroksen ja samalla koko NHL:n varaustilaisuuden kolmosvaraus on Liigan paras puolustaja. Pelaa ensi kaudella takuuvarmasti NHL:ssä, sillä hän voisi melkein pelata siellä jo nyt. Heiskanen tekee jäällä jatkuvasti oikeita ratkaisuja. On päivänselvä ykkösvalinta tälle listalle.

2. Veini Vehviläinen, Kärpät (-)

Iilomo: Ennen kauden alkua maalivahtien kärkiviisikkoa miettiessäni Vehviläinen ei ollut mukana edes joukossa, josta lähdin pudottelemaan nimiä. Nyt Vehviläinen on yksi koko kauden kuumimmista maalivahdeista.

Parin viime kauden aikana vastoinkäymiset ja epäonnistumiset kasaantuivat, ja nopeimmat ehtivät jo epäillä Vehviläisen pään kestävyyttä. Samalla nopeimmat ehtivät jo toteamaan miehen entiseksi lupaukseksi. Tämä kausi on osoittanut, että Vehviläisen aika on vasta tulossa.

3. Eemeli Suomi, Ilves (-)

Virtanen: Ilveksen kultakypärä on löytänyt paikkansa Sami Sandellin ja Ville Meskasen ketjusta. Kaudella 2014−2015 Nuorten SM-liigan piste-ennätyksen tehtaillut Suomi on saanut siirrettyä tehonsa myös aikuisten tasolle. Suomi on kiekon kanssa vaarallinen pelaaja. Läpimurto ei tullut täysin puskista, mutta parrasvalot olivat varatut tupsukorvista etenkin Otto Koivulalle.

4. Topi Nättinen, SaiPa (-)

Iilomo: Tämän listan toinen jyväskyläläisen kiekkokoulun kasvatti, joka ei lyö itseään läpi JYPin riveissä. Nättinen haki läpimurtoa Liigaan kasvattajaseurassaan usean vuoden ajan, mutta tuloksetta. Viime kausi Jukureissa oli jo lupauksia herättävä, mutta SaiPassa mies on noussut kukoistamaan.

Syyskauden 2017 suurin yllättäjä oli SaiPa. Lappeenrantalaisten kultaista kypärää pitää päässään Nättinen. Lahjakkuutta Nättiseltä ei ole aieminkaan puuttunut, nyt taito on jalostunut myös tehoiksi.

5. Jesperi Kotkaniemi, Ässät (-)

Virtanen: Alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueen nimilistassa yksi nimi loisti poissaolollaan, ja se oli Jesperi Kotkaniemi. Moni yllättyi, kun 14 pistettä tehnyt porilainen ei mahtunut mukaan. Kotkaniemi tuli Liigaan sisään rytinällä, kun kolmeen ensimmäiseen peliin syntyi peräti viisi tehopistettä.

Kotkaniemi on vasta 17-vuotias ja hän saanee vielä tilaisuuden edustaa Suomea nuorten kisoissa. Ykköskierroksen varaus ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa vaikuttaa erittäin todennäköiseltä. Juuri nyt Kotkaniemellä on kuuden pelin tehopisteetön putki, mutta 14 pistettä syyskauteen on erinomainen suoritus. Täytyy muistaa, että puhe on vasta 17-vuotiaasta hyökkääjästä.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Huippulahjakkaat nuoret lähtevät aina vain aikaisemmin taalajäille tai Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin. Samalla tilaa jää myös Suomen ja Nättisen kaltaisille, hieman hitaammin kehittyville pelaajille nousta parrasvaloihin. 

Minun olisi tehnyt mieli nostaa myös Kärppien puolustaja Teemu Kivihalme listalle. 22-vuotias puolustaja rapakon takaa palasi isiensä maille ilman suuria otsikoita. Tahti yliopistosarjoissa ei herättänyt suurta mielenkiintoa, mutta Liigassa nuori mies on noussut räjähdysmäisesti Kärppien puolustuksen runkopelaajaksi.

Virtanen: Kristian Vesalaisen olisi voinut nimetä listalle siinä, missä muutkin tekemämme valinnat. Olli Juolevi olisi ollut vaikean alun jälkeen hyvä vaihtoehto, ja TPS:stä myös Petrus Palmu on pystynyt jossain määrin vastaamaan odotuksiin. Palmulta sopii odottaa silti vielä nähtyä enemmän.

Esiin on nostettava myös Miikka Pitkänen ja Maksim Matushkin. Molempien pelistä näkee, että kesällä on tehty töitä. Valinnanvaraa oli siis viiden nimetyn lisäksi runsaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle